(12.40 hodin)

(pokračuje Vojíř)

Až dosud je to v pořádku. Existuje-li tak velký přetlak elektrické energie nejen u nás, ale i v Evropě, pak je otázka

  1. kdo si takový zdroj koupí,
  2. jaké podmínky bude mít například při vstupu do přenosové sítě. Nedojde náhodou k tomu, že díky této transakci ČEZ přijde o další odběratele, kteří by se v této lokalitě mohli potenciálně nabízet.
  3. Předesílám, že mám pocit, že je to nejkonfliktnější krok, který toto vedení udělalo - nákup akcií společnosti Škoda a. s., a to za smluvní cenu mimo burzovní trh a s největší pravděpodobností s okamžitým prodělkem 150 milionů korun.

Měl jsem zde i čtvrtou problematickou záležitost, ale ta, jak jsem informován, je vyřešena kladně, tj. otázka dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Myslím, že bylo načase, že padlo jasné rozhodnutí a jasné stanovisko z pozice vlády.

Za D je zde poslední blok, a to jsou mé závěry. Budu rád, když mě pan ministr poučí, případně z něčeho vyvede, nebo mi řekne, že některé věci nejsou tak, jak jsem je získal a jak mám pocit, že se stalo.

Na závěr: Na mimořádné valné hromadě z mého pohledu došlo pouze k personálním čistkám. Jednání nového vedení společnosti s největší pravděpodobností poškozuje akcionáře, a tím i stát resp. FNM. Jak velkou měrou se na těchto záležitostech podílejí někteří pracovníci, kteří připravovali tuto valnou hromadu, tzn. pracovníci ať už z Ministerstva průmyslu a obchodu, z FNM nebo z Ministerstva financí?

Pane ministře, žádám vás, abyste moje údaje buď potvrdil, nebo vyvrátil. Pokud nebudou vyvráceny, požádám následně o formu usnesení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otvírám rozpravu. Pan ministr Grégr již vstává ze svého místa, což je znamením, že chce vystoupit. Uděluji mu slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, kolegyně a kolegové, na interpelaci pana poslance Vojíře možná nebudu odpovídat přesně tak, jak otázky zazněly, ale tak, jak jsem si je stačil poznamenat.

Začnu od konce - mimořádná valná hromada představovala personální čistky. Někdo tomu může říkat personální čistky, já tomu říkám personální změny, což je zcela obvyklé u akciových společností. Byla tam celá řada vážných důvodů, proč k těmto změnám došlo. Samozřejmě, byla to záležitost nevyjasněných smluvních vztahů s dodavatelskými organizacemi na Jaderné elektrárně Temelín. Některé smlouvy se ještě teď dávají do pořádku, zejména s firmou Westinghouse. Nezávislá komise, složená ze zahraničních expertů, byla ustavena na základě usnesení vlády, měla posoudit elektrárnu Temelín. Tato komise jednoznačně řekla, že smlouvy byly uzavřeny nevýhodně a samozřejmě velice nevýhodná je smlouva s firmou Westinghouse. Já jsem sice touto komisí nebyl nadšen, domníval jsem se, že ty věci si můžeme ověřit sami, byla však ustavena tak, jak byla ustavena, takže se nemůže říci, že tam byla nějaká moje participace nebo ovlivňování.

Tyto věci lze doložit. Pokud budete mít zájem, mohu vám zprostředkovat setkání s pracovníky ČEZ. Pokud se nebude jednat o věci důvěrného charakteru, budou vám informace beze zbytku poskytnuty, tak jak byly poskytnuty té nezávislé komisi.

Mohl bych zde, pane poslanče, citovat celou řadu nedostatků. Dal jsem pokyn, aby ČEZ nechal zpracovat forenzní audit, resp. aby představenstvo toto uložilo. Odcituji jeden příklad, který je vám asi znám, že např. bývalé vedení zadalo poradenské služby a zaplatilo za ně více než 260 milionů korun. Pokud budete chtít znát jméno, mohu vám ho sdělit. Byl to také místopředseda ČEZ, který byl vlastníkem firmy Benson OAK a fakturoval ČEZ milionové částky za poradenské služby. Tyto částky si obratem nechal proplácet, přestože byl členem představenstva a měl zaměstnanecký poměr na hlavní správě s platem 50 tisíc korun. To jsou fakta, která lze doložit. Takových faktů je tam celý štos. Pokud bude zájem, sněmovnu se vším seznámím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, chtěl bych upozornit telefonující členy vlády, že to byl jejich premiér z titulu funkce Poslanecké sněmovny, který prosadil usnesení, které zapovídá používání mobilních telefonů v Poslanecké sněmovně. Prosím pana ministra financí, pana ministra Vetchého, aby šli telefonovat mimo prostory jednací síně. Děkuji.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vyjádřil bych se nyní ke klesající míře zisku. (Předsedající Langer: Prosím místopředsedu vlády, kdyby upozornil ministra financí, že s ním hovořím. Děkuji.)

Chtěl bych pana poslance upozornit na to, že kladně hodnotím takový bohulibý čin, že všechny elektrárny byly odsířeny a tím jsme se dostali v elektrárnách na fosilní paliva obrovsky dopředu. Záležitost to nebyla však levná, stála 45 miliard korun, kterými se ČEZ zadlužil. Nyní nastupuje to, čemu se říká dluhová služba, tzn. musí se splácet, umořovat tento dluh a samozřejmě i s příslušenstvím. To je také hlavní důvod, proč se ČEZ nedostávají v letošním roce prostředky.

Samozřejmě nechám prošetřit i výběrová řízení, která na těchto zařízeních byla vypsána. Sice vnímám, že nabídky poslaly vysoce renomované firmy, ale je zajímavé, že na těchto zakázkách se nepodílela téměř žádná česká firma.

Je tam plno otazníků, nechci nikoho obviňovat a nikoho brát v ochranu, myslím však, že forenzní audit dokáže na tyto věci odpovědět, např. jak odtékaly určité finanční prostředky. Nikde jsem tyto věci neprezentoval, byl jsem vámi o informace požádán. Pokud budete chtít, abych šel do větších hloubek, můžu samozřejmě vyhovět.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP