Středa 29. dubna 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Bobovnickému, jestli přihlášení rezignují na svůj příspěvek, byl bych jim vděčen, nicméně ještě se hlásí kolega Soukup, kolega Hruška, budiž vám uděleno slovo. Takže pan poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Pane předsedající, dámy a pánové, nemějte mi to za zlé, důvěryhodnost a úctyhodnost tohoto federálního parlametního sboru není potřeba zpochybňovat, učinil to v průběhu svého volebního období několikrát sám. (Smích v sále.)

To, co jsme se dozvěděli od předsedy kontrolního orgánu pana poslance Bobovnického, domnívám se, že je dost otřesná skutečnost. FBIS předkládá podklady pro svoji zpravodajskou činnost, aniž vypracovala analýzu, aniž je schopna v dostatečné časové lhůtě tuto analýzu zpracovat. Bez analýzy, bez rozboru si utvořila jakýsi názor, usoudila, že ta věc spěchá, že hrozí nebezpečí z prodlení a tudíž že je potřeba tento materiál předat ústavním činitelům.

Konstatuji, zjistíme to podrobně až po seznámení s tímto materiálem, že v tomto případě je nahrazována činnost zpravodajská aktivitou politickou. To je věc, kterou považuji za naprosto nepřípustnou a vysoce nebezpečnou. Závěry, domnívám se, si uděláme až po seznámení se s materiálem, který je nám předkládán.

Znovu opakuji a velice trvám a žádám, aby byly zodpovězeny otázky, které zde padly z pléna, protože pan předseda Bobovnický na ně neodpověděl. On mluvil o činnosti a názoru kontrolního orgánu, neodpovídal na otázky, které byly položeny panu řediteli Bačinskému a já se domnívám, že toto Federální shromáždění by před svým rozhodnutím na ně mělo znát odpověď. Je to velice důležité.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, takže já jsem nucen dát ještě slovo panu poslanci Hruškovi, pak poslanci Mlčákovi, Stomemu, poslankyni Samkové, prosím o krátkost vašich příspěvků, poslanec Šamalík se také hlásí. Prosím, pan poslanec Hruška.

Poslanec SN M. Hruška: Vážené Federální shromáždění, padlo tady mnoho zajímavých postřehů, nejzajímavější byl možná postřeh pana poslance Soukupa, že tento parlament se veřejnosti prezentoval jako těleso velice diskutabilní, je to jeho osobní názor, já s ním osobně nesouhlasím, ale to není podstatné, podstatnější je otázka, co Federální shromáždění v podstatě svým včerejším usnesením sleduje.

Mně se zdá, že na tuto otázku mám odpověď.

Jestliže jsme jako Federální shromáždění zřídili zvláštní kontrolní orgán, v tomto orgánu pracují naši kolegové, kteří dostali naši důvěru, měli bychom si stejně vážně položit otázku, zda tento kontrolní orgán bude pracovat, až my tu nebudeme, v příštím volebním období, a zvláště, zda do tohoto parlamentu budou chodit novináři, kteří sem možná chodí dnes a kteří možná představují tento parlament způsobem, jakým si třeba mnozí z nás nepřejí. (Smích.)

Proto bych bral svoji připomínku jako apel na budoucnost a součástí našeho usnesení - a to usnesení můžeme zřejmě odsouhlasit teprve tehdy, až se seznámíme s dotyčným materiálem, máme na to právo, podle kolegy Bobovnického - by např. mohlo být, že novináři uvedení na seznamu atd. atd. budou mít prostě vstup do tohoto parlamentu zakázán. (Veselost.) Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Hruška. Nyní se přihlásil pan poslanec Mlčák. Prosím, vaše vystoupení by nemělo podle mého mínění přesahovat dvě minuty.

Poslanec SN J. Mlčák: Ano, já souhlasím, všechno to podstatné, co jsem chtěl říci, řekl kolega Hruška. (Smích, potlesk.)

Já mám navíc jenom dvě věci.

Jsem hluboce přesvědčen o tom, že je nám naprosto třeba plurality názorů; to je jasné. Ale dovídám-li se, že mezi našimi novináři působí 262 lidí, kteří byli zkompromitování spoluprací s STB, pak se obávám, že můžeme mluvit o jakémsi monopolu na dezinformace. A tato věc bezprostředně - alespoň pro mne - souvisí s jakousi otázkou vnitřní bezpečnosti státu. (Hlasy z pléna: Ano, správně.)

(Potlesk.)

Na jedné straně jsem tu slyšel o předmětu státního tajemství, o utajovaných skutečnostech atd.

Na druhé straně před nedávnem jsme od jistých lidí slyšeli, že zpochybňovali obsah registru svazků a různých těchto materiálů.

Ptám se - je tedy předmětem státního tajemství nesmysl - podle bývalých spolupracovníků StB? Jak to tedy vlastně je? A není to vlastně přesně tak, že ti, kteří se zkompromitovali spoluprací s StB, se nyní dovolávají jakýchsi utajovaných skutečností?

A nakonec bych chtěl velmi stručně říci, že se mnozí lidé odvolávají na Listinu základních práv a svobod, kde se říká, že každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno. Jestliže je chápána agentem jeho činnost jako činnost čestná, jejím zveřejněním jeho čest netratí. (Potlesk.) Jestliže se však jedná o činnost nečestnou, pak zveřejněním není čest dotčena, protože se není čeho dotknout. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: I já sám považuji uvedený výklad za zajímavý.

Dávám slovo paní poslankyni Samkové.

Poslankyně SN K. Samková: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, je tu citována Listina lidských práv a svobod, ráda bych vás upozornila na znění jejího článku 17 odst. 1, ve kterém se praví: "Svoboda projevu a právo na informaci jsou zaručeny."

Chtěla bych obrátit vaši pozornost právě na ona slova "právo na informace". Už jsem opakovaně tady upozorňovala na skutečnost, že Listina základních práv a svobod je bohužel zákonem, který je praktickým způsobem nevynutitelný. Nemáme tu exekutivní orgán, na který by bylo možno se obrátit.

Situace, do které jsme se dostali, je právě ta, ve které my musíme tento exekutivní orgán určitým způsobem nahradit. Já vás prosím, abyste měli při zvažování této celé problematiky právě ustanovení § 17 na mysli.

Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Technickou poznámku má pan poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, myslím, že táto rozprava vedie už k niečomu inému, než čo je podstatou veci.

My sme dostali informáciu podľa § 3 ods. 1 písmeno a) od FBIS a musíme sa s ňou zoznámiť. To vyplýva zo skutočnosti, že táto správa bola daná parlamentu. Znamená to, že viesť rozpravu k tomuto bodu je podľa môjho názoru zbytočné.

Navrhujem, aby sme hlasovali o procedurálnom návrhu poslanca Vidíma a aby sme sa k tomuto bodu potom vyjadrili v tom zmysle, ako uviedol pán poslanec Sokup, alebo v inom termíne, ale myslím si že to, o čom teraz hovoríme, nie je podstata veci. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Világimu. Domnívám se, že jeho výklad byl přesvědčivý a já v nejkratší době přistoupím k procedurálnímu návrhu, který byl vznesen a dám o něm hlasovat.

Ještě dám slovo těm, které jsem ohlásil a které zde mám napsané. Jsou to poslanci Stome, Šamalík, Kulan, Sándorová, Šilhán. Pak ukončím toto jednání a dám hlasovat.

Prosím, chce-li vystoupit pan poslanec Stome.

(Vzdává se slova.)

Pan poslanec Stome se vzdává slova, děkuji. Prosím pana poslance Šamalíka.

Poslanec SN F. Šamalík: V tomto parlamentě je plno liberálů, přijali jsem liberální Listinu základních práv a svobod, která říká, že občan a soukromý člověk má prioritu před státem a všechny státní zásahy musí vycházet z této jeho priority, tzn. šetřit to, co zde je.

A v tomto smyslu bych chtěl říci, že neexistuje v tomto státě nejodpornější zločinec ani člověk, který je zcela zbaven soudnosti, aby nepožíval určité právní ochrany. Nejde jenom o státní tajemství, jde také o to, co zde bylo čteno.

To, co tu říkal pan poslanec Mlčák, nezdůrazňuje právě to, co by mělo být a co vlastně bylo programově funkcí tohoto parlamentu. Já se osobně domnívám, že my musíme mít na zřeteli právě to, co je podstatné. A to podstatné - jak jsem říkal - je to, že ať je právní ochrana jakkoli minimální, my ji musíme brát v úvahu. A jestliže ne, pak opravdu nevím, jaký dáme příklad masmédiím, která samozřejmě potřebují, aby byla kultivována, ale aby byla kultivována v tomto duchu a tento duch znamená, že nemůžeme v tomto státě nikoho považovat za tak ničemného, že si nezasluhuje ochrany a zřetele k tomu, co právo, které jsme tady schvalovali, mu k ochraně dává.

Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl poslanec Šamalík, ještě pan poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni! Chcem kátko reagovať na veľmi závažné slová, ktoré tu povedal pán predseda Federálneho zhromaždenia a prekvapuje ma, že na ne nikto nereagoval.

Chcem upozorniť na to, že pán predseda Federálneho zhromaždenia práve pred chvíľkou citoval z materiálu označeného ako prísne tajný a vôbec mu neprekážalo, že rokujeme na verejnej schôdzi, kde sú prítomní všetci novinári. To po prvé. (Potlesk, smích.)

Po druhé: pred chvíľou sa predseda Federálneho zhromaždenia priznal, že nevie, ako má zachádzať s prísne tajným materiálom. Prosím, pre mňa je to minimálne alarmujúce konanie. (Smích.)

Po tretie: chcem položiť otázku, či účasť na otvorení hokejového turnaja je dostatočným dôvodom pre neúčasť na rokovaní pléna.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Kulan. Hlásí se pan poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych vás před hlasováním upozornil na jednu část z dopisu, kterou zde citoval pan Bobovnický jako odpověď ředitele Federální informační bezpečnostní služby. To je totiž problém, se kterým jsme se zde už setkali jednou, a to otázka presumpce neviny.

V dopise se říkalo, že v nejbližší době budou zpracovány analýzy, které potvrdí, že ti, kteří jsou jmenováni v uvedených seznamech, se dopustili činů proti bezpečnosti tohoto státu. Čili analýza ještě není, nebylo nic prokázáno, ale již byly vytvořeny seznamy a již chceme tyto seznamy zveřejňovat a dávat jména všanc. To znamená stejně jako u lustrací.

Vy se zde možná, kolegové, smějete. Ale my jsme zde jmenovali několik kolegů. Řadu měsíců probíhají soudní jednání, doposud nebylo jediné uzavřené a ani v jediném případě soud nedokázal, že někdo z těch, které jsme zde jmenovali, se skutečně provinil.

Prosím, dokud nebudou analýzy jako důkaz, že se tito lidé skutečně dopustili činů proti bezpečnosti tohoto státu - jak ukládá zákon - aby tyto seznamy zatím nebyly zveřejňovány.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nebudeme hlasovat o zveřejňování seznamu, pokud je mi známo. Slovo má kolega Šilhán.

Poslanec SL V. Šilhán: Když dovolíte, pane předsedající, budu mluvit z tohoto místa. Stručně. Zaujalo mě několik myšlenek z projevu pana kolegy Bobovnického. Myslím, že jsem si je poznamenal přesně. Řekl jasně - nejde o lustrace, ale jde o informaci o věcech, které mají význam pro stát a jeho bezpečnost.

Za druhé - když nás informoval o obsahu dopisu pana předsedy Bačinského, mluvil o tzv. agenturní síti v masmédiích. O jakou agenturní síť jde? Je to agenturní síť ohrožující bezpečnost státu? V tomto případě myslím, by bylo obtížné ji projednávat v takových plénech, byť tak vážených, jako je naše Federální shromáždění.

Myslím, že je to tanec mezi vejci, protože nenazýváme věci pravým jménem. Totiž pravým jménem nenazýváme motivace této aktivity.

Pokud vím, premiér Pithart se vyjádřil asi v tom smyslu, že byl překvapen informací pana předsedy Bačinského. On si ji totiž neobjednal. Byla mu iniciativně předána a pravděpodobně z důvodů, o kterých mluvil pan kolega Bobovnický, totiž že bezpečnost státu je ohrožena 262 žurnalisty, částí žurnalistické obce, která je organizována v Syndikátu novinářů. Je to tak? Mám tomu rozumět přesně tak, jak to říkám? (Výkřiky v sále.)

Ne, ne, ne, to není nic tajného v tomto slova smyslu, protože taková slova padají přímo od těch, kteří tyto věci iniciují. Je to tak? Je dedukce správná?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tady, pane poslanče, nemůžete testovat Federální shromáždění.

Poslanec SL V. Šilhán: Já netestuji, ale zdá se, že se v tomto ohledu testuje samo svými projevy. Já mám ale právo si tuto otázku položit, ale položit nejen sobě, položit ji všem ostatním, aby si na ni sami našli odpověď. Jaké jsou skutečné motivace všech těchto činů. Co je tedy destabilizující? Myslím, že jsou to problémy voleb. Ne tedy bezpečnost státu v pravém slova smyslu. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě promluví paní poslankyně Sándorová.

Poslankyně SN E. Sándorová: Vážené kolegyne a kolegovia! Myslím, že kolega Világi povedal už podstatu veci, totiž keď je doručená ústavným orgánom nejaká informácia, nemôže to zadržať predseda tohto ústavného orgánu. Je treba vyjasniť jednu jedinú vec - či správa, ktorá bola dodaná pánovi Dubčekovi, bola adresovaná predsedníctvu Federálneho zhromaždenia ako ústavnému orgánu alebo Federálnemu zhromaždeniu ako ústavnému orgánu. To je jediná otázka, ktorú si musíme vyjasniť.

V prípade, že to bolo adresované predsedníctvu, majú to dostať všetci členovia predsedníctva, ak to bolo adresované Federálnemu zhromaždeniu ako takému, musia to dostať všetci poslanci. Je to otázka samozrejme všetkých ostatných agentúrnych správ, ktoré doteraz boli dodané ústavným orgánom. Nie je to prvá ani jediná, pravdepodobne ani posledná. Takže to je jediná otázka, ktorú si v túto chvíľu musíme vyjasniť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Na tuto otázku odpoví před hlasováním kolega Világi. Uděluji mu slovo.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie! Správa, ktorú dodal pán Bačinský v zmysle § 3 ods. 1 písmeno a), to znamená, ústavným orgánom Českej a Slovenskej Federatívnej republiky, Českej republiky a Slovenskej republiky, významné informácie, ktoré tieto orgány potrebujú pre svoje rozhodovanie. Táto správa bola adresovaná predsedovi Federálneho zhromaždenia, pánovi Dubčekovi. To znamená, že tam nebola uvedená adresa predsedníctvo Federálneho zhromaždenia, ale predseda Federálneho zhromaždenia pán Alexander Dubček.

Z výkladu Ústavy a jednotlivých ustanovení zákona vyplýva, že predseda Federálneho zhromaždenia nie je ústavným orgánom. Ústavným orgánom v tomto prípade je Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo predsedníctvo Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. To znamená, že pokiaľ nebolo adresátom predsedníctvo, je adresátom Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Tento ústavný orgán musí túto správu dostať, musí mať možnosť sa s ňou zoznámiť. Potom s ňou môže nakladať podľa svojho uváženia. To znamená, že v intenciách zákona platí, že môžeme urobiť jednu vec - musíme sa so správou zoznámiť.

Pokiaľ ide o to, či boli dodržané podmienky písmena a) § 3, to znamená, či ide o otázky, ktoré orgány potrebujú pre svoje rozhodovanie, môže to skúmať, podľa tohto zákona, jedine kontrolný orgán. Kontrolný orgán takýto krok už urobil. V tomto prípade, podľa výkladu tohto zákona, Federálne zhromaždenie nemôže skúmať, či sú dané podmienky písmena a), ale musí túto správu vziať na vedomie. Podľa môjho názoru to znamená, že všetky podmienky, ktoré sú uvedené v § 2 zákona č. 244/91 Zb., sú splnené, takže pokiaľ Federálne zhromaždenie nemôže rozhodnúť len o procedurálnej otázke, nemôže túto otázku ako dodanie správy nejakým spôsobom ani blokovať, ani popierať. To je môj výklad zákona.(Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, přistoupíme k hlasování. Já sám si kladu otázku - zajímalo by mě osobně, jestli je určitá zpráva o tom, jak postupovala Slovenská národní rada ve stejné věci. Prosím, paní poslankyně Sahligerová.

Poslankyně SL E. Sahligerová: Pred niekoľkými minútami Slovenská národná rada odsúhlasila zverejnenie mien všetkých novinárov, ktorí sú uvedení v zozname, na uzatvorenom zasadnutí vo štvrtok. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, využívám svého práva k procedurální otázce - dát hlasovat o procedurálním návrhu, jak byl přednesen panem poslancem Vidímem. Rád bych ho ještě požádal, aby znovu přednesl to, o čem budeme hlasovat. Prosím, pane poslanče, předneste předmět našeho hlasování. (Velký šum v sále, výkřiky jednotlivých poslanců, poslanci v zadních lavicích vstávají, část jich odchází z jednacího sálu.) Žádám o klid v sále, neudělil jsem nikomu slovo. Prosím, zaujměte své místo v poslaneckých lavicích. Slovo má pan poslanec Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Soudruzi, uklidněte se.

(Smích v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě před slovem pana poslance Vidíma vás prosím alespoň o minimum důstojnosti ve vašem chování. Paní poslankyně Sahligerová chce doplnit své sdělení.

Poslankyně SL E. Sahligerová: Chcem opraviť jeden výraz. Nesprávne som použila slovo "zverejnenie na uzatvorenom zasadnutí". Pôjde o odovzdanie zoznamu na uzatvorenom zasadnutí poslancom.

Poslanec SL J. Vidím: Pane předsedající, dámy a pánové, pokusím se zopakovat svůj návrh, o kterém bychom případně mohli - budeme-li usnášení schopni - hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Žádám o minimum klidu. Kdo nechce hlasovat, kdo chce opustit zasedací sál, má možnost.

(Hluk v sále, někteří poslanci v zadních lavicích stojí.)

Poslanec SL J. Vidím: Navrhuji, aby Federální shromáždění uložilo předsedovi Federálního shromáždění, aby nechal zpravodajskou informaci od Federální bezpečnostní informační služby rozmnožit pro každého poslance a aby každý poslanec Federálního shromáždění měl možnost si tuto informaci vyzvednout v kanceláři předsedy Federálního shromáždění oproti podpisu a stvrzení, že byl poučen o tom, že se seznamuje se skutečnostmi, které tvoří předmět státního tajemství, a to dnes do 17. hodiny.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP