(pokračuje David)

Nebylo nám to potvrzeno, čili v tuto chvíli nemáme potvrzenu informaci písemně danou ředitelem nemocnice, že bylo podáno trestní oznámení v této věci týkající se transplantací.

Následně v lednu 1999 nám bylo oznámeno, že se touto situací kolem transplantací ve fakultní nemocnici v Ostravě zabývá Česká lékařská komora, která vytvořila komisi, tak jak jí to zákon umožňuje, a zabývá se šetřením jednoho z podezřelých případů odběru orgánů.

Údaje, procenta, které tady pan poslanec Janeček uvedl, přesně odpovídají údajům, které nám byly sděleny v oficiálním sdělení ředitele nemocnice v Ostravě. A tyto údaje samozřejmě musí být předmětem ověření. Podle mého soudu se jedná o podezření. Čili prvním záměrem, jak naložit s touto informací, musí být ověření, zda tato informace je pravdivá.

Svolali jsme tudíž schůzku s vedením nemocnice v Ostravě, tak jak mě o tom informovali pracovníci ministerstva, ale k této schůzce nedošlo, protože se její účastníci nedostavili, zřejmě ze strany Fakultní nemocnice Ostrava., jak vyplývá z dokumentace.

V tuto chvíli jsme tedy v situaci, kdy se tímto problémem zabývá Česká lékařská komora. My nemáme spolehlivě ověřeno, že se tím skutečně zabývá policie, tak jak tvrdil ředitel nemocnice Lux, a čekáme na oficiální zprávu o tom, jestli skutečně byla tato věc předána policii v Ostravě. Jestliže by se ukázalo, že nebyla předána policii v Ostravě, pak samozřejmě musíme řešit tento rozpor a ministerstvo případně do situace vstoupí a bude celou záležitost řešit.

Chtěl bych říci, že zde není důkaz, aspoň v tom, co bylo zatím uvedeno, že došlo k jinému pochybení než k nedostatečné dokumentaci, i když uznávám, že nedostatečná dokumentace v případech tak vážných, jako je odběr orgánů k transplantaci, je sama o sobě vážným pochybením. Není jisté, zda skutečně s těmito orgány bylo nakládáno nějakým způsobem v rozporu se zákonem, ale dokumentace je nedostatečná.

Pokud se jedná o skutečnost, že počet odběrů orgánů přesahuje celosvětový průměr, pak bych chtěl říci, že podle sdělení ředitele Luxe tato informace vyplývá z výroční zprávy dr. Michalského, který byl pověřen řízením transplantačního centra, a to z výroční zprávy za rok 1997. Čili tato informace je rok stará, přesto nemocnice v Ostravě s ní nikterak nenaložila, že by to někomu oznámila nebo dále prošetřovala. Tomu se začala věnovat až o rok později, poté, kdy došlo k oné kauze s profesorem Pelikánem.

Tehdy v lednu 1998 bylo sděleno, že za rok 1997 byl počet odběrů orgánů na počet obyvatel 47, přičemž ve světě se dosahuje většinou počtů mezi 20 a 25, čili byl průměr zhruba dvojnásobný, než je světový průměr. Toto bylo do jisté míry řekl bych takové chlubení tím, jak daleko v této oblasti je Fakultní nemocnice v Ostravě, kolik orgánů na milion obyvatel odebírá. Čili o rok později bylo zjištěno, že toto číslo dokonce dosáhlo počtu 47 na milion obyvatel, a pak bylo předmětem dalšího zájmu.

Byl jsem o tom informován až v souvislosti s dalšími zjištěními, která vznikla v souvislosti s prošetřováním případů kolem podezření na postup non lege artis v případě operací vedených prof. Pelikánem nebo pod jeho vedením prováděných.

Jako kuriozitu mohu uvést, že i tato zjištění byla vlastně shromážděna na základě přání prof. Pelikána, který pověřil své podřízené, aby sebrali informace o uskutečněných operacích a vypracovali o tom vědeckou zprávu, a v rámci tohoto zkoumání bylo zjištěno, že řada postupů zřejmě nebyla v souladu se správnou praxí lékaře v oboru chirurgie. Z dvanácti případů se v jedenácti případech jednalo o chybný postup, v některých případech se jednalo také o špatně vedenou dokumentaci.

Pokud jde o otázku, jak bylo naloženo s touto informací, tak první, co je třeba provést, je ověřit pravdivost, že tato čísla jsou správná, ověřit, zda se tím skutečně zabývá policie, když o trestním oznámení nám předběžně sdělili, že nebylo podáno, na základě telefonické informace. Pak by jistě bylo vhodné také počkat na závěry České lékařské komory, která se angažuje v tomto šetření a jistě také bude mít své závěry.

A jestliže shledáme, že zatím není žádný důvod k podání trestního oznámení, že se tím policie nezabývá, že nicméně tady zůstává toto podezření, pak se tím bude zabývat buď krajská znalecká komise, nebo ústřední znalecká komise. V tomto případě by to mohla být i krajská znalecká komise, jedná se především o problémy s dokumentací a o tu skutečnost, že ošetřující lékař byl současně tím, který odebíral orgán. Bohužel chybí dokumentace, co se s těmito orgány dálo dále, což je jistě také velmi podivné.

O nějakém odvážení orgánů letecky dále již nebyla ani zmínka.

Poslední otázku pana poslance Janečka jsem si nenapsal dost zřetelně, takže ji přesně nedokáži po sobě přečíst, omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, pan poslanec bude mít šanci k doplňující otázce v případě, pokud bude chtít.

 

Ministr zdravotnictví ČR Ivan David: Ano. Myslím, že pět otázek jsem zodpověděl a k šesté, pokud jsem ji nezodpověděl ve své řeči, se pak vyjádřím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: V tuto chvíli se táži pana poslance Janečka, zda chce využít možnosti dodatečné otázky? (Souhlas.) Je tomu tak, hovořit bude pan poslanec Janeček. Prosím, pane kolego, hovořte.

 

Poslanec Josef Janeček: Pane ministře, musím říci, že jsem neočekával takovouto odpověď, a musím říci, že jsem mírně řečeno zděšen.

Vy jste zřizovatelem zdravotnického zařízení, které má, abych tak řekl, světové unikum v počtu odběru orgánů. Není tam dokumentace. Vy sám hovoříte o tom, že se diskutuje o tom, zdali tyto orgány byly či nebyly někam odváženy. A na závěr řeknete, že jste si to ještě neověřil.

Jenom opakuji, jestli je skutečně pravda, že od 28. listopadu , jestli jste to tak říkal, jste si skutečně tyto věci u organizace, jejímž jste zřizovatelem neověřil.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Janečkovi, hovořit bude ministr zdravotnictví České republiky pan Ivan David. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP