Úterý 14. dubna 1992

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Vyjadril by som sa k niektorým diskusným príspevkom. Pán poslanec Zeman, ktorý nie je prítomný, mal námietky proti postupu, akým bude majetok vrátený. Ale v tomto smere nepodal žiaden konkrétny návrh. Dovolil by som si ho aj v neprítomnosti upozorniť na to, že iná otázka je postup, či sa to vráti za mesiac, za rok alebo za päť či desať rokov, iná otázka je právo, že oprávnený majiteľ bude mať štátom uznané právo na svoj majetok, aby majetok mohol eventuálne postupne preberať.

K návrhu klubu Komunistickej strany Čiech a Moravy prednesenému pánom poslancom Kosom musím vyjadriť poľutovanie, že pán profesor Mečl, ktorého si vysoko vážim ako odborníka, zabudol členom svojho klubu vysvetliť to, čo nám veľmi zdôrazňoval na zasadnutí ústavnoprávnych výborov a čo ja, ako právnicky nekvalifikovaná osoba, by som vyjadril tak, že cirkevný majetok je z právneho hľadiska iná kategória ako majetok právnických osôb. Z toho dôvodu pokladám za povinnosť upozorniť vás na to, že reštitúciou majetku neotvárame reštitúciu majetku právnických osôb. Preto týmto zákonom nevytvárame žiadny precedens na reštitúciu majetku právnických osôb. Ba majetok cirkvi nie je ani majetkom fyzických osôb, teda nie je ani dôvod, aby sme z reštitúcie vylúčili židovské náboženské obce a malé cirkvi, ktorých majetok bol odobraný pred 25. februárom 1948. Práve naopak, je to našou morálnou a právnickou povinnosťou, aby sme zadosť učinili aj židovskej náboženskej obci.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, vystupujete teraz ako spravodajca snemovne. Rozprava je skončená. Držte sa svojej úlohy spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Veď upozorňujem práve na to, že neotvárame precedens.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ale ja sa obávam, že ste vstúpili do polemiky s predrečníkmi. Vy máte byť spravodajcom.

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: Tak potom neviem. Keď si myslíte, že je to polemika, vzdávam sa slova.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Myslel som, že zrekapitulujete prednesené pozmeňovacie návrhy a prípadne jeden po druhom ich budete navrhovať na schválenie alebo neschválenie.

Vážení kolegovia, v tejto chvíli nám rozdávajú pracovníčky aparátu zoznam pozmeňovacích návrhov - tlač 1419 k návrhu novely ústavného zákona č. 143/ /1968 Zb., o spôsobe voľby prezidenta. Navrhujem

vám, aby sme prerušili prerokúvanie tohto zákona o reštitúcii cirkvi a aby sme sa vrátili k prerokúvaniu ústavného zákona č. 143/1968 Zb., a to tým spôsobom, že budeme hlasovať o jednotlivých pozmeňovacích návrhoch v zmysle príslušných návrhov spravodajcov obidvoch snemovní k tomuto bodu programu.

Žiadam všetkých, ktorí sa nachádzajú mimo rokovaciu sieň, aby do nej vstúpili, aby sa oboznámili so súborom pozmeňovacích návrhov. Potom pristúpime k hlasovaniu.

Ďakujem spravodajcom k návrhu zákona o majetkovej reštitúcii cirkvi. Myslím, že k hlasovaniu o tomto zákone sa po príslušných úpravách pozmeňovacích návrhov dostaneme zajtra ráno. Pán poslanec Patočka sa domnieva, že hlasovať je možné ešte dnes.

Vážení kolegovia, poslanec Patočka ako spravodajca Snemovne národov k návrhu zákona o reštitúcii cirkvi by teraz predniesol návrh spravodajcov.

Společný zpravodaj výborů SN J. Patočka: Vzhledem k tomu, že se sešla celá řada velice závažných pozměňovacích návrhů, které bude nutno projednat i s předkladatelem, navrhujeme, aby se o tomto návrhu zákona hlasovalo hned zítra ráno. Potřebovali bychom si to ještě večer projít a upravit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz pristúpime k hlasovaniu o pozmeňovacích návrhoch k návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a doplňuje ústavný zákon č. 143/1968 Zb., o čs. federácii, v znení neskorších predpisov - tlač 1390 a 1485. Tento bod programu viedol počas rozpravy pán poslanec Zdeněk Jičínský. Ja ho žiadam, aby sa ujal vedenia hlasovania k tomuto bodu. Počkáme na jeho príchod aj príchod ostatných.

Ide o ústavný zákon, kde je potrebný súhlas najmenej 45 členov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike a podobný počet poslancov zvolených v Českej republike, 90 poslancov Snemovne ľudu musí tiež vyjadriť svoj súhlas.

Medzitým si dovolím upozorniť vás na zajtrajší program. Okrem hlasovania k práve prerušenému bodu o majetkovej reštitúcii a rehabilitácii cirkvi by sme prerokovali vládny návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 143/1968 Zb., t.j. tlač 1410 a 12491. Ďalej vládny návrh zákona o sústave daní - tlače 842 a 1390, potom daňové zákony - tlače 1407 a 1488, 1418, 1490, 1408 a 1489. A nakoniec tlač 1493, to je návrh, ktorým sa predkladá na vyslovenie súhlasu návrh na ukončenie platnosti obchodnej zmluvy medzi Československom a Japonskom.

Odovzdávam vedenie schôdze prvému podpredsedovi pánovi Zdeňkovi Jičínskemu.

(Řízení schůze převzal první místopředseda FS Z. Jičínský:)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, prosím chvíli o strpení. Skupina navrhovatelů jednala. Zřejmě budeme nuceni hlasování o této věci odložit, protože skupina navrhovatelů nebyla s to v době, kterou měli k dispozici, dohodnout přesný postup.

Prosím ještě, aby se dostavil kolega Mečl, aby jménem navrhovatelů navrhl postup projednávání v této věci. Prosím kolegu Mečla, aby navrhl další postup jednání pokud jde o ústavní novelu upravující způsob volby prezidenta. Slovo má pan poslanec Mečl. (Zaujměte, prosím, svá místa, věnujte pozornost tomuto sdělení.)

Poslanec SN J. Mečl: Dámy a pánové, sešla se skupina navrhovatelů se zpravodaji a předkladateli v podstatě těch zásadních pozměňovacích návrhů. Podle mého názoru je toto jednání přibližně v polovině. Snažíme se o schůdné řešení, které by zabezpečilo přijetí tohoto ústavního zákona.

Myslím, že všichni v této skupině jsme toho názoru, že tento zákon je zapotřebí přijmout a je zapotřebí ho přijmout ve znění, které bude vyhovovat třípětinové většině Federálního shromáždění. Projednali jsme základní návrhy týkající se systému volby (dvou nebo tří kol) i prodloužení výkonu funkce prezidenta do té doby, než bude zvolen prezident nový.

V současné době potřebujeme projednat ještě další pozměňovací návrhy, které byly předloženy. Myslím, že některé zásadní se nám podařilo z velké části vyřešit.

Kolegové si ale vyžádali při přijetí kompromisních řešení ještě konzultaci s poslaneckými kluby. Doporučuji proto Federálnímu shromáždění, aby jednání o tomto ústavním zákonu přerušilo, a aby se hlasovalo o tomto ústavním zákoně o volbě prezidenta republiky zítra.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nemáme v podstatě na vybranou, protože jiná možnost není. Nemůžeme hlasovat o návrhu, který není navrhovateli předložen. Teď je 16.24 hodin. Prosím o sdělení Kancelář, aby uvedla místnosti, ve kterých se budou konat které výbory. (Výbory, které byly plánovány od 18.00 hodin, mohou začít jednání dříve. Stejně tak, po skončení schůze se okamžitě sejde v místnosti 214 předsednictvo Federálního shromáždění.)

Zároveň po skončení schůze bude pokračovat skupina navrhovatelů tohoto zákona v místnosti 026. Pan kolega Tahy na chvíli předá řízení hospodářských výborů partnerovi, poslanci Zahrádkovi. Poslanec Špaček má sdělení.

Poslanec SL J. Špaček: Pane místopředsedo, prosím, kdybyste mohl ještě jednou zopakovat čísla tisků, které by měly být na pořadu zítra.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Na zítřejším programu, kromě toho, že bychom měli hlasovat o návrhu ústavního zákona týkajícího se volby prezidenta republiky, budou projednávány tyto tisky: 1410 a 1491, dále 842 a 1390, 1407 a 1488, další 1418 a 1490, dále 1408 a 1489 a posléze 1493.

Znovu žádám Kancelář o sdělení, ve kterých místnostech jednají výbory, abych to mohl poslancům sdělit.

Výbory ústavněprávní budou jednat v místnosti 274, výbory hospodářské ve Sněmovně národů, výbory zahraniční v místnosti "X", výbory pro životní prostředí v místnosti 209 a předsednictvo Federálního shromáždění v místnosti 214. (Uznávám námitku pana kolegy Tahy, že je tady jisté personální překrývání, pokud jde o společné porady, ale myslím, že schůzka navrhovatelů, pokud jde o tento bod, který jsme projednávali, bude velmi krátká, a že pan poslanec Tahy se bude moci uvolnit pro jednání výboru resp. předsednictva.

Předsednictvo má na pořadu především jednání o úpravě dispozic s majetkem poslaneckých klubů. Tam se dohodneme tak, aby účast členů předsednictva nebránila jednání členům výborů. Myslím, že to lze operativně zajistit.

Prosím tedy poslance, aby se odebrali do místností, které jsem uvedl. Pokračuje jednání výborů, které mají na pořadu dokončení jednání nezbytných pro úspěšný průběh této schůze. Dále pokračuje v místnosti 214 předsednictvo FS a na krátkou poradu se ještě sejdou navrhovatelé ústavního zákona.

Je tady nová zpráva od předsedy hospodářského výboru. Prosím, členové hospodářských výborů, věnujte jí pozornost.

Poslanec SL P. Zahrádka: Prosím hospodářské výbory, aby se sešly až v 18.30 hodin, z toho důvodu, že nemůže dříve přijít předkladatel pan ministr Bakšay, který bude mít teď návštěvu z Maroka. Hospodářské výbory se tedy sejdou ve Sněmovně národů v 18.30 hodin. (Pravděpodobně to nebude dlouhé jednání.) Děkuji vám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dnešní schůzi končím. Zítra začínáme přesně v 9.00 hodin.

(Schůze přerušena v 16.30 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP