(Schůze opět zahájena ve 13.46 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, čas určený pro polední přestávku vypršel, já bych vás všechny požádal, abyste zaujali svá místa v jednacím sále Poslanecké sněmovny, abychom mohli pokračovat v našem odpoledním jednání.

Konstatuji, že v tuto chvíli bychom měli začít projednávat další bod, kterým je "Návrh poslanců Jaroslava Palase a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 42 z roku 1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů, zákon ČNR č. 586 z roku 1992 Sb., o dani z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 569/1991, o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů, dle sněmovního tisku č. 62. Jedná se o druhé čtení. Konstatuji, že jsme včera projednávali druhé čtení a ukončili jsme obecnou rozpravu.

Nicméně v tuto chvíli registruji přihlášku mimo rozpravu, přihlášku ministra zahraničních věcí ČR, který by chtěl využít svého oprávnění vystoupit kdykoliv. Nicméně já předpokládám, že bude mluvit k dosti závažným věcem, a pokusím se vytvořit atmosféru, která by tomuto obsahu odpovídala. Takže bych vás všechny, včetně pana ministra zahraničních věcí, chtěl požádat o to, abyste ještě maličkou chvíli setrvali, než všichni ti, kteří budou chtít se věnovat našemu jednání, zaujmout své pozice.

Snažím se "gongovat", co to jde, ale jaksi nějak se nedaří zaplnit jednací sál.

V tuto chvíli tedy zřejmě již dorazili všichni, kteří chtějí být účastni našeho jednání. Já bych tedy vyzval ministra zahraničních věcí ČR pana Jana Kavana, aby přistoupil k řečnickému pultu a ujal se slova. Čili před otevřením bodu č. 5 mimo rozpravu hovoří ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, pokusím se aspoň stručně sdělit pár skutečností k situaci v Kosovu a odpovědět na otázku pana poslance Filipa, která mně byla adresována před polední přestávkou.

Jenom tedy pro shrnutí současné situace. Jak víte, jugoslávská vláda vyhlásila 23. 3. výjimečný stav a ve 23.20 hodin 23. 3. generální tajemník NATO Solana vydal rozkaz generálu Clarkovi zahájit leteckou operaci proti vojenským cílům na území Svazové republiky Jugoslávie. 24. 3. Miloševič v prohlášení k národu znovu odmítl přistoupit na rozmístění mezinárodních sil v Kosovu. Vláda Černé Hory oznámila, že bude ignorovat vyhlášení výjimečného stavu ve Svazové republice Jugoslávie s tím, že bylo učiněno ilegální svazovou vládou. 24. 3. byla uzavřena vyhraněně protirežimní bělehradská rozhlasová stanice B 92, jakýsi symbol nezávislých médií v Srbsku. V této souvislosti okamžitě vydala prohlášení Evropská unie a začíná zatýkání aktivistů organizací působících v oblasti monitorování a ochrany lidských práv.

Mimochodem včera někteří představitelé organizací na ochranu lidských práv v Bělehradě požádali i české Ministerstvo zahraničních věcí o udělení prozatímního azylu. My jsme se s tím problémem včera v noci vypořádávali, protože v této chvíli je velvyslanectví uzavřeno. Ale podařilo se, abych to zkrátil, poskytnout těm lidem, kteří i na základě verifikace od Helsinského občanského mezinárodního shromáždění jsou v nebezpečí, poskytnout jim přístřeší na české teritoriální půdě v Bělehradě.

Jak víte, v 19.50 hodin 24. 3. byl zahájen letecký útok sil NATO proti vojenským cílům na území Jugoslávie. V časných ranních hodinách byla provedena druhá vlna útoku proti vojenské infrastruktuře Svazové republiky Jugoslávie. Výsledky bombardování mají být vyhodnoceny během dneška.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP