(11.10 hodin)

(pokračuje Houzák)

Shoduji se se stanoviskem zpravodaje i obsahem stanoviska vlády k předloženému materiálu a považuji za potřebné podotknout, že probíhající přesun kompetencí, mimo jiné i mezi Ministerstvem vnitra a Ministerstvem dopravy, v otázkách převedení některých správních činností z policie na okresní úřady předpokládá, že v nejbližších dnech projedná vláda návrh zákona o evidenci silničních vozidel. Předložený návrh vlády by měl mít účinnost k 1. 1. 2000 a měl by se vyvarovat řady technických nepřesností uvedených v tomto návrhu a zajistit návaznost na další platné právní úpravy.

Přes pochopitelnou snahu navrhovatelů o řešení vážné situace a ujištění vlády o jejím vládním návrhu v daném termínu doporučuji vrátit sněmovní tisk č. 165 k dopracování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí ještě někdo do rozpravy? Ano - pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já se nechci připojovat k dalšímu návrhu na zamítnutí, i když ho podporuji, chtěl bych jen říci, že na dopravním podvýboru, kde tato problematika byla diskutována, byl zástupce Ministerstva vnitra a Ministerstva dopravy, a skutečně je to problém kompetencí, to znamená, že se nemohli domluvit tito zástupci dvou ministerstev. Bylo jednoznačně přislíbeno, že to bude řešeno ještě v letošním roce zákonem.

Proto bych se připojoval k návrhu zpravodaje, aby zákon byl zamítnut.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako další se hlásí do obecné rozpravy pan profesor Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, chci učinit poznámku k tomuto návrhu zákona trochu z jiného hlediska.

Samozřejmě že ústava dává poslancům - a dokonce i jednotlivému poslanci - právo podávat návrhy zákonů. Ale měla by tu být přece jenom z hlediska parlamentní politické kultury jistá dělba práce v tom, kdo s určitými návrhy zákonů přichází. Nelze přece budovat promyšlený systém státní správy, jestliže budeme do něj chtít zasahovat jednotlivými dílčími návrhy, které přicházejí z poslaneckých řad. Určité věci má připravovat vláda právě proto, aby to byly návrhy, které jsou řešeny komplexně. Pan zpravodaj na nedostatky této předlohy už z tohoto hlediska upozornil.

V tomto směru tedy, jestliže mají poslanci za to, že vláda neplní tu či onu funkci, ty či ony úkoly z hlediska platné právní úpravy, nechť tedy od ní požadují, aby ten či onen návrh zákona připravila. Teprve pokud by se ukázala neschopná, lze to snad kompenzovat poslaneckou iniciativou. Ale neměla by tato poslanecká iniciativa předcházet promyšleným činům vlády.

Říkám to ne proto, že patřím ke klubu, který momentálně tvoří vládu, říkal jsem to - a kolegové, kteří tu byli v minulém období, vědí, že jsem takto postupoval - i v minulém období, protože si myslím, že kvalita právního řádu záleží na tom, v jakých věcech jsou podávány návrhy zákonů a jak je Poslanecká sněmovna a celý Parlament zpracuje. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Jičínskému.

Nevidím, že by se někdo další hlásil, proto obecnou rozpravu končím. Přeje si závěrečné slovo navrhovatel? - Nechce. Zpravodaj? - Nechce. Pak tedy dám hlasovat o návrzích, které byly předloženy.

Já vás nejdříve odhlásím, přihlaste se znovu svými kartami, budeme hlasovat. Přeje si pan zpravodaj komentovat uvedené návrhy?

 

Poslanec Petr Bendl: Vážený pane předsedo, padly zde dva návrhy - jeden návrh vrátit návrh zákona předkladatelům k dopracování a druhý - návrh zpravodaje zamítnout.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, nejdříve tedy dám hlasovat o návrhu vrátit předložený návrh navrhovateli k dopracování.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro vrátit návrh k dopracování, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Ono to asi nefunguje, já s vámi souhlasím, že hlasovací zařízení nefunguje, přestalo fungovat v určité chvíli. Prohlašuji toto hlasování (č. 272) za neplatné a dám hlasovat znovu.

Dám hlasovat tedy ještě jednou o návrhu na vrácení předloženého návrhu… (Poslanci se dožadují odhlášení.) Já už jsem vás přece odhlásil. Přejete si znovu odhlásit, prosím. Přihlaste se znovu.

 

Dávám tedy znovu hlasovat o návrhu na vrácení k dopracování.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 273 z přítomných 162 poslanců 65 hlasovalo pro, 69 proti, návrh nebyl přijat.

 

Dávám tedy nyní hlasovat o druhém návrhu, což byl návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 274 z přítomných 163 poslanců 132 vyslovilo souhlas, 21 bylo proti, návrh byl přijat.

 

Nyní se vrátíme k návrhu pana poslance Korbela, který zpochybnil své hlasování ohledně minulého bodu, bodu 44.

 

 

Nejdříve dám hlasovat o tom, zda sněmovna přijímá toto zpochybnění a zda respektuje návrh pana poslance, aby se hlasovalo znovu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 275 z přítomných 157 poslanců 67 hlasovalo pro, 30 bylo proti, návrh nebyl přijat.

 

Přecházíme k bodu číslo

 

46.
Vládní návrh zákona o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv
/sněmovní tisk 181/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr vnitra Václav Grulich. Prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Vážený pane předsedo, vážené paní kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych z pověření vlády ČR a v souladu s § 90 odst. 1 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, uvedl návrh zákona o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP