Středa 1. prosince 1993

Předseda PSP Milan Uhde: Prosím, abyste vzali na vědomí, že vás v tuto chvíli odhlašuji. Prosím, abyste se po přestávce znovu přihlásili tím, že zasunete své registrační karty do vyhloubeného místa v lavici.

Pozměňovací návrhy jsou nachystány, abyste je ověřili svým hlasováním. Avšak ještě předtím o slovo požádal pan místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník. Slovo mu uděluji.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, omlouvám se za to, že přestávka trvala trochu déle, protože návrh pana poslance Kačenky byl velice rozsáhlý a museli jsme jej zevrubně posoudit. Vzhledem k tomu, že některé z těch návrhů se zdají být upřesňující a rozumné, nicméně chtějí určité zpřesnění, navrhl bych otevřít rozpravu, ve které by pan poslanec Kačenka zpřesnil návrhy, jak jsme o nich diskutovali o přestávce.

Předseda PSP Milan Uhde: Rozprava byla vystoupením pana místopředsedy vlády a ministra financí otevřena. Prosím tedy pana poslance Kačenku, aby se ujal vysvětlení, popřípadě úpravy svých pozměňovacích návrhů.

Poslanec František Kačenka: Děkuji za udělení slova. Nyní bych stáhl zpět pozměňující návrh, který jsem přednesl v § 4, odst. 1, písm. a). Dále bych stáhl pozměňovací návrh, který jsem přednesl k bodu společné zprávy 22, tj. k § 15, odst. 2.

Dále bych stáhl pozměňovací návrh, který jsem přednesl k § 2, odst. 1 a nahradil bych ho novým zněním. Za stávající text bych navrhoval vložit tato slova: (čárka), "z nichž příjmy jsou předmětem daní z příjmů podle zvláštních předpisů". Odkaz 1, na zákon 586/1992 Sb., o daních z příjmu nebo obdobných daní v zahraničí.

K bodu 13 společné zprávy, poslední věta by zněla: "Nepřesáhne-li roční daňová povinnost částku 10 000 Kč, je splatná najednou, a to nejpozději do termínu nejbližší zálohy, podle odst. 1." Stávající odst. 3 se přečísluje na odst. 4. Ostatní stahuji rovněž zpět, to větu, zálohy se platí podle předchozích odstavců.

To je tedy všechno, co jsem považoval za nutné upřesnit k pozměňovacím návrhům, které jsem přednesl úvodem. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Upřesnění je tedy provedeno. Nevidím žádnou další přihlášku do rozpravy. Proto rozpravu uzavírám. Ptám se pana místopředsedy vlády a ministra financí, zda chce použít práva shrnujícího závěrečného slova. Nechce.

Pan společný zpravodaj má právo závěrečného slova. Prosím, abyste zároveň, pane společný zpravodaji, připravil pozměňující návrhy k hlasování.

Poslanec Jiří Vačkář: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych zaujal stanovisko k jednotlivým předneseným pozměňovacím návrhům. Podle mého názoru je návrh pana Recmana velmi rozumný, vzhledem k tomu. že už vlastně máme dvě novely a je třeba upravit text, aby byl zcela jasný a komplexní. Pokud se týká dalších návrhů. Myslím, že je třeba o nich rozhodnout hlasováním.

Pro určité urychlení bych potom doporučil v průběhu hlasování, protože jsou zde návrhy na určité úpravy a celé vypuštění textu, abychom hlasování zjednodušili tím, že budu předkládat jednotlivé pozměňovací návrhy, pokud s tím páni kolegové budou souhlasit, v některých případech trochu změníme pořadí. Nechtěl bych dále věci prodlužovat. Mohli bychom přistoupit k přijímání jednotlivých pozměňovacích návrhů.

Předseda PSP Milan Uhde: Prosím, pane společný zpravodaji, abyste pozměňovací návrhy předkládal v pořadí, v jakém o nich bude sněmovna moci nejlogičtěji hlasovat.

Poslanec Jiří Vačkář: Jako první v rozpravě vystoupil pan poslanec Recman, který doporučil vložit nový článek IV s textem: "Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu se zmocňuje, aby ve Sbírce zákonů vyhlásil úplné znění zákona ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, jak vyplývá ze změn a doplnění provedených tímto zákonem." Za druhé. Současný článek 4 přečíslovat na článek 5.

Předseda PSP Milan Uhde: Prosil bych místopředsedu vlády a ministra financí, aby sdělil stanovisko předkladatele k této věci. Vidím ještě faktickou poznámku pana poslance Bečváře. Prosím. (Hlasy z pléna: Nefunguje hlasovací zařízení.)

Děkuji za upozornění. Odhlašuji všechny a prosím, abyste se znovu přihlásili. Displej nereaguje na odhlašovací povel. Prosím, abyste se znovu přihlásili registračními kartami.

Prosím tedy, aby se k prvnímu pozměňovacímu návrhu pana Svatomíra Recmana vyslovil předkladatel, pan ministr financí.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Souhlasím s tímto návrhem.

Předseda PSP Milan Uhde: Souhlasí s tímto návrhem. Budeme o něm hlasovat ve 23. hlasování.

Ptám se, kdo podporuje tento návrh. Dejte to najevo stisknutím tlačítka a zvednutím ruky ve 23. hlasování.

Kdo je proti tomuto návrhu?

Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Bylo odevzdáno 146 hlasů pro, proti 1, zdrželo se 5, nehlasoval 1. Návrh pana poslance Recmana byl přijat.

Pane společný zpravodaji, prosím pokračujte.

Poslanec Jiří Vačkář: Jako druhý jsem vystoupil v rozpravě já k § 17, kde jsem doporučoval tam ještě vložit písm. e). To znamená, týká se to zmocnění vlády, ale vzhledem k tomu, že se tu objevily další pozměňovací návrhy, které navrhují tento paragraf vypustit, doporučuji hlasovat napřed o těchto a v případě, pokud by nebyly přijaty, pak by tento návrh byl relevantní. Proto doporučuji pokročit dále.

Jako další vystoupil v rozpravě pan kolega Kačenka, který navrhl:

V § 1, odst. 1 se na konci vloží slova "podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti: za prvé dále jen podnikání anebo v přímé souvislosti s podnikáním, v nichž přepravy jsou předmětem daní z příjmů podle zvláštních předpisů, odrážka, zákon 586/1992 Sb. o daních z příjmů, nebo obdobných daních v zahraničí."

To je pokud se týče této věci. Dále pak vypustit odkaz pod čarou. Jedná se o zpřesnění a rozšíření okruhu plátců daně. Stávající úprava neřeší tzv. neziskové organizace a půjčovny vozidel.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan poslanec Kačenka si přeje zpřesnit, upravit, doplnit. Máte příležitost. Prosím.

Poslanec František Kačenka: Já bych si dovolil to přečíst: V § 2 odst. 1 za stávající text by bylo doplněno: "... z nichž příjmy jsou předmětem daní z příjmů podle zvláštního předpisu." Odkaz jedna pod čarou: "zákon 586/1992 Sb. o daních z příjmů nebo obdobných daní v zahraničí".

Poslanec Jiří Vačkář: Děkuji a byl bych rád, kdyby kolega Kačenka tu zůstal a svým způsobem asistoval u tohoto textu, protože je to dopsáno rukou a mohly by vzniknout určité zmatky.

Předseda PSP Milan Uhde: Dobře. Teď je možno hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu., prosím pana ministra financí, aby se vyjádřil jako předkladatel.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Souhlasím tímto návrhem.

Předseda PSP Milan Uhde: Souhlasí s tímto návrhem. Budeme o něm hlasovat ve 24. hlasování na dnešní schůzi.

Kdo podporuje tento pozměňující návrh pana poslance Kačenky, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku.

Kdo je proti tomuto návrhu?

Kdo se zdržel hlasování?

Pro návrh pana poslance Kačenky se vyslovilo 156 poslankyň a poslanců, proti nikdo, nikdo se nezdržel, 2 nehlasovali. Návrh byl přijat.

Prosím, pane společný zpravodaji, pokračujte.

Poslanec Jiří Vačkář: Tento text se pokusím přečíst, týká se bodu 13, odst. 2 - nahradit novým zněním:

"Zálohy na daň se platí v úhrnu ve výši 1/4 roční daňové sazby připadající na každé vozidlo, které má daňovou povinnost, v termínu nejbližší splatnosti zálohy na daň. Zálohy na daň se neplatí, jde-li o vozidla, která splňují podmínky pro osvobození podle § 3, odst. 1 písm. a) až c) a písm. e) až k). Nepřesáhne-li roční daňová povinnost částku 10 000 tis. Kč, je splatná najednou, a to nejpozději v termínu nejbližší zálohy podle odst. 1."

Pan kolega Kačenka souhlasí s uvedeným textem.

Předseda PSP Milan Uhde: Ano, je tomu tak, vyjádří se pan ministr financí.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Souhlasím.

Předseda PSP Milan Uhde: Souhlasí. Budeme tedy v atmosféře vzájemného souhlasu, povzbudivého souhlasu pokračovat i v 25. hlasování.

Kdo podporuje tento pozměňovací návrh poslance Kačenky, dejte to prosím najevo stisknutím tlačítka a zvednutím ruky.

Kdo je proti tomu návrhu?

Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Pro odevzdáno 154 hlasů, nikdo proti, 3 se zdrželi, 2 nehlasovali. Návrh pana poslance Kačenky byl přijat.

Prosím, pane společný zpravodaji!

Poslanec Jiří Vačkář: Bod 25: Do § 17 se vloží odst. 3: "Poplatník, jehož daňová povinnost nově vznikla až v průběhu zdaňovacího období, má vůči správci daně oznamovací povinnost." Toť celý text.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan poslanec Kačenka nemá námitku? Má. Prosím pomozte.

Poslanec František Kačenka: Pan kolega vypustil ještě, že do bodu 13. se vloží nový odstavec 3, který by zněl: "V první lhůtě po placení od vzniku daňové povinnosti se platí poměrná část zálohy na daň připadající na kalendářní měsíc měsíce od daňové povinnosti včetně zálohy na další čtvrtletí" a současně se stávající odstavec 3 přečísluje na odst. 4.

Poslanec Jiří Vačkář: Děkuji za upřesnění.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan ministr financí souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Budeme o něm hlasovat ve 26. hlasování na dnešní schůzi.

Kdo podporuje tento pozměňovací návrh kolegy Kačenky, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Pro 150, nikdo proti, 4 se zdrželi a 4 nehlasovali. Návrh pana poslance Kačenky byl přijat.

Pane společný zpravodaji!

Poslanec Jiří Vačkář: Pokud se týká společné zprávy k čl. l, bodu 1, bod 1 zní: "V § 1 za slova" České republice" se vkládají slova "s výjimkou dálnic a silnic pro motorová vozidla".

Zde pan kolega Blažek sice navrhoval vypustit v případě, že silnice pro motorová vozidla nebudou přijaty i ty dálnice, ale protože pan kolega Exner navrhoval vypustit tento bod jako celý, myslím, že by bylo rozumné hlasovat nejprve o vypuštění jako celku, v případě, že to nebude přijato, budeme hlasovat o návrhu pana kolegy Blažka.

Předseda PSP Milan Uhde: Pozměňovací návrh zní: Vypustit ze společné zprávy bod 1, jak to navrhl pan poslanec Exner. Pan ministr financí souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem poslance Exnera.

Faktická poznámka pana poslance Kačenky. Dám vám příležitost.

Poslanec František Kačenka: Nehlasovalo se o jednom mém pozměňovacím návrhu.

Předseda PSP Milan Uhde: Nehlasovali jsme o jednom z vašich pozměňovacích návrhů. Byl jsem upozorněn panem společným zpravodajem, že poněkud mění pořadí, v jakém byly návrhy předneseny, protože je v tom určitá logika. Máte samozřejmě právo se připomenout.

Poslanec Jiří Vačkář: Došlo tady asi k určité nepřesnosti v tom, že jsem text "do § 17 A se vloží nový odstavec 3" četl "poplatník, jehož daňová povinnost nově vznikla až v průběhu zdaňovacího období, má vůči správci daně oznamovací povinnost" a na to ještě pan kolega text rozšířil a vrátil se k původnímu textu a já jsem si myslel, že tyto dva body byly schváleny najednou. Pokud tomu tak nebylo, mohli bychom ještě o tom hlasovat.

Předseda PSP Milan Uhde: Myslím, že by to bylo potřeba, protože pan poslanec Kačenka sledoval celý průběh hlasování. Dejte prosím, pane společný zpravodaji, sněmovně k lepšímu tento návrh pana poslance Kačenky.

Poslanec Jiří Vačkář: Dávám k lepšímu a znovu přečtu text.

Do § 17 A se vloží nový odstavec 3: "Poplatník, jehož daňová povinnost nově vznikla až v průběhu zdaňovacího období, má vůči správci daně oznamovací povinnost."

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji. Vyjádří se pan ministr financí? Vyjadřuje se kladně k tomuto pozměňovacímu návrhu. Budeme tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Kačenky. Je to 27. hlasování na dnešní schůzi.

Kdo podporuje tento návrh, ať to dá najevo stisknutím tlačítka a zvednutím ruky. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo.

Pro odevzdáno 153 hlasů, proti 1, 4 se zdrželi, 3 nehlasovali. Poslední návrh pana poslance Kačenky byl přijat.

Prosím, pane společný zpravodaji.

Poslanec Jiří Vačkář: Můžeme pokračovat. Pro rychlost přečtu to, o čem budeme hlasovat. V článku I k bodu 1 společné zprávy je návrh pana poslance Exnera tento bod vypustit.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan ministr financí už jednou dal najevo svůj souhlas. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Exnera. Jde o 28. hlasování na dnešní schůzi.

Kdo podporuje tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

(Hlásí se poslanec Exner.)

V tomto případě je potřeba hlasování považovat za neprovedené, protože pan poslanec Exner má nějakou připomínku. Tu musíme vyslechnout.

Poslanec Václav Exner: Návrh zněl tak, aby v článku I bod 1 byl vypuštěn. Myslí se ze společné zprávy i z návrhu zákona, to znamená i z tisku 622. Nyní bylo přečteno jen ze společné zprávy, čímž by mohlo dojít k omylu.

Poslanec Jiří Vačkář: Takže návrh rozšiřuji, jak z návrhu zákona, tak ze společné zprávy. Je to jasné.

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu znovu. Doporučení pana ministra financí platí. Nic se tedy nemění, jenom si to ještě jednou zopakujeme. Jde o 29. hlasování.

Kdo podporuje návrh poslance Exnera, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo.

Pro odevzdáno 136 hlasů, proti 1, 17 se zdrželo,. 7 nehlasovalo. Pozměňovací návrh poslance Exnera. byl přijat.

Poslanec Jiří Vačkář: Přistoupíme k bodu 3 společné zprávy, kde v § 3 odst. 1 písm. e) zní takto: "Vozidla používaná zpravidla pro veřejnou dopravu osob v hromadné dopravě mimo dopravy dálkové." Pan kolega Blažek doporučuje tento bod vypustit.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan ministr financí souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem.

Poslanec Jiří Vačkář: Já se k té věci vyjádřím. Podle mého názoru je to problematické zejména pro venkov. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Ladislava Blažka. Jde o 30. hlasování.

Kdo podporuje tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo.

Pro odevzdáno 72 hlasů, proti 30, zdrželo se 53, 6 nehlasovalo. Nebylo dosaženo nadpoloviční většiny 81 hlasů. Návrh poslance Blažka nebyl přijat.

Poslanec Jiří Vačkář: Vzhledem k nejasnostem doporučuji v tomto případě provést zmocňovací opatření v platném zákoně a do § 17 odst. 1 písm. a) vyhláškou stanovit v § 3 odst. 1 písm. e) a j) tohoto zákona. To znamená, že zmocňuje Ministerstvo financí, aby stanovilo podrobnosti k této problematice.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan ministr financí a místopředseda vlády.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Jsem nyní ve strašně špatné situaci. Minulé schválení bylo podle mého názoru absolutně chybné. Daň se nedá spravovat vůbec, vysvětloval jsem to tady v úvodním slově. Rozlišit, který autobus jede v tu chvíli jako dálkový a v tu chvíli jako nedálkový, je nemožné. Vůbec netuším, v čem by to mělo bránit venkovu. Zmocnění je sice jakousi náplastí, ale vůbec nevím, co si s tím počneme. Navíc to má ohromný rozpočtový dopad.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan předkladatel se vyjádřil nesouhlasně s tímto pozměňovacím návrhem. Hlásil se pan poslanec Stodůlka, po něm pan poslanec Hrazdíra.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Omlouvám se, asi jsem nedával pozor, ale nevím, kdy padl návrh na vydání tohoto zmocňovacího ustanovení. Hned na začátku? Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Pan poslanec Hrazdíra.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pane předsedo, vážení kolegové, doporučoval bych revokovat naše hlasování k návrhu pana poslance Blažka. Tento návrh tak, jak je uveden ve společné zprávě, je naprosto nepřesný a nelze vůbec určit, která vozidla jsou zpravidla pro veřejnou dopravu, je-li to pro pravidelnou nebo nepravidelnou hromadnou dopravu. Návrh je naprosto nepřesný, nechci říci přímo zmateční. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Stavím se za to, abychom předložili Poslanecké sněmovně, pane společný zpravodaji, návrh na revokaci usnesení Poslanecké sněmovny stran pozměňovacího návrhu pana poslance Blažka, a to v tom smyslu, jak to teď uvedl pan poslanec Hrazdíra. Stojí podle vašeho názoru něco v cestě tomu, abychom hlasovali o revokaci? Nestojí. Pokládejte návrh za podaný. Budeme hlasovat v 31. hlasování o revokaci usnesení Poslanecké sněmovny stran pozměňovacího návrhu pana poslance Blažka.

Kdo podporuje tuto revokaci, ať to dá najevo stisknutím tlačítka a zvednutím ruky. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Pro 121 hlasů, proti 12, zdrželo se 24, 3 nehlasovali. 81 je nadpoloviční většina. Byla vysoko překročena. Návrh na revokaci byl přijat. To znamená, že nyní může být pozměňovací návrh pana poslance Blažka znovu předložen hlasování Poslanecké sněmovny.

Pan místopředseda vlády a ministr financí se vyslovil pro tento pozměňovací návrh. To platí. Chce k tomu ještě někdo něco podotknout, než budeme hlasovat? Nikdo. Budeme tedy ve 32. hlasování znovu hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Blažka.

Kdo tento návrh podporuje, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Zdržel se někdo hlasování?

Hlasování skončilo. Pro bylo odevzdáno 113 hlasů, proti 22, zdrželo se 22, 3 nehlasovali. Bylo dosaženo nadpoloviční většiny 81 hlasů. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Jiří Vačkář: Pane předsedo, tím bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích, které byly předloženy a nic nebrání tomu, abychom přistoupili k hlasování o zákonu jako celku.

Předseda PSP Milan Uhde: Váš návrh, pane společný zpravodaji, v tom smyslu, jak jste podotkl, nepřichází už v úvahu v důsledku předchozích pozměňovacích návrhů. Rozumíme tomu. Paní poslankyně, páni poslanci, budeme hlasovat o celém vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, zákon ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 212/1992 Sb., o soustavě daní podle sněmovního tisku 622 ve znění společné zprávy výborů, podle sněmovního tisku 641 a schválených pozměňovacích návrhů. Jde o 33. hlasování na naší schůzi.

Kdo podporuje tento návrh, ať to dá najevo zvednutím ruky a stisknutím tlačítka. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Pro bylo odevzdáno 122 hlasů, proti 11, 25 se zdrželo, 4 nehlasovali. Nadpoloviční většina 82 hlasů byla vysoko překročena. Vládní návrh byl přijat. Děkuji panu ministru financí a děkuji společnému zpravodaji za práci, kterou odvedli.

S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedo, než přistoupíme k dalšímu bodu, chtěl bych vám oznámit jednu radostnou zprávu, která vás ušetří vašeho nelehkého rozhodování o přítomnosti vlády na bodu "Interpelace a odpovědi", protože za vás už rozhodl organizační výbor ve svém usnesení č. 256 ze dne 25. 11., takže podle § 15 našeho jednacího řádu je vláda povinna se těchto bodů zúčastnit. Já bych vás chtěl požádat, abyste to panu premiérovi, případně panu místopředsedovi vlády, interpretoval, aby tady skutečně byli a splnili svoji zákonnou povinnost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP