(16.50 hodin)

(pokračuje Miloš Zeman)

Odbor mluvčího vlády má o čtyři lidi více, protože my milujeme náš tisk, my si vážíme našich profesionálních novinářů, a ti čtyři lidé navíc ty profesionální novináře v České republice usilovně hledají a hledají a hledají a hledají a nalézti mnohdy nemohou, paní poslankyně. Nicméně kdybychom odmítali komunikovat s médii - jak se nám mnohdy předhazuje - tak by jistě odbor mluvčího vlády, v jehož čele mimochodem nestojí na rozdíl od bývalých komunistických novinářů v dnešních pravicových listech nikdo jiný než bývalý redaktor Hlasu Ameriky - tento odbor považujeme za nutné z těchto důvodů posílit.

Pak je tady administrativní odbor, který se zvýšil o čtyři lidi, a všichni tito čtyři lidé jsou zaměstnáni jako obsluha výpočetní techniky, protože v computerizované společnosti považujeme za nutné počínaje internetem a konče počítačovou sítí předávat si zprávy poněkud inteligentnějším způsobem. než by byly např. kouřové signály vysílané z oken Strakovy akademie.

Vážená a milá paní poslankyně Dundáčková, snažil jsem se vám téměř do puntíku opravdu vyčerpávajícím způsobem a bez ironie - promiňte mi ty některé poznámky na okraj říci: ano, přibrali jsme 74 lidí. Dělají v tom a v tom úseku, zabývají se tou a tou činností a zabývají se jí proto, že tato činnost chyběla, že tato činnost je potřebná,. a bude-li kvalitně vykonávána, přinese daleko větší úspory, než jsou náklady na takovou činnost vynaložené. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu předsedovi vlády a dávám slovo paní poslankyni Dundáčkové k doplňující otázce.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane premiére, já vám mnohokrát děkuji za vaši vyčerpávající odpověď, přestože si dovolím zpochybnit to, zda byla a nakolik byla vyčerpávající.

Můj dotaz nesměřoval proti akci "čisté ruce" ani proti Petru Uhlovi, přestože si troufám doufat, že Úřad zmocněnce pro lidská práva nebyl zřízen právě pro ona utrpení, kterými pan Uhl ve svém životě prošel. Můj dotaz směřoval nejen k zaměstnancům státního aparátu, jejichž nárůst jste zde rozebral velmi podrobně, a já vám za to děkuji), ale také do řad poradců a dalších placených spolupracovníků členů vlády, a to mimo jiné v souvislosti s vyjádřením pana ministra Kavana - nikoliv vaším, pane premiére -, které se objevilo v tisku a které říkalo, že on má sám 50 až 60 poradců. Mým úmyslem bylo zeptat se na to v souvislosti s neustále se zvyšující daňovou zátěží.

Na závěr si dovolím podotknout, že stínová vláda nezatěžuje daňové poplatníky ani jedinou korunou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, váš čas vypršel. Uděluji slovo panu premiérovi a současně ho velmi prosím o šetření časem, protože v 17.00 hodin by měly začít interpelace na ostatní členy vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Já se přiznávám, paní poslankyně, že jsem poněkud skeptický k expanzi poradců, protože poradce může dávat dobré rady, ale přitom sám za nic neodpovídá, takže když dá špatnou radu, může být maximálně vyhozen ze svého místa, a tím to končí. Nicméně jsem se přesvědčil ve své osmiměsíční praxi premiéra této země, že poradci jsou zapotřebí z jednoho prostého důvodu, že když vám dává každý ministr - a teď je jedno, jestli je sociálně demokratický nebo z ODS - nějaké podklady, tak se samozřejmě snaží prosadit svůj resortní zájem. Nedělejme si žádné iluze, to budou dělat všichni ministři bez ohledu na svou politickou příslušnost, a oni sami sebe nikdy kritizovat nebudou. A vy jako premiér potřebujete poradce např. pro to, aby vám tento poradce - když ministr navrhuje zbavit se nějakého zdánlivě nepotřebného majetku - prozkoumal, zda je to opravdu výhodná privatizace, zda tam nedochází k podvodům, zda není vhodné podat trestní oznámení.

A tak bych mohl pokračovat bod po bodu. Protože mě paní předsedající zcela právem vyzvala, abych byl stručný, zkondenzuji svoji odpověď na vaši druhou otázku do jedné nabídky. Paní poslankyně, při vší úctě k vaší výkonnosti, nabízím vám - zkuste se někdy více opřít o pomoc alespoň jednoho nebo dvou poradců. Nabízím vám sázku o číši šampaňského, že tato výkonnost, již nyní vysoká, za pomoci jednoho až dvou poradců dále stoupne ve prospěch této země i její reálné a stínové vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji předsedovi vlády. Vzhledem k tomu, že bylo 16.56 hodin, byla tato interpelace interpelací poslední. V 17.00 hodin budeme pokračovat, a to interpelacemi na jednotlivé členy vlády.

 

(Schůze byla přerušena v 16.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP