(16.20 hodin)

(pokračuje Frank)

Nejsme však ani zdaleka tak přesvědčeni, že celosvětovou problematiku záchrany lidských životů a majetku, zejména při přírodních katastrofách, je nutno jen a jedině řešit prostřednictvím nového systému v NATO. Konečně právě v poslední době se ukázalo v plné nahotě, jaké zájmy má NATO především. Přesto lze vysledovat - a v tom lze s myšlenkou pana ministra vnitra souhlasit, pokud tak byla myšlena - že nerespektováním souvislostí v dané době v podstatě neexistuje solidní úroveň řešení mezinárodních záchranných operací ve své podstatě nikde na světě. Pak zcela jistě dochází k selhání nejen u nás, ale i v oblasti mezinárodní, které je mnohdy daleko škodlivější než samotná zkáza. Rádi bychom, aby se tato událost a její řešení staly pro parlament ale i naši vládu jistým varováním, ale také poučením. Pak lze jako Česká republika možná i přicházet s jinými iniciativami.

Poslanecký klub KSČM odmítá porušování našich vlastních zákonů. Nabízí ale také řešení, a to ne pod hlavičkou NATO, ale pod světovou organizací, Organizací spojených národů, které by tato služba slušela. Jde o návrh, který přednesu na závěr jako jeden z bodů usnesení k tomuto bodu jednání. Jde nám totiž mimo jiné o vytvoření mezinárodních záchranářských sil pod hlavičkou OSN. Tyto týmy by totiž stejně jako mírové sbory měly mít skupiny specialistů, vyčleněnou techniku, vyškolený řídící štáb, který by dokázal disponovat pravomocí během několika minut po katastrofě a rozhodnout o vyslání příslušného útvaru na místo neštěstí. Přírodní katastrofy totiž si nevybírají místa a mohou se v různých podobách odehrát na různých místech světa.

Kolegyně a kolegové, poslanecký klub KSČM podpoří vyslání 6. polní nemocnice Armády České republiky k řešení následků zemětřesení v Turecku, a to i na základě výše uvedených skutečností. Jsme si totiž vědomi, že pomoc těm, kdo ji v dané chvíli potřebují, je dvojí pomoc. Musí být však řízena v souladu s mezinárodním právem a zákony naší republiky.

Dovolte mi, abych na závěr svého vystoupení předložil návrh na usnesení ve dvou bodech:

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky souhlasí s vysláním 6. polní nemocnice Armády České republiky, dále jen polní nemocnice, k řešení následků zemětřesení v Turecku s tím, že polní nemocnice bude složena z vojáků z povolání, vojáků v další službě a občanských zaměstnanců vojenské správy na základě dobrovolnosti v celkovém počtu do 90 osob do konce roku 1999 a se zrušením jejího mandátu na území Albánie, resp. Makedonie.

2. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby prostřednictvím našeho zástupce v OSN iniciovala vytvoření mezinárodních záchranářských sil pod hlavičkou OSN, které, jak jsem řekl, by tvořily skupiny specialistů, vyčleněná technika a řídící štáb s příslušnými pravomocemi zasáhnout dle potřeby a požadavků postižených zemí, a to i za účasti České republiky jako členské země.

Žádám, aby o každém bodu mého návrhu bylo hlasováno zvláště, a vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Frankovi. Žádnou další přihlášku do rozpravy nemám ani ji neregistruji z pléna. Končím podrobnou rozpravu k tomuto bodu. V tuto chvíli se ptám ministra obrany, zda si přeje přednést závěrečné slovo k tomuto bodu. Je tomu tak.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych se na vás obrátit s žádostí o schválení návrhu vlády s tím, že - opakuji - je připraven materiál do sněmovny i do Senátu, který by měl tuto oblast řešit podobně, jako je řešeno v současné době vysílání na cvičení, a předpokládám, že tento materiál by v Poslanecké sněmovně měl být projednán v řádném zasedání Poslanecké sněmovny v říjnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Vetchému a nyní prosím pana zpravodaje Nečase, aby případně přednesl závěrečné slovo a potom přednášel jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, máme před sebou návrhy usnesení, které přijaly oba dva garanční výbory. Padl jeden pozměňující a doplňující návrh, který přednesli zástupci poslaneckého klubu KSČM. Znovu se ukazuje i v dodatcích, které přednesli kolegové z KSČM, že je potřeba se zamyslet nad systémovým…

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane zpravodaji. Paní poslankyně, páni poslanci, velmi se omlouvám, ale jsem v situaci, kdy musím řídit schůzi, a tudíž musím slyšet návrhy, které přednáší zpravodaj. Umožněte mi prosím v tuto chvíli řídit schůzi.

 

Poslanec Petr Nečas: Já už jsem si zvykl, paní předsedající, že mluvím hlavně pro stenozáznam.

I z těchto doplňujících návrhů usnesení plyne, že je potřeba systémovým způsobem vyřešit vysílání našich vojsk pro různé typy operací, ať už mírových, ať operací aliance, nebo podobných humanitárních a záchranných operací. Pan ministr zde řekl, že Ministerstvo obrany připravuje podobný obecný dokument. Myslím si, že to je správná cesta. Tento dokument by měl být přijat co nejdříve, protože pokud se nepletu, za posledních 18 měsíců se vyjadřuje Poslanecká sněmovna k polní nemocnici počtvrté. Trochu mi to připomíná bludného Holanďana, v tomto případě bludnou 6. polní nemocnici, která již jednou byla rozhodnutím této sněmovny odeslána do Kuvajtu, vzápětí do Makedonie, vzápětí do Albánie, teď do Turecka. Doufejme, že se nic nestane, aby necestovala za několik měsíců třeba na Sardinii nebo někam jinam. Je třeba to řešit skutečně obecným usnesením a já doufám, že vláda předloží toto obecné generální usnesení, tento generální pardon co nejdříve, protože rok s rokem se sešel a pořád tyto problémy řešíme znovu a znovu.

Paní předsedající, konstatuji, že zde máme totožné návrhy výboru pro obranu a bezpečnost a výboru zahraničního, ke kterým přednesl pan poslanec Frank jeden pozměňující návrh, ve kterém k dosavadnímu textu, který předložily oba dva výbory, navrhuje, aby za slova "do konce roku 1999" byla přidána slova "a se zrušením jejího mandátu na území Albánie, resp. Makedonie."

Dále navrhuje pan poslanec Frank, aby byla přijata druhá část usnesení, ve které se říká: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby prostřednictvím našeho zástupce v OSN iniciovala vytvoření mezinárodních záchranářských sil po hlavičkou OSN, které by tvořily skupiny specialistů, vyčleněná technika a řídící štáb s příslušnými pravomocemi zasáhnout dle potřeby a požadavků postižených zemí, a to i za účasti České republiky jako členské země." Pravopisné chyby opravím potom v textu.

Paní předsedající, navrhuji, abychom prvně hlasovali po částech, tak jak navrhl pan předkladatel, napřed o části jedna o pozměňujícím návrhu, a potom o části dvě, kterou pan navrhovatel navrhl jako doplňující část usnesení.

Nyní navrhuji, abychom hlasovali o tom, že v textu, který vypracoval výbor pro obranu a bezpečnost a zahraniční výbor, byla na konci tohoto textu přidána slova "a se zrušením jejího mandátu na území Albánie, resp. Makedonie".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP