Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Viděl jsem nejprve přihlášku předsedy poslaneckého klubu ODS, ale ten dává gentlemansky přednost ministru financí. Ten dává gentlemansky přednost předsedovi poslaneckého klubu ODS, takže se ujímá slova pan předseda Tlustý. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já na sebe vezmu nepopulární roli malého dítěte ze známé pohádky Císařovy nové šaty. Chtěl bych se ujistit o tom, jestli opravdu se tady teď hovoří o problému zavedení speciální spotřební daně na dovoz automobilů cestou vládní kompetence, nikoliv cestou novely zákona o dani z příjmu. Vyslovuji hypotézu, že asi ano, protože v rozpočtovém výboru se zástupci KSČM pokoušeli neúspěšně toto ustanovení do textu zákona zahrnout, a pokud jsem pochopil správně dnešní argumentaci, dávají najevo, že nebude-li v ČR zavedena speciální spotřební, spíše bych měl říkat dovozní, daň na určité kategorie osobních automobilů, nepodpoří ostatní navrhovaná zvýšení spotřební daně, zejména ne spotřební daně na benzin. Hledám v tom nějakou logiku a vyvozuji logiku, že zvyšování ceny benzinu bez zvyšování ceny automobilů se jeví klubu KSČM jako nelogické. To je první logika, kterou nacházím v duchu oné role, kterou jsem v úvodu uvedl.

Za druhé klub KDU-ČSL, pokud jsem mu rozuměl dobře, říká, že udělá-li se to způsobem, který sice nikdo nepochopí, ale všichni nakonec zaplatí, že jim to nevadí. (Smích v sále. Potlesk části sněmovny.) Prostě proto, že exekutivní zavedení dovozní přirážky, alias dovozní daně na dovoz automobilů přece v konečném důsledku bude muset někdo zaplatit.

A pokud se tedy nemýlím, je tu opravdu hledáno řešení, na které tato sněmovna už ráno našla odpověď. Já bych chtěl připomenout, že na mé námitky v interpelaci na pana předsedu vlády a pana ministra financí, týkající se věci úplně jiné, a sice vydání státních dluhopisů, jednou sněmovna odsouhlasila, že má pravdu interpelující poslanec Tlustý, když tvrdí, že pět není patnáct, aby hodinu patnáct nato při hlasování o téže interpelaci, ale na pana ministra financí, konstatovala, že pět je patnáct.Tak je možné, aby tato sněmovna opravdu odsouhlasila, že věří i nevěří nejenom panu ministru financí, ale i klubu KDU-ČSL, že už se v tom vyzná. Já se v tom také začínám vyznávat, začínám tušit, který král je nahý. Děkuji vám. (Potlesk z pravé části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Tlustému. V tuto chvíli s faktickou poznámkou pan poslanec Ransdorf, poté ministr financí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Prosil bych vás pane předsedající, abyste vyřídil kolegovi Tlustému, ať nemluví za členy KSČM. Už není členem komunistické strany. (Hluk v sále, potlesk.) Je v jiné straně, i když se svými stanovami se ODS v mnohém podobá bývalé KSČ. (Smích, potlesk, hluk v sále.)

Chtěl bych ještě říci jednu poznámku. Když nám uštědřoval lekce z logiky, chtěl bych připomenout v logice materiální princip implikace, který hlásá (bouchání do lavic), že z nepravdivých premis pravdivě plyne cokoliv.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane kolego, v tuto chvíli vás přeruším, ale chtěl jsem spíše vám zjednat pořádek, protože podle jednacího řádu faktická poznámka trvá dvě minuty a reaguje se v ní na předřečníka. To je z jednacího řádu. V souladu s jednacím řádem vyřizuji předsedovi poslaneckého klubu ODS, že již není v KSČ. (Smích v sále.)

Nyní bude hovořit ministr financí Ivo Svoboda. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Zdá se, že dochází k výraznému růstu poznání problematiky věcného usměrňování cen v případě lokálních, regionálních nebo celostátních monopolů nebo podezření ze vzniku takových monopolů nebo jiné formy kartelových dohod. V tomto případě bych chtěl ovšem konstatovat, po objasnění situace, že rozhodně v žádném případě nehrozí ani limitní ceny, ani věcné usměrňování cen státních dluhopisů. Myslím si, že tím je problém vyřešen.

Na straně druhé se zdá, že problematika věcného usměrňování cen byla objasněna dostatečně, jedná se o obecný nástroj, který má vláda k dispozici - nebo Ministerstvo financí - a samozřejmě ho používá nebo zkoumá nutnost jeho použití pouze v odůvodněných případech. Které to jsou, jsem se pokusil vysvětlit, a mám pocit z té rozpravy, že je to obecně známo.

Jinak pokud zde zaznělo, že jest to cosi, co je politicky nepřijatelné tam nebo tam. Věcné usměrňování cen není politický nástroj, je to nástroj ekonomické stabilizace a omlouvám se - je nepolitický. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru financí Ivo Svobodovi. Dále se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS pan kolega Vlastimil Tlustý. Prosím, pane kolego, můžete hovořit.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, za prvé nevím, z čeho pan kolega vyvozuje, že jsem mluvil jménem klubu KSČM. Já jsem hovořil o pozměňovacích návrzích, které předložili členové tohoto klubu, a jejich obsah hovoří sám za sebe. A nikdo ho nemusí interpretovat, ani já, ani kdokoliv jiný. Takže obvinění z toho, že jsem reprezentoval někoho jiného, než koho tady reprezentuji, je naprosto účelové a nepravdivé. To za pravé.

Za druhé se domnívám, že minulé členství v komunistické straně, kterým se nejenom nechlubím, ale za které se stydím, je pořád (hluk v sále) menším handicapem než členství v komunistické straně v roce 1999.

Za poslední - když už je toto téma předmětem jednání - bych chtěl upozornit, že všeobecně šířená lež, dokonce šířená i předsedou vlády tohoto státu o tom, že o mé nekompetentnosti svědčí vstup do KSČ v říjnu roku 1989, je prokazatelná lež, která bude samozřejmě v příslušném soudním sporu na ochranu osobnosti i vyjasněna. Takže bych prosil, aby pokud někdo hodnotí jakékoliv minulé politické aktivity, aby je hodnotil i pohledem svých vlastních politických aktivit, a dospěje k závěru, že jedna provinění se nemohou ve srovnání s jinými zdát jako méně podstatná. Nic to nemění na mé zodpovědnosti za právě tuto okolnost, ke které jsem se vždycky hlásil. Jinak nemám k tomuto zavádění pozornosti k jinému problému nic, co bych dodal, a o pohádce o nových šatech není třeba nejenom pochybovat, ale není na ní potřeba nic měnit. Já chápu, že je pro členy klubu KSČM i strany lidové v tuto chvíli velmi problematické hlasovat, když odpovědi na předchozí otázky jsou tak komplikované a nejasné, ale to je věc jejich svědomí. Stejně tak jako je věcí mého svědomí, zda jsem byl či nebyl členem komunistické strany. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Tlustému. Pouze bych připomněl sněmovně, že bodem jednání jsou spotřební daně, a nikoliv pohádky a členství pana poslance Tlustého v komunistické straně.

Ale vidím přihlášku paní kolegyně Rujbrové. Nicméně, paní kolegyně, já teď budu v dost složité situaci, protože pokud nebudete mluvit k tématu a budete mluvit příliš dlouho, tak vám zřejmě budu muset odebrat slovo. Nicméně hlásíte se s faktickou poznámkou. Stanovisko klubu? Takže se stanoviskem klubu můžete vystoupit kdykoliv.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP