Středa 15. dubna 1992

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Váš protest je zaznamenaný aj zvukovo.

Společný zpravodaj výborů SN L. Patočka: Nikdy jsem to neřekl. Pan kolega typicky advokátským způsobem mi to dal do úst. Já jsem jen řekl, že to byl politický konsensus, což je pravda. Nyní prosím, aby se vyjádřil zpravodaj za SL.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Opäť vás prosím, aby sme neukrivdili židovským náboženským spoločnostiam a malým cirkvám, aby ste podporili tento návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím pána poslanca Motyčku.

Poslanec SN K. Motyčka: Za navrhovatele je stanovisko stejné, necháme na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pristúpime k hlasovaniu. Hlasujeme o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Szöcsa.

Kto súhlasí s týmto pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 9.51)

(SN-ČR 19, SN-SR 31, SL 35)

Kto je proti?

(SN-ČR 13, SN-SR 4, SL 11)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 26, SN-SR 12, SL 52)

V českej časti Snemovne národov: devätnásť pre, trinásť proti, dvadsaťšesť sa zdržalo hlasovania. V slovenskej časti Snemovne národov: tridsaťjeden pre, štyria proti, dvanásť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu: tridsaťpäť pre, jedenásť proti, päťdesiatdva sa zdržalo hlasovania.

Konštatujem, že tento návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Pokračujeme v predkladaní návrhov.

Společný zpravodaj SN J. Patočka: Další návrh je opět poslankyně Matochové, která navrhuje v § 1 vypustit odstavec 5. I v tomto případě mám za to, že jde pouze o legislativně technickou záležitost, neboť odstavec 5 by tam byl dvakrát. Doporučuji tedy nehlasovat o tom a přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Matochová by súhlasila? (Souhlasí.) Namieta niekto proti takému postupu? Hlási sa pán poslanec Měrák.

Poslanec SN P. Měrák: Já nemám námitku, pane předsedající, mám jenom skromnou prosbu.

Z materiálu, který mám k dispozici - 955 a 1392 - nevyplývá, že by tam byly dva odstavce 5. Nerozumím tomu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Matochová, prosím.

Poslankyně SN S. Matochová: Tato věc je upravena v § 6 Způsoby odnětí, jedná se o dvojí úpravu v jiném paragrafu, takže tento odstavec je nadbytečný.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Měrák je spokojný s týmto vysvetlením?

Hlási sa ešte pán poslanec Jedinák? Nie.

Máme teda za to, že snemovne súhlasia s návrhom pani poslankyne Matochovej aj bez hlasovania.

Pokračujeme ďalej.

Zpravodaj SN J. Patočka: Další návrh je pana poslance Borose, tentokrát k tisku 1392, to je ten tisk již upravený ústavně právními výbory. Číst ho nebudu, jde tam o tutéž záležitost jako v předchozích dvou návrzích, o posunutí hranice na 29. září 1938. Osobně nedoporučuji.

Společný zpravodaj SL F. Magyar: Ja naopak, do tretice, apelujem na vás, aby sme nekrivdili malým náboženským cirkvám a židovským náboženským obciam.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím pána navrhovateľa.

Poslanec SN L. Motyčka: Stanovisko za navrhovatele je stejné - necháváme tuto věc na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať.

Kto súhlasí s predloženým pozmeňovacím návrhom poslanca Borosa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 9.54)

(SN-ČR 17, SN-SR 32, SL 41)

Kto je proti?

(SN-ČR 11, SN-SR 5, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 24, SN-SR 10, SL 43)

V českej časti Snemovne národov: sedemnásť pre, jedenásť proti, dvadsaťštyri sa zdržalo hlasovania. V slovenskej časti Snemovne národov: tridsaťdva pre, päť proti, desať sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu: štyridsaťjeden pre, osem proti, štyridsaťtri sa zdržalo hlasovania.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Pokračujeme ďalej.

Společný zpravodaj SN J. Patočka: Další návrh je pana poslance Tahy k tisku 1392 k bodu 3, kde doporučuje, aby za slovy "samostatnými zákony" byla zrušena tečka a pokračovalo se větou "pro zmírnění těch křivd, které byly uskutečněny před 25. 2. 1948".

Tady jde vlastně jen o to, že pan poslanec Tahy doporučuje, aby situace křivd před rokem 1948 byla řešena novými zákony.

V tomto případě doporučuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Domnívám se, že na návrh paní poslankyně Matochové jsme odstavec č. 5 vypustili, takže v něm nemůžeme provádět úpravu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Magyar.

Společný spravodaj výborů SL SL F. Magyar: To je omyl, pán kolega. Návrh poslankyne Matochovej sa týkal tlače 955, zatiaľ čo teraz ide o tlač 1392. Ide teda o inú päťku.

Inak sa pripájam k návrhu svojho kolegu a odporúčam návrh pána poslanca Tahyho prijať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán predkladateľ?

Poslance SN L. Motyčka: Za navrhovatele doporučujeme přijmout pozměňovací návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Tahyho.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 9.57)

(SN-ČR 29, SN-SR 37, SL 60)

Kto je proti?

(SN-ČR 10, SN-SR 1, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 17, SN-SR 12, SL 32)

V českej časti Snemovne národov: dvadsaťdeväť pre, desať proti, sedemnásť sa zdržalo hlasovania. V slovenskej časti Snemovne národov: tridsaťsedem pre, jeden proti, dvanásť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu: šesťdesiat pre, osem proti, tridsaťdva sa zdržalo hlasovania.

Návrh nebol prijatý v Snemovni národov. Návrh teda nebol prijatý.

Pokračujeme.

Společný zpravodaj SN J. Patočka: Další pozměňovací návrh je opět od pana poslance Tahyho, tentokrát k tisku 1392 k bodu 6, tam navrhuje před slovy "Armáda spásy" nahradit spojku "a" čárkou, za níž následuje věta "Česká katolická charita, Slovenská katolická charita a Diakonia,...".

Doporučuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím pána predkladateľa.

Poslanec SN L. Motyčka: Doporučuji též.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán spravodajca Magyar.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Tiež.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Kto súhlasí s odporúčaním a s návrhom, ako ho predložil pán pos

lanec Tahy, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasování: 9.58)

(SN-ČR 36, SN-SR 36, SL 75)

Kto je proti?

(SN-ČR 4, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 19, SN-SR 17, SL 27)

V českej časti Snemovne národov: tridsaťšesť pre, štyri proti, devätnásť sa zdržalo hlasovania. V slovenskej časti Snemovne národov: tridsaťšesť pre, nikto proti, sedemnásť sa zdržalo. V Snemovni ľudu: sedemdesiatpäť pre, jeden proti, dvadsaťsedem sa zdržalo hlasovania.

Návrh nebol prijatý v Snemovni národov. Návrh teda nebol prijatý.

Pokračujeme ďalej.

Společný zpravodaj SN J. Patočka: Další je návrh paní poslankyně Matochové k tisku 955, která navrhuje v § 4 nahradit slovo "nebo" čárkou - máte to hned v prvém řádku § 4 tisku 955. A dále navrhuje vypustit slovo "budov", to je v prvním řádku na straně 3 nahoře.

Opět v tomto případě máme za to, že jde čistě o legislativně technickou záležitost a nedoporučujeme hlasovat, nýbrž přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Matochová by súhlasila s takýmto riešením? (Poslankyně SN S. Matochová: Ano.)

Nie sú proti tomuto postupu námietky? (Nebyly.)

V prípade, že nie sú námietky, konštatujem, že súhlasíme s pozmeňovacím návrhom pani poslankyne Matochovej.

Pristúpime k ďalšiemu návrhu.

Společný zpravodaj SN J. Patočka: Dalším návrhem je opět návrh paní poslankyně Matochové k tisku 955, a to k § 5.

Ta navrhuje, aby v § 5 v bodě 2 byla vypuštěna poslední věta, která zní: "Včetně snach, zeťů, švagrů a švagrových", dále "i osoby blízké těmto osobám" by se připojilo za tato slova. V tomto případě jde o zúžení, já osobně doporučuji.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Ja odporúčam, ale prepáčte, trochu som sa zamyslel. Neviem, či kolega spomenul, že v texte za § 5 treba vsunúť odsek 2, pretože § 5 má viac odsekov, takže ide o odsek 2. Inak súhlasím.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, ide o odsek 2. Pán predkladateľ súhlasí? (Ano.) Hlasujeme o pozmeňovacom návrhu pani poslankyne Matochovej.

Pýtam sa, kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 10.01)

(SN-ČR 43, SN-SR 43, SL 86)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 8, SN-SR 5, SL 11)

Snemovňa národov - Česká republika: štyridsaťtri, nula, osem. Snemovňa národov - Slovenská republika: štyridsaťtri, nula, päť, Snemovňa ľudu: osemdesiatšesť, dva, jedenásť.

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Další je opět návrh poslankyně Matochové, už na straně tři pozměňovacích návrhů, kde navrhuje, aby v tisku 955 § 6 odst.1 bylo doplněno za slovo "věci" slovo "movité" a slovo "odejmutí" v textu pod písmenem a) bylo nahrazeno slovem "odnětí".

I v tomto případě mám za to, že jde o slovní a legislativně technické zpřesnění a doporučuji nehlasovat a přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Má niekto opačný názor? Pani poslankyňa Matochová by súhlasila s takýmto riešením? (Ano.) Konštatujeme, že tento návrh bol prijatý bez hlasovania všeobecným konsensom. Prosím, pokračujeme.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Další je opět návrh poslankyně Matochové k tisku 955 § 6 odst. 2. Ve 4. řádku to máte, nahradit v textu slovo "smlouvu" slovy "dohodu s oprávněnou osobou".

Zde jde opět o vyloženě legislativně technickou poznámku, ta slova mají vlastně týž význam, pouze je to určité zpřesnění. Navrhuji rovněž nehlasovat a přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno. Má niekto v tomto prípade opačný názor? (Nemá.) Nie je to tak. Prijímame bez hlasovania všeobecným konsenzom.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Stejná je i situace v dalším návrhu poslankyně Matochové. V § 6 odst. 5 tisku 955 ve druhé řádce nahradit slovo "zabezpečené" slovem "zajištěné". Je to téměř totožné a navrhuji opět přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tam je námietka.

(Hlas z pléna: Prosím pány zpravodaje, aby to nečetli, je to jeden řádek, když se na to podíváme, očima to přelétneme, je to hned. Je to zbytečná ztráta času. Děkuji.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Budeme pokračovať. Domnievam sa, v duchu tejto námietky.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Akceptujeme to. V § 7 navrhuje poslankyně Matochová opět legislativně technickou úpravu. Navrhujeme přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Má niekto námietky? (Ne.) Nemá. Pokračujeme.

Společný zpravodaj SN J. Patočka: § 10, opět poslankyně Matochová navrhuje, aby se v § 10 odst. 5 přeformulovala věta: "Notářské a správní poplatky..." Opět doporučuji přijmout bez hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Má niekto námietky? Nemá. Prijali sme bez hlasovania. Pokračujeme.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Poslanec Boros k tisku 1392 navrhuje, aby tam byl dán nový odstavec 2 ve znění: "Ruší se všechny právní normy, správní a jiné akty vzniklé po 29. září 1938, které zapříčinily majetkovou újmu církvím ..." Osobně si myslím, že z právního hlediska je taková generální zrušovací klauzule naprosto nepřijatelná. Ale doporučujeme, aby byla zpřesněna a aby tam bylo jasně a konkrétně řečeno, že se zrušuje § 10 zákona č. 218/49 Sb., ve znění pozdějších předpisů o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán spravodajca, to je iný návrh, ktorý tu v tejto podobe nepadol. Obávam sa, že to nie je štylistická úprava.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Mohu říci, že tak jak, to navrhl pan poslanec Boros, zrušovací klauzuli přijmout nelze. Nedoporučuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Borosa, pokiaľ ho pán poslanec Boros nechce stiahnuť. (Nechce.) Nie.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Boli tu už prípady, že boli dané navrhovateľovi možnosti súhlasiť s úpravou. Myslím, že aj v tomto prípade by sa mohlo postupovať rovnako.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To nie je štylistická úprava, to je úprava, ktorá redukuje rozsah pozmeňovacieho návrhu na rozsah menší a to je celkom iný návrh. Budeme hlasovať.

Kto súhlasí s predloženým návrhom poslanca Borosa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 10.07)

(SN-ČR 6, SN-SR 22, SL 14)

Kto je proti?

(SN-ČR 22, SN-SR 12, SL 19)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 24, SN-SR 17, SL 64)

Ďakujem. Snemovňa národov - Česká republika:

šesť, dvadsaťdva, dvadsaťštyri. Snemovňa národov - Slovenská republika: dvadsaťdva, dvanásť, sedemnásť. Snemovňa ľudu: štrnásť, devätnásť, šesťdesiatštyri.

Návrh bol zamietnutý v obidvoch snemovniach. Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Už jsme na straně 4 u posledních pozměňovacích návrhů, u návrhu poslance Szöcse k tisku 1392. Opět navrhuje takovou zrušovací generální klauzuli, že se ruší všechny právní normy. Čili z právního hlediska je to myslím nepřijatelné. Chtěl bych navrhnout panu poslanci, aby to stáhl. Osobně nedoporučuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Szöcs, myslím, nie je prítomný.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Pán poslanec Szöcs je po operácii oka, je ospravedlnený.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP