(16.10 hodin)

(pokračuje Beneš)

Rozumím, že někdo je proti stavbě Jaderné elektrárny Temelín, ale ať se neschovává za něco jiného.

Vím a cítím nejen ze slov mých předřečníků, že tato novela je odsouzena k zamítnutí v prvním čtení. Přesto bych chtěl poděkovat těm, kteří se podíleli na předložení tohoto návrhu, že možná určitým způsobem, o čemž za chvíli bude mluvit pan ministr, urychlila přípravu novel dalších. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan ministr životního prostředí Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, již velmi, velmi stručně, protože víceméně vše bylo řečeno z jedné i z druhé strany a víceméně automaticky v těch vystoupeních zaznívalo vyvrácení argumentů té druhé. Takže skutečně v několika větách.

Já si, vážená sněmovno, nedovedu představit, jakým protokolárně přijatelným způsobem by Česká republika stáhla svůj podpis z června minulého roku pod Aarhuskou úmluvou. Nedovedu si představit, jak v případě přijetí této novely by vypadalo hodnocení celé České republiky Evropskou unií, nejen exekutivy, ale i obou komor Parlamentu, protože přijetí této novely by bylo výrazně restriktivním prvkem. Pevně věřím - a navazuji na slova předřečníka - že nejen páni poslanci budou komunikovat s tou sympatickou studentkou antropologie z Plzně, členkou Dětí Země, ale že obecně budeme komunikovat se všemi, protože je zde ústavní Listina práv a svobod. Všichni jsme nadáni určitými právy a také povinnostmi. Bohužel, tato novela vede k výraznému odklonu od základních principů občanské společnosti, od demokratického způsobu rozhodování ve věcech životního prostředí, což je trochu jinými slovy název oné Aarhuské úmluvy z června minulého roku. K té úmluvě přistoupily všechny země EU a asociované země.

Navrhovaná novela má zřejmě svůj původ v nepochopení některých hodnot, které je potřeba chránit jako nedílnou součást naší existence, a to i při vzniku některých přechodných těžkostí. Nebudu tady vyjmenovávat tu smutnou geografii míst, kde docházelo a dochází ke střetům, ale rozhodně řešením není to, abychom zákon, který jako jeden z mála byl hodnocen při screeningu Evropskou unii velmi kladně, začali likvidovat. To by byla zásadní chyba.

Úplně na závěr bych chtěl konstatovat a potvrdit i slova předřečníků - ano, tento měsíc resort životního prostředí předkládá vládě paragrafované znění zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který má stávající číslo 244/92, a výrazně minimálně o rok urychlíme přípravu vládní novely tohoto diskutovaného zákona 114/92 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Ale musím vás ubezpečit, že tato úprava tohoto zákona bude vycházet pouze z výsledků screeningu. Musíme nastoupit cestu plné kompatibility s EU. Přijmout tuto novelu by vedlo úplně někam jinam, bohužel za to by nás Evropská unie nepochválila.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pevně věřím, že tuto novelu v prvním čtení zamítnete. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní se přihlásil pan kolega Karel Sehoř, po něm pan kolega Bláha.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh, který je dnes tady předložen, by měl zprůchodnit některé léta zablokované stavby. Asi jsme si vědomi, které stavby to jsou, není to jen obchvat kolem Plzně na D5, je to průchod D8 přes České středohoří, je to napojení Mikulova na Brno, kde existují dohodnuté už mezivládní dohody na napojovací body, a máme problémy se k nim dostat. Podobné problémy máme s Polskem, a to nejen u D47, kde se asi problém vyřešil, ale teď momentálně třeba u silnice I/48 na Český Těšín.

Myslím, že nejde o to, že by nebyla možnost, aby lidé nebo iniciativy byli u projednávání jednotlivých významných velkých staveb. Jde v podstatě o to, že se soutěží v procesu projednávání mezi stavebním zákonem 50/76 a mezi tímto projednávaným zákonem. Před časem jsem také inicioval návrh na racionálnější postup při povolování staveb, který byl zamítnut v prvém čtení, protože i když jsem měl některé informace z řad sociální demokracie, že jim návrh není proti mysli, nakonec rozhodli o záporném výsledku. Jsem zvědav, jak titíž lidé se zachovají při dnešním hlasování.

Stal jsem se špatným u ekologických iniciativ jako nyní pan poslanec Brousek. Ta nenávist zašla tak daleko, že jsem se dnes dočetl v Mladé frontě od jednoho pisatele, občana Plzně Aleše Kutáka, že mluví o prolhaném lumpovi, což svědčí o úrovni odpůrců tohoto zákona. Důvodem je údajně to, že jsem si dovolil vyslovit názor, že existují subjekty, kterým zablokovaný stav prostě vyhovuje. Co si mám myslet o stálých požadavcích iniciativ na opakovaná posuzování, která stojí miliony korun? Co si mohu myslet o rozhodnutích ministra životního prostředí na popud subjektů reprezentovaných jeho bratrem? Myslím, že aspoň náznaky tohoto přístupu jsou z mé strany možné.

Jistě existuje hodně ekologických aktivistů, kteří mají tzv. srdce na dlani. Nejsem si ale jist, jestli nejsou zneužíváni jinými, kteří nejsou schopni se dohodnout na racionálních postupech. Měli by se zamyslet nad tím, jestli jejich přístup nepřináší právě návrhy těchto novel.

Skončil bych asi tím, že pan prezident Havel v jednom z pořadů "7 dní" hovořil o vizi státu. Mluvil o tom, že bychom si měli říci, jestli budeme skanzenem, nebo jestli budeme moderním státem. Žádám poslance, kteří nechtějí žít ve skanzenu, aby tento návrh podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zatím posledním přihlášeným kolegou je pan poslanec Bláha.

 

Poslanec Jan Bláha: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, z předchozí diskuse a z diskusí dřívějších lze pochopit obě strany sporu. Samozřejmě i já vím, a řada z nás najde mnoho příkladů, kdy např. zmiňovaný obchvat Plzně je problém. Vím, že centrum Plzně - jezdím tam velice často - je problém skutečný, který potřebuje okamžitá a rychlá řešení.

Na druhé straně se tady ale hovoří, jako kdyby ekologové byli ti jediní, kdo zavinili všechny problémy vzniklé, problémy dané možná mnohdy ještě před rokem 1989.

(V zasedací síni přestalo fungovat ozvučení.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: (Zvoní.) Toto je situace, kterou jsem v životě nezažil. Přerušuji jednání.

 

(Schůze přerušena v 16.19 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP