Čtvrtek 30. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Dodatočne sa prihlásil za klub SKDH pán poslanec Kapusta. Technická, pán poslanec Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, dal som určitý návrh, o tomto návrhu sa má hlasovať. To malo svoj zmysel. Keď sa nepodarí kvórum zvolať, nemá zmysel ani tento zákon prerokovávať. Kvôli tomu som tento procedurálny návrh dal. Mám tiež pripravené vystúpenie, ale nemá cenu tu vystúpenie prednášať, keď kvórum na hlasovanie vôbec dnes nebude.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán kolega, prosím vás, bol celou snemovňou odsúhlasený program. Ja ten program svojvoľne nemôžem porušiť. (Poslanec SN Michal Kováč: Ja som dal protinávrh.)

Ale nemôžem dať hlasovať, až dôjde desať poslancov, okamžite dám hlasovať.

Poslanec SN Michal Kováč: Vy ste povinný dodržiavať Rokovací poriadok, tak sa ho držte!

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Dodržujem Rokovací poriadok. Keď ste si všimli, stále zvoním.

Prosím, pán poslanec Kapusta.

Poslanec SL M. Kapusta: Vážený pán predsedajúci! Vzhľadom na nesúhlasné stanovisko federálnej vlády, Slovenskej národnej rady aj slovenskej vlády k iniciatívnemu návrhu poslancov Federálneho zhromaždenia o zákone o ČSD, poslanci SKDH nesúhlasia s prerokovávaním navrhovaného zákona a nepodporia ho. Pripájam sa ku stanovisku niektorých predrečníkov, ktorí žiadajú stiahnuť návrh zákona vôbec z prerokovávania. Som prekvapený a pripájam sa k stanovisku poslanca Kováča. Podľa mňa by sme mali pristúpiť neodkladne k hlasovaniu o stiahnutí tohto návrhu zákona, pretože že tento návrh tu bol podaný.

Dovoľte ešte jednu poznámku. Včera, pokiaľ som sa zúčastnil rokovania politického grémia, tam bol v podstate podobný návrh podaný, respektíve tento návrh zákona vzhľadom na nesúhlasné stanovisko niekoľkých poslaneckých klubov dnes nemal byť zaradený na program. Pýtam sa preto, z akého dôvodu vôbec bol tento návrh zákona zaradený dnes na prerokovávanie?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Tento bod bol schválený celkovo v poradí na 22. schôdzi. A svojvoľne ho nemôžem vytiahnuť z tohto programu, len so súhlasom hlasovania snemovní.

Stále zvoním, aby sa zúčastnili poslanci, ktorí sú v kuloároch, aby sme o tomto procedurálnom návrhu mohli hlasovať.

Pán poslanec Világi má technickú poznámku. Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie! Už bolo viac pokusov, aby sme hlasovali o návrhu, aby sme to neprerokovávali, respektíve, aby sme prerokovávanie prerušili. O týchto veciach nemôžeme hlasovať. Návrh bol predložený, teraz je bod programu a vedie sa k tomu rozprava. Pokiaľ niekto chce hlasovať proti, tak môže, ale nemôže hlasovať o tom, aby sme tento programový bod stiahli, keď bol predložený.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Niekto mal na začiatku vystúpiť ku zmene programu. Tak by sme hlasovali o zmene programu. Teraz môžeme vziať len procedurálnu otázku, keď bude kvórum snemovní.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Pán poslanec Világi nemá pravdu, aj keď sa teraz stavia už dlhšiu dobu do pózy vykladača zákonov, neviem, na základe čoho, ale prosím. Ale faktom je, že každý poslanec podľa Rokovacieho poriadku má v každom momente právo dať akýkoľvek návrh, procedurálny návrh a snemovňa má právo o tom hlasovať. Keď poslanec usúdi, že sa tento návrh môže stiahnuť, má právo to dať snemovni odhlasovať a snemovňa má právo rozhodnúť. To je Rokovací poriadok, ktorý sa týka nás všetkých. A bolo by dobré, aby sme sa ho tiež držali. Už včera sme videli, kam vedie porušenie zákona, ale k tomu sa vyjadríme neskoršie.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Veľmi rád dám hlasovať, keď bude kvórum. Ešte má pán poslanec Világi technickú.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie! Vykladám zákon z titulu, že zákon čítam. Pokiaľ prečítam Rokovací poriadok, je tam len jediný paragraf, kde sa môžeme obrátiť na predsedu Federálneho zhromaždenia, aby sa obrátil na navrhovateľa, aby návrh stiahol. To je § 43 Rokovacieho poriadku, pokiaľ sa nemýlim. Ale v tomto prípade sa to nestalo. Tento krok môžu urobiť len výbory. To znamená, že procedurálny návrh, ktorý predkladá pán poslanec Kováč, nemá oporu v zákone o Rokovacom poriadku, nie je to procedurálny návrh.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, ešte pán poslanec Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Ja si myslím, že to nie je tak ako hovorí, pretože pri rokovaní sme zistili od spravodajcov, oni nám jasne povedali: Ani jedna vláda s tým nesúhlasí. To sú okolnosti, ktoré zmenili situáciu, a preto má snemovňa právo rozhodnúť.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte spravodajca, pán poslanec Vrchovský.

Společný zpravodaj výborů SL L. Vrchovský: Já bych jen reagoval na kolegu Kováče a rád bych připomněl zákon o železniční policii, který také nebyl doporučen vládou a přesto ho sněmovny schválily. To není pro tuto sněmovnu rozhodující.

Jinak, pane kolego, rozprava o tomto zákonu byla zahájena vystoupením předkladatelů. Změnu programu samozřejmě máte právo navrhovat, ale před zahájením jednání o zákonu a ne už v průběhu diskuse o zákonu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím, ďalšia technická poznámka, pán poslanec Šlápota.

Poslanec SL J. Šlápota: Možná, kdyby pan poslanec, který tady zůstal sám, šel za svými třemi kolegy a dovedl je, tak by bylo to, co žádá, uskutečněno, těch 38 hlasů. Já bych mu to doporučoval, místo toho aby vás nutil k tomu, abyste tyto kolegy sem dovedl, aby se za nimi vydal a ty tři sem přivedl sám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Hovoril pán poslanec Šlápota. Prosím pánov poslancov, ktorí sú mimo rokovacej siene, aby prišli do rokovacej miestnosti, aby sme mohli hlasovať.

Ešte pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Vážení přítomní, nerad to činím, ale dostali jsme se tam, kam jsme se dostat neměli. Jestliže tady není kvorum, nemůžeme jednat o hlasování. To má pan předsedající naprostou pravdu.

Poslanec je svéprávný a ví, co může navrhovat a co může říkat. Možná, že říká něco, co možná ani nepředpokládá, že se bude realizovat. Není povinností, možná snad právem, ale rozhodně ne povinností, někoho poučovat, co má dělat se svými klubovými kolegy.

Pokračujme v jednání za situace, jak to běží, a není třeba se o ničem dalším bavit. Děkuji. (Hluk v sále.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ja dávam hlasovať o procedurálnom návrhu, ktorý podal pán poslanec Kováč. Faktickú poznámku má pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Nemôžeme o tom hlasovať, pretože sme o tom ani raz nehlasovali. Ja nehovorím o tom, že by ten návrh prešiel alebo neprešiel, ale zo zásady, keď sme to ani raz neurobili, nemôžeme ani teraz. Nemôžeme o tom hlasovať, pretože to nemá oporu v zákone o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem.

Předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kováč, včera, skôr ako sme sa rozišli, som čítal dnešný program. Či ste tu boli alebo neboli, to neviem. V každom prípade ste vedeli, aký bude dnešný program. Mohli ste vystúpiť s pozmeňujúcim návrhom na zmenu tohto programu. To ste neurobili. Teraz už beží rozprava. Je nezmysel, aby sa hlasovalo o vašom návrhu. Nemá to oporu v zákone o Rokovacom poriadku. Odmietam byť zúčastnený takéhoto hlasovania. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Keď sme prerokovávali zákon o civilnej službe, tiež na začiatku som žiadal ako procedurálnu otázku prerušiť rokovanie a neprerokovať. Bolo zdôvodnené, že takýto návrh nie je procedurálny návrh a nedostal som právo na hlasovanie. (Potlesk.) Keby sa konalo inak, to by bola diskriminácia mojej osoby v tomto parlamente. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Vážení kolegovia! Počuli ste názory. Budeme pokračovať ďalej v rokovaní. Prihlási sa pán poslanec Jiří Musílek.

Poslanec SL J. Musílek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já, na rozdíl od některých mých předřečníků, mám poněkud jiný názor k projednávání tohoto návrhu.

Za několik hodin se tato místnost ponoří na řadu týdnů do tmy, poslanecké lavice zůstanou opuštěny. To však bude až za několik hodin. V těch zbývajících je stále ještě šance odvést kus prospěšné práce a já mezi to počítám právě projednávání a schválení návrhu zákona o Československých drahách.

V jedné z písniček populárního tandemu Šíp - Uhlíř se opakují slova: "na železnici dějí se věci".

A věru, je to tak. Celé dva roky našeho působení zde se zabýváme problematikou dopravy, a to zejména železniční. Situace je natolik vážná, že jsme ve Federálním shromáždění vytvořili i dopravní komisi. V této chvíli bych chtěl budoucímu parlamentu doporučit, zda by neměl zvážit zřízení výboru pro dopravní politiku.

Naše společnost se neobejde bez efektivní a dobře fungující dopravní soustavy, která naplňuje požadavky občanů a tržní ekonomiky na rychlou, spolehlivou a bezpečnou přepravu. V ní má nezastupitelné místo především železniční doprava.

Železniční doprava musí plnit vedle svého poslání obchodní služby, řadu dalších funkcí v oblasti ekologie, sociální politiky, kultury, obrany státu apod.

Železniční doprava tvoří významnou součást infrastruktury národního hospodářství a musí být předmětem nejširšího zájmu občanů. Současný průběh společenských přeměn v dopravě však nesplňuje očekávání společnosti ani široké dopravní veřejnosti. Jsme svědky neujasněných kompetencí a koncepcí, neuvážených rozhodnutí, legislativní nepřipravenosti, poklesu výkonnosti a kvality dopravy. To vše si vyžaduje změny a ty musejí vycházet především z legislativního rámce.

Dosavadní řízení železnice přineslo železničářům většinou zklamání. Oprávněně kritizují příliš složitý systém, požadují oddělení dopravní cesty od ostatních činností, slibují si hodně od zavedení akviziční činnosti a nabídky služeb, očekávají větší zapojení regionů do tržní ekonomiky našich železnic.

Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že železničářům se nežije lehko. Jsem ze železničářského města, České Třebové, kde se to v ulicích modrá jako ve švestkové aleji, protože tam snad každá rodina má alespoň jednoho člena zaměstnaného u dráhy.

Dopady transformace naší ekonomiky jsou kruté. Předevčírem dostal např. přednosta lokomotivního depa pokyn propustit dalších 230 zaměstnanců.

Domnívám se, že nový zákon o Československých drahách by řadu problémů pomohl řešit. Já ho považuji za potřebný a rozumný, seriózní. Chtěl bych se také připojit k pozměňovacímu návrhu kolegy Konečného k § 4 odst. 1.

Vážené kolegyně, kolegové, na závěr položím řečnickou otázku: Dáme železničářům zelenou do stanice Budoucnost? Můžeme tak učinit tím, že schválíme tento návrh. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalej má slovo pani poslankyňa Adrianová, pripraví sa pán poslanec Tomis.

Poslankyně SN M. Adrianová: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Federálne zhromaždenie sa opäť dostáva do situácie, kedy prerokováva iniciatívny návrh poslancov, ktorý rieši závažný národohospodársky problém, ktorý sa týka značného množstva finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu aj značného množstva pracovníkov, ale aj všetkých daňových poplatníkov.

Návrh zákona o Čs. železnice je presne zákon, ktorý zodpovedá svojím dosahom predchádzajúcej charakteristike. Poslanci Federálneho zhromaždenia cítili potrebu tohto zákona a môžem povedať, že tlaky sú zdola podmienené stávkami a podobne. Iniciatíva neprišla z vlád, aj keď problém je závažný. Šahko sa búra, ale ťažko sa stavia.

Vo výbore boli aj také názory, nechať to na nový parlament. Na aký nový parlament? Ako som zistila, 99 % poslancov kandiduje znova. Chcú byť vo Federálnom zhromaždení a komu to chceme odložiť? Staré a dobré príslovie hovorí: Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtrajšok.

Návrh zákona predstavuje kompromisné, ale v súčasnej dobe optimálne riešenie a môže posunúť čs. ekonomiku smerom k vyspelej Európe. Predovšetkým ale sprehľadní vzťahy medzi štátom a ČSD. Budú prehľadné ekonomické vzťahy zvnútra, ale aj v samotnej ČSD. Umožní sa konkurencia v železničnej doprave a vytvorí sa nová štruktúra v riadiacich orgánoch ČSD, zodpovedajúca konštrukcii týchto orgánov podľa Obchodného zákonníka.

Vážení kolegovia, končí nám volebné obdobie a schválením tohto zákona by sme odovzdali kus dobre vykonanej práce. Verím, že podporíte tento zákon. Ďakujem vám.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Vystúpi poslanec Tomis a pripraví sa poslanec Rynda.

Poslanec SN V. Tomis: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nechci zdržovat, jen pár slov. Jestliže vezmeme v úvahu, že tento zákon o železnici může ušetřit naší republice 4 miliardy korun, které potřebujeme nutně na různé sociální účely v tomto státě, pak si myslím, že už jen z tohoto důvodu bychom tento zákon měli schválit. Protože bychom měli být především hospodáři a pak politici.

Ale je třeba si uvědomit také druhou věc, že dráha má obrovské problémy a její statut je v rozporu s různými zákony, nejenom našimi novými, ale i zákony mezinárodními. Je třeba postavit tuto organizaci skutečně na takový post, aby mohla začít podnikat, aby začala být efektivní, a hlavně aby nebrala z naší kapsy peníze, které nutně potřebujeme jinde.

Za klub následných politických stran a skupinu poslanců Hnutí za sociální spravedlnost budeme tento zákon podporovat.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Tomisovi. Slovo má poslanec Rynda, pripraví sa poslanec Stome.

Poslanec SL I. Rynda: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, předkladatelské zprávy kolegů Valtra a Honnera byly z rodu skutečně odborných a zasvěcených, přesvědčujících, ke kterým už nelze mnoho dodat. Je možno učinit jediné. Přimluvit se za ně. Ve své přímluvě chci proto spíš je zopakovat základní body nebo předejít případným námitkám.

Pokud jde o dotace ze státního rozpočtu, jde o jev ve vyspělých evropských státech naprosto běžný a obvyklý. Například německá železnice žije v trvalém deficitu a je trvale dotována.

Za druhé - zákon přispívá k harmonizaci všech druhů dopravy, tedy k vyrovnání výchozích podmínek všech druhů dopravy.

Za třetí - zákon patří k těm, které byly ku prospěchu věci připravovány společně exekutivou i odborníky z řad poslanců, a to bez ohledu na národnost nebo politickou příslušnost. Je to odborný, věcný zákon, který by v žádném směru neměl být politicky konfliktní.

A konečně za čtvrté - a pro mě nejpodstatnější. Zákon podporuje ten druh dopravy, který je ve vztahu k životnímu prostředí nás všech z těch nejpříznivějších.

Zákon nenarušuje kompetence republik, naopak jim vytváří podmínky pro větší samostatnost rozhodování. Nesouhlasné stanovisko některých klubů proto, podle mého názoru, plyne z naprostého neporozumění návrhu zákona.

V každém případě však zákon zlepší životní podmínky občanů obou republik a proto jej klub Občanského hnutí i já osobně budeme podporovat. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Ryndovi. Slovo má poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, vážení hosté, dovolte, abych přičinil několik poznámek k návrhu zákona o čs. drahách.

Především bychom si měli uvědomit, že v současné době nemáme dost dobře možnost železnici řádně ani řídit, ani vyhodnocovat. Nemáme v roce 1991 zamontovanou metodiku, abychom ekologické úspory železnice mohli promítnout do jejího hospodářského výsledku, takže nevíme vlastně, jaký schodek železnice ve skutečnosti vykazuje a o co by tento schodek byl menší, kdybychom železnici najednou zavřeli ze dne na den a nahrazovali ekologické škody způsobené jinými druhy dopravy. To je jedna záležitost.

Za druhé - nemáme konkurenční prostředí, protože železnici se do nákladů počítají dopravní cesty, zatímco jiným druhům dopravy se cesty do nákladů nepočítají a jsou financovány státem jaksi mimo tyto druhy dopravy.

Za třetí - z toho plyne závěr, že nemůžeme dost dobře učinit rozhodnutí o tom, která trať je a která trať není ekonomicky únosná, a to z těch důvodů, které jsem řekl předtím. A zejména také proto, že výnosnost a nevýnosnost tratí není záležitostí ekonomické uzávěrky minulého nebo předminulého roku, ale je to v podstatě záležitost historie a záležitost prognózy. Čili víceleté úvahy s vyhodnocením minulých výsledků a představy do budoucna včetně zvážení očekávaného dopravního tahu Západ-Východ Evropy v souvislosti s politickými změnami na území bývalého Sovětského svazu.

To jsou základní důvody, pro které bylo třeba zpracovat novou úpravu činnosti Československých drah.

K návrhu samotnému. Návrh obsahuje dvě významné změny. Především přesně určuje, co železnice musí dělat, v § 2 odst. 1, a určuje a dovoluje železnici, co přes toto, co musí dělat, může konat, aby se přiblížila podnikání. To je v § 2 odst. 3 a odst. 4. Z toho vyplývá, že tato určitá dvojakost úkolů se odráží také určitým způsobem a měla by se odrážet také v tom, jak je zákon konstruován co do administrativy železnice.

Proto tedy počítá se správní radou, v části II paragrafem 3 počínaje, a určuje působnost federálního ministerstva a federálního ministra dopravy na kontrole této činnosti. To je to, co železnice musí. A to je část IV od § 17 počínaje výše.

V podstatě tedy bychom mohli uzavřít. Nicméně víme, jaká je situace železnice nyní, a na to reaguje předloha svými přechodnými ustanoveními, kde ukazuje, jaké budou sanace v této nejbližší době, takže se domnívám, že není žádných formálních ani věcných důvodů tento návrh nepodporovat a doporučuji vám, abyste pro tento návrh hlasovali. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Stomemu. Pýtam sa, či niekto z poslancov sa hlási ešte o slovo, pretože všetky písomné prihlášky boli vyčerpané. Nikto sa nehlási, končím rozpravu. Udeľujem záverečné slovo pánom navrhovateľom, keď chcú, prípadne pánovi ministrovi.

O slovo sa hlási pán poslanec Valtr.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP