Středa 15. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Ryndovi. Za poslanecké kluby chcú vystúpiť pán poslanec Karel Sedlář, ktorý prednesie stanovisko klubu Občianskej demokratickej únie a po ňom poslanec Jozef Košnár za klub Strany demokratickej ľavice.

Poslanec SL K. Sedlář: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci! Vzhľadom na to, že Občianska demokratická únia pokladá vládny návrh zákona o sústave daní za nedeliteľný komplex, tlmočím vám stanovisko klubu ODÚ k všetkým daňovým zákonom ako celku.

Sústava daňových zákonov je jedným z mimoriadne dôležitých krokov na ceste k transformácii našej ekonomiky. Aj keď budeme zákon o dani z pridanej hodnoty, zákon o dani z príjmu a zákon o spotrebnej dani následne prerokúvať zvlášť, tieto zákony spolu veľmi úzko súvisia a nie je možné bez zreteľa na celkový dopad na štátny rozpočet meniť podstatné časti zákonov zvlášť.

Návrhy zákonov, ako ich predložila vláda ČSFR, vychádzajú podľa názoru ODÚ z podrobného rozboru a znalosti daňovej problematiky. Jednotlivé sadzby daní vytvárajú optimálny kompromis medzi únosnou daňovou záťažou daňových poplatníkov a výškou štátneho rozpočtu určeného napríklad aj na sociálnu sféru, podporu ekologických programov, podporu konverzie zbrojnej výroby apod.

Predkladané zákony s drobnými legislatívnymi či vecnými pozmeňovacími návrhmi môžu vytvoriť dobrý predpoklad pre tvorbu racionálnej a vyváženej finančnej politiky v transparentnom trhovom prostredí. Tvorba a existencia zdrojov sa podstatne spriehľadnia.

Klub ODÚ jednoznačne podporuje vládnu predlohu daňovej sústavy, ktorá vytvára relatívne vyvážený mechanizmus a podľa nášho názoru zohľadňuje špecifiká prechodu na nový daňový systém. K rozpornému stanovisku výborov pre plán a rozpočet Snemovne ľudu a Snemovne národov v § 16 Zákona o dani z príjmu ODÚ zastáva stanovisko predkladateľa a odporúča ponechať daň zo zdaniteľného základu do limitnej časti 60 tis. Kčs do výšky 15%. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Sedlářovi. Prosím o vystúpenie poslanca Jozefa Košnára, poslanca Snemovne národov, ktorý prednesie stanovisko klubu Strany demokratickej ľavice.

Poslanec SN J. Košnár: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, dámy a páni! Vládny návrh zákona o sústave daní, ktorý prerokúvame, zakladá podmienky pre takú reformu daňovej sústavy, ktorá by bola konformná s podmienkami prechodu na trhovú ekonomiku. Ale termínovaním prerokúvania tohto návrhu zákona na 22. schôdzu Federálneho zhromaždenia podľa môjho názoru nie je práve šťastné, a to hlavne z dvoch dôvodov.

Po prvé preto, že transformačné procesy prebiehajúce v ekonomike sa odchýlili od zámerov aj od termínov obsiahnutých v scenári ekonomickej reformy, čo daňová reforma, resp. filozofia predloženého návrhu zákona a nadväzujúcich jednotlivých konkrétnych daňových zákonov nie celkom rešpektuje.

Po druhé preto, že posledná schôdza Federálneho zhromaždenia pred blížiacimi sa voľbami sa sotva môže vyhnúť predvolebnému politizovaniu odborných ekonomických problémov.

Pán poslanec Kočtúch pri prerokúvaní predchádzajúceho vládneho návrhu zákona, týkajúceho sa článku 12 a 13, upozornil na rad veľmi závažných problémov, ktoré sťažujú alebo celkom znemožňujú získať variantný kvalifikovaný obraz nielen o rozpočtových, ale aj o ekonomických a sociálnych dôsledkoch a efektoch pripravovanej daňovej reformy. Pán minister Klaus glosoval toto vystúpenie tak, že sa skôr obsahovo hodí na prerokúvanie jednotlivých daňových zákonov. Aj keď sa vystavujú istému riziku, domnievam sa, že práve pri návrhu zákona o sústave daní sú relevantné všetky vecné a dôležité argumenty a obavy, ktoré vyslovil pán poslanec Kočtúch pri prerokúvaní predchádzajúceho zákona v dopoludňajších hodinách.

Mal na zreteli, že je možné vláde vyčítať, že nemáme dostatok podkladov na to, aby sme všetky komplexné dôsledky a podmienky pripravovanej alebo schvaľovanej daňovej reformy mohli posúdiť zodpovedným spôsobom. Ukážem aspoň na dve veci. Samozrejme, nie je možné žiadať od vlády, aby predložila súčasne s týmto balíkom daňových zákonov aj návrh zákona o rozpočtových pravidlách, ktorý podľa doterajších uzancií a právnych regulí upravuje určenie výnosov jednotlivých daní, ale predsa len by bolo možné aspoň variantným spôsobom tieto veci naznačiť.

Po druhé - máme k dispozícii ešte jeden dôležitý zákon, zatiaľ len v podobe zásad. Sú ním zásady zákona o financovaní sociálneho poistenia. Svojím charakterom je poistenie tiež daňou. Vyčlenenie tejto položky alebo tejto rubriky zo sústavy daní (teraz nemám na mysli znenie § 1 posudzovaného zákona, ale širšie predstavy, ktoré by nám umožnili kvalifikovane sa rozobrať vo veci) znemožňuje získať komplexný obraz o dopadoch daňovej reformy a naviac, ako sa obávam, opticky trochu znižuje rozsah daňového zaťaženia obyvateľstva. Je nesporné, že sa zvýši miera zdanenia obyvateľstva a zníži zdanenie podnikov, je nesporné aj to, že sa zvyšuje počet daní a ich administratívna náročnosť, čo sa týka hlavne dane z pridanej hodnoty.

Myslím si, že riešenie kompetenčných otázok a kompetenčné oprávnenie federácie a republík mohlo byť aspoň v dôvodovej správe uvedené ako uvažovaný variant pre prípravu budúcich rozpočtových pravidiel.

Pre všetky tieto kritické výhrady, ktoré sa bezprostredne netýkajú textu návrhu zákona o sústave daní, budú poslanci klubu Strany demokratickej ľavice predkladaný vládny návrh o sústave daní podporovať. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Košnárovi. Ďalej vystúpi v rozprave pán poslanec Téra, pripraví sa poslankyňa Jana Petrová, ktorá je poslednou z písomne prihlásených. Pán poslanec Téra vystúpi za klub Kresťansko-demokratickej únie.

Poslanec SL M. Téra: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, byl jsem zmocněn vystoupit jménem klubu k této problematice a nechtěl bych tady dlouze mluvit o souhlasném stanovisku k tomuto zákonu. Chtěl bych jenom několik malých poznámek.

Slyšeli jsme tady námitky, které se vztahovaly jak k pojímání daní, tak k jednotlivým zákonům. Byť jsem praktik-ekonom a vždycky bych byl rád, kdyby především daňové zákony byly dokonalé. Chtěl bych na vás apelovat. Nechtějme být perfekcionisty, takovými, kterými být nedokážeme. Všechny tyto zákony mají svoje mouchy a problémy, ale není v podstatě v silách, dokonce ani expertů, ani parlamentu, odstranit je do té míry, aby byly dokonalé. A proto, že nebudou dokonalé, abychom se na ně dívali s nedůvěrou a snažili se je na poslední chvíli tady ve sněmovně spravit.

Daňové zákony jsou záležitostí odbornou a snažit se teď, během několika hodin, přivést tuto odbornou a provázanou soustavu daní na vyšší stupeň, je nereálné. Nechtějme to. Ano, každý samozřejmě má právo vzít si na paškál nějakým způsobem některou oblast a kritizovat ji a snažit se ještě teď ji změnit. Ale věřte, že zákony - já jsem se projednání zúčastnil podrobně - jsou svým způsobem vnitřně sevřené, konzistentní. Není tu sice efekt motýlího křídla, ale i tak by znamenal každý zásah dosti vážné problémy. Nejen do systému, na který navazuje správa daní, ale musíme mít na mysli pořád ještě státní rozpočet pro příští rok a pro další roky. Musíme mít na mysli nejen několik svých lobbistů, kteří nás obklopují, ale i lobbisty ostatní a zájmy "fiska", zájmy státu, zájmy jednotlivých republik, přesto, že jsem teď tady apeloval na to, abychom se nesnažili za každou cenu dodělávat zákony, které jsou skutečně možné dodělat dalšími a dalšími novelami.

Daň z přidané hodnoty neumíme, protože se tu nedělala a teprve praxe nás naučí, co je potřeba. Daň z příjmu je úzce svázána se státním rozpočtem a je to v podstatě jakési dvojče zákona o státním rozpočtu, které lze v detailech vždycky dodělávat rozpočtovými pravidly.

Přesto, že apeluji na to, abychom se nesnažili tyto zákony za každou cenu zlepšit a dodělat, podporuji návrh Občanského hnutí na to, abychom do zákona o spotřební dani dali položky, které mají velice negativní vliv na životní prostředí. Myslím, že to je cesta schůdná, dokonce přijatelná pro "fisko" a lze ji po technické stránce do konce roku dodělat natolik, aby byla zrealizovatelná.

Na závěr: Ano, budeme návrh o soustavě daní a jednotlivé zákony podporovat tak, aby soustava skutečně mohla od 1. ledna 1993 fungovat. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Térovi. Teraz prosím, aby vystúpila poslankyňa Jana Petrová za klub Občianskej demokratickej strany.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedo, pane předsedající, vážené sněmovny, vládní návrh o soustavě daní, tisk 842, považujeme za jeden z nezbytných kroků probíhající ekonomické reformy a považujeme jej také za hlavní důvod ke zprůhlednění nové daňové soustavy.

Z těchto důvodů a z důvodů toho, aby tento nový daňový systém od ledna 1993 opravdu mohl začít fungovat, bude klub Občanské demokratické strany tento vládní návrh zákona podporovat. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďalej sa do rozpravy prihlásil pán Jiří Kincl, ktorý chce informovať Federálne zhromaždenie o stanovisku klubu ľavicových poslancov KSČM. Pripraví sa poslanec Kudláček.

Poslanec SL J. Kincl: Vážené Federální shromáždění, je nepochybné, že nová daňová soustava by měla podporovat stabilitu ekonomických podmínek pro podnikání, a proto dochází proti dosavadní soustavě k těmto změnám.

Za prvé snižuje se zdanění u podnikatelských subjektů. Za druhé zůstává v zásadě zachováno daňové zatížení obyvatelstva. Za třetí dojde k zatížení daněmi u některých skupin obyvatelstva. Za čtvrté zvýší se daňové zatížení spotřebitelů nepřímými daněmi, což se projeví ve spotřebitelské ceně. Za páté značně poroste administrativní náročnost daní.

Spornou otázkou je vyčlenění pojistného z daňové soustavy. Svým charakterem je totiž pojistné daní, protože fondy, které vzniknou, musí stejně vláda garantovat. Nechtěli bychom si připustit, že je vše vedeno snahou vyčlenit pojistné úmyslně, aby se snížil rozsah daňového zatížení obyvatelstva opticky. Vše má však hlubší souvislosti. Totiž práce na nové soustavě financování sociálního zabezpečení a zdravotnictví nejsou propojeny s pracemi na daňové soustavě. Mohlo by se totiž stát, že při schvalování sazeb nebudou sazby pojistného stačit ke krytí výdajů vytvářených z fondů, bude-li vůdčím motivem daňová kvóta nebo se nepodaří snížit daňovou kvótu.

Vážným nedostatkem je skutečnost, že nejsou známy sociálně ekonomické důsledky daňové reformy a bez nich bychom vlastně neměli daňovou soustavu vůbec projednávat. Vůbec projednávat daňovou reformu, aniž známe sazby příspěvků do sociálních fondů, považujeme v této chvíli za politicky a sociálně nedomyšlené, avšak přesto budeme zákon o soustavě daní podporovat. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Kinclovi. Posledným písomne prihláseným je zatiaľ poslanec Kudláček. Udeľujem mu slovo. Pokiaľ sa ešte niekto chce zúčastniť rozpravy, prosím, aby sa prihlásil.

Poslanec SL L. Kudláček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, i tady bylo mnohokrát řečeno, že daně jsou nervy nebo krví ekonomiky. Zákon, který uvádí do naší hospodářské reformy novou soustavu daní, patří bezpochyby k pilířům celé reformní stavby, bez kterého by zůstala přinejmenším rok ještě nedokončená.

Vládní scénář schválila většina poslanců tohoto parlamentu. To bychom měli vzít v úvahu, že zamítnutím zákona odmítáme dokonce naše vlastní, nikoliv žádné cizí, dílo. To by mimo jiné znamenalo souhlasit s tím, že ponecháme naživu tyto nervy ekonomiky zanícené a nefunkční. Podařilo se sice odstranit ty nejnesmyslnější odrůdy pseudodaní, hlavně stovky deformujících sazeb daní z obratu a také se podařilo výrazně snížit daňové zatížení zisku podniků. Ale souhlasit s prodloužením provizória současně znamená, že souhlasíme s tím, že budeme i nadále, nejméně jeden rok, žít v tom, co Schumpeter nazýval daňovým státem.

To je stát, ve kterém je politické rozdělování zdrojů klíčovým faktorem v ekonomice. Státem, který spotřebuje více daní než je potřeba, a ve kterém daně nejsou shledávány jako i nezbytně morální prvek

života společnosti, díky němuž se může dařit i slabým a bezmocným. Můžeme potom vést vášnivé debaty o tom, jak zabránit, aby vysoké daně nebyly nakonec pro rozpočet kontraproduktivní, aby negenerovaly samy o sobě úniky, podvody, či ztrátu chuti k podnikání. Můžeme vést debaty o principu žádné zdanění bez zastoupení, což v přeneseném smyslu znamená hledat takové úrovně a cíle zdanění, které mohou v zastupitelských sborech nalézt odpovídající zastoupení. To všechno je možné.

Co ale nemůžeme, cítíme-li aspoň trochu odpovědnosti za občany této země - ať už tím kdokoliv z nás myslí kohokoliv - je, říci, že daňovou reformu nepotřebujeme, a že je dost času.

V osmdesátých letech reformovalo svoje daňové systémy mnoho zemí, které jsou většinou na nesrovnatelně vyšší úrovni než my. Společným znakem těchto reforem bylo zjednodušení daňových systémů a snížení celkového zatížení. Od Velké Británie, která např. redukovala daň z příjmů až na dvě základní sazby, což je obdoba systému amerického přes Kanadu, Austrálii, Izrael a mnoho dalších. Dokonce i státy, tzv. rozvojové či inflační ekonomiky neváhaly své reformy v pravý čas potvrdit převraty své daňové politiky, např. Chile, ale i taková inflací a narkomafií zmítaná Kolumbie.

Tím vším chci říci, že daně jako zdroj prostředků pro fungování státu i jako nástroj pro hospodářskou prosperitu jsou prostředkem, jehož použít sice vyžaduje svůj čas, ale ten se zároveň nesmí propást. Opak se vymstí pádem do stagnace. A náš úkol není dnes nic více než říci, že současný daňový systém není dobrý, a že potřebujeme zcela nový jednodušší a méně tíživý. Nic více než instalaci tohoto systému zahájit. Pokud potom jde o jednotlivé daně, nechť se vytříbí názory na jejich obsah a úroveň při diskusi o nich samotných. Ale nesouhlasit např. se zavedením daně z přidané hodnoty, to znamená jednoznačně odmítnout princip nepřímé daně, který třeba v různých alternacích doslova zachvátil od padesátých let moderní svět.

Pan poslanec Kočtúch - bohužel zde není - zde dopoledne přirovnal daňovou reformu k semínku, které je třeba nechat déle klíčit. Pokud se nemýlím, jedno z nejodolnějších semen a sice výtrus zhoubné houby dřevomorky vydrží ve stavu schopném oživení maximálně asi 6 let. Tolik času nemáme. Důsledky námitky že nehrozí nebezpečí, tyto důsledky mohou občané sami pocítit mnohem dříve ve své vlastní životní úrovni, na svých vlastních pracovních místech. A já stále věřím, že odpovědný politik, který myslí na více než své zájmy nebo zájmy jakkoliv vymezené skupiny, by měl ze zájmu obecného tato svá směřování aspoň na čas ovládnout. Uznal to nakonec i pan poslanec Zeman.

Závěrem poslední větu. Zákon o nové daňové soustavě podporuje Klub Občanské demokratické aliance. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Kudláčkovi. Máte faktickú poznámku, pán

kolega Tyl, alebo chcete riadne vystúpiť v rozprave? Ďalší prihlásený do rozpravy je totiž poslanec Filip. Takže, pokiaľ máte faktickú poznámku, máte slovo, keď nie, dávam slovo kolegovi Filipovi.

Poslanec SL V. Filip: Vážený pane předsedo, pane předsedající. Dovolte mi jednu malou poznámku k navrženému zákonu. Daňová soustava v Československu vycházela z koncepce roku 1953 a byla značně komplikovaná a vzhledem k jiným cílům určení poměrně značně těžce zatěžovala plátce daní.

Nově navrhovaná soustava sleduje především přizpůsobení našeho daňového systému úrovni, která je obvyklá ve státech s tržní ekonomikou. Jde zejména o jednotnost daňové soustavy státu, snížení daňového zatížení plátců a posílení příjmové základny republik a míst. To bychom měli mít na paměti.

Daňová soustava, tak jak je navrhována, je kombinací daní důchodového typu s daněmi majetkovými a nepřímými. Z tohoto hlediska bude nutné, aby účinně a pružně fungovala daňová správa a to považuji v nadcházejících československých podmínkách za jeden z největších problémů.

V oblasti nepřímých daní jde především o daň z přidané hodnoty a spotřební daň, o které tady budeme hovořit. Tyto daně nahrazují dosavadní daň z obratu. Za pozitivní lze považovat sjednocení různých daní placených obyvatelstvem z příjmů v jednotnou daň z příjmů fyzických osob, stejně jako sjednocení různých odvodů ze zisku důchodové a zemědělské daně v daň z příjmů právnických osob. Výrazně se tak zjednoduší odvody a daně placené z mezd a odměn, které budou nahrazeny příspěvky, pojistným placeným zaměstnavateli i jednotlivci do veřejně prospěšných fondů.

Nově se však zavádí daň z nemovitostí, kterou budou zatěžovány veškeré budovy, pozemky a stavby a silniční daň, kterou budou platit zejména dopravci podnikající v oblasti přepravy, a to přepravy osobní a nákladů. Není však jasné, zda o tuto daň poklesne cena paliv a mazadel.

Dosavadní notářské poplatky z dědictví, darování a převodu nemovitostí mají být nahrazeny daní dědickou, darovací a z jiného nabytí nemovitostí a především upraveny sazby těchto daní. Nově se navrhuje zařadit do daňové soustavy daň z ochrany životního prostředí.

To všechno znamená, že navrhovaná soustava daní odpovídá evropskému standardu. Je však nutné, aby při její realizaci došlo ke skutečnému snížení daňového zatížení a vybudování pružně a účinně fungující daňové správy.

A teď vlastní důvod mého vystoupení. Přestože v této chvíli nelze říci, že při projednávání jednotlivých daní nedojde ke zbytečnému přetížení obyvatel, je nutné pro efektivní fungování systému, tento zákon schválit. Zákon jako řada jiných budu podporovat, ale žádám vás, tak jak tady všichni sedíme, ale i ty, kteří odešli momentálně jinam, abychom za několik chvil při schvalování konkrétních daní nezapomněli, jaká je naše odpovědnost vůči obyvatelstvu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Filipovi. Ďalej sa do rozpravy hlási pán poslanec Tyl. Dávam mu slovo.

Poslanec SL M. Tyl: Pane předsedo, pane předsedající, já jsem se hlásil k jisté věcné námitce nebo připomínce ve vystoupení kolegy Ryndy. Vyložím, o jakou věcnou námitku jde. A z toho pak plyne procedurální návrh.

Kolega Rynda navrhl, aby freony a pesticidy byly zařazeny do systému zdaňovaných položek a dal je tak na jednu rovinu. Co se týče freonů, nebudu nikterak oponovat, nicméně uvnitř mnoha set pesticidů používaných především v zemědělství je velká skupina látek, které v každém případě jsou považovány za látky, které neohrožují životní prostředí. S tím je také výrobci vyvíjeli a na to také velké firmy jako Nonsanto, ICI a podobné dostaly neuvěřitelné dotace, aby takové výrobky vyvinuly. Třeba pesticid Glean, kterého se používá sedm a půl gramu na hektar je považován za ekologický pesticid a my bychom neměli nástroj, jak takový pesticid odlišit od samozřejmé většiny těch, které působí na ekologii záporně. Čili kdybychom tuto celou kategorii zahrnuli, jak on navrhuje, myslím, že bychom se dopustili právě chyby na procesu, kterému se chceme vyhnout.

Navrhuji proto, aby se v hlasování o jeho pozměňovacím návrhu rozdělila ta část, která pojednává o freonech jako celku, a část, která pojednává o pesticidech, a to tak, aby se přinejmenším o pesticidech hlasovalo zvlášť. A pokud to nebude blíže specifikováno, pak bych je raději z toho vypustil, než abych zahrnul i tu desetinu již ekologicky vymyšlených (specifik). Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kolega Rynda sa chce vyjadriť s faktickou poznámkou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP