Čtvrtek 9. února 1995

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Slyšeli jste procedurální návrh paní poslankyně Fischerové. Rozhodneme o něm hlasováním.

Kdo je pro tento procedurální návrh v hlasování č. 155? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Procedurální návrh nebyl přijat poměrem hlasů 27 poslanců pro, 8 proti, 22 se zdrželo hlasování. (Námitky ze sálu.)

Chápu to jako námitky proti hlasování. Dám hlasovat ještě jednou, je to jednodušší. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili. S faktickou poznámkou se hlásí ještě paní poslankyně Fischerová.

Poslankyně Eva Fischerová: Dovolte mi ještě několik slov na adresu pana ministra, se kterým jsem tuto záležitost projednávala a žádala bych ho, aby se laskavě vyjádřil, jak se k této věci staví.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Pan ministr si přeje vystoupit. Potom rozhodneme o procedurálním návrhu,

Ministr zdravotnictví ČR Luděk Rubáš: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že bude jednodušší, když skutečně pár slov k tomuto případu učiním. Jedná se o sloučení dvou státních institucí do jednoho organizačního celku při plném zachování všech jejich funkcí. Jediné co je ohroženo tímto sloučením je post ředitelství této dosud samostatné instituce. Na to navázala řada protestních akcí, jejichž vyvrcholením je tato interpelace. Myslím, že není, aspoň to tak vnímám, věcí této sněmovny, aby se tím meritorně zabývala. Pokud si to bude přát, je to samozřejmě možné v dalších interpelacích, které jistě na toto téma zazní. Doporučuji, aby sněmovna souhlasila s mojí odpovědí na interpelaci paní poslankyně.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji panu ministrovi. Rozhodneme o procedurálním návrhu, tak jak jej přednesla paní poslankyně Fischerová. Je to opakované hlasování č. 156.

Kdo je pro tento procedurální návrh? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Procedurální návrh nebyl přijat poměrem hlasů 34 pro, 23 proti, 18 poslanců se zdrželo hlasování, nehlasovali 4.

Nezbývá než pokračovat v projednávání interpelace. Paní poslankyně nesouhlasí s odpovědí. Otvírám rozpravu k tomuto bodu. Přeje si ještě někdo vystoupit? Pan poslanec Seifer, prosím, máte slovo.

Poslanec Pavel Seifer: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, měl bych jen jednu poznámku. Interpelace není protestní vystoupení. Je to pouze kontrolní vystoupení, to znamená má to být kontrola, nikoli protest. Děkuji.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě? Není tomu tak, rozpravu uzavírám. S faktickou poznámkou paní poslankyně Fischerová.

Poslankyně Eva Fischerová: Měla bych ještě jednu faktickou poznámku k celé věci. Pokud se týká postu ředitele, nemám stejný pocit jako pan ministr. Naopak moje kontakty a moje interpelace vznikla na podkladě přání střední generace lékařů, kteří skutečně mají obavu o svou specializovanou práci. Plně uznávám i to, že přísluší ministerstvu s konečnou platností rozhodnout o tom, jaká situace bude a v jaké správě zdravotnické zařízení bude. Nicméně nelze nevidět, když už přišlo na lámání chleba, především to, že od července minulého roku tito zaměstnanci nevědí na čem jsou, nemají možnost zařídit si svoji existenci a já jsem nežádala o nic jiného, než aby pan ministr laskavě určil termín, do kdy celou záležitost vyřeší. Pokud se tak nestalo, tak skutečně tím budou vyprovokovány další interpelace, které jsou úplně zbytečné, protože pan ministr by tomu mohl předejít. Nicméně není to nedobrou vůlí z mé strany, ale pramení to zřejmě odjinud. Děkuji.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Děkuji. Rozprava je tím definitivně uzavřena. Navrhuji přijmout toto usnesení:

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Luďka Rubáše na interpelaci poslankyně Evy Fischerové ve věci zachování Ústavu plicních nemocí v Praze jako samostatného právního subjektu, uvedenou v tisku 1325 A."

V hlasování č. 157 se ptám, kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Návrh usnesení nebyl přijat poměrem hlasů 35 pro, 23 proti, 15 poslanců se zdrželo hlasování.

Nezbývá než navrhnout usnesení opačné.

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Luďka Rubáše na interpelaci poslankyně Evy Fischerové ve věci zachování Ústavu plicních nemocí v Praze jako samostatného právního subjektu, uvedenou v tisku 1325 A."

V hlasování č. 158 se ptám, kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Ani tento návrh usnesení nebyl přijat poměrem hlasů 37 pro, 29 proti, 10 poslanců se zdrželo hlasování.

Pan ministr zdravotnictví Luděk Rubáš odpověděl na interpelaci pana poslance Oldřicha Vrchy ve věci nedostatečné léčby pacienta pana Jaroslava Žárského - tisk 1384. Odpověď se předkládá jako tisk 1384 A. Ptám se pana poslance, zda považuje odpověď za uspokojivou? Nepovažuje.

Otevírám rozpravu k této věci. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám, končím a navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Luďka Rubáše na interpelaci poslance Oldřicha Vrchy ve věci nedostatečné léčby pacienta pana Jaroslava Žárského uvedenou v tisku 1384 A. Hlasování číslo 159.

Kdo je pro tento návrh usnesení? Děkuji. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Usnesení nebylo přijato poměrem hlasů 13 pro, 33 proti, 18 poslanců se zdrželo hlasováni.

Navrhuji usnesení opačné:

Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Luďka Rubáše na interpelaci poslance Oldřicha Vrchy ve věci nedostatečné léčby pacienta pana Jaroslava Žárského uvedenou v tisku 1384 A. Hlasování č. 160.

Kdo je pro tento návrh usnesení? Děkuji. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování. Děkuji.

Konstatuji, že ani toto usnesení nebylo přijato poměrem hlasů 37 pro, 12 proti, 16 poslanců se zdrželo hlasování a 14 nehlasovalo. Tím jsme vyčerpali odpovědi pana ministra Rubáše.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Jana Vika. Jde o tisk 992, pan poslanec není přítomen, nebudeme projednávat.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na další interpelaci pana poslance Vika, jedná se o tisk 1085. Pan poslanec není, nelze projednávat.

Obávám se, že nelze projednávat ani třetí interpelaci pana poslance Vika, tisk 1097.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Jiřího Vyvadila, který bohužel též není přítomen, šlo o tisk 1184, nebudeme projednávat.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Jiřího Drápely ve věci odvolání přednosty Okresního úřad v Blansku tisk 1212. Odpověď Byla předložena jako tisk 1212 C. Její projednávání bylo na 25. schůzi Poslanecké sněmovny přerušeno pro nepřítomnost pana poslance a mně nezbývá, než se pana poslance zeptat, zda s odpovědí souhlasí. Nesouhlasí. Přejete si vyjádřit? Prosím.

Poslanec Jiří Drápela: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové. Vážený pane ministře, k vaší odpovědi na mou interpelaci z průběhu 23. schůze PSP ČR, týkající se odvolání pana ing. Františka Slámy z funkce přednosty Okresního úřadu v Blansku sděluji, že s ní nemohu souhlasit z několika důvodů, neboť důvody, které jste uvedl, jsou diametrálně odlišné od odpovědí vámi uvedených pro tisk nebo televizi.

Váš první důvod k odvolání ing. Františka Slámy citovaný v masmédiích zněl, že se příliš angažoval pro vznik nového okresu Boskovice. Vaše tisková mluvčí naopak uvedla, že důvodem tohoto odvolání je skutečnost, že nenašel konsenzus s představiteli okresních centrál koaličních stran.

Při poslaneckém dni na okresu Blansko jsem s kolegou Vladimírem Procházkou navštívil mimo jiné i Okresní úřad práce, jehož ředitelem je ing. Karel Nejezchleb, jinak předseda oblastní rady ODS v Blansku, kterými na otázku, proč inicioval odvolání přednosty Okresního úřadu v Blansku sdělil, že ing. František Sláma nezvládl situaci v okresní privatizační komisi a odmítl požadavek KDU -ČSL a OD S, aby v konkursních komisích pro obsazení míst vedoucích referátů okresního úřadu zasáhl ve prospěch členů těchto stran.

Pokud jde o okresní privatizační komisi, dovoluji si poznamenat, že tato nespadá do kompetence přednosty okresního úřadu. K dalšímu důvodu lze říci, že podobné požadavky by snad v dnešní době neměly byt ani vznášeny. Ale přesto jsem naopak zjistil, že po dohodě zainteresovaných stran se stal ing. Crha, člen ODS, vedoucím Kanceláře přednosty okresního úřadu a ing. Skřipský, člen KDU-ČSL vedoucím Pozemkového úřadu a až do poloviny ledna t. r. byl zastupujícím a pověřeným místopředsedou okresního úřadu po odvolaném ing. Františku Slámovi.

Rozhodnutím vlády ČR byl poté novým přednostou okresního úřadu jmenován ing. Crha. Důvody uvedené ve vaší odpovědi na mou interpelaci jsou dodatečně a účelově zkreslenými fakty a nesnesou kritický rozbor. Všechny ministerské kontroly, které proběhly na Okresním úřadě v Blansku, neshledaly závažné závady, naopak konstatovaly dobré výsledky práce. Rovněž se nezakládá na pravdě, že za úřadování přednosty ing. Františka Slámy odešlo 8 vedoucích referátů, ale pravda je, že odešlo pouze 5, a to na vlastní žádost, a např. jeden pracovník odešel přímo na Ministerstvo vnitra ČR, ostatní pak do vyšších hospodářských funkcí. Šestý referát, a to referát kultury, byl ministerstvem vnitra zrušen.

Rovněž se nezakládá na pravdě to, co uvádíte ohledně okresních kulturních zařízení a spolupráce se starosty obcí a s okresním shromážděním. Jelikož tato zařízení, jako příspěvková byla řízena okresním úřadem, doporučila finanční komise okresního shromáždění bezúplatný převod na obce, což odsouhlasilo ministerstvo pro správu národního majetku a jeho privatizaci, takže nebylo zapotřebí souhlasu vlády, jak uvádíte. Ostatně tyto akce proběhly i na jiných okresech.

Dále bych vás chtěl informovat, že 9. září loňského roku se v Blansku konala porada starostů, která dala plnou podporu přednostovi okresního úřadu, což vyvrací vaše tvrzení o nátlaku na starosty, stejně jako vaše tvrzení o nedůsledném prosazování tzv. sankčního zákona, neboť právě ministerské kontroly prokázaly, že i v této oblasti bylo všechno v pořádku.

K atmosféře na poradě starostů dne 9. 9. 1994 mi napsal své stanovisko bývalý starosta Blanska pan Vykydal. Ověřením jsem získal informace, že jeho sdělení se nezakládá na pravdě a že na této poradě nikdo ze starostů proti přednostovi nevystoupil, ale naopak byl odměněn bouřlivým potleskem, což bývá výrazem zjevné podpory stanoviskům řečníka.

Vážený pane ministře, musím konstatovat, že ani jeden z vámi uváděných důvodů pro odvolání přednosty Okresního úřadu v Blansku neodpovídá skutečnosti. Je ostudné, že jako poslanec opoziční strany se musím zastávat vládního úředníka, člena Občanské demokratické strany, který prokázal svou čest a maximální nestrannost ve svém konání, za což byl na základě vašeho návrhu vládou ČR odvolán z funkce.

To jsou důvody, pro které nemohu s vaší odpovědí na mou interpelaci souhlasit.

Vážená sněmovno, odvolání přednosty Okresního úřadu v Blansku je názorným příkladem toho, jak by Ministerstvo vnitra ČR pod vedením pana Jana Rumla nemělo pracovat. Jestliže zalistujete ve své paměti, objevíte osobu Jana Rumla v kauze Josefa Bartončíka, kde zjevně došlo k porušení volebního zákona. Jana Rumla lze objevit i v kauze udělení občanství panu Walderodemu. A v neposlední řadě se jeho jméno objevuje i v kauze aféry firmy Helbig.

Domnívám se, že žádný stát si nemůže dovolit, aby jeho ministr vnitra byl spojován s porušováním svých zákonů. Dovolit si to nemůže ani Česká republika. Proto podávám procedurální návrh, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR doporučuje vládě ČR, aby projednala další setrvání pana Jana Rumla ve funkci ministra vnitra ČR. Děkuji.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím. Byly zde požadavky na odhlášení.

Pane poslanče, chápu váš návrh jako na doprovodné usnesení. Hlásí se paní poslankyně Röschová s faktickou poznámkou.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, pochopila jsem procedurální návrh pana poslance tak, že chtěl zařadit nový bod programu. Přednesl, o čem nový bod programu bude. Podle mého názoru by se mělo hlasovat o rozšíření programu naší schůze. Možná, že pan poslanec Drápela to upřesní sám, ale takto jsem to pochopila.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Myslím, že je potřeba napřed dokončit to, co je rozděláno. Napřed dokončíme hlasování o odpovědi. Pan poslanec Drápela nesouhlasil s odpovědí pana ministra Rumla. Pak se vrátíme k procedurálním otázkám. Rozprava byla ukončena. Dávám hlasovat o následujícím usnesení.

Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci poslance Jiřího Drápely ve věci odvolání přednosty Okresního úřadu v Blansku, uvedenou v tisku 1212 C. Hlasování č. 161.

Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 39 pro, 47 proti, 4 poslanci se zdrželi hlasování, 5 jich nehlasovalo.

Nezbývá než hlasovat o usnesení opačném.

Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci poslance Jiřího Drápely ve věci odvolání přednosty Okresního úřadu v Blansku, uvedenou v tisku 1212 C.

Kdo je pro tento návrh usnesení v hlasování č. 162? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Návrh usnesení byl přijat poměrem hlasů 54 pro, 31 proti, 11 poslanců se zdrželo hlasování, 5 nehlasovalo. Usnesení bylo přijato.

Vrátíme se k procedurálnímu návrhu pana poslance Drápely na zařazení nového bodu. Pane poslanče, chcete formulovat název tohoto bodu?

Poslanec Jiří Drápela: Pane předsedající, domnívám se, jak jste řekl na závěr mého přednesu, že by to mělo být doprovodné usnesení.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Je to návrh k doprovodnému usnesení k této odpovědi.

Kdo je pro tento procedurální návrh, ať to dá najevo v hlasování č. 163. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Procedurální návrh nebyl přijat poměrem hlasů 38 pro, 51 proti, 5 poslanců se zdrželo, 8 nehlasovalo.

Vrátíme se k projednávání odpovědi pana ministra vnitra Jana Rumla, který odpověděl na interpelaci pana poslance Jozefa Wagnera. Ten zde není, nebudeme projednávat. Jednalo se o tisk 1212.

Pan ministr vnitra Jan Ruml též odpověděl na další interpelaci pana poslance Jana Vika, tisk 1220. Ani pan poslanec Vik zde není.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na další interpelaci pana poslance Jana Vika. Jedná se o tisk 1254. Ani tuto interpelaci nebudeme projednávat.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Miroslava Čapka. Šlo o tisk 1282. Pan poslanec Čapek není přítomen ve sněmovně, nebudeme projednávat.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Zdenka Trojana ve věci úrovně opatření a zásahů provedených Policií ČR při událostech dne 28. října 1994 v Praze, tisk 1315. Odpověď byla předložena jako tisk 1315 H. Její projednávání bylo na 25. schůzi Poslanecké sněmovny přerušeno pro nepřítomnost pana poslance, kterého se ptám, zda považuje odpověď za uspokojivou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Zdeněk Trojan: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, hned úvodem prohlašuji, že odpověď pana ministra Rumla na moji interpelaci ve věci událostí, k nimž došlo v Praze 28. října 1994, považuji za neuspokojivou. Rozhodně nemohu souhlasit s jeho hodnocením.

Cituji: "Policie ČR se na tento den oslav státního svátku velmi důkladně připravila a stejně jako v loňském roce dokázala udržet na celém území hlavního města pořádek". Konec citátu.

Zkušenosti a poznatky účastníků událostí, zprávy novinářů i zpravodajství televize vypovídaly o něčem jiném. Ve své odpovědi pan ministr uvádí, že došlo pouze ke dvěma incidentům. Napadení redaktora Vítka z televize Nova na Staroměstském náměstí a ke zranění strážníka Městské policie v Pařížské ulici. Uvítal bych, kdybych se mohl se závěry vyšetřování obou případů seznámit. Nebyly to však jen tyto dva případy. Zranění bylo při vzniklých incidentech více. Je zarážející, že je policie nezaregistrovala, případně příslušným způsobem nezasáhla.

Nechci však dále rozvádět jednotlivé události. Zřejmě máme, já i pan ministr, resp. policie, jiný názor na to, co je pořádek a jak se má policie o jeho zachování v konfliktních situacích postarat.

Chtěl bych se pozastavit u některých zcela konkrétních faktů týkajících se zacházení se zadrženými osobami, především pokud šlo o jejich fotografování. Nechci polemizovat s tvrzením o tom, co pan ředitel Broník řekl či neřekl. Ze nebylo postupováno podle zákona alespoň v některých případech, je nesporné a pan ministr i text odpovědi pana ministra potvrzují, že se s tímto zákonem nepodloženým postupem ztotožňuje. V odpovědi uvádí, že napadený postup upravuje § 114 trestního řádu zákona č. 141/1961 Sb. v platném znění, § 114 zákona 200/1990 Sb., o přestupcích v posledním znění a § 13 zákona č. 283/1991 Sb., o Policii ČR.

Poslanec Zdeněk Trojan: Aby bylo zcela jasno, § 114 trestního řádu v odst. 3, který se předmětné záležitosti týká a na který se pan ministr odkazuje, zní: Je-li k důkazu třeba zjistit totožnost osoby, která se zdržovala na místě činu, je osoba, o kterou jde, povinna strpět úkony potřebné pro takové zjištění. - Jak se příslušné úkony provádějí, je zcela přesně uvedeno v citovaném § 13 zákona o Policii ČR, a to, co uvádí pan ministr ve své odpovědi jen potvrzuje můj názor, že zákonný postup nebyl dodržen. Cituji z jeho odpovědi: Podoba osob podle občanského průkazu neodpovídala skutečnosti, a proto byly pořízeny portrétní fotografie pro pozdější identifikaci pachatelů. Pořízením fotografií nebyl porušen zákon. Konec citátu. Opakuji tedy to, co jsem uvedl ve své interpelaci:

Podle § 13, zák. 283/91 znamená prokázání totožnosti zjištění jména, data narození a bydliště osoby. Odstavec téhož paragrafu říká: Nemůže-li policista totožnost osoby předvedené zjistit na základě sdělených údajů ani v evidenci obyvatel, je oprávněn vyzvat osobu, aby strpěla provedení nezbytných úkonů. Mezi nimi se uvádí i pořizování obrazových záznamů.

Znovu opakuji, všichni předvedení předložili občanské průkazy a pokud se vyskytly jakékoli pochybnosti, mělo být před fotografováním provedeno zjišťování přes evidenci obyvatel. To se však nestalo.

V této souvislosti bych chtěl poznamenat, a je to spíše sdělení pro členy parlamentu, že mé pokusy o získání informací od některých osob, které byly na policii předvedeny, byly marné. Nechtěly mi žádné konkrétní údaje o chování policie říci s tím, že by se to mohla policie dozvědět a že by z toho mohly mít problémy. Ano, naše policie má respekt.

Závěrem se chci vyjádřit k mým konkrétně formulovaným otázkám. K prvé otázce o hodnocení zásahu Policie ČR 28. 10. v Praze jsem již hovořil. K otázkám 2 a 3 konstatuji, že předpisy, o něž se opírá policie, jsou podle odpovědi pana ministra totožné s těmi, o něž se opírám já. Lišíme se pouze v tom, jak je čteme a interpretujeme. Čtvrtou otázku považuji za odpovězenou. Ovšem na otázku č. 5, co se stalo s fotografiemi a negativy, jsem odpověď neobdržel. Nemohu proto odpověď považovat za uspokojivou. Uvítal bych, kdyby sněmovna přerušila projednávání této odpovědi a vrátila se k ní až pan ministr Ruml tuto otázku zodpoví.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Pane poslanče, je to váš procedurální návrh? (Souhlas.) Rozhodneme tedy o tomto návrhu ihned. Je to návrh na přerušení projednávání. Kdo je pro tento návrh v hlasování č. 164.

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Procedurální návrh nebyl přijat poměrem hlasů 32 pro, 21 proti, 16 poslanců se zdrželo hlasování.

Nezbývá než pokračovat v projednávání. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Gross. Prosím, pane poslanče. máte slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, já budu velice stručný. Chci jenom říci, že by bylo slušné, kdyby pan ministr Ruml aspoň poslouchal, co můj kolega říká, protože je to interpelace směřovaná na něj.

Místopředseda PSP Pavel Tollner: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám a končím. Navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci poslanci Zdeňka Trojana ve věci úrovně opatření a zásahů provedených Policií ČR při událostech dne 28. října 1994 v Praze, uvedenou v tisku 1315 H.

Hlasování č. 165.

Kdo je pro tento návrh usnesení? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 26 pro, 36 proti, 8 poslanců se zdrzelo hlasování.

Prosím, abyste se znovu přihlásili. Je zde požadavek na novou registraci. Budeme hlasovat mezitím o návrhu usnesení opačném.

Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci poslance Zdeňka Trojana ve věci úrovně opatření a zásahů provedených Policií České republiky při událostech 28. října 1994 v Praze, uvedenou v tisku 1315 H.

Já bych prosil, aby se všichni, kteří jsou v jednací síni, přihlásili svými hlasovacími kartami, abych mohl dát hlasovat. (Po malé chvíli:) Vážené kolegyně, vážení kolegové, já to beru jako výraz (Pozn. steno: neusnášeníschopný počet.), že je třeba vyhlásit přestávku. (Projevy nesouhlasu.) Není nás 60, já to počítám. Prosil bych všechny, kteří jsou přítomni v jednací síni, aby se skutečně přihlásili. Děkuji. Dám tedy hlasovat o návrhu usnesení, které jsem přečetl před chvílí. Hlasování č. 166.

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Ani toto usnesení nebylo přijato poměrem hlasů 40 pro, 22 proti, 13 poslanců se zdrželo hlasování, 5 nehlasovalo.

Pan ministr vnitra Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Jiřího Bílého. Nevidím ho v jednacím síni. Jedná se o tisk 1315, který nebudeme projednávat.

Pan ministr vnitra Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Josefa Valenty ve věci napadení a zranění předsedy poslaneckého klubu SPR-RSČ Jana Vika. Jedná se o tisk 1315. Pan poslanec zde není, nebudeme projednávat.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na další z interpelací pana poslance Jana Vika. Šlo o tisk 1363. Nebudeme projednávat, pan poslanec není přítomen.

Pan ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci pana poslance Jiřího Vyvadila ve věci jeho možné rezignace na funkci ministra vnitra CR, tisk.l 383. Odpověď se předkládá jako tisk 1383 A. Já se ptám pana poslance, zda považuje odpověď za uspokojivou. Pan poslanec si přeje vyjádřit se. Prosím, máte místo u řečniště.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP