Čtvrtek 30. dubna 1992

Poslanec SN V. Valtr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen velmi stručně.

Náš poslanecký návrh zákona o železnici není prvním zákonem, který byl v tomto parlamentu schválen přes negativní stanovisko vlády. Pokud ve stanovisku federální vlády je vyjádřeno, že návrh se výrazně odlišuje od podnikatelských subjektů obvyklých v našem státě, je třeba říci, že rozhodně ano, protože zatímní subjekty jsou reliktem socialistického hospodářství. Železnice se má stát moderním podnikatelským subjektem, podobným subjektům, které jsou v ostatní Evropě, v té Evropě, do které chceme směřovat, v té Evropě, o kterou usilujeme, aby její železnice vedly i přes Československo.

Tento zákon dovolí, aby se železnice mohla stát moderním podnikatelským subjektem, který by se restrukturalizoval, zeštíhlel, očistil od všeho přebytečného, který by mohl racionálně budovat svoji dopravní síť tak, aby navazovala na evropské železnice, aby se nestalo, že nás evropské železnice obejdou a my nevyužijeme jedné z největších strategických výhod, kterou v Evropě Československo má, a sice polohu.

Poslanci některých politických subjektů se snažili, abychom o tomto zákonu nejednali. Myslím, že své stanovisko mohou vyjádřit hlasováním o zákonu. Chtěl bych však říci, že tento zákon bude potřebovat jak Česká republika, tak Slovenská republika, že tento zákon je zapotřebí za každé situace, i za situace, kdy by snad došlo k tomu, co nikdo z nás nechce, to je k rozdělení tohoto společného státu - i tehdy by tento zákon byl zapotřebí.

Ještě budeme dlouho vzájemně jednat o kompetencích mezi Českou republikou a Slovenskou republikou a federální vládou. O kompetencích se bude jednat dlouho, ale zákon o železnici potřebujeme hned, aby se mohla začít transformovat. Neměli bychom tedy čekat, až dlouhá svízelná řešení kompetenční dojdou jakéhosi naplnění.

Doporučuji vám, abyste hlasovali pro zákon, pro přijetí zákona a případné kompetence, které se dojednají později, bude možno velice snadno upravit a do zákona vpravit.

Děkuji vám za vaše stanovisko. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím druhého navrhovateľa. Bude hovoriť pán poslanec Honner.

Poslanec SL K. Honner: Vážené Federálne zhromaždenie, aby železnica prežila, musí prejsť obdobím rýchlej premeny od organizácie tradične výrobne orientovanej, na obchodne vedený a trhovo orientovaný systém, uvádzaný do pohybu uspokojovaním potrieb svojich zákazníkov. To vyvoláva veľké kultúrne zmeny a veľký rekvalifikačný program pre vedúcich pracovníkov aj personál. To sú obrovské problémy, ktoré stoja teraz pred našou spoločnosťou a ako tu bolo spomenuté v diskusii mojich predrečníkov, túto problematiku je treba riešiť čo najrýchlejšie, nenechávať ju budúcemu parlamentu.

Prosím vás preto všetkých, aby ste ešte raz zvážili potrebnosť návrhu tohto zákona o Československých železniciach.

Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. O slovo požiadal minister dopravy, pán Nezval.

Ministr dopravy ČSFR J. Nezval: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové!

Myslím, že všechno podstatné, co mělo být řečeno, řekli už předkladatelé zákona. Věcná námitka v diskusi žádná nezazněla, není na co odpovídat.

Dovolte mi proto vyslovit pouze mé nejinternější přesvědčení, přesvědčení člověka, který celý život pracoval v dopravě, přesvědčení federálního ministra dopravy.

Zákon, který se vám předkládá k rozhodnutí, je zákon dobrý. A protože mám pravděpodobně poslední příležitost hovořit k vám v tomto volebním období, rád bych jí využil k tomu, abych vám poděkovat za spolupráci. Zejména bych chtěl poděkovat členům dopravní komise. Svými náměty a připomínkami jste mi mnohokrát pomohli při řešení problémů v dopravě.

Do období, které je před námi, vám přeji hodně zdraví, spokojenosti a úspěchů. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem pánovi ministrovi. Teraz vystúpia spravodajcovia.

Společný zpravodaj výborů SL L. Vrchovský: Vážený pane Předsedající, dámy a pánové, v rozpravě vystoupilo devět poslankyň a poslanců. Z toho výraznou podporu tomuto zákonu vyslovily kluby ODU, následných politických stran, Hnutí za sociální spravedlnost a Občanské hnutí. Naopak nesouhlas s tímto návrhem zákona vyslovily kluby HZDS a SKDH.

V rozpravě padl jeden jediný pozměňovací návrh k § 4 odst. 1 od kolegy Konečného, a to ve znění: "Správní radu Československých drah tvoří 13 členů jmenovaných a odvolávaných vládou České a Slovenské Federativní Republiky. Vláda České a Slovenské Federativní Republiky jmenuje a odvolává 7 členů na návrh ministra dopravy České a Slovenské Federativní Republiky. Z tohoto počtu 2 členy navrhuje z nejnižšího stupně řízení Čs. drah, z výkonných jednotek. Tři členy na návrh vlády České republiky a 3 členy na návrh vlády Slovenské republiky." - Jako zpravodaj za výbory Sněmovny lidu tento návrh doporučuji. Předkladatelé nemají námitek. Kolega ze Sněmovny národů nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte má slovo pán navrhovateľ, poslanec Valtr. Prosím.

Poslanec SN V. Valtr: V podstatě bych s návrhem souhlasil, ovšem ve formulaci, která byla použita, bych navrhoval použít slov "z řad zaměstnanců ČSD". Myslím, že to je podobné a že se vyhneme vágnímu termínu "nejnižších" nebo "výkonných jednotek".

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím pánov poslancov, aby sa dostavili do rokovacej miestnosti, aby sme mohli hlasovať o návrhu zákona.

Prosím poslancov Snemovne národov zo slovenskej časti, aby prišli do rokovacej miestnosti, aby sme mohli otvoriť rokovanie.

Ako vidím, nie je tu politická vôľa hlasovať.

(Hluk v sále.)

(Hlasy z pléna: Je.)

Vrátime sa k hlasovaniu o prvom zákone, to je o zákone o rokovacom poriadku. Potom, keď príde fórum, vrátime sa k tomuto zákonu. Súhlasíte s tým? (Hluk v sále, výkřiky: Ne, nesouhlasíme.) Všeobecne ste proti, tak budeme čakať, až príde fórum. Kolegovia a kolegyne, fórum nemôžeme naplniť...

(Hlasy z pléna: Naplníme.)

Vážení priatelia, navrhoval by som, aby sme prednostne prerokovali zákon, o ktorom sme rokovali pred pol hodinou, aby sme ho prerokovali prednostne, hlasovali o ňom a potom sa vrátime k tomuto zákonu. (Šum v sále.)

Som presvedčený o tom, že politická vôľa k hlasovaniu o tomto zákone nie je a k tomu prvému je, takže by sme mohli ten prvý skúsiť odhlasovať. (Hluk v sále.)

V tom prvom nie je zákaz majorizácie, v tom druhom zákone, ktorý prerokovávame teraz, je zákaz majorizácie.

Prosím pánov spravodajcov aby odišli a prišli spravodajcovia k zákonu o rokovacom poriadku a prosím pani Adrianovú, pána Pavla Konečného a pána Čverčka, aby prišli k rokovaciemu stolu.

Žiadam tých, ktorí chcú o tomto zákone hlasovať, nech prídu do rokovacej miestnosti, aby sme mohli tento zákon odhlasovať.

Žiadam poslancov zo slovenskej časti, aby prišli do snemovne, aby sme mohli hlasovať o návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 56/1991 Zb., o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia a zákon č. 135/1991 Zb., o Kancelárii prezidenta ČSFR - tlač 1454 a o návrhu uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov - tlač 1531.

Prosím, pán poslanec sa hlási s faktickou poznámkou.

(Hlas z pléna: Navrhuji, aby jednání pokračovalo zprávou pana předsedy Federálního shromáždění Dubčeka o přípravě nové ústavy, a potom abychom jednání slavnostně zakončili, abychom zbytečně nevytvářeli, řekl bych, politicky nechutné časy.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím, to bolo plánované ako posledný bod. Aby pán predseda vystúpil na koniec.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, pokud tedy nelze použít toto řešení, všichni co sledujeme tabuli tak vidíme, že počet chybějících ve slovenské části je kolem sedmi lidí. Navrhoval bych, abyste nechal udělat kontrolní hlasování (Hluk v sále.) - nesmějte se tomu, jsme odpovědný parlament a nebudeme si hrát na šašky a schovávat se jeden před druhým. Ať nám ti lidé řeknou: My sem nepřijdeme, a vy tady sedíte zbytečně. Vždyť si dělají blázny z nás a dělají si blázny ze všech voličů.

Prosím vás, já bych se za toto přimlouval. Vy vyzýváte poslance zvoněním. Takto zjistíme podle jmen, kdo chybí a vyzveme je jmény. Když nepřijdou, zabíjíme čas. (Šum v sále.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Chcel som podať procedurálny návrh už na samom začiatku, ale po dohovore s predsedajúcim (pretože nebolo uznášaniaschopné kvórum) som súhlasil s tým, že svoj procedurálny návrh prednesiem, až bude dostatočné kvórum. Bohužiaľ to vyzerá tak, že možno nebude. Aj tak chcem svoj procedurálny návrh podať.

Včera sme tu niečo odhlasovali, týkalo sa to zoznamu, ktorý bol prísne tajný. Včera to bolo publikované v Československej televízii, dnes to vyšlo v dvoch novinách. Navrhujem, aby sa procedurálne hlasovalo o tom, aby bola otvorená rozprava k tomuto problému. Ide o výrazné porušenie štátneho tajomstva. Bola to tiež otázka, ktorú sme chceli procedurálne navrhnúť, keď nám včera nebolo dané slovo, keď sme procedurálne spochybnili hlasovanie o uznesení, ktoré bolo prijaté, avšak toto nebolo akceptované. Už dnes ráno vidíme, aké to má dôsledky, keď parlament nedodržuje zákony, ktoré si sám schválil.

(Hluk v sále, výkřiky: Jaké zákony?)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Faktickú pripomienku má pán poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Ja sa prikláňam k návrhu pána poslanca Zelenaya. Vôbec sa mu nečudujem, že sa za to prihovára, pretože tých Zelenayov na zozname je príliš veľa, takže môžeme povedať, že "spieva celá rodina".

(Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Vážení kolegovia, posledný deň by sme mali byť voči sebe tolerantnejší. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Vrchovský.

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych podal protinávrh k návrhu kolegy Zelenaye. V zájmu toho, aby jednání tohoto Federálního shromáždění skončilo důstojně, navrhuji, aby pověřilo kontrolní orgán pro činnost FBIS přešetřením okolností, za kterých došlo k úniku informací, a dále abychom se o tom už nebavili. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, od kolegu Mlynárika skutočne nemôžeme očakávať ani takt, nechcel by som povedať ani rozum, ale to už je iná vec. (Potlesk.) Pán kolega Mlynárik, na rozdiel od vás, ja som sa nehrabal v hnoji a špine a nechodil som sa pozerať do lustračných komisií. Môžem vás ubezpečiť, že ani jeden z tých Zelenaycov nepatrí do našej blízkej, vzdialenej, ani žiadnej inej rodiny. O tom, kto spolupracoval s kým, kto spolupracoval so zahraničnými rozviedkami, tu vieme viac, takže na vašom mieste by som bol skutočne ticho. Myslím si, že v tomto zhromaždení sú nedôstojné takéto údery pod pás, o ktorých vy sám viete, že nie sú pravdivé. Toto bola procedurálna pripomienka.

Keď už mám slovo, poviem ešte faktickú pripomienku. V prvom rade mám požiadavku, aby predsedníctvo Federálneho zhromaždenia, alebo presnejšie toto plénum, odhlasovalo, aby bol oficiálne pozvaný riaditeľ FBIS, pretože ako poslanec nebol ochotný vypovedať. My však máme právo zavolať kohokoľvek. Chcem sa opýtať, ako môže mŕtvy človek destabilizovať túto spoločnosť, chcem sa opýtať, ako môžu novinári, ktorí 20 rokov nenapísali ani riadok, destabilizovať túto spoločnosť v tu písaných článkoch, ktoré nepísali, chcem sa opýtať, ako to, že diplomati, ktorí pôsobia vonku už rok alebo rok a pol destabilizujú svojimi článkami túto spoločnosť v Spojených štátoch alebo niekde inde. Na to by som rád poznal odpoveď.

Potom sa bavme o tom, či tento zoznam bol alebo nebol politickou bombou, či bol úmyselným vydieraním skupiny ľudí a či za chvíľu budeme zbierať zoznamy upratovačiek, hasičov a neviem koho iného a tieto zoznamy vydávať. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Hlási sa pán poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Vážené dámy a páni, ja by som chcel pánovi Mlynárikovi odpovedať, že je možné, že by pán Zelenay spieval ako v programe "Spieva celá rodina", ale vždy by mi to bolo príjemnejšie, než keby pán Mlynárik spieval "Singt alle Familie".

(Smích v sále, potlesk.)

Myslím, že hlavne českým poslancom by to bolo veľmi nepríjemné. Slovenčine aspoň všetci rozumejú.

Keď už ste mi dali slovo, pán predsedajúci, tak v súvislosti s tým, čo navrhoval pán poslanec Zelenay, by som mal tiež návrh. Neviem, ako by bolo možné dostať to do programu tohto rokovania. Boli zverejnení všetci novinári, ktorí sú v syndikáte novinárov. Aj keď títo ľudia majú monopol na informácie, myslím si, že oveľa nebezpečnejší monopol je na ekonomiku v tomto štáte. Pokiaľ viem, zatiaľ nikto v tomto štáte nezverejňoval, kto z tých, ktorí držia v rukách ekonomiku v tomto štáte bol spolupracovníkom ŠtB. Na základe toho navrhujem, aby boli plošne zverejnené zoznamy spolupracovníkov ŠtB, myslím, že ide o funkciu "tajný spolupracovník" a to v celom štáte. Robí to česká vláda, malo by sa to urobiť aj vo Federálnom zhromaždení.

Myslím, že príkladom, ktorý som uvádzal včera (porovnával som tam pána Battěka a mňa), som to obrazne zdôvodnil. Dávam teda návrh, aby všetci tajní spolupracovníci Štb boli v Českej a Slovenskej republike zverejnení.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Kulan, potom pani poslankyňa Nazari-Buřivalocá.

Poslanec SN P. Kulan: Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni! Mám niekoľko slov k tomu, čo tu hovoril kolega Zelenay. Na osvieženie pamäti chcem pripomenúť niekoľko faktov a niekoľko udalostí, ktoré sa odohrali v tomto štáte. Možno, že ma pamäť klame, ale myslím, že si dobre spomínam, že to bol pán Vladimír Mečiar, ktorý ako prvý otvoril causu Jozefa Markuša v televíznom dialógu, kde ho nepriamo vydieral tak, že mu položil otázku, prečo nebol pán Markuš...

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Kolegovia, toto nemáme na programe. Chceme ešte niečo schváliť!

Poslanec SN P. Kulan: Vtedy po prvýkrát verejne zneužil poznatok o tom, že niekto bol tajným spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti. Potom to bol prípad Ivana Čarnogurského, potom to bol prípad Viliama Ciklamínyho, a tak by som mohol pokračovať ďalej, pán kolega Zelenay. Nebol to náhodou váš partajný šéf, ktorý začal plošne lustrovať, ktorý začal robiť tieto svinstvá?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, prerokovávame predlohu zákona a tieto veci by sme nemali pripustiť. Odporúčal by som, aby sme teraz pokračovali, aby sme prijali aspoň niektorý zákon.

Poslankyně SN E. Bellušová: Ja nebudem reagovať na to, čo tu povedal pán kolega. Chcem povedať len to, že je strašne zlatý a roztomilý a že nás všetkých teší, že vystupuje tak, ako vystupuje.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Vážené předsednictvo, vážené kolegyně a kolegové, myslím, že není důstojné tohoto sboru, co se tady odvíjí v poslední den zasedání tohoto parlamentu. Chtěla bych připomenout, že máme ještě projednat podle schváleného programu závěrečnou zprávu parlamentní vyšetřovací komise k vyšetření všech okolností hladovky pana Miloslava Marečka.

(Hluk a smích v sále.)

Domnívám se, že je to daleko důležitější než to, co se odvíjí nyní tady, včetně všech invektiv.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ešte sa prihlásil pán poslanec Horník a pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, já skutečně nevím, jestli je dnes něco důležitějšího než to, že tento parlament poté, co pan Bobovnický přečetl celé poučení nejvyššímu zákonodárnému a ústavodárnému sboru, flagrantně porušil zákon.

I když se jedná o poslední den, pokud se vám to zdá být málo, mohu to říci naprosto jednoznačně: Vznáším trestní oznámení na neznámého poslance Federálního shromáždění, na neznámého příslušníka Kanceláře Federálního shromáždění a na neznámého příslušníka FBIS, protože pouze z těchto tří okruhů osob mohla vzniknout informace, která byla dnes zveřejněna v Telegrafu a Metropolitanu. Případně jiným způsobem, o kterém já nevím. Možná, že existuje ještě okruh osob, který dostal tuto informaci, ale to by snad věděl pan Bačinský.

Myslím si, i když je to poslední den, že je to tak závažná okolnost, že by se měla došetřit. Chtěl bych vás upozornit, že náš klub to předpokládal, a my jsme si žádnou z těch nabízených informací nevyzvedli. Ani jeden. (Hlasy z pléna: To není pravda! Adamec, Adamec, v první řadě stál Adamec!) (Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Žiadam vás, aby bol v snemovni kľud!) Omlouvám se, já jsem si to neprověřoval. Většina si to nevyzvedla. (Smích, rozruch v sále.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP