(16.40 hodin)

(pokračuje E. Zeman)

Bohužel je to jediné dobré, co o tomto zákonu lze říci. Pokud by tento zákon prošel v podobě, jak je napsán, stane se hrobem nejen státního, ale v první řadě soukromého školství, což si předkladatelé poněkud neuvědomili.

Zní tady mnoho věcí, mohl bych také já namítat mnoho věcí. Chtěl bych vás upozornit jenom na několik, které by bylo asi vhodné, abyste vzali do úvahy, než se budete rozhodovat. Argumentace lobby soukromých škol používá velmi mnoho argumentů, z nichž mnohé jsou nepravdivé, a můžete si to snadno ověřit. První vyložená nepravda je, že soukromé školy představují zhruba 5 % na svůj počet a na počet žáků, ale dostávají pouze 2,5 %. Jinými slovy, dostávají polovinu, co školy státní. Všichni z vás máte ve svých materiálech jak rozpočet kapitoly 333, tak státní závěrečný účet s položkou téže kapitoly. Výpočet, který říká, že dostávají polovičku, je způsob počítání jablek a hrušek. Vychází totiž z toho, že počty žáků a škol vztahuje jenom ke středním školám, protože o ty se jedná, ale výpočet procent rozpočtu vztahuje k celému rozpočtu kapitoly, tedy včetně občanských sdružení mládeže, sportu, tělovýchovy, vysokých škol, vědy atd., nikoliv k oblasti středních škol, protože pak by se ukázalo, že rozdíl je 0,1 %. Rád bych, abyste tuto nepravdu brali do úvahy, až budete posuzovat další z argumentů dotyčného lobby.

Chtěl bych velmi poděkovat paní zpravodajce za její uvážlivá slova. Doufám pevně, že zejména kolegové napravo její slova poslouchali. Je tady celá řada věcí, která nesouhlasí. V této zemi přeci nevládly od roku 1990 levicové vlády. V této zemi bylo mnoho vůle podporovat soukromé školy. Kdyby řešení, se kterým skupina poslanců přichází, bylo únosné řešení, dávno by zde bylo. Dovolávám se v této chvíli všech těch z vás, kteří zde seděli delší dobu, a zejména těch, kteří seděli ve vládě a kteří velmi dobře vědí, proč nikdy takovýhle návrh nepustili. Ten návrh znamená totální rozvrat státního rozpočtu a jeden z nejvelkolepějších tunelů, který kdy kdo vymyslel.

Pane kolego, možná se vám to nelíbí, ale já se vám to pokusím vysvětlit. A optejte se i bývalého premiéra Václava Klause, bývalého ministra školství pana Ivana Pilipa, proč toto nepustili a proč to, co teď říkám, je pravda. Nikdo nikdy nenavrhl, aby stát jakékoliv soukromé podnikání stoprocentně financoval a ještě k tomu neměl právo tuto státní dotaci zkontrolovat, tak jak se to navrhuje v tomto návrhu zákona. Návrh, že stát něco bude platit a nemá právo zkontrolovat, jak tyto prostředky byly využity, to je něco neskutečného i za celá 90. léta v této zemi. Je mi velmi líto, že páni předkladatelé tento fakt od dotyčného zájmového lobby převzali.

Zaznělo tady, že vláda neumí vyřadit školy ze sítě, resp. neumí vyřadit ty, které by si to zasluhovaly. Vláda v novém návrhu zákona toto umět bude. Zákon, který platí, ale nepřipravovala tato vláda. To je jenom na okraj.

Chtěl bych připomenout těm, kteří zde nejsou první období, že bývalo dobrým zvykem, když byl připraven vládní návrh řešící problematiku komplexně a skupina poslanců podávala návrh k témuž, že se počkalo na společné čtení. A já se domnívám, že sám za sebe mám plné právo toto tu zmiňovat, protože v minulém období jsem čekal takřka rok s návrhem vysokoškolského zákona na vládní návrh. Ti, kteří něco vědí o školství a něco tady pamatují, vědí, že se to dohromady vcelku i vyplatilo, že výsledek byl dobrý.

Tato poslanecká iniciativa - a můžete si to přečíst i ve stanovisku vlády - je legislativně velmi špatná, věcně absurdní a v případě, že by prošla, budu první, kdo podá demisi, protože podle tohoto systému není možné zodpovídat za státní finance. (Potlesk z pravé strany jednacího sálu.) V pořádku, pánové, jsem rád, že vás těší, že podám demisi. Ale to není problém. V tom není problém. Problém je, že vy budete zodpovědni za to, že zkrachne celkové školství. Nevím, jestli jste se někdy zabývali jeho rozpočtem. Je to druhý nejvyšší rozpočet v tomto státě - 70 mld. A je to málo.

Soukromé školy, které nám tady tak naříkají, jak nedostávají dost, a stěžují si na to, že mají málo žáků, mají pravdu. Ano, nedostávají dost a mají málo žáků. Ale těch žáků je málo celkově. Vezměte si do ruky demografické ročenky a podívejte se, co se stalo za 90. léta. Počet žáků na středních školách klesl o více než třetinu. V současné době máme v oblasti středních škol přes 300 tisíc volných míst, přes 300 tisíc.

Jinými slovy, tento stát nejen že je schopen to, o čem se zde mluvilo jako o jeho povinnosti, to je garantovat zdarma příslušnou vzdělávací nabídku, bohatě zajistit, tento stát to zajišťuje v naprosto nadbytečné kapacitě a není sebemenší důvod, aby vznikaly další nadbytečné školy.

Pokud se zde argumentovalo tím, jak chudáci soukromé střední školy nemají na zajištění nadstandardu, mohu se jenom ptát, na kolika z nich se kdy jaký nadstandard krom nadstandardních příjmů jejich zřizovatelů projevil. Stran nadstandardních příjmů zřizovatelů odkazuji třeba na případ angloamerické soukromé školy na Kladně, která teď končí s propadem 6,5 mil., které už nikdo ze státu nedostane zpátky, přestože to byly státní peníze, a kde si tedy vedoucí manager vyplácel 150 tisíc měsíčně. Pokud máte pocit, že je v pořádku, aby stát na toto dával, dobře, hlasujte pro to. Máte svaté právo jako poslanci hlasovat pro cokoliv. Ale máte také odpovědnost za to, co se stane.

A moc rád bych slyšel právě některé, kteří toto nikdy nepřipustili v minulých letech, když za to nesli zodpovědnost, jak by teď tady od tohoto pultu vás přesvědčovali, že ten návrh je v pořádku a máte ho podpořit. Ten návrh není v pořádku. Ten návrh zničí jak soukromé, tak státní školy. Ten návrh otevírá naprosto neskutečný tunel ve školství, tunel, který za celá 90. léta tady ještě nebyl. Hlasujte pro něj. V pořádku. Je to věcí vašeho svědomí.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní uděluji slovo prvnímu písemně přihlášenému kolegovi, kterým je pan kolega Bohuslav Záruba, připraví se pan kolega Václav Pícl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP