(14.10 hodin)

(pokračuje Hofman)

Před chvílí jsme tady sáhodlouze debatovali o schodku státního rozpočtu a zvyšování schodku státního rozpočtu. Tento návrh, který předložil pan poslanec Krása, dělá další díru do státního rozpočtu ve výši 4 - 6 mld. Kč ročně s následující eskalací v dalších letech. Nechovali jsme se jako rozpočtový výbor Parlamentu ČR, který se choval stylem miliarda sem, miliarda tam, nám je to jedno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Hofmanovi. Předtím, než bude hovořit pan poslanec Volák, chtěl bych se vrátit k té krátké diskusi nebo procedurální připomínce pana poslance Vymětala k úloze zpravodaje. Je dobré si asi občas zpřesnit pravidla našeho jednání. Já jsem také zcela přesně ta pravidla tehdy neinterpretoval. V § 57 odst. 3 se říká, že po navrhovateli vystoupí zpravodaj, který informuje o obsahu projednávané věci a výsledcích projednávání výboru. Jestli vystoupení paní kolegyně bylo možné hodnotit jako informaci o obsahu projednávané věci, pak nepochybně nepřekročila své pravomoci, pokud ano, pak by se toho dopustila, ale já mám pocit, že pravomoci nepřekročila, jen já jsem špatně informoval, že v jednacím řádu to upřesnění není. Je tam.

Hovořit bude pan poslanec Volák, po něm se připraví pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, při projednávání průběhu naplňování státního rozpočtu jsme hovořili i o penzijním systému. Stále tvrdím, že penzijní systém je v hluboké krizi a tato krize se bude stupňovat. Bude se stupňovat i z toho důvodu, že od roku 2000 začnou odcházet do penze silné poválečné ročníky, kdy se rodilo více než 200 000 dětí.

Pokud v současné době, jak už jsem říkal při debatě o státním rozpočtu, je počet penzistů k počtu plátců pojistného na úrovni 55 % a to částečně způsobuje i vysoká nezaměstnanost, tak v roce 2010, i když provedeme všechna opatření, která jsem navrhoval, tzn. zpřísníme předčasné odchody do důchodu, začneme prodlužovat věk odchodu do důchodu až na úroveň 65 let, prodloužíme povinnou délku pojištění, začneme platit náhradní doby nebo je zredukujeme, tak v té době, i kdybychom měli nulovou nezaměstnanost, tak budeme mít 2 800 000 důchodců a platit pojištění bude tak 4 000 000 pojištěnců. To je prostě velký problém.

Dnes máme jedinečnou šanci nastartovat skutečnou reformu důchodového systému a tato šance spočívá v tom, že oživíme stávající systém penzijního připojištění. Jen pro vaši informaci, v současné době penzijní připojištění je poněkud neduživým dítětem, průměrná délka pojištění je velmi krátká, průměrný věk pojištěnců je 50 let, průměrná úložka pojištěnců je 350 Kč, státní příspěvek 100 Kč. V podstatě nejde o penzijní připojištění, ale jde o krátkodobé výhodné spoření.

Musíme udělat první jednoznačné opatření, které je v návrhu této novely jako pozměňovací návrh, to znamená, že dávky z penzijního připojištění se budou moci čerpat v okamžiku reálného odchodu do důchodu. Za druhé musíme pozitivně stimulovat pojištěnce. Pozitivně stimulovat nižší příjmové skupiny tím, že zvýšíme státní příspěvek, což v návrhu novely je, pozitivně stimulovat vyšší a střední příjmové skupiny obyvatelstva tím, že umožníme odpočítávat z daňového základu dalších 1 000 Kč měsíčně, a co je neméně důležité, musíme do systému vtáhnout především nejmladší generace a ty nevtáhneme jiným způsobem, než že umožníme zaměstnavatelům, aby do výše 5 % vyměřovacího základu platili za své zaměstnance do tohoto pojištění a měli to jako nákladovou položku.

Především prosím kolegyně a kolegy z ODS, aby se nad tímto návrhem velmi vážně zamysleli. Pokud to neuděláme, tak stále bude penzijní připojištění poněkud neduživým dítětem. Uvědomte si prosím, že po roce 2010 již stávající průběžný systém nebude schopen platit důchody v té výši, v jaké platí dnes, tzn. 45 % hrubé mzdy, ale tato úroveň se bude muset pro nové důchodce stále snižovat. Tito noví důchodci do té doby si musejí alespoň částečně naspořit v penzijním připojištění. Prosím, zamyslete se nad tím a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Volákovi. Nyní bude hovořit do obecné rozpravy písemně přihlášený pan poslanec Janeček, další přihlášky do obecné rozpravy nemám.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, domnívám se, že budeme velmi dlouho a velmi fundovaně hovořit o tom, co všechno je potřeba v důchodech udělat. Hovoříme tady o tom od roku 1990, opakujeme si stejná čísla, vytahujeme stejné statistiky, hovoříme o tom, jak se vyvíjí demografie, jak stoupá nezaměstnanost atd.

Tím základním problémem je, zda chceme najít a chceme se dohodnout na tom, jak důchodovou transformaci skutečně provést. Tady je samozřejmě jeden jediný možný krok, to je vytvořit platformu, na které by se sešly všechny politické strany, řekly své názory a průnikem tohoto názoru by měl být návrh, který by získal v této sněmovně oněch 160 hlasů. To je, aby to byl návrh, který bude platit nikoli jedno volební období, ale aby to byla důchodová reforma, která bude platit od toho dne, kdy bude schválena, dalších dvacet, čtyřicet, možná padesát let. Totiž dělat důchodovou reformu, která projde silou jednoho hlasu nebo vydrží jedno volební období, je velmi nezodpovědné, protože člověk musí mít jasno, jak se bude mít v důchodu, už v době, kdy je aktivně činný, to je kdy má do důchodového věku ještě dvacet třicet let, aby se mohl na tuto dobu připravit.

Jen bych tady připomněl vývoj, když kolega Šafařík navrhoval při projednávání zákona o dani z příjmu ony odečitatelné položky, tak v té době tento návrh získal, nemýlím-li se, hlasy pouze Unie svobody a KDU. Nyní tento návrh zřejmě již získá podporu mnohem širší, nicméně nevíme, zdali tento myšlenkový proud nevezme nějaký jiný směr.

Proto chci říci, že po skončení tohoto bodu bych rád zopakoval návrh na usnesení, který jsem říkal už minule, tj. aby Poslanecká sněmovna zřídila komisi pro transformaci důchodového systému, protože jen v parlamentu se dá získat takováto široká podpora, a aby vláda zřídila svůj vládní výbor, který v podstatě by byl odborným servisem pro činnost takovéto komise. Samozřejmě je na vládě, zda takovýto výbor zřídí v průřezu všech odpovědných resortů, nebo zda to zvládne jen Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jsem přesvědčen, že toto je jediný mechanismus, kterým můžeme skutečně efektivně onu nezbytnou transformaci důchodového systému provést a prosadit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Rozpravu uzavírám a přistoupíme k rozpravě podrobné, do které mám následující přihlášky: nejprve pan poslanec Doležal, poté pan poslanec Sobotka a poté pan poslanec Cabrnoch. Další přihlášky už nemám. V tomto pořadí budou kolegové vystupovat v podrobné rozpravě. Nejprve pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem svého pozměňovacího návrhu ke sněmovnímu tisku č. 112.

V čl. I vládního návrhu, § 4 odst. 6 novely zákona, v odst. 6 novely zákona za slovy "dále jen ministerstvo" vypustit tečku a vložit text "po dohodě s Komisí pro cenné papíry".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP