(12.40 hodin)

(pokračuje Rychetský)

Všechny evropské tiskové zákony používají jinou formulaci, že právo na odpověď je vůči každému skutkovému, ve Francii, Belgii, Itálii a Španělsku dokonce i neskutkovému, jakémukoli tvrzení, které se prostě nějak dotýká dotčeného subjektu. Není rozhodující, zda je pravdivé, nebo nepravdivé. Podle právních řádů Evropské unie, a je to doslova i v rezoluci Rady Evropy, tam, kde se to dotýká konkrétní osoby, i právnické, i fyzické, i úřadu, musí mít tato osoba právo na repliku. To je podstatou práva na odpověď. Právo na odpověď je tedy skutečným naplněním svobody projevu pro všechny.

Dovolte mi, abych své vystoupení zakončil vzpomínkou na to, že minulý týden byl po více než sto letech na základě svobodných voleb zřízen skotský parlament. Když byl v minulém století tento parlament zrušen, tak jeden starý Skot jménem Ferguson prohlásil: "Můžete nám vzít všechna práva a svobody, ale necháte-li nám svobodu projevu, všechna práva a svobody získáme nazpět." A o to jde v tomto zákoně. Svobodu projevu pro každého.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji místopředsedovi vlády. S faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážení kolegové, protože moje jméno bylo vysloveno mnohokrát, chtěl bych říci, že se vzdávám slova na reakce na všechny diskuse jen proto, že jsme zde uzavřeli gentlemanskou dohodu, že za klub bude vystupovat vždy jeden, případně ještě jeden. My jsme tuto dohodu dodrželi. Uměl bych reagovat na spoustu připomínek. Mám na vás ohled, proto tak nečiním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Ptám se, kdo se ještě hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu v tuto chvíli končím.

Kolegyně a kolegové, mám teď jeden problém, se kterým se vám musím svěřit, a to, že v úmyslu projednat tento zákon v rámci jednoho bloku obecné rozpravy jsem dosud nezahájil jiný bod, který jsme si odhlasovali, který měl proběhnout ve 12 hodin, a to byl blok volební. Takže se chci zeptat, zda budete souhlasit s tím, abychom formálně uzavřeli tento bod vystoupením zpravodaje, vystoupením navrhovatele a poté buď se pustili do voleb, nebo si odhlasovali revokaci našeho usnesení a zařadili bod voleb případně jako první bod po obědě. Žádnou námitku proti dokončení tohoto bodu nevidím. Vidím. Námitku vznáší pan předseda volební komise Vidím.

V tuto chvíli nemohu udělat nic jiného, než navrhnout proceduru, která by znamenala nové usnesení Poslanecké sněmovny, kterým by revokovala své předcházející usnesení, kterým zařadila blok voleb na 12 hodin, a následně rozhodla jiným hlasováním o tom, že tento bod bude zařazen na 14. hodinu.

 

V tuto chvíli tedy proděláme jedno, případně dvě procedurální hlasování. V prvním rozhodneme o revokaci onoho usnesení, které zařadilo blok voleb na 12 hodin tohoto dne.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 151. Ptám se, kdo je pro revokaci onoho usnesení. Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro návrh 141, proti 12, návrh byl přijat.

 

Nyní bychom měli rozhodnout dalším hlasováním o zařazení tohoto bodu na 14.00 hodin.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 152. Kdo je pro předložený návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 167, proti 1, návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli nám zbývá k doprojednání tohoto bodu, resp. hlasování o jednotlivých návrzích, ještě vystoupení zpravodaje a navrhovatele. V tuto chvíli bych dal slovo ministru kultury Pavlu Dostálovi.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já se domnívám, že čas kvapí a zřejmě by nemělo smysl rozebírat jednotlivé příspěvky.

Chtěl bych všem poděkovat za korektní přístup, chtěl bych poděkovat za to, že až na jednu výjimku tento zákon nebyl politizován, a ačkoli s mnohými názory nesouhlasím, jsem přesvědčen, že pokud by zákon prošel do druhého čtení, lze v něm uplatnit mnohé připomínky, a to včetně připomínek pana poslance Mlynáře, protože se např. opravdu domnívám, že mezi údajem a skutkovým údajem jde o sémantický spor a že na tom je možno se domluvit.

Co ale považuji v této chvíli říci za důležité a pro mě osobně za velice důležité, protože prostřednictvím jedné poslankyně zde byl vlastně udělán jakýsi osobní atak na mě jako předkladatele tohoto zákona.

Chtěl bych citovat pana poslance Karase. Pan poslanec Karas řekl, že tento zákon je skandálním zásahem do svobody tisku a zastrašováním novinářů, hlavně pokud se týče práva na odpověď a pokud se týká odpovědnosti vydavatelů.

Dámy a pánové, dovolte mi jeden nebo dva citáty. "Nově bude v souladu s právem Evropských společenství i doporučením Rady Evropy zavedeno právo na uveřejnění odpovědi. Toto právo bude vázáno na porušení cti fyzické osoby nebo dobré pověsti právnické osoby sdělením, které bylo uveřejněno v periodickém tisku nebo ve zpravodajském či publicistickém pořadu vysílaném rozhlasem nebo televizí. Toto právo bude možno uplatnit i vůči pravdivým údajům."

Druhý citát: "Zavedením výlučné odpovědnosti vydavatele periodického tisku nebo provozovatele rozhlasového a televizního vysílání za uveřejnění opravy odpovědi i dodatečného sdělení odstraňuje návrh současné problémy s vymahatelností tohoto nároku. Dotčená osoba bude své právo uplatňovat pouze vůči vydavateli periodického tisku nebo vůči provozovateli vysílání."

Dámy a pánové, toto nejsou citáty ze zákona paragrafovaného znění. Toto jsou citáty z návrhu věcného záměru zákona, pod kterým je podepsán odpůrce tohoto návrhu, zpravodaj Jaromír Talíř. Já se prostě ptám, proč tento věcný návrh, který pak prostřednictvím pana ministra Stropnického schválila Tošovského vláda, je podrobován kritice ze strany těch, kteří tento zákon ve vládě, s výjimkou pana poslance Mlynáře, který hlasoval proti, a jak mi řekl pan poslanec Kühnl, že on určitě nebyl na schůzi vlády, proč ostatní ministři tento zákon schválili.

Dámy a pánové, kde jsou meze pokrytectví těchto dvou stran? (Potlesk.)

Chtěl jsem vás prostě říci, že já jsem pouze plnil úkol, tj. zpracovat věcný záměr zákona tak, aby jeho paragrafované znění přesně tomuto věcnému záměru odpovídalo. Ano, je tam pouhá jedna výjimka, to je § 6 a navazující paragraf, tuším, 13. To je jediná úprava oproti věcnému záměru pana exministra Talíře, který vystoupil minulý týden vůči tomuto zákonu. To jsem, prosím, cítil za povinnost vám říci a řekl jsem vám to i proto, abyste svým hlasováním vzali tuto věc v potaz, protože, pochopte, v jaké roli jsem se před vámi ocitl. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji ministru kultury, nyní dávám možnost s vystoupením tomuto bodu panu poslanci Talířovi.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére a vládo, dámy a pánové, já budu také ve svém závěrečné zprávě velice stručný. Já si v ní troufám reagovat pouze na vystoupení pana ministra kultury.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP