Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
21. října 1998 v 9.03 hodin

 

Přítomno: 179 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.03 hodin.)

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji šestý jednací den 5. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a všechny vás vítám.

Prosím vás o soustředění se na jednání.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Paní poslankyně Jirousová mi sdělila, že jí byla vydána náhradní karta č. 3.

Z dnešního jednacího dne se omlouvají poslanci Brtnický a Cisár ze zdravotních důvodů a místopředseda vlády Rychetský z důvodu účasti na jednání dvou senátních výborů.

Prvním bodem dnešního jednání je bod č. 40 našeho schváleného pořadu a poté budeme pokračovat nově zařazeným bodem, který dostal č. 52 a kterým je návrh na svolání 6. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím, abychom se nyní věnovali bodu č. 1, kterým je

 

40.
Žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Jiřího Payna

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení mandátového a imunitního výboru č. 6.

Opakovaně žádám o přerušení volných debat ve sněmovně.

Prosím nejprve zpravodaje mandátového a imunitního výboru pana poslance Dalibora Matulku, aby nám podal zprávu o projednání žádosti Okresního úřadu vyšetřování pro Prahu-východ o udělení souhlasu k trestnímu stíhání.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo, pane předsedající, členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci. Počet poslanců v sále a stupeň jejich pozornosti svědčí o tom, že zřejmě nepovažujeme tento bod za příliš zábavný. Nicméně nepochybuji o tom, že alespoň pro část žurnalistů, především žurnalistek je to bod nepochybně zajímavý a někteří se jistě zrovna na tento bod třesou, podobně jako slepice na žížalu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, poprosil bych vás, abychom věcně mluvili k tématu, které není úsměvné, které není radostné, zejména pro některé z nás, a moc prosím, abyste ho nezlehčoval.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Ano, předsedo.

Dne 25. června 1998 se na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR prostřednictvím jejího předsedy obrátil Okresní úřad vyšetřování pro Prahu-východ se žádostí o udělení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Jiřího Payna ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví podle ustanovení § 224 odst. 1 a 2 trestního zákona.

Tohoto trestného činu se pan poslanec Jiří Payne měl dopustit tím, že když 22. dubna 1998 v 19.15 hodin řídil osobní automobil Škoda Felicia směrem od obce Tehov a chtěl přejíždět hlavní silnici na Všechromy, nerespektoval dopravní značku C-2 Stůj - dej přednost v jízdě a vjel do křižovatky, kde se střetl se sanitním vozem, který přijížděl zprava ve směru od Říčan na Mnichovice.

Při této dopravní nehodě došlo k těžkému zranění dcery pana poslance Jiřího Payna, dále byl zraněn řidič vozidla Škoda 1203 pan Michal Koranda a sám řidič Jiří Payne byl zraněn také.

Tímto případem se zabývala Poslanecká sněmovna již ve 2. volebním období, a to na své 25. schůzi dne 20. května 1998. Poslanecká sněmovna tehdy vyslovila souhlas s trestním stíháním pana poslance Jiřího Payna svým usnesením č. 789, když v rozpravě mj. i sám pan poslanec Jiří Payne doporučil, aby sněmovna tento souhlas vyslovila.

Pan poslanec Jiří Payne byl ve volbách do Poslanecké sněmovny v červnu 1998 znovu zvolen poslancem a Okresní úřad vyšetřování pro Prahu-východ znovu požádal o souhlas sněmovny k trestnímu stíhání. Některým z vás se možná tato okolnost zdá poněkud podivná. Musím přiznat, že neexistuje jednotnost názorů na to, zda takový postup je nebo není zapotřebí, jestliže vlastně během probíhajícího trestního stíhání dojde k volbám do Poslanecké sněmovny, a dojde tedy k tomu, že dotyčný poslanec je zvolen znovu, zda sněmovna musí nebo nemusí opětovně souhlas vyslovovat.

Musím bohužel upozornit na to, že k této záležitosti existuje stanovisko Nejvyššího soudu České republiky, které bohužel je toho názoru, že takový postup je potřebný.

Je věcí právního názoru, zda tomu tak je, nebo není. Jako zpravodaj se o této věci zmiňuji z toho důvodu, že jestliže jsme se rozhodli, že se v tomto volebním období budeme věnovat jednacímu řádu Poslanecké sněmovny a budeme se věnovat v rámci toho i imunitním záležitostem, je to jeden z problémů, kterým bychom měli napříště věnovat pozornost.

Záležitost byla projednána i v tomto volebním období mandátovým a imunitním výborem, a to na schůzi, z níž máte usnesení před sebou, rozdáno do lavic. Je to usnesení č. 6 ze 4. schůze mandátového a imunitního výboru z 18. srpna letošního roku.

Mandátový a imunitní výbor vycházel ze všech skutečností, o kterých jsem již hovořil, a ve zmíněném usnesení č. 6, které máte před sebou, předkládá mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovně návrh na přijetí usnesení, jímž se vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání pana poslance Jiřího Payna pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví podle ustanovení § 224 odst. 1 a 2 trestního zákona pro skutek, který jsem již popsal. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP