(11.40 hodin)

(pokračuje Němcová)

Proto se domnívám, že to nebylo dobré rozhodnutí, nedat zastupitelstvům šanci rozhodovat se všemi důsledky, a ta jim dána být nemohla, protože ani my v této Poslanecké sněmovně nic o těchto dalších aspektech netušíme. Přes to, co jsem řekla, a řekla jsem to i předtím, že velmi si ctím rozhodování občanů, silně u nás cítím, že je zde část občanů, která preferuje další svou existenci, je-li to nutné, pod Brněnským krajem. Když říkám, je-li to nutné, myslím tím, že spíše preferují nebýt pod žádným krajem, a opět platí druhá varianta, že když už si musí vybrat, tak se rozhodují už jakoby sekundárně mezi horším zlem. Vybírají si, okres je rozpolcen, ale bez toho, že by měli všechny informace, o kterých jsem zde hovořila.

Přes to, co jsem zde řekla, se domnívám, že by bylo dobré postoupit tento návrh zákona do druhého čtení, a mým jediným důvodem k tomuto kroku je to, že velmi postrádám opět to, co jsem řekla před chvílí, že zde kromě jednoho pana ministra nevidím žádného zástupce vlády, a já toužím znát stanovisko vlády, přestože je mám obsaženo v jejich vyjádřeních k tomuto tisku, ale zajímalo by mě jejich stanovisko na argumenty, které v této síni zazní, a pouze z tohoto důvodu, protože je to velmi důležité rozhodnutí, prosím, abyste podpořili tento tisk k postoupení do druhého čtení.

Zároveň chci ještě podotknout, že výtka, kterou pan kolega poslanec Černý uplatnil, a řekl, že bylo rozhodováno zezdola stylem "o nás bez nás", že občané žďárského a třebíčského okresu nebyli dotázáni, tak to je pravda, ale nebyli dotázáni občané žádných ostatních okresů v této republice. I toho si musíme být vědomi. Nejde o výlučný problém tohoto typu, který se týká žďárského či třebíčského okresu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Ptám se, kdo další se hlásí. Pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane místopředsedo, vládo, vážené kolegyně a kolegové, tento problém, který tu nyní byl otevřen, souvisí s tím, co jsme probírali před chvílí. Souvisí především s tím, že aby mohly budoucí kraje existovat, musí se s jejich existencí, resp. se začleněním do těchto krajů především ztotožnit lidé, kteří v této oblasti žijí. Shodou okolností jsem byl nedávno na jednom velmi zajímavém semináři, který organizovalo Ministerstvo pro místní rozvoj, kde se se svými zkušenostmi v této oblasti svěřovali lidé z různých zemí Evropy a mj. také Angličané. Angličané před nedávnem udělali tzv. technokratické správní úseky a administrativně alespoň zrušili ty správní jednotky, které byly v Anglii po staletí, a to byla hrabství. Zkušenost z Anglie hovoří o tom, že se dnes vracejí zpět, protože se lidé neztotožnili s novým členěním a to, co se zdálo být původně levnější, se nakonec zdá být dražší.

Reforma veřejné správy, resp., určení hranic krajů bude vždy mít určité problémy, zejména v příhraničních oblastech. Na výsost jsem přesvědčen o tom, že se musí dát právo občanům, zejména v pohraničních oblastech, aby se mohli vyjádřit, kam patří, kam si myslí, že by měli být začleněni. Musím však upozornit na to, že tyto dva okresy, o kterých je zde dnes řeč, nejsou jediné. Existují jednotlivé obce, existují i regiony menší, než jsou okresy, které budou mít bezesporu zájem o to, aby jejich otázka byla řešena, a je i v zájmu tohoto státu, aby řešena byla. Tento problém nemůžeme bagatelizovat tím, že se přes něj přeneseme a řešit jej nebudeme. V okamžiku, kdy jej řešit nebudeme, nastanou občanské iniciativy zdola a pak může nastat neřízený proces, který by nebyl v této oblasti správný. Vím velmi dobře, o čem mluvím, protože právě region, ze kterého pocházím, je právě jedním z takových regionů, který byl v 60. roce zmíněnou nešťastnou reformou, kdy se malovaly hranice okresů tak, jak koho napadlo, a tehdejší vedení tohoto státu si skutečně myslelo, že poručíme větru, dešti a dělalo okresy, jak je napadlo. Tito lidé, přestože je to už od 60. roku hodně dlouho, se s touto reformou nesmířili a nesmíří se s ní nikdy.

Myslím si proto, že není možné bagatelizovat návrh, který zde máme. Je potřeba se na něj seriózně zaměřit, ale myslím si, že by bylo dobré, aby bylo nalezeno obecné řešení, obecný postup, kterým bude možno postupovat ve všech podobných případech jednotlivých regionů. Tento případ je zvláštní v tom, že ze všech ostatních mně známých případů nedojde k nějakým vážnějším problémům. Tu přejdou určité obce z jednoho kraje do druhého a do toho kraje zase přijdou jiné obce. V tomto případě je problém složitější, protože se jedná o celé dva okresy, které vážným způsobem samozřejmě ohrožují existenci Jihlavského kraje. O to je tento problém složitější než všechny ostatní případy. Nicméně i tato komplikace neznamená, že občané v těchto dvou okresech mají menší práva než ostatní občané v celé republice.

Proto bych si dovolil na závěr znovu říci, že jak v zákoně, který budeme probírat, který jsme znovu otevřeli před chvíli, bylo by dobré dbát a brát na zřetel i tyto ukazatele, protože jsou velmi důležité.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Vidím přihlášku pana poslance Hrnčíře.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jak jsem uvedl ve své zpravodajské zprávě, jedná se zde podle mého názoru spíše o střet nebo zvážení důvodů racionálních a emocionálních, a protože u mne převažují spíše hlediska racionální, s odkazem na to, co řekli někteří moji předřečníci, zvláště pan poslanec Radko Martínek, předkládám návrh na zamítnutí tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Nyní bude hovořit pan kolega Fischer.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v souvislosti se vším, co zde bylo řečeno, v návaznosti na to, co jsem říkal při projednávání tisku 174 k návrhu pana poslance Koudelky a druhých, a v souvislosti s návrhem na zamítnutí této předlohy dávám jiný návrh, a to, aby bylo nyní toto jednání přerušeno, vyčkalo se, jak dopadne jednání sněmovny na příští schůzi o návrhu v tisku 174, kde je zkrácená lhůta o 20 dní, který by tento problém zcela vyřešil. Pokud by byl přijat návrh na reformu vyšších územně správních celků, takže by jich bylo 8 nebo 9, tak v obou případech by automaticky tyto dva okresy patřily do Brněnského nebo Jihomoravského kraje a tento problém by zde nestál.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Fischerovi. Je to formálně návrh na odročení. Jsou dvě možnosti. Buď budeme hlasovat o přerušení teď před ukončením rozpravy, anebo o odročení o odročení po ukončení rozpravy.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Jsem pro přerušení v této fázi a pokračování v rozpravě, až bude ukončeno projednávání tisku 174.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP