Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Matulkovi. Podotýkám, že paní poslankyně Machatá má náhradní kartu č. 13. Otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedo, dámy a pánové, vážená vládo, za prvé chci říci, že tak jak zde říkal zpravodaj kolega Matulka, na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu se má za to, že novými volbami pro poslance vzniká nová imunita. Považuji tuto praxi za nesprávnou, že by po nových volbách bylo nutné znovu hlasovat o imunitě v jednom a témž případě, a rozhodovat tedy o něm dvakrát. Nejedná se o chybu v zákoně, jak se všeobecně a často tvrdí a předpokládá, ale jedná se o chybu ve výkladu a v aplikaci zákona.

Za druhé jsem informován o tom, že někteří naši redaktoři se pokoušeli pronásledovat moji dceru Ráchel. Napadají mě v té souvislosti neslušná slova na adresu těchto novinářů. Dovolte, abych na tomto místě připomněl nedávný článek pana Václava Bělohradského v Lidových novinách.

"Obscénní je dívat se na někoho pitevním pohledem, jako by nebyl živý, jako by se nám musel ukazovat bez přirozených zábran živého tvora, být nám totálně přístupný. Obscénní vláda nad druhým člověkem je strašná, protože druhý je vydán našemu pohledu jako pouhý předmět, bez milosti, vzájemnosti. Lidé vědí o tomto nebezpečí, a proto se obscénnímu pohledu vyhýbají, vytlačují jej na okraj veřejného prostoru jako pornografii. Média se ale často pokoušejí etablovat obscénnost ve veřejném prostoru."

Pokud redaktoři jedné televizní společnosti nemají dostatek přirozených lidských zábran a chtějí ubližovat malému dítěti, pak je načase začít hovořit o morálních principech v žurnalistice. (Potlesk.)

Za třetí: Hovoří se o autonehodách, jichž jsem byl účasten. Dovolte, abych se o nich krátce zmínil. V jednom případě došlo k autonehodě tím, že vozidlo s modrým majákem s právem přednostní jízdy prudce odbočilo do protisměru, auto přede mnou prudce zabrzdilo, neboť mělo ABS, a jak známo, vozidla Poslanecké sněmovny nemají ABS, a došlo ke kolizi. Tolik k jedné autonehodě.

Dále pak jsem byl dvakrát účasten autonehody, kdy se stalo přesně to, co je nyní vyšetřováno, kdy jiný řidič nedal mně, když jsem jel na hlavní třídě, přednost v jízdě. Dovolte, abych se o jednom z těchto případů zmínil podrobněji, protože cosi vypovídá o současné praxi.  

Při jízdě po kruhovém objezdu na Litochlebském náměstí v Praze ve večerních hodinách - připomínám, že jsem se tam účastnil jakési politické akce - do mne plnou rychlostí narazilo auto přijíždějící z vedlejší silnice na kruhový objezd. Všichni v autě byli zřetelně a hodně opilí. Zavolal jsem policii, což opilci v autě neviděli rádi. Nasedli do auta, zhasli světla, aby nebylo vidět na poznávací značku, rozjeli se proti mně a pokusili se mě přejet. Myslím, že se tomu říká úmyslný pokus o ublížení na zdraví. Možná snad i proto, že mám docela slušnou fyzickou kondici, tak jsem ten útok přežil. Podařilo se jim srazit mě do bláta a z místa nehody ujeli. Dodnes mám určité zdravotní následky po této příhodě. Nakonec jsem prý měl být ještě rád, že po mně nestříleli a že jsem jejich útok přežil.

Pozoruhodná byla reakce vyšetřujících orgánů. Pachatele samozřejmě nenašli. Bylo mi dokonce naznačeno, že jsem se měl raději s opilci na místě dohodnout na nějaké finanční úhradě a neobtěžovat státní orgány, neboť takto, když pachatele nenajdou, nebude škoda uhrazena vůbec.

Dále pak pachateli, který úmyslně v opilosti způsobí nehodu, dopustí se úmyslného ublížení na zdraví atd., hrozí v konkrétním případě mnohem vyšší trest, než když ujede z místa nehody, protože za opuštění místa nehody nebo v případě neposkytnutí pomoci - já jsem zůstal ležet v blátě - může být uložena maximální pokuta 2 000 Kč, takže pachatelé se chovali vlastně velmi racionálně. Pozoruhodné ovšem je, že jsem po čase dostal jakousi zprávu o tom, že se případ odkládá, protože se jedná nanejvýš o podezření ze spáchání přestupku. Zdá se mi, že vyšetřování neprobíhá ve všech případech se stejnou vehemencí, se stejnou intenzitou. Mám pocit, že v některých případech se postupuje přísněji, a já bych si právě přál, aby se v mém případě postupovalo přesně tak, jako se postupuje u všech běžných ostatních autonehod.

Navzdory tomu, že jsem se setkal s touto skutečností, že vyšetřování neprobíhá přesně tak, jak by mělo, navzdory tomu, že jsem se setkal s pokusy politicky využívat autonehodu, která podle mého názoru nemá žádné politické souvislosti, a byť bych byl špatný řidič, tak by to nic nevypovídalo o tom, zda jsem či nejsem dobrým politikem. Navzdory tedy těmto skutečnostem, navzdory tomu, že autonehoda se může přihodit kdekomu, dovolte, abych zopakoval to, co jsem již jednou na tomto místě řekl. Vždycky jsem zastával názor, že poslanecká imunita je odůvodněná, ale je odůvodněná pouze v záležitostech, které se týkají politické činnosti. Vzhledem k tomu, že v případě této nehody nešlo o žádnou politickou záležitost, ani na vteřinu jsem nevyužil poslanecké imunity a jsem přesvědčen, že se na tento případ imunita vztahovat nemá. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Paynovi a táži se, zdali si ještě někdo další přeje vystoupit v rozpravě. Ano, pan poslanec Kopecký.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP