Středa 15. dubna 1992

Poslanec SL J. Soukup: Já bych rád reagoval na příspěvek pana poslance Jurečky.

Za prvé - stejně jako jeho, i mne trápí nepřítomnost některých poslanců v sále. Ale předpokládám, že bedlivě poslouchají buď v přilehlých prostorách nebo na monitorech.

Daleko více mě zaráží nepřítomnost ministra financí Václava Klause v době, kdy diskuse o dani z příjmů dospívá k vrcholu a kdy podle ohlášení Občanské demokratické strany dnes v 19.30 hodin Václav Klaus se má zúčastnit mítinku ve Vlašimi v hale Sparta. (Potlesk.) Předpokládám, že zítra pan ministr sdělí, kde se v tuto dobu nalézal, a vysvětlí svoji nepřítomnost na jednání o zásadních daňových zákonech. To za prvé.

Za druhé - kolega Jurečka označil stanovisko Občanského hnutí, které - podotýkám - vychází z kompaktního hospodářského programu s dlouhodobějším výhledem a prognózou za spekulativní návrhy. Zdůvodňoval to tím, že snížení daně z příjmů na 40 % podváže další podporu podnikatelským aktivitám. Já bych se ho rád zeptal nebo ho požádal, aby se seznámil a dotázal podnikatelů, kteří jsou nuceni ve stávajícím prostoru působit, jakou že podporu účinnou v současných podmínkách jsme jim schopni poskytnout tak, abychom jejich podnikatelskou aktivitu rozvíjeli spolu s rozvíjející se ekonomickou reformou.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ako predsedajúci musím reagovať na prvú časť vášho vystúpenia.

Predseda vlády Marián Čalfa ospravedlnil seba a podpredsedu vlády ministra financií pána Václava Klausa z ďalšej účasti na rokovaní s tým, že poveril podpredsedu vlády pána Hoffmanna, ktorý je tu prítomný, aby sa za vládu zúčastnil tohto rokovania a všetky pripomienky zachytil, prípadne reagoval, pokiaľ by sme skončili rozpravu. Okrem toho tu má minister financií dvoch námestníkov - jeden vystúpil pred chvíľou, ako sme boli všetci svedkami, a druhý je vedľa, pretože nie je poslancom. Je to námestník Klak, ktorý má na starosti dane na tomto ministerstve.

Poslanec SN R. Senjuk: Já mám dvě faktické připomínky.

Musím replikovat vystoupení kolegy Jurečky, protože pokud bychom postupovali ve stejné filozofii, pak ideálním prostředím pro podnikatele by byla stoprocentní daň a nové přerozdělování ze státního rozpočtu. (Veselost a potlesk.)

Druhá moje připomínka je k vašemu vystoupení, pane předsedající. Chápu-li správně, ukončení dnešní diskuse neznamená ukončení rozpravy jako takové. Chápu vaše vystoupení dobře?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chápete to dobre, samozrejme, ale znovu opakujem, že máme šancu, ktorú, samozrejme, nemusíme využiť. Máme šancu s ohľadom na to, že sú prihlásení už len dvaja poslanci do rozpravy. Odhlasovali sme si, že budeme rokovať do ôsmej hodiny. Je osem hodín desať minút. Ďalšími dvoma poslancami sú poslanec Voleník a poslanec Kontra. Keď si vypočujeme týchto dvoch poslancov, môžu byť zachytené ich pozmeňujúce návrhy a zajtra ich bude možné použiť na to, aby ste sa mohli, keď budeme hlasovať o spotrebnej dani a o dani z pridanej hodnoty, rozhodnúť, ako upravíte na základe týchto výsledkov vaše eventuálne návrhy, ktoré už budú na papieri.

Slovo má pán poslanec Zán.

Poslanec SL J. Zán: Keď sa pán premiér ospravedlnil, aj pán podpredseda vlády, myslím si, že mohlo byť navrhnuté, aby mohol byť prítomný pán námestník Klak a nemalo by to byť dôvodom tohto stavu, ku ktorému teraz došlo.

Ináč dávam procedurálny návrh, aby sme ihneď hlasovaním skončili a v rozprave pokračovali zajtra.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán námestník Klak je tu vedľa a na monitore sleduje všetko. Jeho prítomnosť tu nemohla byť odhlasovaná preto, že je nás tak málo, koľko nás je.

Hovorí pán poslanec Téra.

Poslanec SL M. Téra: Já si neodpustím dvě poznámky.

Jedna je ta, že mě velmi mrzí, že můj apel na poslance, aby se nesnažili dělat odbornou práci tady ve sněmovně, neuspěl. Věřte tomu, že to nebude mít žádný zvláštní efekt. Ten zákon se nedá za několik hodin udělat, je to svým způsobem zbytečná věc.

A za druhé si neodpustím poznámku k vystoupení poslance Občanského hnutí. Prosím vás, daňové zákony a hlavně daň z příjmů mají jednu charakteristickou vlastnost.

Sazba, která je tam vysazena, je psychologická záležitost a útok na sazbu je vždycky v podstatě dělán pro efekt. Daleko důležitější je to, co je základem daně, jaké jsou odpočitatelné položky, jakým způsobem se může zacházet s event. ztrátou, a další věci. Apelování na snižování sazby je prostě dáno na efekt. Nic jiného k tomu nemohu říci.

Zásadní změny, které se projevily v dani z příjmů, jako je např. možnost rozvrhnout ztrátu, je tak zásadní věc pro podnikatele, že 45 nebo 40 % je proti tomu zanedbatelné. To vám říkám jako ekonom.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem.

Pán poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Zcela souhlasím s poslancem Térou. Snížení sazby daně z příjmu na 40 % je opravdu spočítáno na efekt co nejrychlejší transformace ekonomiky a co nejrychlejšího růstu podnikatelských aktivit.

Jinak jsem chtěl poděkovat panu předsedajícímu za vysvětlení. Považuji ho za uspokojivé, přesto předpokládám, že se zítra dozvíme, zda pan ministr financí se věnoval tento večer výkonu funkce svého resortu nebo funkce místopředsedy vlády, či zda byl přítomen na politickém mítinku Občanské demokratické strany.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážení kolegovia, ste ochotní vypočuť si ešte vystúpenie dvoch poslancov, ktorí sú prihlásení do rozpravy? Jedná sa o poslancov Voleníka a Kontru.

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Chtěl bych tomuto shromáždění připomenout, že na minulé schůzi - a nebylo to oponováno - jsem dovodil z jednacího řádu, že nepřítomnost nikoho podle jednacího řádu nemůže zabránit tomuto sboru, aby konal a jednal. Pravděpodobně to některým uniklo. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa prvý podpredseda FZ poslanec Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Pan místopředseda Stank tady konstatoval vysvětlení předsedy vlády, který omluvil ministra financí. Osobně si ovšem myslím, že pro ministra financí, pokud nemá významné jednání se zahraničními delegacemi, není omluva pro neúčast v jednání v parlamentu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte sa hlási poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Cítím potřebu učinit dobrý skutek. Chtěl bych proto sdělit kolegovi náměstko-poslancovi Jurečkovi, že jsem si jeho vystoupení pečlivě odposlechl ve své kanceláři, kde mám odposlech po vzoru Státní bezpečnosti zapnutý, a že mne toto vystoupení znovu utvrdilo v mém názoru o intelektuální úrovni ministerstva financí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa podpredseda vlády Hoffmann.

Místopředseda vlády ČSFR P. Hoffmann: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie! Diskusia sa rozvinula o tom, do akej miery prekáža alebo neprekáža momentálnemu rokovaniu prítomnosť ministra financií. Ako povedal pán Stank, predsedom vlády som bol poverený, aby som ministra financií na tomto rokovaní, ktoré malo trvať do 20. hodiny, zastúpil a mám poverenie na to, aby som - pokiaľ to rokovanie vyžaduje - reagoval.

Myslím, že vo vystúpeniach, ktoré tu odzneli, sa neobjavil taký námet, ktorý by nebol známy z diskusií vo výboroch. Mali sme pomerne dlhé rokovania o týchto zákonoch s predstaviteľmi podnikateľov, s predstaviteľmi odborov, v Rade hospodárskej a sociálnej dohody a pracovali osobné skupiny. Podľa môjho názoru tu neodzneli také prevratné názory a námety, ktoré by si boli vyžadovali zásadné stanovisko vládnej strany. Pán Jurečka ako námestník, pokiaľ to považoval za potrebné, tu vystúpil.

Chcem ešte pripomenúť jednu vec. Keď si pán minister Klaus robil dnešný program, nevedel o tom, že parlament sa rozhodol zasadať do 20. hodiny. To boli len vysvetľujúce poznámky ku kompetenčnej situácii, ktorá tu vznikla.

Chcem povedať jednu vec. Pokiaľ ide o predstavy o stimulačnom vplyve zníženia sadzby zo 45 na 40 %, treba zobrať do úvahy dve veľmi podstatné veci. Jedna je tá, že tento stimulačný faktor môže reálne pôsobiť v podmienkach dostatočnej pružnosti ekonomiky, pohotového reagovania hospodárskych subjektov, ktoré v prevažnej väčšine štátnych podnikov pred privatizáciou chýbajú. To je jeden moment.

Druhý moment, menej závažný, je ten, že účinnosť takého stimulu má určité časové oneskorenie. Keď zoberieme do úvahy, že treba nájsť nejakú rozumnú hranicu medzi stránkou stimulačnou a stránkou fiškálnou, tak musíme vziať do úvahy aj to, že samotné zavedenie týchto daní začiatkom budúceho roka podľa všetkých skúseností znamená určitú poklesovú krivku, ktorá bude prekonaná až za určitú dobu, keď sa celý systém usadí. Z tohto hľadiska treba zobrať do úvahy aj to, aký veľký a v ktorom časovom úseku bude stimulatívny vplyv a aký bude reálny vplyv fiškálny. Vôbec nie je povedané to, že nie je zámer tieto sadzby znižovať. Toľko na okraj diskusie, ktorá sa týkala týchto otázok.

Chcem ešte raz zdôrazniť, že pokiaľ by boli otázky, ktoré si vyžadujú stanovisko vlády, som splnomocnený, aby som ho zaujal.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážení kolegovia! Dovoľte mi, aby som požiadal obidvoch poslancov, aby pozmeňovacie návrhy v písomnej forme odovzdali spravodajcom a aby sme súčasne, vzhľadom na to, že už je 20.20 hodín - prerušili spoločnú schôdzu dozajtra do 9. hodiny.

Zajtra si to predstavujem tak, že by sme si o 9. hodine vypočuli vystúpenie poslancov Voleníka, Kontru a Hladíka, ktorý sa ešte dostatočne prihlásil. Zhruba o 9.30 hodine by sme prikročili k hlasovaniu.

Začneme o 9. hodine s tým, že budeme pokračovať rozpravou, ktorá skončí, ako sme skonštatovali, len predbežne, pretože budeme pokračovať v nadväznosti na schválené pozmeňujúce návrhy k dvom predchádzajúcim zákonom.

S faktickou poznámkou sa hlási ešte pán poslanec Jurečka. Myslím, že by sme to mali nechať nazajtra.

Prerušujem zasadnutie dozajtra do 9.00 hodiny.

(Schůze přerušena ve 20.17 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP