(18.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 484 a ptám se, kdo je pro tento návrh.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 484 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 177 pro vyslovilo 169, nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Radim Chytka: Další dva pozměňovací návrhy pod M3 a M4 jsou dle mého názoru variantní. Doporučoval bych, abychom nejdříve orientačním hlasováním rozhodli o tom, zdali budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu M3, nebo M4.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já se přiznám, pane zpravodaji, že si nejsem jista, protože já mám pocit, že sem poslední dobou začínáme zavádět pravidla, že jakékoliv návrhy, které se týkají stejné věci, se vždy rozhodují v orientačním hlasování. Já si nemyslím, že by tento postup byl správný. Orientačním hlasováním bychom měli rozhodovat záležitosti, kde jsou například odchylné pouze počty či jiné číslice. Já jsem přesvědčena o tom, že při takovýchto návrzích bychom měli rozhodovat podle pořadí, jak byly podány.

 

Poslanec Radim Chytka: Na druhé straně já se domnívám, že tím znevýhodníme ten druhý návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, vždycky návrh, který je přednesen později, je znevýhodněn. S tím se nedá nic dělat, tomu tak prostě je. Já si myslím, že kdyby tento parlament měl hlasovat v orientačním hlasování o všech případech, kdy se návrhy týkají obdobné věci, pravděpodobně bychom už nehlasovali jinak než v orientačním hlasování.

 

Poslanec Radim Chytka: Jde o to, že pozměňovací návrh M3 je pozměňovací návrh rozpočtového výboru, kdežto M4 je výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Omlouvám se poslankyním a poslancům, že tímto bodem poněkud zdržujeme, ale já si myslím, že se jedná o záležitost precedenčního charakteru. Takže budu citovat § 72 odst. 2: Je-li podáno více návrhů na úpravu téže věci pouze z hlediska množství, času, osoby nebo místa, zjistí-li se… atd. To znamená, že tady jsou taxativně jmenovány důvody, a já si nemyslím, že tady by se jednalo pouze o úpravu téže věci z hlediska množství, času, osoby nebo místa. To je taxativní výčet, kdy má docházet k orientačnímu hlasování. Prosím, pane zpravodaji, hlasujme, jak jsou návrhy uvedeny za sebou.

Pan poslanec Exner pravděpodobně - tam těch rukou se hlásilo více- máte slovo. Ale prosím pouze procedurální poznámku.

 

Poslanec Václav Exner: Protože v této věci chcete zavést určitý precedens, byl bych rád, kdyby bylo vyjasněno, který čas je pokládán za ten čas předložení návrhu. V daném případě rozpočtový výbor jednal 4. března - nebo května - nevím, druhý 11. - to by mohl být jeden rozhodný čas a druhý čas by byl, kdy zpravodajové výboru přednášeli poměrně v libovolném pořadí informace o tom, že výbor jednal. Protože chceme, abychom příště postupovali obdobně, domnívám se, že by bylo na místě, aby tato věc byla vyjasněna.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem přesvědčena, pane poslanče, že pro nás musí být rozhodující to, v jakém pořadí jsou tyto návrhy předneseny na plénu. Pokud se tak dosud činí náhodně, je třeba dohlédnout na to, aby příště toto pořadí náhodné nebylo. Ale nemohu podle mého názoru v souladu s jednacím řádem dát o těchto návrzích hlasovat orientačně a chystám se dát hlasovat o těchto bodech tak, jak jsou uvedeny ve sněmovním tisku, který byl schválen jako podklad pro naše hlasování. Nemyslím, že bych v tuto chvíli mohla rozhodnout jinak. Budeme hlasovat nejdříve o bodu M3 a já prosím o stanoviska.

 

Poslanec Radim Chytka: Stanovisko předkladatele k pozměňovacímu návrhu M3 - nesouhlas. Stanovisko zpravodaje - souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 485 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomu to návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 485 se z přítomných 178 pro vyslovilo 52 a proti 108. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Radim Chytka: Pozměňující návrh M4, týkající se téhož. Stanovisko předkladatele - souhlas. Stanovisko zpravodaje - souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 486 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 486 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 pro vyslovilo 165, 5 bylo proti.

 

Poslanec Radim Chytka: Pozměňující návrh pod písmenem N typu legislativně technického. Stanovisko předkladatele i zpravodaje totožné - kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 487 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 487 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 pro vyslovilo 171 a nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Radim Chytka: Pozměňující návrh pod písmenem O týkající se účinnosti tohoto zákona. Stanovisko předkladatele i zpravodaje - kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 488 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 488 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 pro vyslovilo 173 a nikdo nebyl proti.

 

Pane zpravodaji, pokud se nemýlím, tak o všech návrzích bylo hlasováno. Ano, je tomu tak. O všech návrzích bylo hlasováno. Než přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona, udílím slovo předsedovi klubu KSČM.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji paní předsedající. Já mám jedinou otázku na pana předkladatele, jestli by mi pan místopředseda vlády Rychetský odpověděl, zda nevadí, že máme dvě rozdílné lhůty, a to v § 11 - 20 dnů před rozhodným okamžikem a v § 19 - 30 dnů před rozhodným okamžikem. Jestli to nebude na škodu tohoto zákona, jestli bychom se k tomu neměli vrátit. § 11 a 19. Schválili jsme dva rozdílné pozměňovací návrhy - jeden s dvacetidenní a druhý s třicetidenní lhůtou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o chvíli strpení, aby se pan místopředseda Rychetský mohl vyjádřit.

Pan místopředseda Rychetský prosí o pětiminutovou přestávku. Já ji v tuto chvíli vyhlásím do 18.53 hodin. (Jednání přerušeno.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP