(13.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. V rámci rozpravy se hlásí ještě pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, za prvé se domnívám, že otázka zněla tak, jaký podnikatelský záměr byl schválen a jaká byla tvorba kapitálového portfolia. Kapitálové portfolio této společnosti - dnes je evidentní, že v něm je kromě jiných společností Škoda Praha, a. s. To je evidentní. Takže myslím, že otázka není mimo interpelaci.

Co se týče spíše reakce na to, co jsem zaslechl, myslím si, že je zapotřebí za prvé zklidnit celkové prostředí okolo ČEZ. Ono tomu nepřidávala ani záležitost okolo Temelína. Rozumím tomu, ani tato interpelace nepřidává na určitém klidu a na určitém prostředí, které by bylo zapotřebí pro to, aby společnost ČEZ, a. s. měla pro své konání. Myslím si, že bychom si ale měli být schopni vyřešit tyto záležitosti, odkomunikovat a říci si, že jdeme nějakým přijatelným, rozumným směrem. To je první věc.

Druhá věc - dovolím si reagovat na kolegu Brožíka v tom, že řekl v podstatě, že díky určitému záměru liberalizovat trh s energií, což je pravda, vlastně bude umožněno, aby trh byl takový, že když prodáme retrofit a prodáme ho úspěšně - doufejme, že ano - tak za prvé zasanujeme ztráty, které tam potenciálně vzniknou. To je v pořádku z obchodního hlediska. Musím se ptát: My se přece jako ČEZ - teď kdybych to otočil - připravíme o trh. Logicky se v nějakém území připravíme o trh a dneska je naprosto evidentní z evropského hlediska, že jen velké silné společnosti mohou mezi sebou konkurovat. To znamená, čím ten ČEZ zmenšíme, když to řeknu teď takhle, a sebereme mu ještě ke všemu trh, který je minimálně na území České republiky, nebo minimálně v síti Centrel, tak samozřejmě se dostává do situace, že až se záležitost s trhem otevře, tak ho vytlačí jiné, konkurenceschopné společnosti. Myslím si, že to je ale špatně. Musíme udělat všechno pro to, a zadání je takové, aby ČEZ byl konkurenceschopný, a má k tomu zatím všechny předpoklady, aby se tak stalo - včetně rozhodnutí o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Z této pozice nebudu navrhovat usnesení, že nepřijmeme odpověď nebo něco podobného. Myslím si, že diskuse byla zapotřebí, odkryla některé záležitosti. Věřím panu ministrovi, že bude sledovat i kroky nejen předchozího vedení, ale i tohoto vedení, které je tam nyní, a bude-li něco špatně, včetně toho, zdali je to na trestně právní odpovědnost, tak jako vlastník, resp. reprezentující vlastníka zakročí tak, aby tyto věci se neděly.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo ještě se hlásí do rozpravy. Nikdo. Rozpravu končím.

Z vystoupení pana poslance Vojíře jsem vyrozuměl, že nemá v úmyslu navrhnout sněmovně žádné usnesení. Mlčení je souhlas, tzn. žádné usnesení navrhováno není, není tedy o čem hlasovat.

Kolegyně a kolegové, je 13.24 hodin. Před námi jsou ještě dvě odpovědi na interpelace, a to jedna na pana ministra Grégra a jedna na pana ministra Špidlu. Nicméně jsem avizoval, že kolem jedné hodiny po této interpelaci přeruším jednání Poslanecké sněmovny.

Do 14.30 hodin přerušuji jednání Poslanecké sněmovny. Poté budeme pokračovat interpelacemi.

 

(Schůze přerušena v 13.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP