(12.50 hodin)

(pokračuje Talíř)

Myslím, že tento tiskový zákon a diskuse o něm jasně ukázaly onu problematičnost hledání vyváženosti mezi principem svobody projevu a principem ochrany osobnosti. Myslím, že se všichni shodneme na základních principech, které je třeba v takovéto normě respektovat. V tom pádě také není velký problém schválit věcný záměr zákona, kde jsou tyto věcné principy zakotveny. Je ovšem velká potíž tyto základní principy převést do suché řeči paragrafů. Myslím, že tady je onen rozdíl, který pan ministr kultury zřejmě přehlédl. Protože na principech se shodnout můžeme, ale jak jsou realizovány a vtěleny do jednotlivých paragrafů, je věc druhá. Sám připustil, že tato předloha obsahuje paragrafy, které ani nebyly ve věcném záměru, který schválila minulá vláda Josefa Tošovského.

V rozpravě, která trvala více než 2,5 hodiny, vystoupilo 15 poslanců, kromě toho čtyři členové vlády včetně pana premiéra. V rámci této rozpravy zaznělo několik návrhů. Zazněly návrhy na vrácení předkladateli k dopracování a návrhy na zamítnutí této předlohy. Prosím pana řídícího schůze, aby o jednotlivých návrzích nechal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za slovo exministru kultury a nyní zpravodaji. Nyní tedy nechám hlasovat ve dvou hlasováních, případně jednom hlasování o návrzích, nejprve na vrácení navrhovateli k dopracování, poté na zamítnutí předloženého návrhu.

Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť budeme rozhodovat nejprve o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

 

Nyní tedy zahajuji hlasování s pořadovým číslem 153 a ptám se, kdo je pro předložený návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 185 se pro návrh vyslovilo 59, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Dalším návrhem, o kterém rozhodneme hlasováním, je návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 154 a ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 84, proti 94. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V rozpravě, pokud se nepletu, zazněl návrh přikázat tento návrh zákona ještě výboru ústavně-právnímu. Má někdo jiný návrh? Pan kolega Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Chtěl bych dát návrh na přikázání předloženého tisku také petičnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další návrh? Žádný nevidím. Přistoupíme k hlasování.

 

Nejprve tedy rozhodneme o tom, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 155 a ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 187 pro návrh 177, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Dalším návrhem, o kterém rozhodneme hlasováním, je návrh přikázat k projednání tento návrh výboru ústavně-právnímu.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 156 a ptám se, kdo je pro předložený návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 187 pro návrh 113, proti 49. Návrh byl přijat.

 

Posledním návrhem, o kterém rozhodneme hlasováním, je přikázání tohoto návrhu zákona výboru petičnímu.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 157 a ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 71, proti 89. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru ústavně-právnímu.

Mám ještě, kolegyně a kolegové, jedno důležité sdělení. Majitel vozidla s SPZ MBM 06-77, je-li poslancem, ať se rychle dostaví ke svému vozu. Stojí v kopci a zřejmě málo zatáhl ruční brzdu a vozidlo popojíždí směrem dolů. (Pobavení v sále.)

Na základě sdělení předsedy Poslanecké sněmovny svolávám jeho jménem organizační výbor ihned do místnosti, kde se organizační výbor schází. Přerušuji jednání sněmovny do 14.00.

 

(Schůze přerušena ve 12.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP