Úterý 10. března 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Ďakujem. S touto úpravou budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Voleníka - § 19 ods. 4.

(13.53 hodin)

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 51, SN SR 44, SL 84) Ďakujem.

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 0, SN SR 5, SL 13) Ďakujem.

Jeden v obidvoch častiach Snemovne národov a jeden zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh bol prijatý poslancami obidvoch snemovní. Prosím, ďalšie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL P. Jégl: Následuje několik návrhů, které mají legislativní povahu. Jednak je to záměna číslování u § 23 a § 23 a) - tj. v závislosti na § 24.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Má niekto námietku voči takejto interpretácii? Nemá. Všetci to považujeme za legislatívno-technickú úpravu.

Společný zpravoaj výborů SL P. Jégl: Další legislativní úprava se týká § 23 odst. 1, kde se slova "ministrům vlády ČSFR" nahradí slovy "členům vlády ČSFR".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nemá nikto námietku, aby sme to takto interpretovali? Nie sú námietky.

Společný zpravodaj výborů SL P. Jégl: Další úprava se týká § 23, taktéž odst. 1, kde se slova "služební povinnost" nahrazují slovy "výkon vojenské činné služby". Jedná se opět o legislativní zpřesnění tohoto pojmu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Má niekto iný názor na túto úpravu? Nemá nikto.

Společný zpravodaj výborů SL P. Jégl: Další, poslední legislativní úprava, se týká § 23 odst. 2, který bude znít po této úpravě takto: "Nepřevezmou-li osoby uvedené v odst. 1 dobrovolně služební povinnost, může jim být uložena pouze za mimořádných opatření a v době branné pohotovosti státu." Jedná se o sjednocení dikce tohoto ustanovení s ostatními ustanoveními branného zákona.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce sa niekto vyjadriť alebo namieta niekto proti takejto interpretácii? Nikto.

Společný zpravodaj výborů SL P. Jégl: K bodu 26 § 23 podal pozměňující návrh poslanec Haško, který se opět týkal vymezeného okruhu ústavních činitelů. Rád bych se otázal, zda trvá na hlasování, když byla zamítnuta modifikace § 5 odst. 4. Tudíž, pokud bychom přijali toto ustanovení, byli bychom v jistém rozporu s jiným ustanovením tohoto branného zákona.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Haško netrvá, sťahuje tento návrh. Hlási sa pán poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Měl bych technickou poznámku. V rámci sepisování pozměňujících návrhů a interpretace mého vystoupení, pravděpodobně došlo k nedopatření. Jako první bod jsem tam navrhoval § 23 vůbec vypustit, a potom, vezmete-li si v úvahu moje pozměňovací návrhy v bodu 26 § 23, dále uvádím, v případě ponechání nově navrhovaného znění § 23, doporučuji ve třetím odstavci nahradit slovo "o" slovem "po". Tam se to nedopatření nedostalo - vypustit celé znění § 23. Dávám ke zvážení, jak pokračovat dál.

Společný zpravodaj výborů SL P. Jégl: K tomu poznámku - tam jsem to pokládal za samozřejmost, že to tam vypadlo, takže jsem se o tom ani nezmiňoval. Co se týče vypuštění § 23 - tento návrh zde není obsažen. Nebyl předán písemně. V této chvíli si skutečně nevzpomínám, zda se o něm zmínil pan poslanec ústně.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Voleník, nedali ste to písomne spravodajcom. Je to vaša povinnosť. Pokiaľ ste to písomne neodovzdali spravodajcom, prirodzene to do návrhu nezahrnuli a nemáme teda o čom hlasovať. Musíte to zobrať na vedomie.

Společný zpravodaj výborů SL P. Jégl: Poslanec Haško tedy stáhl svůj pozměňovací návrh, pokud jsem dobře postřehl.

Potom je zde další návrh poslance Haška, který se týká § 26, kde navrhuje doplnit v § 26 odst. 1 za text "sboru hradní policie" text "členů městské policie". V § 26 odst. 2 - za text "služební poměr" text "anebo pracovní poměr". K této záležitosti zde bylo diskutováno stanovisko zástupců navrhovatele i zpravodajů. Je zamítavé.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trvá pán poslanec Haško na hlasovaní? Môžeme hlasovať o obidvoch návrhoch naraz? Áno.

(Hlasovanie: 13.58)

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Haška, ktorý je uvedený na strane 2 pozmeňujúcich návrhov, k § 26. Kto je za tieto návrhy, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 1, SN SR 27, SL 9) Ďakujem.

Kto je proti? (SN ČR 15, SN SR 5, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 34, SN SR 16, SL 75) Ďakujem.

Dvaja, traja a traja poslanci nehlasovali.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni. Ďalej prosím.

Společný zpravodaj výborů SN J. Mlynárik: Ďalší návrh, poradové číslo 4, poslanec Voleník - § 23 ods. 3, predložku "o" nahradiť predložkou "po". Domnievam sa, že ide o legislatívno-technickú úpravu, o ktorej nie je treba hlasovať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Má niekto iný názor? Nemá. Považujem to za legislatívno technickú úpravu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Mlynárik: K bodu 32, § 27 - pán kolega Voleník navrhuje upraviť text takto: V § 27 doterajší odsek 3 sa označuje ako ods. 4. Text odseku je v platnom znení branného zákona ako ods. 3. Považujeme to tiež za legislatívno technickú úpravu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Má niekto námietku proti tomuto konštatovaniu spravodajcu Mlynárika? Nemá nikto. Takže aj tento návrh má charakter legislatívno-technickej úpravy a takto bude zaradený do definitívneho textu.

Teraz budeme hlasovať o celom návrhu. Prosím poslancov, ktorí sa zdržiavajú v priľahlých priestoroch, aby sa dostavili k hlasovaniu.

Konštatujem, že obidve snemovne sú schopné uznášať sa, pretože v Snemovni národov je 107 poslancov, z toho 55 zvolených v Českej republike a 52 zvolených v Slovenskej republike a 102 poslancov Snemovne ľudu. Budeme hlasovať.

(Hlasování: 14.01)

Kto súhlasí s návrhom zákona tak, ako je uvedený v parlamentnej tlači 1265 a v uznesení 1327 v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré sme schválili a v znení legislatívnych úprav a podľa odporúčania spravodajcov snemovní, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 47, SN SR 46, SL 83) Ďakujem.

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 1) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 7, SN SR 5, SL 17) Ďakujem.

Jeden poslanec v slovenskej časti SN a jeden poslanec v Snemovni ľudu nehlasovali. I tak konštatujem, že poslanci obidvoch snemovní zákon schválili.

Po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie ČSFR schválilo zákon, ktorým sa mení a dopĺňa branný zákon č. 92/1949 Zb., v znení neskorších predpisov. Ďakujem ministrovi obrany Lubošovi Dobrovskému za výklad a obidvom spravodajcom za prácu s pozmeňujúcimi návrhmi.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 323 , SN č. 507, SL č. 481)

Teraz mi dovoľte niekoľko organizačných pokynov. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, teraz je čas vyhradený pre rokovania výborov (začnú rokovať o 14. hodine - ústavnoprávne výbory v miestnosti 274, zahraničné výbory v miestnosti 201, hospodárske výbory v miestnosti X, sociálne a kultúrne výbory v miestnosti 102 a výbory branné a bezpečnostné tu, v Snemovni ľudu.

Zajtra začneme o 14. hodine. Dopoludnie je tiež vyhradené rokovaniu výborov. Teda 21. spoločná schôdza bude pokračovať zajtra o 14. hodine s týmto programom:

- vládny návrh na účasť ČSFR na mierovej operácii OSN v Juhoslávii (tlač 1322 a 1368),

- návrh zákona o platových pomeroch sudcov Najvyššieho súdu a sudcov a justičných čakateľov vojenských súdov (tlač 1280 a 1324),

- správa Generálneho prokurátora ČSFR (tlač 892, 1233 a 1239),

- voľba predsedu a podpredsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie,

- návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje zákon 384/1990 Zb., to je tlač 1369,

- a podmienečné odpovede na interpelácie. "Podmienečné" hovorím preto, že nemáme stanovisko predsedu vlády, ktorého sme požiadali, aby na zajtrajšie odpoludnie uvoľnil príslušných ministrov, aby sme mohli začať prerokúvať odpovede na interpelácie a uvoľnili tak piatok dopoludnie, kedy máme tiež bohatý program, ktorý nemôžeme prerokúvať zajtra.

Ďakujem vám a prajem úspešné rokovanie vo výboroch.

Prerušujem rokovanie 21. spoločnej schôdze do zajtra do 14. hodiny.

(Schůze přerušena ve 14.05 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP