(Schůze zahájena v 15.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Dámy a pánové, budeme pokračovat v jednání o vládním návrhu zákona o spotřebních daních. Na žádost z pléna vás odhlašuji a žádám o novou registraci pomocí svých magnetických karet, případně magnetických karet náhradních.

Konstatuji, že v obecné rozpravě zazněl návrh na zamítnutí, který předkládal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Libor Ježek. Respektive předkládal jej jako poslanec, nikoliv jako zpravodaj.

V tuto chvíli se blíží okamžik hlasování. Ptám se pro jistotu, protože vidím diskutující hloučky, zda někdo žádá o vystoupení. O vystoupení žádá ministr financí. Kolegyně a kolegové, konstatuji, že pan ministr financí otevírá rozpravu. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Děkuji za slovo, nicméně nevystupuji proto, abych otevřel rozpravu, ale proto, abych se pokusil trochu precizněji upřesnit pojem "věcné usměrňování cen".

Nehovořil jsem o regulaci, hovořil jsem o usměrňování. To je něco jiného. Pravdou je, že pouhé zvýšení daňové sazby jako takové nemůže být nikdy bráno jako důvod pro nastolení režimu věcné regulace. To je prostě náklad, čili změna daňové sazby. Jiná nákladová změna plošně podložená nemůže být důvodem pro vstup do režimu věcného usměrnění.

Vstupem do režimu věcného usměrnění může být pouze vznik nebo důvod domnívat se, že vzniká lokální nebo regionální nebo snad celostátní monopol, nebo že dochází k jinému narušení soutěžních podmínek v cenové oblasti. Pak je samozřejmě na místě reagovat, jindy ne. Mohou být jevy, které mohou vést k věcnému usměrňování, ale není to nikdy dopad změny, které mají plošný charakter, jako je tomu v tomto případě. Jsou to změny lokální, regionální, anebo pokud by opravdu se někde vytvořilo a bylo důvodné podezření, že dochází ke kartelové tvorbě cen, pak je to možné. V jiných situacích nikoliv a tato vláda toho režimu samozřejmě v jiných než v těchto velmi úzce vymezených situacích nepoužije.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru financí. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu uzavírám. (Hlasy zprava.) Omlouvám se, pane poslanče. Budu si sem muset ta zrcátka skutečně pořídit. Tentokrát skutečně byla chyba na mé straně na rozdíl od minulého případu.

Hovořit bude předseda klubu Unie svobody, pan předseda Kühnl. Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji za slovo. Skutečně jsem se přihlásil tak rychle, jak jen to šlo, ale vy jste, pane předsedající, hovořil takovým tempem, že jste mě stačil přehlédnout.

Dámy a pánové, vyslechli jsme si určité vysvětlení pana ministra financí, které stručně zopakuji. Změna daňových sazeb nemá žádnou souvislost s případným použitím cenové regulace, promiňte pane ministře, s věcným usměrňováním cen. Je to zhruba totéž. Potom moc nechápu, proč pan ministr vlastně o té cenové regulaci hovořil ve svém původním vystoupení. Mám na to pravděpodobně jedno vysvětlení. Hovořil o tom proto, že byl nepřímo vyzván ze strany poslaneckého klubu KSČM a snažil se nyní v tom svém původním vystoupení a nyní vyhovět oběma požadavkům najednou. Snažil se vyhovět požadavkům udělat i neudělat v jedné a té samé chvíli. A to nelze.

Musím se nyní tak trochu tázat kolegů z obou poslaneckých klubů, které mají v tomto směru co říci nebo rozhodnout, zda si myslí, že je možné panu ministrovi věřit i nevěřit v jedné a té samé chvíli. (Potlesk.) A podle toho se samozřejmě rozhodnout ve svém hlasování.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kühnlovi. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL poslanec Jan Kasal. Prosím, pane kolego, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane místopředsedo, pane předsedo vlády, dámy a pánové, pan kolega Kühnl to popsal, jak se to jeví jeho optikou. Já bych mu ale v lecčems musel dát za pravdu. My jsme si opravdu vzali přestávku pro klub právě proto, abychom se od pana ministra dozvěděli, jak to vlastně s jeho vystoupením bylo. Protože klub KDU-ČSL by nikdy nezvedl ruku pro novelu zákona o spotřební dani a zároveň pro to, že by se přijetím tohoto zákona dostávala záležitost regulace věcného usměrňování cen nějak do jiné polohy, než je v tuto chvíli.

Jinými slovy: Pan ministr, tak jak já jsem tomu rozuměl, odpověděl, že věcné usměrňování cen za určitých okolností, tak jak je vymezeno stávající právní úpravou, samozřejmě je součástí právního řádu, nicméně přijetí nebo nepřijetí zákona o spotřebních daních na použití tohoto opatření nemá žádný vliv. A to je pro nás rozhodující.

Čili klub KDU-ČSL v tuto chvíli nepodpoří zamítnutí zákona o spotřební dani (potlesk), protože máme za to, že pan ministr velmi zřetelně odpověděl na otázky, které jsme mu položili.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Musím se teď zeptat, jestli paní kolegyně Rujbrová vystupuje se stanoviskem klubu. Pak má přednostní právo v rozpravě, a poté pan předseda Tlustý. Hovořit bude paní poslankyně Rujbrová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové. Ráda bych reagovala na vystoupení předsedy poslaneckého klubu Unie svobody, který tady nařkl pana ministra, že je něco jako královna Koloběžka - ani oblečený, ani nahý - a že se snaží ve svém závěrečném vystoupení vyhovět zcela neslučitelným požadavkům zprava i zleva. Chtěla bych ho ubezpečit, že pokud naši poslanci vznesli na pana ministra zcela konkrétní dotazy, tak především proto, aby si dotvořili svůj názor na konečný přístup našeho klubu k vládnímu návrhu zákona o spotřebních daních.

Mohu vás všechny, tedy i pana ministra, ujistit, že tento názor v tuto chvíli ještě nemáme uzavřen a že konečné rozhodnutí učiníme teprve poté, jakým způsobem sněmovna s tímto zákonem naloží v průběhu podrobné rozpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP