(11.40 hodin)

(pokračuje Krása)

Většina těchto lidí má zájem pracovat, chce pracovat, bohužel o ně nikdo nestojí. Věřím, dámy a pánové, že po tomto vysvětlení a po mém podání nového návrhu, který myslím velmi přesně upravuje celou úpravu, nezvyšuje sankce, podpoříte tento můj návrh. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Krásovi. Mám dvě poslední přihlášky do obecné rozpravy. Pan poslanec Jiří Hofman.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, v této sněmovně je zvykem mluvit často o věcech velmi zavádějících a věcech vyloženě matoucích. To, co tady bylo řečeno ve zpravodajské zprávě paní kolegyně, bylo velmi matoucí a velmi zavádějící. Zákon o zaměstnanosti vlastně nastavuje podmínky na trhu práce. Účelem tohoto zákona o zaměstnanosti není nikoho znevýhodnit anebo někoho zvýhodnit, ale nastavit rovné podmínky. Říkejme si tady pravdu. Bylo tady řečeno, že v mnoha státech Evropské unie na západ od nás krachuje sociální systém z toho důvodu, že má velké podpory jak nezaměstnaných, tak osob se zdravotním postižením. Bylo tady řečeno, že v České republice nemají zaměstnavatelé žádnou podporu při zaměstnávání zdravotně postižených.

Přejděme tedy k faktům a tato fakta jsou, protože jsem si je vytáhl jen z jednoho Úřadu práce ve Frýdku-Místku: uplatňovat pouze u uchazečů o zaměstnání se ZPS dlouhodobě nezaměstnaných, s důrazem na dotaci na mzdu, maximální dotace 50 tisíc Kč ročně na mzdu. Toto je podpora zdravotně postiženým a zaměstnavatelům při zaměstnávání zdravotně postižených.

Další konkrétní věc. Uplatnit všechny případy na chráněné dílny či pracoviště za předpokladu vytvoření podmínek pro handicapované uchazeče o zaměstnání, dotace ve výši 100 tisíc na jedno pracovní místo. Není toto podpora? A řeknu ještě pár alarmujících čísel. Nepřeju, aby se okres, ze kterého je paní poslankyně, dostal do těchto problémů. Na 220 tisíc obyvatel okresu Frýdek-Místek včetně kojenců a důchodců je 13 322 nezaměstnaných. Na jedno pracovní místo připadá 69 uchazečů. Toto už se rovná takřka sociální tragédii, pohybovat se v tomto prostoru je velmi těžké.

Právě proto vyzývám, říkejme tady pravdu, dělejme všechno pro to, aby zákon o zaměstnanosti byl vyvážený, aby pomohl svým způsobem trochu i likvidovat tyto problémy na trhu práce, které tu jsou. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Jako poslední je přihlášena paní poslankyně Svobodová.

 

Poslankyně Alena Svobodová: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se stručně zmínila o problému nezaměstnanosti mládeže, který považuji za velmi varující, protože negativně ovlivňuje další vývoj mladých lidí, kteří stále častěji vstupuji do produktivního života jako nezaměstnaní.

V současné době je v České republice 63 872 nezaměstnaných absolventů škol, kteří se tak stali již rizikovou skupinou. Tak jako roste celková nezaměstnanost v České republice, vzrůstá i nezaměstnanost absolventů škol. Jestliže v září 1997 bylo evidováno 51 tisíc nezaměstnaných, to je téměř 21 % absolventů škol, v září 1998 to už bylo 77 tisíc, tzn. téměř 22 %. A například od roku 1996 se počet nezaměstnaných absolventů středních škol a gymnázií zvýšil o 300 %. V září a říjnu, kdy absolventi vstupují na trh práce po ukončení studia, je nárůst nezaměstnanosti u nich velmi markantní. V následujících měsících dochází každoročně k určitému poklesu, tak jak postupně absolventům se daří práci sehnat. Tento pokles se však stále zmenšuje. Například oproti září 1997 poklesl počet nezaměstnaných absolventů v dubnu 1998 o zhruba o 20 tisíc, avšak v březnu letošního roku oproti září 1998 již jen o 13 tisíc. Znamená to, že pokles nezaměstnaných absolventů v období od září do dubna již klesá. To koresponduje s celkovým růstem nezaměstnanosti.

V současné době je 31 % v celkovém počtu nezaměstnaných mladých lidí do 25 let. Bohužel současná nezaměstnanost, jak už tady bylo řečeno, nabývá charakteru dlouhodobé nezaměstnanosti, což je ve vztahu k absolventům škol varující jev. Mnoho mladých lidí totiž vstupuje mezi nezaměstnané přímo ze školních lavic a s rostoucím trendem dlouhodobosti tohoto negativního jevu se objevuje velké nebezpečí, že mladí lidé si nevytvoří pracovní návyky a že si zvyknou na sociální podporu, anebo že budou takto vzniklý volný čas vyplňovat negativní činností, jako jsou drogy, alkohol, kriminalita apod.

Bohužel podle sondy, kterou provedl Výzkumný ústav odborného školství, pouze necelých 50 % absolventů nachází snadno první zaměstnání. Dalších 50 % nachází zaměstnání buď s velkými problémy, nebo pouze na velmi krátkou dobu určitou, a nemalá část zůstává dlouhodobě nezaměstnaná. Ministerstvo práce a sociálních věcí předkládá řadu aktivních opatření směřujících k zaměstnanosti absolventů škol. Myslím, že to je velice kladný jev především vzhledem k národnímu plánu zaměstnanosti a ke koncepci, která je zde předkládána. Domnívám se, že stát by se nejen měl starat v rámci svých možností, např. finančních, o zaměstnanost mládeže, ale že by to měla být především jeho povinnost daná zákonem.

Proto poslanecký klub KSČM předloží v podrobné rozpravě pozměňovací návrh, který by měl posílit tuto legislativní povinnost. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Do obecné rozpravy už se nikdo další nehlásí, proto obecnou rozpravu končím. Žádný návrh na vrácení návrhu zákona nebo na zamítnutí nebyl předložen, čímž se tedy přesouváme k podrobné rozpravě. Do podrobné rozpravy mám v tuto chvíli 9 přihlášek. Jako první paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložila pět pozměňovacích návrhů k tisku 93. První návrh se týká tzv. Schwarz systému. Už tady o tom mluvil pan ministr. O tomto článku jsou vedeny odborné diskuse a polemiky i v teoretické a právnické literatuře a zdá se, že stávající právní úprava je neudržitelná, protože je v rozporu s čl. 6 mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech a Listinou základních práv a svobod. Proto předkládám tento návrh:

V čl. 1 bod 2 b), v § 1 odst. 6 slova "je povinna plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti zajišťovat svými zaměstnanci" nahradit slovy "plní běžné úkoly vyplývající z předmětu její činnosti především prostřednictvím svých zaměstnanců".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP