(11.30 hodin)

(pokračuje Němcová)

Navrhuji, aby byla vypuštěna poslední věta tohoto odstavce, která zní:

"Doba 6 měsíců se nevyžaduje v případech uvedených v § 15 odst. 2 písm. b) a c)."

Odůvodnění je toto: Takovéto ustanovení - se domnívám - je v praxi velmi těžko realizovatelné, protože Úřad práce nemůže sám dobře posoudit, že k rozvázání pracovního poměru došlo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost, kterou měl podle právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek tak, jak ukládá § 15 odst. 2 písm. b).

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan poslanec Stanislav Volák. Připraví se posledně písemný přihlášený kolega do rozpravy Petr Bendl.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, dámy a pánové, v souladu se svým vystoupením v obecné rozpravě si dovoluji přednést následující pozměňovací návrh.

Za bod 22 vládního návrhu se vkládá nový bod 22A, který zní: "V § 17 se vypouští odstavec 8."

Je to ten problém, o kterém jsem hovořil, to znamená zrušení horního stropu pro výšku podpor v nezaměstnanosti a zvýšení spravedlnosti systému.

Chci ještě jednou upozornit, že tento manévr i podle Ministerstva práce a sociálních věcí by nestál i při jedenáctiprocentní nezaměstnanosti v příštím roce více než 200 milionů korun, což je maličkost.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má kolega Petr Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Pane předsedající, vážení ministři, kteří jste ještě odolali času oběda, zůstáváte při jednání Poslanecké sněmovny, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl jeden pozměňovací návrh k tomuto tématu, který je modifikací návrhu, který zde přednesla kolegyně Páralová, která zde také přednesla zdůvodnění. Proto se omezím pouze na přednesení mého návrhu.

V článku 1 bodu 27 navrhuji, aby v § 20 odst. 1 se číslovka 60 nahradila číslovkou 14.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kolegové, ptám se, kdo ještě má v úmyslu vystoupit v rámci podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím a podrobnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že podle mého názoru nezazněl v podrobné rozpravě návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání ani na zamítnutí návrhu zákona, končím druhé čtení tohoto návrhu.

Kolegyně, kolegové, je 12.30 hodin. Možná si vzpomenete, že včera jsme končili naše jednání mým sdělením o záměru a přání pana ministra zahraničí informovat Poslaneckou sněmovnu o iniciativě České republiky a Řecka k situaci v Kosovu. Domnívám se tedy, že v tuto chvíli by byla vhodná příležitost ještě před vyhlášením poledním přestávky a přestávky na poradu klubů, aby pan ministr před Poslaneckou sněmovnu vystoupil a tuto informaci přednesl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Děkuji. Pane předsedající, vážené dámy a pánové…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane ministře, doporučil bych ještě chvíli počkat, protože jsem zazvonil a nalákal tak poslance na zvonec znamenající hlasování, aby přišli do Poslanecké sněmovny, neboť považuji vaše sdělení za velmi důležité a za prospěšné při maximálním možném počtu. Myslím, že během malé chvilky se pohyb poslanců ve sněmovně ustálí, takže budete moci svoji informaci přednést v klidné atmosféře.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Děkuji. Vážený pane předsedající, doufám, že vás nezklamu, že budu mít alespoň něco ke sdělení, co bude poslankyně a poslance skutečně zajímat. Vím, že nedojde k hlasování, žádné usnesení od vás požadovat nebudu. Doufám, že se vám vyplatilo přijít do sálu.

Především bych vás chtěl aspoň stručně informovat o závěrech včerejší schůze ministrů zahraničních věcí a ministrů obrany Západoevropské unie, která proběhla 10. a 11. května v Brémách. Kromě jiného se zabývala i situací v Kosovu.

Neodpustím si alespoň jednu poznámku. Velmi vřele tam byli uvítáni zástupci České republiky, Maďarska a Polska, neboť jsme se poprvé účastnili v naší nové roli jako přidružení členové Západoevropské unie.

Ministři odsoudili katastrofickou humanitární situaci v Kosovu a v celém regionu. Znovu připomněli, že bělehradský režim zatím odmítl všechny pokusy nalézt mírové diplomatické řešení krize. Ministři se pak shodli na tom, že zdůraznili podporu a plnou solidaritu jak pro Evropskou unii, tak pro Severoatlantickou alianci, co se Kosova týče, a silně zdůraznili, že vojenská akce aliance je jednak důležitá, jednak ospravedlnitelná ve snaze nalézt politické cíle mezinárodního společenství, kterým je vytvoření mírového multietnického a demokratického Kosova, kde budou všichni lidé žít v bezpečnosti a požívat všeobecně lidská práva a svobodu na rovnoprávném základě. V neposlední řadě se ministři shodli, že podporují pět legitimních požadavků mezinárodního společenství, a uvítali diplomatické úsilí Ruské federace a dalších najít mírové řešení této krize. V této souvislosti mimo jiné velmi uvítali rozhodnutí ministrů zahraničních věcí G8 ze 6. května a návrh na Pakt stability, tak jak ho formulovala předsednická země Evropské unie SRN.

V rámci této konference vystoupili vedoucí delegací České republiky a Řecka a seznámili jsme přítomné se základními principy naší společné politické iniciativy. Musím vás informovat, že o této mírové iniciativě uvažujeme a jednáme již poměrně dlouho. Vlastně první úvaha byla formulována již několik dní poté, co bylo 24. března zahájeno bombardování Svazové republiky Jugoslávie. Jak si jistě pamatujete, krátce poté se o této iniciativě začalo spekulovat v českých sdělovacích prostředcích. Bez ohledu na to, jestli se spekulovalo přesně, částečně přesně nebo zcela zkresleně, není možné pokračovat v diplomatické iniciativě, která se rovněž diskutuje ve sdělovacích prostředcích.

****




Přihlásit/registrovat se do ISP