(Schůze zahájena ve 14.32 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem jednání po polední přestávce. Budeme pokračovat v bodu, který se týká odpovědí, respektive projednání písemných interpelací.

V tuto chvíli budeme projednávat další interpelaci. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr odpověděl na interpelaci poslankyně Ivany Hanačíkové ve věci zavedení technologie CALS. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 221. V tuto chvíli otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí jako první. Autorka interpelace. Prosím paní poslankyni Hanačíkovou, aby se ujala slova. Vás, kolegyně a kolegové, prosím, aby alespoň ti, co zde jsou, příliš nerušili jednání, a ti, co nás poslouchají za dveřmi této místnosti, aby věnovali pozornost tomu, co se zde děje.

Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Ivana Hanačíková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, ve své písemné interpelaci jsem žádala informaci od pana ministra Grégra, zda u nás bude zavedena technologie CALS nebo jiná logistická technologie. Pokud ano, tak kdy a zda bude ministerstvo obchodu nějakým způsobem participovat na jejím zavedení.

Pane ministře, děkuji vám za vaši odpověď ze dne 14. dubna 1999, kterou jste reagoval na moji interpelaci týkající se zavádění a využívání strategie CALS v ČR. S politováním však musím konstatovat, že se mi bohužel ani na jednu z položených otázek nedostalo jasné odpovědi. Na druhé straně jsem potěšena, že sdílíme stejný názor, a to, že zavedené této informační technologie by velmi prospělo našemu průmyslu a možno říci, že právě v době, kdy se chystá revitalizace průmyslu.

Je všeobecně známo a na CALS projektech ve světě ověřeno, že při implementaci CALS strategie bylo dosaženo v inženýringu až 82 % úspor vývojového času, čas montáží se zkrátil z týdnů na hodiny a došlo k výrazné eliminaci chyb. V podpoře provozu se náklady na dokumentaci snížily o 70 %, chybovost při přenosech dat takřka zmizela a o 30 % se snížil čas pro provádění změn.

V odpovědi na mou interpelaci je uvedeno, že Ministerstvo průmyslu a obchodu má svého zástupce v Bruselu, ředitele Czech Republic CALS Group ing. Stoška. Je nutné ocenit iniciativu a práci pana Stoška, protože se jedná o soukromou osobu, která není placena z prostředků ministerstva, což by ale nebylo hlavním problémem. Nevím, jak potom vypadá řízení osoby, v jaké formě se zodpovídá z plnění úkolů a hlavně z jakého důvodu nemá ministerstvo svého zástupce v Bruselu.

Před několika dny v rámci veletrhu IDET proběhla konference o CALS, kde náměstek resortu obrany informoval o řadě kroků prováděných v resortu, a bylo by nanejvýš žádoucí, aby v oblasti civilní přistoupilo také Ministerstvo průmyslu a obchodu. V současné době jsme tedy v ČR v situaci, kdy víme, co chceme, víme, jak toho dosáhnout, jenom je třeba vytvořit podmínky, aby CALS projekt nebo projekty se mohly začít realizovat, a to bez vaší podpory není možné. A proto nyní pokládám stejnou otázku, jak a kdy bude tato skutečnost řešena.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní poslankyni Hanačíkové. Dále se do rozpravy hlásí ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, kolegyně, dámy a pánové, kdyby paní poslankyně nebyla tak sympatická, tak bych trošku odpověděl nabroušeně, protože já si myslím, že ta odpověď, kterou jsem jí dal, byla dostatečně vyčerpávající. Já bych chtěl jenom připomenout paní poslankyni, že to je záležitost - a doufám, že mě nechce jenom zkoušet, já mám nějakou také tu pedagogickou hodnost u svého jména, takže spíš zkouším já, než abych byl zkoušen. Ale pokud mně chcete položit nějakou kontrolní otázku, tak vás ujišťuji, že - myslím si asi - v rámci všeobecné informovanosti o tomto programu dokáži odpovědět.

Ale chtěl bych upozornit zejména na to, že Czech Republic CALS Group byla založena v dubnu 1998 a v srpnu 1998 byla schválena a uznána nejvyšším mezinárodním orgánem CALS board of direction of CALS international congres jako oficiální reprezentant ČR. V prosinci 1998 byla Czech Republic CALS Group rovněž schválena jako oficiální reprezentant ČR NATO Industry CALS Group. Oficiálně souhlas k tomuto postupu právě dalo také Ministerstvo průmyslu a obchodu písemně dne 26. listopadu 1998.

Pokud jsem informován, v Americe tento systém se stále dopracovává, není ještě doveden do úplné dokonalosti a zavádí se tam osm let. Vy chcete, abych za půl roku vám řekl, že prostě tento proces tady funguje. Odpověděl jsem vám v tom, že samozřejmě se zúčastníme i zmíněného kongresu nebo setkání na IDETu. Ve dnech 5. - 6. května 1999 konference - on tady pan poslanec Nečas není - ale ta se konala právě pod záštitou pana Petra Nečase, předsedy výboru pro obranu a bezpečnost parlamentu, a pana ing. Jindřicha Tomáše, náměstka ministra obrany, zúčastnil se i pan doc. Titz, kterého právě vidím přicházet, zástupci generálního štábu a samozřejmě i odpovědní a zodpovědní pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu. Zazněly tam velice zajímavé projevy, já jsem se nechal o nich informovat. Zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu vstoupili přímo na konferenci do kontaktu s vedoucími pracovníky týmu vznikajícího na Ministerstvu obrany, protože ten má vlastně společný program zastřešovat. Projednali zastoupení Ministerstva průmyslu a obchodu v  této skupině a dohovořili se o další spolupráci, spočívající především v implementaci strategie CALS nejen do sféry obranného průmyslu, ale i do ostatních průmyslových odvětví. Takže hovořilo se tam o tom, co vás asi také velice zajímá, paní poslankyně. Prosím, aby mě paní poslankyně sledovala.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní poslankyně vás sleduje, pane ministře, tady z boku.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Tak dobře. Zaznělo tam, že se jedná o dlouhodobý proces - hovořili o tom lidé, kteří s tím pracují, kteří to budou zavádět - podmíněný v prvé řadě nejenom aktivitou státní správy, ale samozřejmě vůlí i možnostmi průmyslových subjektů, to znamená, aby tyto standardy byly implementovány do komunikační praxe nejenom ke státní správě, ale i ve vazbě na účast v mezinárodních tendrech. Dále bylo konstatováno, že první výsledky týmu lze očekávat do dvou let, v jejichž průběhu by měl být realizován vybraný pilotní projekt, na kterém právě by byly ověřeny předpoklady pro další postup zavádění standardů strategie CALS do praxe. Současně si myslím, že tím budou i nastartovány podmínky pro realizaci efektů, které uplatnění strategie CALS přinese v oblasti úspory, o kterých se zmiňuje, nákladů, jaksi zprostředkovávání - jak oni mají to heslo - rychlostí světla apod.

Takže myslím si, že jsme na samém začátku. Jsme do těchto věcí plně zapojeni a efekt, společně s Ministerstvem obrany, lze asi očekávat do dvou let - první vlaštovky a první nějaké pozitivní kroky.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP