Středa 29. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Budeme hlasovať o vypustení týchto slov, ktoré navrhuje pán poslanec Motyčka. Musíme chvíľu počkať, zostaňte na svojich miestach, vážení kolegovia, prebieha test jednotlivých hlasovacích miest. Hlasujem o návrhu pána poslanca Motyčku.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.21)

(SN 48, SL 31)

Kto je proti?

(SN 0, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 31, SL 54)

Päť z každej snemovne nehlasovalo. Tento návrh Federálne zhromaždenie neprijalo, pretože nezískal nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov zo Snemovne ľudu.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Další pozměňovací návrh se týká § 5 a podal ho poslanec Senjuk. Zřejmě se vztahuje k první variantě. Ani navrhovatelé, ani zpravodajové ho nedoporučují, protože není zcela jasné, jaké by měla tato změna následky. Je to redundantní, naprosto nepřesné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Paní kolegyně, poučte mě, jestli se mýlím. Neměli bychom napřed hlasovat o variantě § 5, kterou budeme probírat?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem, pán kolega.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Samozřejmě je možné přistupovat k tomu i tímto způsobem. (Oživení v sále.) Jestliže si to sněmovny přejí, jsou různé možnosti hlasování.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pani poslankyňa, ale pokiaľ by bol návrh jednoznačne k jednomu variantu, mali by sme najskôr rozhodnúť o variantu. Pán poslanec Skalický, za skupinu navrhovateľov.

Poslanec SN J. Skalický: Já bych vzhledem k tomu, co jsem říkal ve své závěrečné řeči, chtěl připomenout, že varianta I je základní, čili je třeba nejdříve rozhodnout hlasováním o tom, zda přijmeme variantu II a já navrhuji, aby se hlasovalo zvlášť o přijetí varianty II odst. 1 - 3 a odstavec 4 by se měl přijmout zvlášť.

Navrhovatel doporučuje vládní variantu odstavců 1 až 3 § 5, ale nikoliv odstavec 4. Vláda s tímto stanoviskem souhlasí, je to dílo toho kompromisu, o kterém jsem se zmiňoval.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže budeme hlasovať o variantu číslo II a to v prvom kole len o jeho prvých troch odsekoch a zvlášť o štvrtom odseku. Stanovisko navrhovateľa je pozitívne.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Je to samozřejmě vládní návrh, takže vláda ho podporuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže hlasujeme o prvých troch odsekoch variantu II s tým, že všetci odporúčajú aj napriek tomu, že pán poslanec Skalický v úvodnom slove odporúčal variant I, pokiaľ sa nemýlim. Pán poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane místopředsedo, paní kolegyně Samková slíbila ve svém úvodu k pozměňovacím návrhům, že v určitých případech bude informovat o stanovisku politického grémia. Myslím, že § 5 byl tak sporný, že by tu informaci zasloužil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to medzitým zaznelo, ale nie celkom jasne. Prosím, vyjadrite sa, pani poslankyňa.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Stanovisko politického grémia byla podpora tomuto návrhu, to znamená variantě II.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem. Je to v tejto chvíli jasné. Pán poslanec Vrchovský.

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, dámy a pánové, já upozorňuji na jisté nebezpečí, které z tohoto návrhu vzchází. Budeme-li hlasovat odděleně o odstavcích 1 - 3 a pak o odstavci 4, v případě, že sněmovny odmítnou odstavce 1 - 3 a přijmou odstavec 4, dostaneme se do dost nezáviděníhodné situace.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Skalický ako navrhovateľ.

Poslanec SN J. Skalický: Souhlasím s panem poslancem Vrchovským a domnívám se, že v případě, že sněmovny nepřijmou odstavce 1 - 3 vládní varianty, hlasování o odstavci 4 je nadbytečné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme s tým vedomím, že budeme hlasovať o prvých troch odsekoch variantu II a za predpokladu, že nebudú prijaté, už nebudeme hlasovať o odseku 4. Budeme považovať variant II za odmietnutý. Potom bude platiť variant I, - je to dobre. Keď bude prijatý v prvých troch bodoch, pokračujeme hlasovaním o odseku 4. Je to, myslím, jasné. Odporúčanie je všeobecné, tak som to pochopil, výsledok rokovania politického grémia.

Tá tabuľa, pán poslanec Dostál, nesvieti celé popoludnie. (Smích v sále.) To ste si všimli až teraz? Vidím, že to sledujete na správnej strane, na ľavej. (Oživení a smích v sále.) Ďakujem. Hlasujeme o variantu II, o prvých troch odsekoch.

Kto je pre tento variant, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.29)

(SN 75, SL 70)

Kto je proti?

(SN 1, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 13, SL 24)

Ďakujem, Federálne zhromaždenie prijalo variant II v prvých troch odsekoch.

Teraz budeme hlasovať o odseku 4. Chce sa k tomu vyjadriť pán poslanec Jansta.

Poslanec SL. M. Jansta: Po dohodě při jednáních bylo dohodnuto, že odstavec 4 nebude doporučen. Zpravodajové nedoporučují. Vláda se zdržela stanoviska, ale nenamítá proti vypuštění odst. 4.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Skalický za skupinu navrhovateľov.

Poslanec SN J. Skalický: Nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Neodporúča zaradenie odseku 4. Myslím, že stanoviská sú jasné.

Hlasujeme o zaradení ods. 4 do variantu II, teda do prijatého variantu k § 5.

Kto je pre prijatie textu pod ods. 4, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.31)

(SN 10, SL 6) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 40, SL 42) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 32, SL 33)

V Snemovni národov: desať pre, štyridsať proti, tridsaťdva sa zdržalo, traja nehlasovali. V Snemovni ľudu: šesť pre, štyridsaťdva proti, tridsaťtri sa zdržalo, šesť nehlasovalo.

Tento odsek prijatý nebol, takže zostáva § 5 v znení variantu II a to odseku 1 - 3. Prosím, ďalší návrh.

Skôr, než sa poradia spravodajcovia, dovoľte mi, vážené kolegyne a kolegovia, toto oznámenie, aj keď sa to do hlasovania nehodí, pretože chodí viac poslancov na sekretariát predsedu Federálneho zhromaždenia v súvislosti s uznesením, ktoré prijalo Federálne zhromaždenie dopoludnia, žiadal má pán predseda, aby som vám prečítal toto oznámenie:

"V súlade s uznesením Federálneho zhromaždenia, ktoré bolo schválené poobede, je zabezpečené, aby spravodajská informácia Federálnej bezpečnostnej informačnej služby bola rozmnožená pre každého poslanca Federálneho zhromaždenia a mohla byť odovzdaná do 17. hodiny. Pretože ide o písomnosť označenú stupňom utajenia "prísne tajné", je potrebné, aby ju podľa smernice Federálneho ministerstva vnútra z 23. 12. 1971, pre manipuláciu a dopravu písomných a iných materiálov obsahujúcich skutočnosti tvoriace predmet štátneho, hospodárskeho a služobného tajomstva, prevzali od pracovníkov tajnej spisovne v miestnosti č. 545 a nie v sekretariáte predsedu Federálneho zhromaždenia. Z tohto dôvodu navrhujem upresniť už prijaté uznesenie v tom, že poslanci si túto informáciu vyzdvihnú od pracovníkov tajnej spisovne Kancelárie Federálneho zhromaždenia v miestnosti 545/5, teda na piatom poschodí o 16. hodine. V tomto zmysle predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR Alexander Dubček informoval o 13. hodine politické grémium."

Ja sa domnievam, že tu nie je treba nič upresňovať. Je to vyjadrenie predsedu Federálneho zhromaždenia o tom, ako plní uznesenie Federálneho zhromaždenia, prijaté dnes poobede.

Pokračujeme v prerokovávaní pozmeňujúcich návrhov.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Když dovolíte, k poněkud méně vzrušivému tématu. Díky tomu, že byla přijata varianta II., pozměňovací návrhy k variantě I., není možno o nich hlasovat. Tím pádem jsme vyčerpali pozměňovací návrhy k § 5.

Přicházíme na stranu 3 k § 7, kde v § 7 pod pořadovým číslem 6 pan poslanec Motyčka navrhuje vypustit ustanovení celého § 7. Samozřejmě, že navrhovatel ani vláda a tím méně zpravodajové nesouhlasí s takovýmto vypuštěním, protože tam jsou vlastně zakotveny základní definice tohoto zákona, protože ty nejsou upravovány v rámci občanského zákoníku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán kolega Motyčka? (Ano.) Trváte, áno?

Budeme hlasovať o vypustení § 7 podľa návrhu pána poslanca Motyčku.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.35)

(SN 7, SL 9) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 15, SL 11) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 49, SL 56) Ďakujem.

V Snemovni národov: sedem pre, pätnásť proti, štyridsaťdeväť sa zdržalo, dvanásť nehlasovalo. V Snemovni ľudu: deväť pre, jedenásť proti, päťdesiatšesť sa zdržalo a šestnásť nehlasovalo.

Návrh nebol schválený.

Paragraf 8.

Společná zpravodajka výborů SL K. Samková: Další pozměňovací návrh opět pana poslance Motyčky je opět na vypuštění ustanovení § 8, což si myslím, že není možno doporučit. Také navrhovatel ani vláda s tím nesouhlasí, protože v tomto § 8 je vůbec definováno kondominium v ustanovení odst. 1.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán kolega? (Ano.)

Opäť trvá na hlasovaní pán poslanec Motyčka.

Kto je pre návrh kolegu Motyčku na vypustenie § 8, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.36)

(SN 4, SL 5) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 16, SL 34) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 53, SL 47) Ďakujem.

V Snemovni národov: štyri pre, šestnásť proti, päťdesiattri sa zdržalo, deväť nehlasovalo. V Snemovni ľudu: päť pre, tridsaťštyri proti, štyridsaťsedem sa zdržalo a sedem nehlasovalo.

Ani tento návrh nebol prijatý.

Odporúčam v takýchto prípadoch, keď sa dopredu vie, že bude takýto hlboký nesúhlas snemovní, aby poslanci hlasovanie zvážili. Mohli by sme aplikovať takzvané testovanie hlasovania, ale zbytočne by nás to zdržalo, takže to nerobím. Prosím, keby ste sa takto zamysleli nad vašimi návrhmi. Prosím ďalej.

Společná zpravodajka výborů SL K. Samková: Teď bych opravdu ráda upoutala co nejvíce vaši pozornost, protože se jedná o jeden z úhelných paragrafů tohoto zákona, o ustanovení § 9.

Pan poslanec Benčík stejně jako pan poslanec Filip navrhli vypustit ustanovení tohoto paragrafu. Politické grémium došlo ke shodě, že je nezbytně nutné pro přijetí celého tohoto zákona nebo vůbec pro vytvoření podmínek jeho přijetí vypuštění tohoto paragrafu. Vláda souhlasí s vypuštěním tohoto paragrafu, stejně na základě toho i zpravodajové.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, budeme hlasovať. Je to výsledok politickej dohody, čo ste tu počuli od pani poslankyne Samkovej. Aj keď pripúšťam, že to môže byť v určitej chvíli v rozpore s uznesením výborov, napríklad ale interpretovala predovšetkým poslednú politickú dohodu, ktorá bola v tejto veci prijatá.

Hlasujeme o vypustení § 9 podľa návrhov poslancov Benčíka a Filipa.

Kto je pre vypustenie tohto paragrafu, nech

zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.39)

(SN 58, SL 51) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 7, SL 2) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 15, SL 38) Ďakujem.

V Snemovni národov: päťdesiatosem pre, sedem proti, pätnásť sa zdržalo, štyria nehlasovali. V Snemovni ľudu: päťdesiatjeden pre, dvaja proti, štyridsaťosem sa zdržalo, sedem nehlasovalo.

Tento návrh Federálne zhromaždenie schválilo.

Paragraf 10, prosím.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Pan poslanec Tichý navrhuje v § 10 přesunout odstavec 2 na místo odstavce 1. Jak vláda, tak navrhovatel zaujímají negativní stanovisko, tak i zpravodajové s odůvodněním, že obdobné ustanovení obsahuje občanských zákoník v části 8 oddílu 5, takže se nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Tichý sťahuje tento návrh. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Paragraf 11, návrh pana poslance Adámka. Jak vláda, tak navrhovatel zaujímají negativní stanovisko, došlo by tím k omezení vlastníka a jeho vlastnických práv. Tuto výhradu, kterou navrhuje pan poslanec Adámek je možno sjednat si ve smlouvě, je to umožněno § 602 občanského zákoníku. Takže záporné stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Adámek, trváte na hlasovaní? Áno. Budeme hlasovať, návrh je na strane 4 hore, ide teda o návrh pána poslanca Adámka.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.42)

(SN 3, SL 12)

Kto je proti?

(SN 23, SL 15)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 57, SL 65)

Dva a tri nehlasovali, návrh Federálne zhromaždenie neodsúhlasilo. Ďalej prosím.

Společný zpravodaj výborů SL M. Jansta: Paragraf 11, poslanec Florián. Navrhovatel, vláda i zpravodajové zaujímají negativní stanovisko, neboť toto je umožněno opět občanským zákoníkem § 143 a). Takže nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Florian trvá na hlasovaní? Áno. Budeme hlasovať o návrhu kolegu Floriana k § 11 na doplnenie nového odseku 3.

Kto je pre takéto doplnenie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.44)

(SN 1, SL 10)

Kto je proti?

(SN 13, SL 28)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 54, SL 45)

Pätnásť a deväť nehlasovali, ani tento návrh Federálne zhromaždenie neprijalo. Pán poslanec Motyčka.

Poslanec SN L. Motyčka: Paragraf 14 a 15 stahuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP