Středa 15. září 1993

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ve smyslu svého prázdninového předsevzetí opět bez komentáře. Já chci jen ostatní kolegyně a kolegy upozornit na to, že vzhledem k tomu, že jsme mezitím prováděli určité další úkony, chtěl jsem zrekapitulovat a ověřit si, zda to bylo skutečně tak, protože jsem se pana kolegy Seifera ptal na jeho vyjádření a on pokýváním hlavy odsouhlasil mou rekapitulaci.

Kdo se dále hlásí do rozpravy k této interpelaci? Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám a navrhnu Poslanecké sněmovně následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiřího Skalického na interpelaci poslance Pavla Seifera ve věci privatizace kamenolomu Dobkovičky, uvedenou v tisku 294 A."

Jde o hlasování č. 87.

Kdo je pro přijetí takovéhoto návrhu usnesení?

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Návrh usnesení nebyl schválen poměrem hlasů 44 pro, 39 proti, 19 se zdrželo.

Pokusím se navrhnout opačné usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiřího Skalického na interpelaci poslance Pavla Seifera ve věci privatizace kamenolomu Dobkovičky, uvedenou v tisku 294 A."

Budeme hlasovat o tomto návrhu usnesení. Jedná se o hlasování č. 88.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení?

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Toto usnesení nebylo schváleno poměrem hlasů 55 pro, 46 proti, 9 poslanců a poslankyň se zdrželo hlasování.

Místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník odpověděl na interpelaci poslance Stanislava Kozáka ve věci leasingových smluv - tisk 295. Odpověď se předkládá jako tisk 295 A.

Ptám se pana poslance, zda považuje odpověď za uspokojivou. Ano, považuje. Děkuji. Otevírám rozpravu k této interpelaci. Kdo se hlásí do rozpravy? Jelikož se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu uzavírám a dám hlasovat o následujícím návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí místopředsedy vlády a ministra financí Ivana Kočárníka na interpelaci poslance Stanislava Kozáka ve věci leasingových smluv, uvedenou v tisku 295 A".

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Jedná se o hlasování č. 89.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh usnesení byl přijat poměrem hlasů 89 pro, 3 proti, 16 kolegyň a kolegů se zdrželo hlasování.

Ministr pro hospodářskou soutěž Stanislav Bělehrádek odpověděl na interpelaci poslance Dalibora Matulky ve věci zvýšení cen jízdného ČSAD - tisk 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 D.

Považuje pan poslanec odpověď za uspokojivou? Ano, děkuji.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám a dám hlasovat o následujícím návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra pro hospodářskou soutěž Stanislava Bělehrádka na interpelaci poslance Dalibora Matulky ve věci zvýšení cen jízdného ČSAD, uvedenou v tisku 300 D. "

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení, ať zvedne ruku. Jedná se o hlasování č. 90.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh usnesení byl schválen poměrem hlasů 91 pro, 2 proti, 6 se zdrželo.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiří Skalický odpověděl na interpelaci poslanců Gerty Mazalové, Petra Kavana a Jiřího Bílého ve věci privatizace Brněnských vodáren a kanalizací - tisk 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 E.

Považuje paní poslankyně a páni poslanci odpověď za uspokojivou? Ne. Zaznamenal jsem různá gesta, paní poslankyně Mazalová považuje odpověď za uspokojivou? Také ne. Sjednotili jste stanovisko. Dobře. Děkuji za vyjádření a otevírám rozpravu k tomuto problému. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím a dávám hlasovat o následujícím usnesení:

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiřího Skalického na interpelaci poslanců Gerty Mazalové, Petra Kavana a Jiřího Bílého ve věci privatizace Brněnských vodáren a kanalizací, uvedenou v tisku 300 E. "

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení, ať zvedne ruku. Jde o hlasování č. 91.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Usnesení nebylo přijato poměrem hlasů 44 pro, 46 proti, 16 kolegyň a kolegů se zdrželo hlasování.

Pokusím se navrhnout opačné usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiřího Skalického na interpelaci poslanců Gerty Mazalové, Petra Kavana a Jiřího Bílého ve věci privatizace Brněnských vodáren a kanalizací, uvedenou v tisku 300 E."

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. Jedná se o hlasování č. 92.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Ani toto usnesení nebylo přijato poměrem hlasů 52 pro, 40 proti, 8 se zdrželo.

Pan poslanec Navrátil je přítomen?

Ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec odpověděl na interpelaci poslance Jana Navrátila ve věci služby občanů České republiky v cizím vojsku - tisk 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 F. Prosím pana poslance, aby se vyjádřil k této odpovědi.

Poslanec Jan Navrátil: Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já si dovolím tuto odpověď spojit s odpovědí, kterou ve stejné věci předal pan ministr Ruml. Předně mým cílem bylo upozornit na závažný protispolečenský jev, který se začátkem tohoto roku začal projevovat na území České republiky.

Vzhledem k tomu, že ministr zahraničí neodpověděl ve smyslu mých dotazů, tak v podstatě formálně odpověděl výčtem ano - ne na mé dotazy, nemohu být s jeho odpovědí na moji interpelaci spokojen.

S touto odpovědí kontrastuje odpověď ministra Rumla, který pochopil správnost mé interpelace a který i na příkladech rozebral tyto jevy a jejich společenskou nebezpečnost. Jak jsem se dozvěděl i z tisku, zemřel 5. září t.r. 19letý Filip V. po brutálním útoku, ze kterého je podezřelý 22letý pracovník soukromé bezpečnostní služby, který podle jiných zpráv byl příslušníkem cizinecké legie. I tato skutečnost ukazuje na trvalou závažnost tohoto jevu a jen se mně na mysl klade otázka, jak je možné, že bezpečnostní služby zaměstnávají ty občany, kteří by měli být trestně stíháni v uvedené věci, tedy pro službu v cizím vojsku.

Věřím, že naléhavost této problematiky bude trvalou pozorností orgánů činných v trestním řízení, a proto, jak jsem uvedl, s odpovědí ministra Zielence vzhledem k její formálnosti nesouhlasím, s následnou pak projednávanou odpovědí ministra Rumla vyslovuji svůj souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Navrátilovi za jeho vyjádření a otevírám rozpravu k této interpelaci. Hlásí se pan kolega Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane předsedo, vážení kolegové poslanci, já bych se chtěl zeptat pana poslance Navrátila, jestli by souhlasil s tím, když mají být stíháni příslušníci - lidé, kteří byli v cizinecké legii, jestli mají být též stíháni trestně bývalí příslušníci státní bezpečnosti, kteří jsou též v těchto službách.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan poslanec Navrátil se hlásí o slovo.

Poslanec Jan Navrátil: Pane předsedající, nechci z tohoto místa zahajovat polemiku, která je zcela od věci. Moje interpelace směřovala proti jednání, které je popsáno v trestním zákoně. K tomu ostatnímu bez komentáře.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se hlásí dále do rozpravy? Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám. Navrhuji k hlasování následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra zahraničních věcí Josefa Zielence na interpelaci poslance Jana Navrátila ve věci služby občanů ČR v cizím vojsku, uvedenou tisku 300 F."

Jedná se o hlasování č. 93.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel?

Tento návrh usnesení nebyl schválen poměrem hlasů: 48 pro, 40 proti, 11 se zdrželo.

Pokusím se navrhnout opačné usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra zahraničních věcí Josefa Zielence na interpelaci poslance Jana Navrátila ve věci služby občanů ČR v cizím vojsku, uvedenou tisku 300 F."

Kdo je pro přijetí návrhu tohoto usnesení, ať zvedne ruku.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Ani tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů: 53 pro, 41 proti a 7 se zdrželo.

Ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci poslance Jana Navrátila ve věci služby občanů ČR v cizím vojsku, uvedenou tisku v 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 H. Pan poslanec Navrátil se ve svém vystoupení vyjádřil kladně. Vyjádřil svůj souhlas s odpovědí. Otevírám rozpravu k této odpovědi, do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím a dám hlasovat o následujícím návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra Jana Rumla na interpelaci poslance Jana Navrátila ve věci služby občanů ČR v cizím vojsku, uvedenou v tisku 300 H."

Jedná se o hlasování č. 95.

Kdo je pro přijetí takového usnesení, ať zvedne ruku.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh usnesení byl přijat poměrem hlasů: 91 pro, 5 proti, 4 poslanci se zdrželi hlasování.

Nyní bych se rád vrátil k přerušenému projednávání odpovědi na interpelaci pana poslance Jozefa Wagnera ve věci rehabilitačního řízení Karla Bočka, tisk 335. Prosím pana poslance Wagnera, aby se k této věci vyjádřil. (Poslanec Wagner - z pléna: Souhlas.) Děkuji. Otevírám rozpravu k této interpelaci, kdo se do rozpravy hlásí, jestliže nikdo, rozpravu končím a navrhnu vám k hlasování následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra spravedlnosti Jiřího Nováka na interpelaci poslance Jozefa Wagnera ve věci rehabilitačního řízení Karla Bočka, tisk 335 B."

Jedná se o hlasování č. 96.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku.

Kdo je proti.

Kdo se zdržel hlasování?

Usnesení bylo přijato poměrem hlasů: 91 pro, nikdo proti, 4 kolegyně nebo kolegově se zdrželi.

Ministr dopravy Jan Stráský odpověděl panu kolegovi Matulkovi - pan kolega Wagner se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, chci jen upozornit na to, že ze včerejška zbyla ještě jedna moje interpelace na ministra spravedlnosti, a že bych rád, kdyby byla projednána v době jeho přítomnosti. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Prosím o chvilku strpení, pokusíme se ji najít v interpelacích, které byly projednávány včera. Prosím pana kolegu Wagnera jedná se o interpelaci ve věci Generální prokuratury, tisk 222? (Wagner: ano.)

Přikročíme tedy k projednávání této odpovědi na interpelaci.

Ministr spravedlnosti Jiří Novák odpověděl na interpelaci poslance Jozefa Wagnera ve věci Generální prokuratury a generálního prokurátora Jiřího Šetiny osobně, tisk 222. Odpověď se předkládá jako tisk 222 D. Prosím pana poslance Wagnera, aby se vyjádřil k této odpovědi.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, především se musím omluvit panu ministrovi i sněmovně, že jsem interpeloval ministra spravedlnosti vědomě ve věci, kterou věcně nemůže ministr spravedlnosti ovlivnit. Učinil jsem tak vědomě proto, že jsem neviděl žádný z prostředků jako účinný, kterým by se v cause Šetina dalo postrčit věci vpřed tak, aby se řešily.

Od doby, kdy jsem poprvé v této záležitosti zde ve sněmovně vystoupil, je už celé veřejnosti dostatečně jasné, že v křesle generálního prokurátora sedí muž, který nezaručuje všechno to, co tato funkce po svém držiteli vyžaduje.

Veřejnost byla informována dostatečným způsobem, ale zdá se, že většina Poslanecké sněmovny, tedy koaliční většina Poslanecké sněmovny, ještě neobdržela dostatek informací potřebných k tomu, aby považovala změnu v osobě generálního prokurátora za velmi potřebnou.

Nepovažuji při projednávání této interpelace za vhodné pokračovat ve výkladu v tomto smyslu. Využívám pouze příležitosti, abych opět upozornil na setrvalý stav, v němž se tato sněmovna nachází, a to je stav, že se nerozhoduje, a zde důkaz je jednoznačný ze strany koaliční většiny, podle požadavků především práva, ale že se rozhoduje zejména z pragmatických potřeb koaliční politiky. To je ovšem v politice vždy cesta do pekel.

Věcně k interpelaci. Děkuji panu ministru spravedlnosti, že se k této věci vyjádřil. Děkuji mu i za soukromé vyjádření v této věci i za příležitost, při které jsem s ním mohl o této věci hovořit. S odpovědí souhlasím, a prosím, abyste tak svým hlasováním dali najevo i vy.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji poslanci Wagnerovi za vyjádření. Otevírám rozpravu k této odpovědi. Do rozpravy se hlásí pan kolega Ullmann.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu velmi stručný. Rád bych jen upozornil pana kolegu Wagnera, že sněmovna rozhoduje ve věcech legislativních. Ve věcech práva rozhodují v této zemi soudy. Byl bych velmi rád, kdyby to vzal na vědomí. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Wagner, prosím.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánově, omlouvám se, že zdržuji, ale rád bych svého předřečníka upozornil na poslanecký slib, který zde složil, i na příslušné znění příslušných ústavních i jiných zákonů, jimiž je poslanec zavázán vždy ctít zákony této země.

Pokud rozhoduje především podle pragmatických potřeb politiky své strany či stranických seskupení a nerespektuje zákony, pak je nectí a je v rozporu s povinností, kterou mu zákon stanoví.

Nedomnívám se, že je dalších vzájemných poučení potřeba, ale v každém případě je potřeba o dané věci přemýšlet. Mám za to, že nejen mému předřečníkovi, ale i jiným. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Grulich se hlásí do rozpravy. Projednáváme tisk 222 D.

Poslanec Václav Grulich: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, diskutuji právě k tomuto tisku, tj. interpelace ve věci - causa generální prokurátor Šetina. Chtěl bych podotknout panu kolegovi, který upozorňoval kolegu Wagnera, co tato sněmovna může a nemůže, že tato sněmovna včera hlasováním rozhodla, že nebude zařazen na pořad jednání bod programu - odvolání generálního prokurátora Šetiny.

Chtěl bych jen podotknout a upozornit sněmovnu, že pokud je pravdivý dnešní článek v Rudém právu, tak tím potvrdila ve funkci generálního prokurátora, který se dopouští daňových podvodů. Pokud tento článek není pravdivý, doufám, že generální prokurátor bude Rudé právo žalovat. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Grulichovi. Kdo se dál hlásí do rozpravy k odpovědi na interpelaci, tisk 222 D? Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám. Navrhnu vám k hlasování následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra spravedlnosti Jiřího Nováka na interpelaci poslance Jozefa Wagnera ve věci Generální prokuratury a generálního prokurátora Jiřího Šetiny osobně, uvedenou v tisku 222 D."

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. Jedná se o hlasování č. 97. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Usnesení bylo přijato poměrem hlasů 95 pro.

1 proti.

4 se zdrželi.

Ministr vnitra Jan Ruml odpověděl na interpelaci poslance Pavla Hirše ve věci legitimity Liberálně demokratické strany, tisk 291. Odpověď se předkládá jako tisk 291 A.

Považuje pan poslanec odpověď za uspokojivou? (Ano.) Děkuji za vyjádření. Otevírám rozpravu k této interpelaci. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Proto rozpravu končím. Navrhuji přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra vnitra Jana Rumla na interpelaci poslance Pavla Hirše ve věci legitimity Liberálně demokratické strany, uvedenou v tisku 291 A.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku! Jedná se o hlasování č. 98. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Toto usnesení bylo přijato poměrem hlasů 74 pro.

1 proti.

19 se zdrželo.

Ministr dopravy Jan Stráský odpověděl na interpelaci poslance Dalibora Matulky ve věci zvýšení cen jízdného ČSAD, tisk 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 I.

Prosím pana poslance, aby se vyjádřil. Pan poslanec vyjadřuje souhlas. Děkuji. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu tedy končím. Navrhuji přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra dopravy Jana Stráského na interpelaci poslance Dalibora Matulky ve věci zvýšení cen jízdného ČSAD, uvedenou v tisku 300 l."

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku! Jde o hlasování č. 99. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Usnesení bylo přijato poměrem hlasů 94 pro.

Nikdo proti.

3 se zdrželi.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Rašky ve věci zahraničního obchodu se surovinami a některými výrobky prvovýroby - tisk 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 J. Prosím pana poslance, aby se vyjádřil k této odpovědi. Pan poslanec Raška vyjadřuje souhlas. Děkuji, otevírám rozpravu. Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého na interpelaci poslance Miroslava Rašky ve věci zahraničního obchodu se surovinami a některými výrobky prvovýroby, uvedenou v tisku 300 J."

Budeme hlasovat.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení - jedná se o jubilejní sté hlasování.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Usnesení bylo přijato poměrem hlasů 86 pro, nikdo proti, 6 se zdrželo.

Ministr kultury Jindřich Kabát odpověděl na interpelaci poslance Václava Čundrleho ve věci neřešení problémů spojených s budovou Národního divadla - tisk 300. Odpověď se předkládá jako tisk 300 K. Prosím pana poslance. Vyjadřuje svůj nesouhlas s odpovědí. Děkuji. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra kultury Jindřicha Kabáta na interpelaci poslance Václava Čundrleho ve věci neřešení problémů spojených s budovou Národního divadla, uvedenou v tisku 300 K."

Kdo je pro přijetí takového usnesení, ať zvedne ruku jedná se o hlasování č. 101.

Kdo je proti?

Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 41 pro, 37 proti, 13 se zdrželo.

Navrhnu opačné usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s odpovědí ministra kultury Jindřicha Kabáta na interpelaci poslance Václava Čundrleho ve věci neřešení problémů spojených s budovou Národního divadla, uvedenou v tisku 300 K."

Kdo je pro přijetí takového usnesení, ať zvedne ruku.

Kdo je proti? .

Kdo se zdržel hlasování?

Ani tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 44 pro, 37 proti, 10 se zdrželo.

Pan poslanec Kryčer zde před několika chvilkami byl. (Poznámka stenografky: Interpelace neprojednána.)

Ministr zdravotnictví Petr Lom odpověděl na interpelaci poslance Jozefa Wagnera ve věci zastavení provozu jeslí v Litoměřicích, Plešivecká ulice - tisk 334. Odpověď se předkládá jako tisk 334 A. Pan poslanec se chce vyjádřit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP