Pátek 26. dubna 1996

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych ve svém závěrečném slově zareagoval na některé pozměňovací návrhy, které byly předneseny.

Především bych hned v úvodu chtěl říci, že návrhy, které byly předneseny rozpočtovým výborem, doporučuji sněmovně, aby je přijala. Vylepšují zákon.

Nicméně s návrhy, které jsou uvedeny pod písmenem B/ nemohu souhlasit, a to ani s návrhem pana poslance Blažka. Pokusím se vysvětlit vám proč.

Především pokud jde o předpisy pro emisní limity EURO 1, tyto emisní limity jsou ze současného hlediska již zastaralé, a proto osvobození nemá žádnou stimulační funkci, protože se stejně vyrábějí vozidla nová, která splňují limity emisní EURO 2.

Nicméně to vážnější, kvůli čemu vám doporučuji s tímto nesouhlasit, je skutečnost, že pan poslanec nenavrhl vypuštění bodu 9 návrhu zákona, a tím pádem by nebylo možné prokázat - protože ve vládním návrhu tím, že se přechází na limity EURO 2, všechny prokazující věci EURO 1 se vlastně vypustily. Čili kdyby tam teď přišlo EURO 1, není to podle čeho prokázat, protože EURO 1, prokazovací věci jsou ze zákona už vypuštěny. Čili bylo by to stejně absolutně technicky neproveditelné a vlastně nárok na osvobození od daně by nemohl nikdo uplatnit.

Proto nedoporučuji tento návrh přijmout. Děkuji vám za pozornost.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Ivanu Kočárníkovi.

Táži se, zda pan zpravodaj poslanec Jiří Vačkář si přeje použít práva na závěrečné slovo.

Je tu technická poznámka, kterou si přeje přednést pan poslanec Hrazdíra.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pane předsedo, reagoval bych na slova pana ministra. Pozměňovací návrh, který přednesl pan Blažek, nechává odvolávku číslo 4, která v zákoně zrušena není, a ty předpisy znovu zde cituje. Takže prokazatelnost zde podle mne je. Děkuji vám.

Předseda PSP Milan Uhde: Prosím, aby pan zpravodaj poslanec Jiří Vačkář se ujal předkládání jednotlivých pozměňovacích návrhů poslancům a poslankyním k hlasování. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Jiří Vačkář: Dovolte mi, abych předložil návrhy tak, jak byly podány. Pokud se týká vlastního hlasování, doporučuji, aby o návrhu A/, tj. návrh rozpočtového výboru - s malou úpravou, kterou jsem sdělil, bylo hlasováno najednou o obou dvou, protože se jedná o určité úpravy, které nebudou kontraverzní - podle mého názoru.

Předseda PSP Milan Uhde: Ještě než se zeptám sněmovny, zda někdo nemá námitky proti takovému způsobu hlasování, oznamuji, že jsem vás všechny odhlásil, a prosím o vaši novou registraci.

Nezaznamenal jsem, že by se někdo hlásil, aby projevil námitku proti způsobu hlasování, jež předestřel pan zpravodaj, proto ve 160. hlasování dávám hlasovat o dvou pozměňovacích návrzích sdružených pod číslem 1 a 2.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 160. hlasování skončilo.

Ze 101 přítomného 98 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Pane zpravodaji, prosím.

Poslanec Jiří Vačkář: Přistupujeme k pozměňovacím návrhům, označeným písm. B/ pana poslance Svatomíra Recmana. Jedná se o bod 3. Jeho stanovisko bylo dáno. Pan ministr nesouhlasí, já jako zpravodaj také ne.

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Svatomíra Recmana, zahrnutém pod bod 3. 161. hlasování na této schůzi.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 161. hlasování skončilo.

Ze 102 přítomných 13 hlasů pro, 65 proti. Návrh nebyl přijat.

Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Jiří Vačkář: Přistoupíme dále k druhému návrhu pana poslance Recmana označeným pod bodem 4. Pan ministr ho nedoporučuje, já zachovávám neutrální postoj.

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme ve 162. hlasování hlasovat o návrhu poslance Recmana zahrnutém pod bod 4.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 162. hlasování skončilo.

Ze 105 přítomných 30 pro, 54 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Jiří Vačkář: Nyní přistoupíme k návrhu pana poslance Blažka uvedenému pod č. 5 s úpravami, které zde byly předneseny panem poslancem Vorlíčkem, protože se jednalo o zmatečné uvedení některých údajů. Pan ministr tento návrh nedoporučuje, já také ne.

Předseda PSP Milan Uhde: 163. hlasování rozhodne o prvním pozměňovacím návrhu pana poslance Blažka zahrnutém pod bod 5.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 163. hlasování skončilo.

Ze 103 přítomných bylo 38 pro, 55 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Jiří Vačkář: Je zde poslední návrh pana poslance Blažka, o kterém podle mého názoru nemá cenu hlasovat, protože jsme neschválili to předtím. Takže jsme vyčerpali veškeré pozměňovací návrhy a žádám, pane předsedo, abyste dal hlasovat o návrhu jako celku.

Předseda PSP Milan Uhde: Je tomu tak. Učiním tak a přednesu návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna schvaluje vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 2071, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

164. hlasování. Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 164. hlasování skončilo.

Ze 108 přítomných bylo 107 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Ivanu Kočárníkovi i panu zpravodaji poslanci Jiřímu Vačkářovi.

Pana ministra poprosím, aby setrval na svém místě, protože přistoupíme k projednávání bodu

XXXIV.

Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 2080

Pan místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník zde představuje předkladatele. Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu a konstatuji, že pozměňovací návrhy přednesené ve 2. čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 2080/2.

Vidím, že pan poslanec Tomáš Ježek - zpravodaj rozpočtového výboru - již zaujal své místo u stolku zpravodajů. Předpokládám, že bude sledovat rozpravu. Nyní ji otevírám. Nemám písemné přihlášky a nevidím, že by se někdo hlásil zdvižením ruky, proto rozpravu uzavírám. Pan zpravodaj Tomáš Ježek chce v rozpravě pronést zřejmě ještě nějaké technické úpravy. Dávám mu příležitost, protože došlo k určitému nedorozumění. Rozprava je otevřena a pan poslanec Tomáš Ježek pronese několik technických pozměňovacích návrhů ve smyslu jednacího řádu.

Poslanec Tomáš Ježek: Pane předsedo, děkuji za slovo. Legislativa našeho parlamentu mi dala několik poznámek, které se týkají doslova a do písmene gramatiky nebo legislativních jemnůstek textu. Já bych je zde přečetl, aby se dostaly do závěrečné redakce textu.

Na straně 7 bod 35 § 28 b) slova "při plnění povinností podle zvláštního zákona" by bylo třeba dát jako samostatné písmeno, protože zde není souvislost s trestním řízením. Čili tato slova odsunout jako samostatné písmeno.

Strana 8 bod 36 § 29 odst. 4 opravit "nebo do majetku v podílovém fondu".

Strana 9 bod 45 v § 35 odst. 4 slovo "splynutí" nahradit slovem "splynutím".

Strana 9 článek II doplnit, že písm. i) se týká odst. 2.

Strana 11 bod 4 v § 12 odst. 3 slovo "vydávání" nahradit slovem "vydáváním".

Strana 2 bod 7 v § 25 odst. 4 na místo "podle odstavců 2 a 3" uvést "podle odstavců 1 a 2".

V § 29 odst. 1 je třeba vypustit slovo "jednatelem", protože nyní investiční společnosti nebudou mít formu společnosti s ručením omezeným.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu zpravodaji rozpočtového výboru poslanci Tomáši Ježkovi. Svěřuji slovo panu místopředsedovi Karlu Ledvinkovi, který se přihlásil.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedo, pane místopředsedo vlády, vážená sněmovno, prosím sněmovnu, aby souhlasila s tím, abych měl možnost stáhnout svůj pozměňovací návrh č. 5. Děkuji za pochopení.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji. Další hlasy do rozpravy nejsou, proto rozpravu uzavírám. Ptám se pana místopředsedy vlády a ministra financí, zda si přeje pronést závěrečné slovo. Vidím, že ano, má příležitost.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, především bych chtěl poděkovat sněmovně a rozpočtovému výboru za důkladné posouzení novely tohoto zákona, za vylepšení, ke kterým ještě v průběhu projednávání došlo.

Chtěl bych se vyjádřit krátce k pozměňovacím návrhům, zejména k jedné oblasti pozměňovacích návrhů, se kterou nemohu vyjádřit souhlas. Jsou to pozměňovací návrhy pana místopředsedy Ledvinky uvedené pod písm. B 1 - 3. Tento návrh, který vypouští veškeré limity, sice vypadá na první pohled jako velmi liberální, ale zásadně zákon o investičních společnostech a fondech je právě o limitech, není o ničem jiném. Jinak bychom vlastně nepotřebovali tento zákon mít.

Druhou poznámku, kterou bych chtěl říci, je to, že nesmíme zapomínat, že nejsou investiční fondy a podílové fondy dnes již jenom skupinové privatizace. Tyto fondy jsou z hotových peněz, které do nich vložili jednotliví střadatelé. Proto ve všech zemích světa pro kolektivní investování platí, že se riziko rozkládá a od toho jsou v tom limity. Bylo by absurdní, abychom na jedné straně zde přes novelu zákona o cenných papírech prováděli zvýšení ochrany akcionářů a na druhé straně v novele zákona o investičních společnostech a fondech bychom tuto ochranu akcionářů úplně vypustili. Takže nedoporučuji tento návrh přijmout.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí a táži se pana zpravodaje, zda použije svého práva a pronese závěrečné slovo. Nepronese. Zato však předpokládám, že předloží sněmovně jednotlivé pozměňovací návrhy k hlasování.

Poslanec Tomáš Ježek: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Vážená sněmovno, vážený pane ministře, kolegové, dostali jste na stůl tisk 2080/2, kde jsou všechny pozměňovací návrhy. Pod písmenem A je komplexní pozměňovací návrh, který je výsledkem usnesení rozpočtového výboru č. 604 podle tisku 2080/1 a já navrhuji, abychom o tomto jednom komplexním návrhu hlasovali jako o celku. Pane předsedo, prosím, abyste dal hlasovat.

Předseda PSP Milan Uhde: Zeptám se především sněmovny, zda někdo namítá proti tomuto způsobu hlasování. Projev námitek nevidím. Oznamuji, že jsem vás odhlásil, protože se počet přítomných opět změnil, a žádám vás o novou registraci. Předkládám ve 165. hlasování sněmovně první pozměňovací návrh, komplexní pozměňovací návrh označený v našem seznamu písmenem A.

Kdo jej podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 165. hlasování skončilo.

Z 86 přítomných 84 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Dále pod písmenem B je pět pozměňovacích návrhů přednesených panem místopředsedou Ledvinkou s tím však, že již on sám navrhl vyřazení pozměňovacího návrhu č. 5. Čili máme čtyři. Prosím, aby pan předseda dal hlasovat o pozměňovacím návrhu č. 1. Pan ministr se vyjádřil, že s tím nesouhlasí, já rovněž ne.

Předseda PSP Milan Uhde: Hlasujeme tedy o prvním pozměňovacím návrhu pana místopředsedy Ledvinky zahrnutém pod písmeno B.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 166. hlasování skončilo.

Z 93 přítomných 12 pro, 71 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Dále je tu pozměňovací návrh č. 2 pana místopředsedy Ledvinky. Ani s tímto návrhem pan ministr financí nevyslovil souhlas a já ho také nemohu podpořit.

Předseda PSP Milan Uhde: 167. hlasování. Jeho předmětem je bod 2 pozměňovacích návrhů pana místopředsedy Ledvinky uvedený pod písmenem B.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 167. hlasování skončilo.

Z 93 přítomných 10 pro, 72 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: A ze zcela analogických důvodů jako v předchozích dvou ani třetí návrh pana místopředsedy Ledvinky nemůže podpořit ani pan ministr, ani já.

Předseda PSP Milan Uhde: Třetí návrh místopředsedy Ledvinky je předmětem 168. hlasování.

Kdo jej podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 168. hlasování skončilo.

Z 94 přítomných 10 pro, 71 proti. Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Poslední návrh pana místopředsedy Ledvinky je možno podpořit. Pan ministr s tím souhlasí, já také.

Předseda PSP Milan Uhde: Ve 169. hlasování hlasujeme o čtvrtém pozměňovacím návrhu místopředsedy Ledvinky.

Kdo jej podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 169. hlasování skončilo.

Z 94 přítomných 86 pro, 1 proti. Návrh byl přijat.

Co se týče pátého návrhu pana místopředsedy Ledvinky, jsem přesvědčen, že je třeba hlasovat o souhlasu sněmovny. Pan místopředseda Ledvinka stáhl tento návrh v rozpravě, ale ta rozprava se už mohla týkat podle mě jen legislativně technických a drobnějších úprav, nikoli celého rozsahu. Rozprava, která se toho návrhu týkala, skončila při druhém čtení. Nechci se rozhodně přít, ale obávám se, že jistější bude dát hlasovat o návrhu pana místopředsedy Ledvinky na stažení pátého bodu.

170. hlasování. Kdo podporujete tento návrh místopředsedy Ledvinky, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 170. hlasování skončilo.

Z 96 přítomných 89 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Pod písmenem C je blok pozměňovacích návrhů pana poslance Svatomíra Recmana. Návrh č. 1 lze akceptovat, lze s ním souhlasit. Já sám jsem k němu neutrální, neboť tam se stahuje lhůta ze 6 měsíců na 3. Pan ministr souhlasí, já také. Návrh č. 1.

Předseda PSP Milan Uhde: 171. hlasování na této schůzi. Kdo podporujete první pozměňovací návrh pana poslance Svatomíra Recmana, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 171. hlasování skončilo.

Ze 101 přítomných 90 pro, 3 proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: U druhého návrhu pana poslance Recmana já velmi silně nesouhlasím, pan ministr rovněž ne. Byl by to velký strategický zásah do koncepce. Čili nesouhlasíme ani pan ministr, ani já.

Předseda PSP Milan Uhde: 172. hlasování. Kdo podporujete druhý pozměňovací návrh poslance Recmana, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 172. hlasování skončilo.

Ze 103 přítomných 9 pro, 77 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Pane předsedo, pak přichází na řadu písmeno D. To jsou moje vlastní pozměňovací návrhy. Já s nimi samozřejmě souhlasím, pan ministr jako s celým blokem rovněž souhlasí. Jsou to drobná vylepšení, ale musíme dát hlasovat o každém zvlášť. Čili pozměňovací návrh č. 1 - oba souhlasíme.

Předseda PSP Milan Uhde: 173. hlasování. Kdo podporujete první pozměňovací návrh poslance Ježka zahrnutý pod písmeno D, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 173. hlasování skončilo.

Ze 102 přítomných 95 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Prosím, pane předsedo, abyste dal hlasovat o návrhu č. 2.

Předseda PSP Milan Uhde: 174. hlasování. Kdo podporujete druhý pozměňovací návrh pod písmenem D, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 174. hlasování skončilo.

Ze 102 přítomných 86 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Nyní je na řadě, pane předsedo, návrh č. 3.

Předseda PSP Milan Uhde: 175. hlasování.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 102 přítomných 92 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Tomáš Ježek: Pane předsedo, nyní je návrh č. 4.

Předseda PSP Milan Uhde: 176. hlasování. Kdo tento návrh podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 103 přítomných 88 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Nyní návrh č. 5, pane předsedo.

Předseda PSP Milan Uhde: 177. hlasování.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 102 přítomných 93 pro, nikdo proti. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Nyní návrh č. 6.

Předseda PSP Milan Uhde: 178. hlasování. Kdo podporujete tento pozměňovací návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 102 přítomných 88 pro, nikdo proti. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Návrh č. 7, pane předsedo.

Předseda PSP Milan Uhde: 179. hlasování.

Kdo tento návrh podporujete, dejte to najevo stiskem tlačítka a zvednutím ruky. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 103 přítomných 90 pro, nikdo proti. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Nyní návrh č. 8.

Předseda PSP Milan Uhde: 180. hlasování.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 104 přítomných 89 pro, nikdo proti. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Na řadě je návrh č. 9.

Předseda PSP Milan Uhde: 181. hlasování.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 103 přítomných 85 pro, 1 proti. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Nyní předposlední návrh č. 10, pane předsedo.

Předseda PSP Milan Uhde: 182. hlasování.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 106 přítomných 81 pro, 1 proti. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Poslední návrh č. 11, pane předsedo.

Předseda PSP Milan Uhde: 183. hlasování.

Kdo podporujete tento pozměňovací návrh, dejte to najevo tím, že stisknete tlačítko a zvednete ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 106 přítomných 91 pro, nikdo proti. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Tomáš Ježek: Pane předsedo, tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Prosím, abyste dal hlasovat o návrhu jako celku.

Předseda PSP Milan Uhde: Učiním tak, ale ještě předtím vás odhlásím a požádám o novou registraci.

Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 2080, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

184. hlasování.

Kdo podporujete tento návrh usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 105 přítomných 104 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Vyrovnali jsme se s tímto bodem. Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Ivanu Kočárníkovi i panu zpravodaji poslanci Tomáši Ježkovi.

Pana místopředsedu vlády poprosím, aby ještě setrval na svém místě.

Přistoupíme k projednání dalšího bodu, a tím je

XXXV.

Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 214/1992 Sb., o burze cenných papírů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 2091) - třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Pan místopředseda vlády a ministr financí zaujímá své místo.

Konstatuji, že pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 2091/4. Vidím, že místo zpravodaje zaujímá pan poslanec Richard Mandelík (spoléhám na to, že bude sledovat rozpravu).

Nyní otevírám rozpravu. Ani v tomto případě nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím však, že se pan zpravodaj hlásí zvednutím ruky, svěřuji mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP