Středa 29. dubna 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste sdělení a současně otázku, o které máme rozhodnout hlasováním. Hlasovat se bude ve sněmovnách prostou většinou.

Přistupuji k hlasování.

(Hluk v sále, poslanec R. Zelenay se neustále dožaduje udělení slova k technické poznámce.)

Nebudu hlasování přerušovat. Vážené poslankyně a poslanci, zahájil jsem hlasování o uvedené otázce. Kdo je pro kladné zodpovězení uvedené otázky, nechť hlasuje!

(Hlasování:10.21)

(SN 79, SL 62)

Kdo je proti? (SN 2, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 4, SL 6)

Hlasování dopadlo takto: Sněmovna národů sedmdesát devět pro, dva proti, čtyři se zdrželi, Sněmovna lidu šedesát dva pro, jeden proti, šest se zdrželo. Hlasování ignorovalo ve Sněmovně národů devět poslanců, ve Sněmovně lidu čtrnáct poslanců.

Děkuji. Ukončuji tento bod našeho jednání a přistoupíme k dalšímu bodu, jak byl na programu.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.355, SN č.546,SL č.514)

Hlásí se pan poslanec Zelenay. Prosil bych poslance, aby zaujali místa ve svých lavicích.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni! To, čo sa teraz stalo, je bezpríkladným porušením zákona. Pán predsedajúci, ja žiadam, aby ste odišli z vedenia schôdze, pretože ak nedodržujete zákony, na ktoré ste prisahali ako poslanec, nemáte právo viesť túto snemovňu.

Dovoľujem si citovať zákon o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia § 22: "Poslanec má právo na faktickú poznámku, ktorá reaguje na priebeh rozpravy. Slovo mu musí byť udelené bezprostredne. Keď nejde o faktickú poznámku, tak procedurálne má právo na dve minúty." Vy ste mi toto právo neposkytli, neposkytli ste toto právo ani ostatným poslancom skôr, ako bolo zahájené hlasovanie. Úmyselne a vedome ste porušili zákon a nemáte právo viesť zasadnutie tejto snemovne. Žiadam, aby ste odišili z vedenia snemovne. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, obě sněmovny vyslechly tento požadavek. Budeme ho muset respektovat. Hlásí se pan poslanec - (krátká odmlka) pan poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Vy ste mi nemohli prísť na meno, že?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jsem myslel, že jste Pánis. Promiňte. (Smích v sále.)

Poslanec SN V. Moric: To je strašné. Pán poslanec Bobovnický nás tu vyzval, aby sme na posledné dva dni nespochybnili funkčnosť tohto Federálneho zhromaždenia. Neviem, prečo hovorí "posledné dva dni", keď k tomu dochádza už dávnejšie.

Chcel by som vás ešte upozorniť (pretože ste mi nedali slovo) z toho, čo povedal pán Zelenay, si aj tak nič nebudete robiť, ale preto som sa neprihlásil. Je zbytočné na vás apelovať.

Je zaujímavé, že pokiaľ novinári písali za koalíciu a proti opozícii, bolo všetko v poriadku. Keď začali písať tak, ako písať mali, to znamená objektívne, tak koalícia chce zverejniť ich mená. Som rozhodne proti tomu, aby sa zverejnili len mená novinárov. Pokiaľ chcete zverejniť mená eštébákov, zverejnite ich všetky, v celom štáte. (Potlesk.) Neviem, o čo sú tí ľudia horší alebo lepší než všetci ostatní, vrátane členov vlády. Vysvetlím vám, prečo by som to tak chcel. Nie je to potrebné, ale logicky vám to odôvodním.

Dám vám príklad. Pán Battěk, vy ste boli eštébák, ja som bol eštébák. (To hovorím ako príklad.) Vy ste sa stali riaditeľom podniku, ja som súkromník. Vy sa musíte dať lustrovať, ja sa nemusím dať lustrovať. Vás vyhodia, mňa nevyhodia. Príde rok 1995 a ja sa stanem riaditeľom toho istého podniku, z ktorého vyhodili vás. Možno budú v tom období, v tomto štáte ešte rozhodujúce štátne podniky. K takejto situácii môže dôjsť.

Teda, buď nezverejňovať nikoho alebo zverejňovať všetkých. V tomto prípade sa staviam na obranu novinárov, ktorých chcete zbytočne dať do zvláštneho postavenia. Oni majú rovnaké práva ako všetci ostatní ľudia. Ďakujem vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Rád bych konstatoval, že jsme neodhlasovali zveřejnění tohoto seznamu. To za prvé.

Za druhé musím konstatovat, že svojí fabulací jste mě dokonale dezorientoval.(Poslanec SN R. Zelenay: To vy robíte po celý rok.) Ještě se hlásí pan poslanec Burian.

(Někteří poslanci z předních lavic demonstrativně odcházejí se slovy: Toho nemusíme poslouchat.)

Poslanec SN P. Burian: Já vám děkuji, pane předsedající, že jste mi konečně udělil slovo, které mi bylo předtím odňato nebo přesněji řečeno - nebylo mi dáno, a to naprosto bezprecedentním způsobem. Souhlasím s tím, co řekl pan poslanec Zelenay.

Ještě chci říci něco. Pokud dáte poslancům v plénu jména novinářů, můžete je rovnou vyhlásit na Václavském náměstí.

Já sám jsem byl do registru podvržen. Je soud. Jsem rok a půl špiněn. Je to také bezprecedentní. Porušuje se tu právo, začíná tu mccarthismus. Budu velice stručný, telegrafický. Kdo nejvíce volá po stínání hlav? Většina z těch, kteří do listopadu měli stažený zadek a participovali na režimu. Dnes jsou z nich velcí partyzáni. Je to skutečně hanba a člověk se děsí, že jsou zde porušována elementární práva, etika, lidskost a všechno, co jsme si my v listopadu a lidé před listopadem - včetně vás, pane předsedající - slibovali. Je to podvod, klam a hnus!

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Petr Burian. Já, bohužel, nemohu smazat tabuli, nicméně trvá pan poslanec Zelenay na mém odvolání z řízení schůze? Byl bych nucen dát o tom hlasovat.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia, samozrejme na tom trvám. Pán predsedajúci, vy ste to neurobili ani po prvýkrát, ani po desiatykrát. To, že ste zásadným spôsobom ovplyvnili hlasovanie, je absolútne neprípustné. To, že ste účelovo udeľovali slovo niektorým poslancom a iným nie, hovorí o vašom prístupe k demokracii, kde sú si jedni poslanci rovní a druhí sú si rovnejší, jedni sú spravodliví a druhí sú spravodlivejší. Musím vám k tomu skutočne gratulovať. Mám naozaj pochybnosti o tom, ako človek vašich kvalít môže túto prácu robiť. Je to naozaj hanba tohto parlamentu.

Mal som takú predstavu, že po dvoch rokoch, aj keď máme rozpory a rôzne názory, budeme sa navzájom k sebe chovať s úctou alebo aspoň s určitým rešpektom. To, čo nám vy tu predvádzate, nemá nič spoločného ani s jedným, ani s druhým.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zpochybňujete hlasování k předchozímu bodu, pane poslanče?

Poslanec SN R. Zelenay: Spochybňujem hlasovanie, pretože ja som mal procedurálny návrh a vy ste mi neudelili slovo. Pochopiteľne ho spochybňujem. Vy ste porušili zákon.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je nepříjemné obvinění. Prosím, pan poslanec Michal Kováč má slovo.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, pred nejakým časom sme sa dozvedeli, že vás vyhadzovala Komunistická strana z nejakých železničiarskych bálov. Ja sa po tomto stretnutí s vami nečudujem, že vás vyhadzovala a vás bude vyhadzovať každá spoločnosť, každé zriadenie! (Neklid v sále, bušení do lavic, hvizd.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste zajímavý příspěvek poslance Kováče. Nicméně bylo mi sděleno, že o předsedajícím schůze rozhoduje předseda Federálního shromáždění. Byl jsem dnes ráno pověřen řízením schůze, budu tedy pokračovat normálně ve své práci, která mi byla přidělena.

Protože další bod, který budeme projednávat - vládní návrh zákona o soudních poplatcích za řízení u Nejvyššího soudu ČSFR - a k tomu má vystoupit člen vlády pan ministr Klaus, byl bych rád, kdybychom co nejdříve mohli k tomuto přistoupit. Prosím, žádám tedy poslankyně a poslance, aby se dostavili k jednání do jednací síně.

Vidím, že se ještě hlásí pan poslanec Mečl, potom pan poslanec Gémesi a pan poslanec Senjuk. Hovoří poslanec Mečl, potom poslanec Gémesi.

Poslanec SN J. Mečl: Chtěl bych upozornit, pane předsedající, že skutečnost, že předsedajícího pověřuje předseda parlamentu, nemění nic na tom, že o každém procedurálním návrhu je třeba hlasovat. Znamená to, že o návrhu poslance Zelenaye je třeba hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já bych tak rád učinil. Dal jsem slovo ještě poslanci Gémesimu. Potom ještě poslanec Zeman.

Poslanec SN K. Gémesi: Vážené Federálne zhromaždenie! Mám inú vec na srdci. Prepáčte mi, že zdržujem, ale považujem to za dôležité.

30. januára toto ctené zhromaždenie prijalo uznesenie ku správe pána podpredsedu vlády Mikloška v súvislosti so právou o dodržiavaní ľudských práv v tomto štáte. Do uznesenia sa na návrh Komisie pre ľudské práva a menšiny dostala medzi inými jedna žiadosť, adresovaná vláde ČSFR, aby predložila zásady výberu kandidátov na členstvo v medzinárodných súdoch a zastúpenie ČSFR v medzinárodných komisiách v oblasti ľudských práv.

Návrh vychádzal z toho, že Česko-Slovensko sa dostalo do Rady Európy a s tým súvisí aj to, že môže navrhnúť troch kandidátov do Európskeho súdu pre ľudské práva a troch kandidátov pre Európske komisie pre ľudské práva. Z týchto troch kandidátov potom parlamentné zhromaždenie Rady Európy zvolí jedného sudcu.

Pretože niečo také nám v priebehu uplynulých 40 rokov nehrozilo, v našej legislatíve o tom nie je zmienka, nie je stanovené pravidlo. Preto tento návrh.

V budúcom týždni, v pondelok, začína 44. riadne zasadnutie parlamentného zhromaždenia Rady Európy. V utorok (5. 5.) je na programe voľba sudcov do Európskeho súdu pre ľudské práva za Československo a Poľsko. Tretí dokument, z ktorého vám budem citovať, je list z 19. 12., adresovaný pánovi Dubčekovi. Podpísaný je podpredseda vády a minister zahraničných vecí. Dovoľuje si informovať pána Dubčeka, že oznámil Generálnej tajomníčke Rady Európy mená kandidátov ČSFR na funkciu sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva.

Keď sme toto uznesenie prijímali, kandidáti už navrhnutí boli. Nikto toto ctené zhromaždenie už o tom neinformoval. Pre úplnosť ešte dopĺňam to, že ide o inštitúciu, ktorá je vyššia ako Ústavný súd. Určite si pamätáte, že niekoľko týždňov sme volili sudcov Ústavného súdu ČSFR. Náš zástupca do Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý tam bude pracovať sedem rokov (s možnosťou predĺženia na ďalších sedem rokov) bol navrhnutý ministrom zahraničných vecí bez toho, že by sme o tom my vedeli a na budúci týždeň ich budeme voliť. Ďakujem pekne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, já se jen s technickou poznámkou vracím k předchozímu problému - tj. procedurální návrh na odvolání předsedajícího.

Chtěl bych konstatovat, že je mi srdečně jedno, jaké má předsedající politické názory, ale kladu otázku, zda je dobré, aby našim schůzím předsedal kdokoli, s jakýmikoli názory, o němž bylo prokázáno, že buď nezná jednací řád, nebo že ho vědomě porušuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Zemanovi. Chápu to osobně, domnívám se, že oprávněně. Pokud se už nikdo nehlásí, požádal bych poslance, aby se dostavili do jednací síně k hlasování. Prosím, ještě pan poslanec Mornár.

Poslanec SL P. Mornár: Pán predsedajúci, mal by som procedurálny návrh. Prosím, aby ste dali hlasovať o tom, že komisia, ktorej predseda nám tu vystúpil na začiatku - pán predseda Bobovnický (ide o komisiu a kontrolu a dozor nad FBIS), aby sme ju prípadným uznesením zaviazali, aby verifikovala správnosť údajov, ktoré nám poskytla FBIS o členoch syndikátov novinárov. Ide teda o preverenie tých údajov aspoň dodatočne. Žiadam, aby ste o tom dali hlasovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan Bobovnický potom odpoví. Ještě paní poslankyně Nováková.

Poslankyně SL E. Nováková: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, myslím, že by nemělo projít bez povšimnutí vystoupení předsedy komise pro lidská práva, a že bychom od pana předsedy Federálního shromáždění Dubčeka, měli dostat odpověď na to, kdo nás tedy bude u Evropského soudu zastupovat. Myslím si, že to je velice závažná věc. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jistě je to závažná věc, ale není to předmětem našeho jednání. Musíme, co nejrychleji pokračovat ve stanoveném programu schůze. Ještě kolega Šútovec.

Předseda SN M. Šútovec: Vážení kolegovia! Chystá sa procedurálne hlasovanie o tom, aby predseda Rudolf Battěk naďalej neviedol túto schôdzu. Tento procedurálny návrh pokladám za nezmyselný a navrhujem vám, aby ste o ňom nehlasovali. Nikto hlasovaním pána poslanca Battěka neustanovil do vedenia tejto schôdze, nikto ho teda hlasovaním z nej odvolať nemôže. (Hlasy z pléna: Může.) Potom by som bol rád keby ste rozhodli, akým spôsobom sa má ustanoviť vedenie ďalšieho riadenia schôdze. Znovu hlasovaním?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsem nucen dát hlasovat o tom, obě sněmovny by měly svým hlasováním rozhodnout, zda předsedající Rudolf Battěk má vést schůzi i dále. Prosím.

Poslanec SL F. Magyar: Som toho názoru, že je nesprávna formulácia. Formulácia má byť taká, či Rudolf Battěk má byť odvolaný z vedenia funkcie, pretože toto je pozmeňujúci návrh.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byla správně formulovaná otázka. Tudíž, obě sněmovny budou hlasovat o tom, zda poslanec Rudolf Battěk má být odvolán z řízení této schůze.

Ptám se poslanců, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 10.41)

(SN 23, SL 32)

Kdo je proti?

(SN 27, SL 36)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 10, SL 9)

Hlasování dopadlo takto: Sněmovna národů dvacet tři, dvacet sedm, deset. Sněmovna lidu třicet dva, třicet šest, devět.

Umožňuji předsedajícímu Rudolfu Battěkovi pokračovat v řízení schůze.

Byl zde předložen procedurální návrh paní poslankyně, ale protože podle programu máme přejít k dalšímu bodu jednání a přítomný člen vlády by nám byl vděčen, kdybychom tak učinili, přecházím nyní k druhému bodu programu, a sice vládnímu návrhu zákona o soudních poplatcích za řízení u Nejvyššího soudu ČSFR a u vojenských soudů, tisk 1397 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 1463.

Bod programu 40: Vládní návrh zákona o soudních poplatcích za řízení u Nejvyššího soudu ČSFR a u vojenských soudů (tisk 1397) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1463).

Vládní návrh odůvodní místopředseda vlády a ministr financí ČSFR pan Václav Klaus. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Vážení poslanci, vážené poslankyně, vážený pane předsedající, mám pocit, že to je moje poslední vystoupení v tomto parlamentu s odůvodněním vládního návrhu zákona. Měl bych mluvit slavnostnějším hlasem.

Projednávaný vládní návrh zákona o soudních poplatcích za řízení u Nejvyššího soudu ČSFR a u vojenských soudů je vyvolán změnou článku 99 ústavy zakotvující působnost Nejvyššího soudu a začleněním hospodářské arbitráže do soudnictví. Rozsáhlá novela občanského soudního řádu navázala na tyto změny tak, že zakotvila nový institut opravného prostředku dovolání, rozšířila příslušnost krajských soudů jak soudů prvního stupně o řízení ve věcech obchodních sporů, dříve arbitrážního řízení a zavedla institut přezkoumávání rozhodnutí orgánů státní správy soudem. V důsledku toho rozhoduje Nejvyšší soud ČSFR ve věcech dovolání proti rozhodnutí nejvyšších soudů republik jako soudů odvolacích proti rozhodnutí krajských soudů a přezkoumává rozhodnutí ústředních orgánů státní správy ČSFR. Za tato řízení, která spadají do působnosti tohoto Nejvyššího soudu, je třeba stanovit soudní poplatky zákonem Federálního shromáždění.

Předložený vládní návrh zákona navazuje na novelu občanského soudního řádu. Představuje právní úpravu jednoduchou, z časových důvodů naléhavou, a proto byla předložena přímo v paragrafovaném znění. Stejně bylo postupováno i u obdobných zákonů národních rad.

Soudní poplatky na úrovni federace se navrhují vůbec poprvé a tento sazebník bude v úplném rozsahu uplatňován pouze Nejvyšším soudem ČSFR na úseku činnosti občanskoprávního, obchodního a správního kolegia a za úkony soudní správy.

Vojenské soudy na všech stupních budou vybírat soudní poplatky jen za úkony soudní správy, protože trestní řízení není předmětem zpoplatnění soudními poplatky.

Výnos z těchto poplatků bude příjmem státního rozpočtu federace. Pro navržení konkrétních sazeb byly využity praktické zkušenosti Nejvyššího soudu a tyto sazby by měly v navrhované výši plnit své základní funkce. Na straně jedné zajišťovat částečnou náhradu nákladů, které stát vynakládá na soudnictví v působnosti federace a na straně druhé vést fyzické i právnické osoby k uváženému zahajování řízení před tímto Nejvyšším soudem. Navržené sazby těchto soudních poplatků odpovídají závažnosti řízení u Nejvyššího soudu.

Chtěl bych poděkovat všem za spolupráci při projednávání vládního návrhu a jménem vlády navrhuji schválení návrhu tohoto zákona. Děkuji za pozornost.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP