Středa 29. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, sme pri § 16, pán poslanec Jansta.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Paragraf 16, navrhovatel, vláda i zpravodajové zaujímají negativní stanovisko, neboť by tím došlo k vyvlastnění bez náhrady majetku ČR a SR, je to zásah do kompetencí. Nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: K § 16, pán poslanec Motyčka trvá na hlasovaní? Áno, budeme hlasovať o jeho návrhu.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo, návrh sa týka § 16.

(Hlasování: 15.46)

(SN 7, SL 9)

Kto je proti?

(SN 8, SL 18)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 62, SL 59)

Desať a osem nehlasovalo, návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Paragraf 17, návrh poslance Novosáda s tím, že nový text § 17 se navrhuje zařadit jako část V. zákona, jako tedy § 17 a následující paragrafy by se přečíslovaly. Navrhovatel, i zpravodajové zaujali kladné stanovisko, neboť je tím zjednodušena registrace a je to fakultativní a instruktivní návrh v podstatě pro činnosti při zaregistrování, takže doporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, hlasujeme o návrhu pána poslanca Novosáda, či zaradiť novú časť V do tohto návrhu zákona v znení, ako ho máte na strane 5.

Kto je pre tento návrh pána poslanca Novosáda, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.47)

(SN 77, SL 74)

Kto je proti?

(SN 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 5, SL 12)

Päť a dvanásť, sedem a štyri nehlasovali. Federálne zhromaždenie tento návrh schválilo. Prosím ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Paragraf 17, poslanec Tichý. Zařadit nový § 17. Navrhovatel, vláda i zpravodajové zaujali negativní stanovisko, neboť návrh pana poslance Tichého vytváří opačnou filozofii tohoto zákona, protože vlastně tento zákon by byl podpůrným zákonem k transformačnímu zákonu č. 42/1992 Sb., a dále by tím došlo k nepřiměřenému zasahování do smluvních vztahů, a dokonce by došlo k nucenému vzniku vlastnictví, což je protiústavní, takže nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Tichý, trváte na hlasovaní?

Poslanec SN B. Tichý: Ano, trvám na hlasování, tento návrh nemá takové nectnosti, jak zde bylo líčeno a kromě tohoto doporučuji, aby se rozdělilo hlasování na dvě (šum v sále) a samostatně se hlasovalo o odstavci 6 navrženého paragrafu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, hlasujeme o § 17 podľa návrhu kolegu Tichého a to v ods. 1 až 5.

Kto je pre prijatie tohto návrhu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ide o prvých päť odsekov návrhu kolegu Tichého.

(Hlasování: 15.48)

(SN 1, SL 1)

Kto je proti?

(SN 35, SL 57)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 37, SL 35)

Štrnásť a jeden nehlasovali, návrh nebol prijatý.

Teraz budeme hlasovať o odseku 6 návrhu pána kolegu Tichého.

Kto je pre prijatie odseku 6 § 17 podľa návrhu pána poslanca Tichého, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.49)

(SN 1, SL 3)

Kto je proti?

(SN 32, SL 55)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 31, SL 29)

Tridsaťjeden a dvadsaťdeväť, dvadsaťtri a sedem nehlasovali. Tento návrh poslanci Federálneho zhromaždenia neschválili. Prosím ďalší.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Nyní jde o 2 návrhy poslance Motyčky k § 17. První návrh je v § 17 vypustit odstavec 1 a 2, ostatní přečíslovat. Navrhovatel i vláda i zpravodajové zaujímají zamítavé stanovisko, neboť tímto zákonem se ruší § 24 a 28 transformačního zákona, proto je nutné toto ustanovení ponechat, takže nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, prosím, keby ste doplnili svoje rady, vážení páni poslanci, pretože nie sme v tejto chvíli schopní uznášať sa.

Pán poslanec Motyčka, trváte na hlasovaní? (Poslanec SN L. Motyčka: Ano.)

Poslanec Motyčka trvá na hlasovaní. Hlasujeme teda o návrhu pána kolegu Motyčku, ktorý je uvedený na strane 7, týka sa § 17, kde ide o vypustenie dvoch odsekov. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.51)

(SN 3, SL 4)

Kto je proti?

(SN 10, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 69, SL 70)

V Snemovni národov boli tri hlasy pre, desať proti, šesťdesiatdeväť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu boli tri hlasy pre, desať proti, sedemdesiat poslancov sa zdržalo. Sedem poslancov v Snemovni národov a päť poslancov v Snemovni ľudu nehlasovalo.

Poslanci ani v jednej zo snemovní návrh neschválili. Prosím ďalej.

Společný zpravodaj SL M. Jansta: Druhý návrh pana poslance Motyčky je... (Poslanec SN L. Motyčka: Stahuji tento návrh.) Poslanec Motyčka svůj návrh stahuje.

Pak je tu pozměňovací návrh k § 17 pana poslance Jurečky. Navrhovatel, vláda i zpravodajové zaujímají kladné stanovisko, neboť jde o upřesnění návrhu.

Takže první návrh poslance Jurečky k § 17 doporučujeme k přijetí. My doporučujeme i druhý, protože to je zpřesnění. (Hlasy z pléna: Hlasovat najednou.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Sme uznášaniaschopní. Spravodajcovia navrhujú, aby sme hlasovali naraz o obidvoch odsekoch, pretože ide v podstate o legislatívne spresnenie. Budeme teda hlasovať o upresnení obidvoch odsekov naraz, podľa návrhu pána poslanca Jurečku. Kto je pre prijatie týchto návrhov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.52)

(SN 80, SL 86)

Kto je proti?

(SN 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 4, SL 2)

V Snemovni národov hlasovalo pre osemdesiat poslancov, proti nikto, zdržali sa hlasovania štyria poslanci. V Snemovni ľudu hlasovalo pre osemdesiatšesť poslancov, proti nikto, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania. V Snemovni národov nehlasovali traja, v Snemovni ľudu štyria poslanci.

Poslanci Federálneho zhromaždenia tieto návrhy prijali.

Prosím ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Pak je to § 17 - návrh pana kolegy Vrchovského. Navrhovatel, vláda i zpravodajové navrhují a souhlasí s první větou. Druhá věta je nadbytečná. Doporučujeme přijetí věty: "Členská schůze družstva může stanovit podmínky převodu bytu do vlastnictví členů i po uplynutí lhůty podle § 17 odst. 1." Druhou větu nedoporučujeme. (Poslanec SL L. Vrchovský: Stahuji druhou větu.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Vrchovský sťahuje druhú časť tohto odseku.

Hlasujeme o prvej časti prvej vety tohto návrhu, ktorý je spravodajcom odporúčaný, rovnako navrhovateľom.

Kto je pre tento návrh pána kolegu Vrchovského na úpravu § 17 ods. 9, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.54)

(SN 84, SL 87) Děkuji.

Kto je proti?

(SN 0, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 2, SL 3)

V Snemovni národov bolo osemdesiatštyri hlasov pre, nikto proti, dvaja sa zdržali hlasovania. V Snemovni ľudu bolo osemdesiatsedem hlasov pre, dva

proti, tri sa zdržali hlasovania. Dvaja poslanci v každej snemovni nehlasovali.

Návrh bol Federálnym zhromaždením schválený.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Pak je tu § 17 - poslanec Vrchovský navrhuje dva nové odstavce 10 a 11. Navrhovatel, vláda i zpravodajové dávají záporné stanovisko, neboť by tím došlo vlastně k vyvlastnění. Takže tento návrh nedoporučujeme. (Poslanec SL L. Vrchovský: Stahuji.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kolega Vrchovský sťahuje svoj návrh. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Doporučil bych teď přeskočit na str. 9, neboť tady došlo k překlepu. Druhý návrh shora je návrh kolegy

Vrchovského, který je k § 17. Je to pořadové číslo 2. Návrh kolegy Vrchovského zní vypustit poslední větu odst. 9 : "Na úhradu nákladů..." Vláda nesdělila stanovisko, zpravodajové doporučují přijmout návrh kolegy Vrchovského, tj. vypustit poslední větu odst 9 § 17.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme teda o tomto návrhu pána poslanca Vrchovského. Ide o ods. 9 § 17 - tam je práve tá tlačová chyba - ide o vypustenie vety, ktorá začína slovami "na úhradu..".

Kto je pre vypustenie tejto vety, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.56)

(SN 63, SL 64)

Kto je proti?

(SN 0, SL 2) Děkuji vám.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 18, SL 22)

V Snemovni národov bolo pre šesťdesiattri hlasov, proti nikto, osemnásť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu bolo pre šesťdesiatštyri poslancov, dvaja boli proti a dvadsaťdva sa zdržalo hlasovania. Deväť poslancov Snemovne národov a štyria poslanci Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh bol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Vracíme se znovu na str. 8 k § 18 - jde o návrh pana poslance Kurťáka. Vláda, navrhovatel i zpravodajové mají záporné stanovisko, nedoporučují přijetí. Přijetím tohoto paragrafu by muselo dojít ke změně státního rozpočtu, protože by to obnášelo ekonomické náklady kolem 30 mld. Kčs, jak nám bylo řečeno. Proto tento návrh nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Kurťák, trváte na hlasovaní? (Poslanec SN M. Kurťák: Áno.)

Poslanec Kurťák trvá na hlasovaní aj za týchto okolností, pán poslanec Kurťák si nemyslí to, čo tu tvrdí pán spravodajca, budeme teda o jeho návrhu hlasovať.

Kto je pre prijatie návrhu pána poslanca Kurťáka na doplnenie § 18, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.57)

(SN 28, SL 22)

Kto je proti?

(SN 7, SL 23)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 45, SL 39)

V Snemovni národov bolo dvadsaťosem hlasov pre, sedem proti, štyridsaťpäť sa zdržalo. V Snemovni ľudu bolo dvadsaťdva poslancov pre, dvadsaťtri proti a tridsaťdeväť sa zdržalo. V Snemovni národov nehlasovalo päť, v Snemovni ľudu deväť poslancov.

Tento návrh poslanci ani v jednej zo snemovní Federálneho zhromaždenia neprijali.

Spravodajcovia sa krátko poradili, takže môžeme pokračovať. Prosím pani poslankyňu Samkovú.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Nyní přicházíme k dalšímu, velice obtížnému ustanovení. Je to ustanovení § 18, který se rovněž nachází ve dvou variantách.

Vláda stejně jako navrhovatelé doporučují ustanovení v druhé variantě, a to nejlépe ve znění pozměňovacího návrhu, jak ho přednesl pod pořadovým číslem č. 4 pan poslanec Jurečka. Je to návrh úplně dole na straně 8.

Jde totiž o to, že vezmeme-li pozměňovací návrhy zdola, pak vláda i navrhovatelé jsou nejvíce spokojeni a nejvíce jim vyhovuje znění, které navrhl pan poslanec Jurečka. Další možnou přijatelnou variantou je návrh pana poslance Novosáda, čímž by vlastně byla vyčerpána varianta II.

A teprve potom by se muselo hlasovat o variantě jedna. Já proto navrhuji, abychom změnili v tomto případě, pro čistotu věci, pořadí pozměňovacích návrhů a abychom nejdříve hlasovali o pozměňovacím návrhu číslo 4, který přednesl pan poslanec Jurečka, to je ten úplně dole, který navrhuje souhlasit s variantou dvě, odstavec 4 a 5 a za ně připojit nový odstavec 6, přičemž tam dále je jeho znění. Vláda vřele doporučuje. (Šum v sále.) A zpravodajové...


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa, prosím ešte raz, aby to bolo jasné. Najskôr budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Jurečku, ale len v tej časti, ktorá sa týka doplnenia variantu, nebudeme ešte schvaľovať tento variant, len ho doplníme o ods. 6. Potom budeme hlasovať ešte o ďalšom doplnení tohto variantu, podľa návrhu kolegu Novosáda. Alebo...

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Jestliže bude přijat návrh pana poslance Jurečky, budeme mít takovou variantu dvě, jaká je nejoptimálnější a budeme muset... mluvím teď ve jménu navrhovatelů, jaká je nejoptimálnější pro navrhovatele. (Šum v sále.) Nehledě na to, že na tomto postupu se usneslo nebo dohodlo politické grémium.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, prepáčte, ja to ešte zopakujem. Samozrejme sú dve možnosti. Najskôr môžeme rozhodnúť o variantu, potom budeme príslušný variant vylepšovať. V tomto prípade navrhujú spravodajcovia a navrhovateľ, aby sme najskôr doplnili variant 2 o návrh pána poslanca Jurečku a potom, aby sme rozhodovali o variantoch. Myslím, že tento postup je rovnako tak možný, ale pokiaľ máte námietky, tak budeme postupovať tak, ako je to obvyklé, že najskôr rozhodneme o variantu. Pán poslanec Dostál? (Poslanec SN P. Dostál: Chtěl jsem říci totéž.)

Ja pripúšťam obidve možnosti, takže aký je váš návrh, pán kolega?

Poslanec SN P. Dostál: Napřed rozhodnout o variantě a v případě, že bude rozhodnuto o variantě dvě, přidávat podle pana Jurečky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Skalický.

Poslanec SN J. Skalický: Potíž je v tom, že hlasovat o variantě dvě, aniž víme, zda v ní bude zahrnut ten doplňující odstavec, je obtížné rozhodovat. Navrhuji, aby se hlasovalo o tom, jakým způsobem budeme hlasovat, kdy o návrhu, který přednesli zpravodajové. Když neprojde, bude se hlasovat podle zvykového práva, čili nejdříve rozhodneme o variantě a potom o pozměňovacích návrzích k ní.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP