(11.50 hodin)

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Já to nechám odhlasovat, jenom bych připojil to, na čem jsme se dohodli na červencové schůzi, kdy jsme konstatovali, že jednací řád zná pouze návrhy na odročení. Nicméně před touto schůzí taková dohoda nevznikla, takže o návrhu nechám hlasovat. Bereme-li to jako procedurální návrh, tak by mělo být hlasováno neprodleně. Zpravodaj ani navrhovatel zákona neprotestují.

Kolegyně a kolegové, svolávám vás, na žádost z pléna vás odhlašuji a žádám o novou registraci. Za malou chvíli rozhodneme v hlasování pořadové číslo 93 před ukončením rozpravy o přerušení projednávání tohoto bodu do doby doprojednání ústavního zákona o změně zákona o VÚSC. Je zřejmé, o čem budeme hlasovat. Všichni, kdo se chtěli zúčastnit hlasování, již zde zřejmě jsou.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93 a ptám se, kdo je pro tento návrh na přerušení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 156 pro 151, proti 4. Návrh na přerušení s podmínkou, která byla formulována, byl přijat.

 

Končím tento bod. Vidím, že se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS kolega Tlustý. Má slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi jako spolupředkladateli tisku 280, bod 53, navrhnout jeho přeřazení na prosincovou schůzi, a to proto, že je to návrh, který úzce souvisí a váže na rozhodnutí Ústavního soudu k předešlé novele a bez rozhodnutí Ústavního soudu by jednání o něm bylo zmatečné a bezpředmětné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Jedná se o bod 53. Zřejmě podobný návrh má pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Ano, na návrh zpravodaje k tisku 251, bod 52, bych chtěl požádat o přeložení tohoto bodu tak, aby byl projednáván ve čtvrtek jako první bod.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vzhledem k tomu, že se zřejmě za malou chvíli budeme věnovat zákonu, který má uvádět pan ministr Kavan, prosím Kancelář PSP, aby pan ministr byl upozorněn, že tento bod přijde na pořad dříve, než jsme očekávali.

Ještě se hlásí pan kolega Filip a pak jsou tu dva procedurální návrhy.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, rozumím tomu, co říkal kolega Tlustý, a jednoznačně to budu podporovat, ale nerozumím tomu, co říkal pan kolega Janeček. Nevidím důvod pro odložení projednávání, nevím, proč to nemůžeme projednávat dnes podle pořadu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane kolego, mám zde poznámku - nevím, jestli to souvisí s tím, co navrhoval kolega Janeček- že pan poslanec Cyril Svoboda, zpravodaj pro první čtení, je dnes řádně omluven. Takové jsou mé podklady. To ale není důvod pro to, aby sněmovna rozhodla tak či onak. Rozhodneme hlasováním a s každým výsledkem hlasování se budeme muset nějakým způsobem vypořádat.

Máme zde dva procedurální návrhy. První je návrh pana kolegy Tlustého, aby bod 53 byl přeřazen na prosincovou schůzi. Důvodem je jednání Ústavního soudu.

 

O tomto návrhu rozhodneme hlasováním pořadové číslo 94, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 161 hlasovalo pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme rozhodovat o druhém procedurálním návrhu, kterým je přeřazení bodu 52 na zítřejší jednání? (Protestní hlasy v sále.) Prosím navrhovatele, aby zopakoval svůj návrh.

 

Poslanec Josef Janeček: Vzhledem k tomu, že v úterý začneme rozpočtem, a vzhledem k tomu, že bylo schváleno dalších šest bodů, které jsou pevně svázány s rozpočtem, navrhoval jsem, aby to bylo projednáváno jako první bod ve čtvrtek, neboť předpokládám, že je to dostatečná doba na projednání předchozích bodů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Dobře, děkuji. Už rozumím i tomu protestu proti zítřejšímu jednání. Budeme rozhodovat o přeřazení bodu 52.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 95. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 162 pro hlasovalo 119, proti 22. Návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli bychom měli přistoupit k bodu 54, který má uvést ministr zahraničních věcí ČR pan Jan Kavan. Mám informaci, že tady bude asi do deseti minut, jen co se sem dostane z Černínského paláce. Buď můžeme přikročit k dalšímu bodu, nebo uděláme krátkou přestávku. Čekám, jestli někdo z předsedů klubů navrhne řešení. Pan kolega Payne má procedurální připomínku.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, hlásím se s procedurální poznámkou. Myslím, že premiér může pověřit kteréhokoliv ministra, aby předložil jménem vlády příslušný návrh zákona. Jsou tu čtyři a věřím, že kterýkoliv z nich by to zvládl.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji za tuto připomínku. Nyní bude hovořit předseda poslaneckého klubu KSČM Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Žádám jako předseda klubu o přestávku na poradu klubu na deset minut.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vyhlašuji přestávku do 12.07 hodin.

 

(Schůze byla přerušena v 11.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP