Středa 15. září 1993

Poslanec Ondřej Zemina: Ano, pane místopředsedo. V rozpravě vystoupili celkem tři poslanci. Jako první vystoupil pan poslanec Opatřil, který navrhl, aby do § 55, písm. b) byl vložen nový odstavec 4. tohoto znění: " Název poslaneckého klubu a jeho zkratka se musí výrazně lišit od názvu a zkratky jiného poslaneckého klubu tak, aby nebyly vzájemně zaměnitelné a odpovídaly názvu politické strany a hnutí." Technicky chci k tomu dodat, že pokud by tento návrh byl přijat, původní odst. 4 uvedeného paragrafu by se přečísloval na odst. 5.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi použít práva předsedajícího a odhlásit nás, protože jsme dlouho nehlasovali. Prosím o novou prezentaci.

Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Opatřila. (Hlasování č. 143.)

Kdo je pro, ať zvedne ruku.

(Poslanci upozorňují, že na světelné tabuli nebyl vynulován čas. Předsedající dává nový pokyn k hlasování a na světelné tabuli se objevuje číslo 144.)

Kdo je pro tento návrh?

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Pro návrh poslance Opatřila se vyslovilo 80 poslanců, proti bylo 35 poslanců, hlasování se zdrželo 40. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Zemina: Jako druhý vystoupil poslanec Vik, který navrhl do § 55, písm. c), odst. 2 na konec textu doplnit tento text: "To neplatí pro poslanecké kluby vzniklé po 1. 9. 1992."

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Budeme hlasovat. Jde o hlasování 145.

Kdo je pro, ať zvedne ruku.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Výsledek je následující: pro se vyslovilo 26 poslanců, proti 82, hlasování se zdrželo 45 poslanců.

Návrh přijat nebyl.

Poslanec Ondřej Zemina: Jako poslední vystoupil v rozpravě pan poslanec Ortman, který však hovořil obecně o návrhu zákona. Já jsem nepostřehl žádný konkrétní návrh, a proto myslím, pane předsedající, že můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona ve znění společné zprávy a schválené připomínky.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Podle návrhu pana poslance Zeminy budeme hlasovat o celém návrhu poslance Josefa Janečka na vydání zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 35/19989 Sb., o jednacím řádu České národní rady, ve znění zákona ČNR r. 249/90 Sb., zákona ČNR č. 97/91Sb., zákona ČNR č. 280/91 Sb. a zákona ČNR č. 42/93 Sb. podle sněmovního tisku 464, ve znění společné zprávy výborů Poslanecké sněmovny a včetně schváleného pozměňovacího návrhu. Jde o hlasování č. 146.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Pro návrh této novely se vyslovilo 53 poslanců, proti bylo 63 poslanců, hlasování se zdržel 41 poslanec.

Mohu konstatovat, že návrh přijat nebyl.

Děkuji společnému zpravodaji, děkuji navrhovateli.

V tuto chvíli můžeme vyslechnout zprávu našich ověřovatelů. Prosím pana poslance Koláře, aby nás seznámil s výsledky druhého kola hlasování.

XII.

Volba člena dozorčí rady Fondu národního majetku

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky tajného hlasování při volbě člena Dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky. Jednalo se o třetí volbu, druhé kolo.

K volbě bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků. Z toho bylo vydáno 128 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 115 platných hlasovacích lístků, .1 2 neplatných. Jeden hlasovací lístek nebyl odevzdán.

Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto: pro pana Františka Brožíka bylo odevzdáno 70 platných hlasů, pro pana Tomáše Sojku 35 platných hlasů. Do funkce člena Dozorčí rady Fondu národního majetku ČR byl zvolen pan kolega František Brožík.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslanci Kolářovi, panu poslanci Františku Brožíkovi ze srdce blahopřejeme a přejeme mu mnoho zdaru v této zodpovědné funkci.

Dámy a pánové, nemýlím-li se, nyní lze projednávat bod, který nese název "Zpráva o činnosti organizačního výboru

Poslanecké sněmovny Parlamentu " a může následovat další bod - "Zpráva o opatřeních předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu." Tím se zdá býti dnešní program vyčerpán.

Takže souhlasíte-li, začneme projednávat bod, kterým je

XVIII.

Zpráva o činnosti organizačního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu

Zprávu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 520. K předložené zprávě otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o činnosti organizačního výboru Poslanecké sněmovny za dobu od 8. července do 13. září 1993, podle sněmovního tisku 520. "

Kdo s tímto návrhem na usnesení souhlasí, ať zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Takže výsledky hlasování č. 147 jsou následující: pro navržené usnesení se vyslovilo 110 poslanců, proti hlasovali 3 poslanci, zdrželo se 14 poslanců.

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

XIX.

Zpráva o opatřeních předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu

Zprávu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 521.

K předložené zprávě otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o opatřeních předsedy Poslanecké sněmovny za dobu od 8. července do 13. září 1993 podle sněmovního tisku 521."

Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Takže mohu konstatovat, že hlasování č. 148 bylo ukončeno, že se pro přijetí předloženého usnesení vyslovilo 115 poslanců, proti hlasovali 2 poslanci, zdrželo se 10 poslanců. Takže usnesení bylo přijato. Usnesení č. 40.

Dámy a pánové, zdá se, že tímto jsme vyčerpali všechny body, které bylo možno projednávat dnes.

Připomínám, že je třeba, aby všichni ti, kteří byli nuceni si vyzvednout náhradní kartu, aby tyto náhradní karty vrátili.

Dále bych chtěl oznámit, že se bezprostředně po skončení dnešního pořadu sejde komise pro sdělovací prostředky u klavíru, dále bych chtěl podat informaci, že zítřejší program začne v 9 hodin.

Pracovní komise pro archivaci materiálů komise 17. listopadu se ihned sejde u pana místopředsedy Tollnera.

To je, zdá se, poslední informace, která by vás mohla pro tuto chvíli zajímat, takže vám přeji příjemně strávený podvečer a večer. Na shledanou.

(Jednání přerušeno v 16.55 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP