Středa 4. března 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má paní poslankyně Šormová.

Poslankyně SL R. Šormová: Samozřejmě zdůvodnění o technických problémech znám. Domnívám se ale něco jiného. Hlavně bych ale chtěla říci - a stalo se to, co jsem říkala před hlasováním - že jsem to navrhovala k odstavci 1, protože jsem se domnívala, že bod 10 bude součástí základu, o kterém hlasujeme. Pokud zůstal § 19 ve znění vládního návrhu, můj návrh se týká jak odstavce 1, tak odstavce 2, protože ty tam zůstaly oba. Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Áno, je to tak. Aj odseky prvého aj odseky druhého, pretože to sa týka vládneho návrhu. Na to ešte nadväzuje návrh na vypustenie odseku 4 - to navzájom súvisí. O návrhoch k odsekom 1, 2 a 4 odporúčam hlasovať. Predkladateľ neodporúča, spravodajcovia nechávajú na rozhodnutie snemovniam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasujeme o těchto návrzích současně? (Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Ano.)

(Hlasování: 16.46)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN 21, SL 30) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 15, SL 22) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 55, SL 36) Děkuji. Ve Sněmovně národů dvacet jedna pro, patnáct oproti, padesát pět se zdrželo, ve Sněmovně lidu třicet pro, dvacet dva proti, třicet šest se zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Ďalší návrh je k § 21 - poslanec Čičmanec.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je tam ale ještě původní návrh ústavně právních výborů - bod 12 zprávy 1324, se kterým navrhovatel nesouhlasil.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Pokiaľ sa nemýlim, o bode 12 sme hlasovali. Hlasovali sme o bode 9, 10 a 12.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Měl jsem za to, že o bodě 9 a 10. Dobře. Uveďte tedy, prosím, ještě jednou.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Zostáva pôvodný návrh § 21 - tam pán poslanec Čičmanec odporúča, aby sa vypustilo písmeno b). (Poslanec SL P. Čičmanec: Návrh sťahujem.) Sťahuje.

Zostáva ešte návrh pani poslankyne Šormovej, ktorý sa týka práve písmena b). Musíme o tom hlasovať. Pani poslankyňa Šormová podala obdobný návrh s tým, že ešte v písmene a) odporúča vypustiť druhú časť vety "predložil kópiu zápisu do piatich dní federálnemu ministerstvu vnútra". Predkladateľ neodporúča, spravodajcovia tiež neodporúčajú aby to bolo schválené.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(Hlasování: 16.49)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN 4, SL 13) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 18, SL 30) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 67, SL 45) Děkuji. Ve Sněmovně národů čtyři pro, osmnáct proti, šedesát sedm se zdrželo, ve Sněmovně lidu třináct pro, třicet proti, čtyřicet pět se zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Teraz by sme mali rozhodnúť, pretože predkladateľ nesúhlasí s návrhom pod bodom 14 - to je § 23 (nový § 22).

Predkladateľ nesúhlasí. Spravodajcovia, pretože je to uznesenie ústavnoprávnych výborov, odporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to jasné. Budeme hlasovat.

(Hlasování: 16.50)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(SN 23, SL 27) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 14, SL 20) Děkuji.

Zdržel se hlasování? (SN 57, SL 43) Děkuji.

Ve Sněmovně národů - dvacet tři, čtrnáct, padesát sedm. Ve Sněmovně lidu - dvacet sedm, dvacet, čtyřicet tři.

Návrh přijat nebyl.

Prosím, další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuhra: Pan poslanec Konečný v § 26 odst. 2 navrhuje nahradit slova "orgány pasové kontroly" slovy "federální ministerstvo vnitra", samozřejmě v patřičném pádě.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vzhledem k tomu, že jsme o této věci již hlasovali, teď o tom hlasovat už nebudeme.

Ještě je třeba vyjasnit pozměňovací návrh poslance Fričara, který byl částečně řešen tím, že návrh ústavně právních výborů nebyl akceptován. Je tady však ještě jeho úprava na § 23 (oproti vládní verzi). Ptám se tedy pana poslance Fričara, zda trvá na hlasování o svém pozměňovacím návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Prosím vás, predkladateľ samozrejme odporúča tento pozmeňujúci návrh.

Poslanec SN J. Fričar: Jestliže ho pokládá za legislativní vylepšení, trvám na hlasování. Jestliže ne, samozřejmě se tohoto práva vzdávám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ministr souhlasí, pokládá tento pozměňovací návrh za lepší, než je původní verze vládního návrhu zákona.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Prosím vás, legislatívno-technicky to lepšie nie je, preto ústavnoprávny výbor prvé odseky a) a b) aj pozmenil. Ide o vecnú stránku veci. Predkladateľovi sa jedná hlavne o to, aby tam bolo písmeno a) a b). Legislatívno-technické znenie je lepšie oproti pôvodnému c) a d). Spravodajcovia to ponechávajú na snemovniach.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, budeme hlasovat. Návrh je jasný, předkladatel doporučuje.

(Hlasování: 16.53)

Ptám se, kdo souhlasí s tímto pozměňujícím návrhem, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (SN 83, SL 75) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 0, SL 0) Děkuji.

Zdržel se hlasování? (SN 15, SL 17) Děkuji.

Ve Sněmovně národů - osmdesát tři pro, nikdo proti, patnáct se zdrželo. Ve Sněmovně lidu - sedmdesát pět pro, nikdo proti, sedmnáct se zdrželo hlasování.

Obě sněmovny návrh přijaly.

Prosím zpravodaje o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuhra: Poslanec Fričar v § 29 odst. 2 navrhuje nahradit za slovy v odst. 1 čárku tečkou, a zbývající text vypustit. Oba zpravodajové i navrhovatel to doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste návrh, můžeme hlasovat.

(Hlasování: 16.54)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (SN 91, SL 90) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 0, SL 0) Děkuji.

Zdržel se hlasování? (SN 3, SL 4) Děkuji.

Ve Sněmovně národů - devadesát jedna, nula, tři.

Ve Sněmovně lidu - devadesát, nula, čtyři.

Obě sněmovny návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: Prosím vás, ešte budeme hovoriť k návrhu poslanca Konečného k orgánom pasovej kontroly a FMV. To je všetko rovnaká tématika, o ktorej sme už asi dvakrát hlasovali.

Teraz odporúčam, aby sme hlasovali o návrhu pána poslanca Fričara k § 34. Znie podľa tých troch odsekov. Diskutovali sme o tom a dospeli sme k záveru a tu je zhodný názor aj predkladateľa a oboch spravodajcov, že tento návrh neodporúčame. Predovšetkým neodporúčame pre obsah odseku 3. Všimnite si, tam sú vzory tlačív, preukazov, povolení a podrobnejšie predpisy k vykonávaniu tohto zákona - stanoví FMV po dohode.

Zákon je jednak veľmi podrobný, jednak nepovažujeme za správne, aby v ňom bola zmocňovacia norma, ktorá by rozširovala kompetenciu a výklad jednotlivých ministerstiev. Dokážeme si predstaviť, že by mohlo jedno alebo druhé ministerstvo určité ustanovenie podrobnejšie vyložiť, ale celkový zákon by mohla vykladať maximálne federálna vláda.

Z tohto principiálneho dôvodu predkladateľ ani spravodajcovia návrh pána Fričara neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance Fričara, zda i po tomto vysvětlení trvá na hlasování. (Stahuje.)

Tím jsou, podle mého soudu, všechny pozměňovací návrhy projednány a můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

Společný zpravodaj výborů SL M. Benčík: S tým, že platí pôvodný vládny návrh s tými zmenami, ktoré sú obsiahnuté v návrhoch ústavnoprávnych výborov, vypustením alebo pozmenením písmen, ku ktorým sme sa doteraz vyjadrili a ku ktorým sme hlasovali.

Mám však určitú pochybnosť, o ktorej sa domnievam, že ju musím povedať. Nie som si stopercentne istý, či tento zákon nemá podliehať režimu zákazu majorizácie, ale predsedajúci vie o tejto veci a sám túto otázku, myslím, že buď vysvetlí alebo považuje za správny postup.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, když si vzpomenete, že minule, když tady pan poslanec Mečl tuto otázku učinil předmětem sporu, bylo dohodnuto, že ústavně právní výbory, budou-li mít zato, že by měl být uplatněn zákaz majorizace, že to výslovně uvedou. V tomto případě žádné takové doporučení ústavně právních výborů, že by při tomto zákonu měl být uplatněn zákaz majorizace, není. Nepovažuji v tomto případě uplatňování zákazu majorizace za nezbytné při hlasování o tomto zákoně. Proto jsem postupoval tak, jak jsem postupoval.

Myslím, že tedy nic nebrání tomu, abychom hlasovali o vládním návrhu zákona o pobytu cizinců na území ČSFR (tisk 1037) a návrhu usnesení SL (tisk 1324) ve znění přijatých pozměňujících a doplňujících návrhů.

(Hlasování: 16.59)

Prosím, poslankyně a poslance, kdo z nich souhlasí s návrhem zákona, jak jsem ho uvedl, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (SN 105, SL 95) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 0, SL 1) Děkuji.

Zdržel se hlasování? (SN 2, SL 11) Děkuji.

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo sto pět poslanců pro, nikdo proti, dva se hlasování zdrželi. Ve Sněmovně lidu - devadesát pět poslanců pro, jeden proti, jedenáct poslanců se zdrželo.

Obě sněmovny návrh zákona schválily.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 303, SN č. 483, SL č. 466)

Prosím, kolegové, neodcházejte ještě. Sdělím vám program zítřejší schůze. Je důležité, abyste tady setrvali, protože dochází k určitým změnám oproti programu, který máte napsán. Zároveň žádám členy výborů branných a bezpečnostních a zahraničních, aby po skončení schůze se odebrali do místnosti číslo 209, kde mají společné zasedání. Výbory pro životní prostředí - číslo 214.

Kolegové, prosím zítra o velkou účast, protože je třeba, abychom projednali a pokud možno schválili návrh drobné ústavní novely o zkrácení volebního období Federálního shromáždění z 5 na 4 roky.

Na programu budou tyto body:

- návrh zákona o ochraně a názvu Červeného kříže (budu to říkat trochu zkráceně) - tisk 954 a 1328 - vládní návrh zákona o vojenské policii - tisk

1036 a 1290

- vládní návrh zákona o zřízení sekretariátu KBSE atd. - tisk 1268 a 1339

- teď několik vládních návrhů, kde se předkládají k souhlasu smlouvy: smlouva s Francouzskou republikou - tisk 1072, smlouva s Polskou republikou - tisk 1084, smlouva se Španělským královstvím - tisk 1137, dohoda mezi ČSFR a Evropskými společenstvími o zřízení zastoupení komise Evropských společenství - tisk 1232

- dále - a na to, prosím vás, dávejte pozor, protože s tím jsme původně nepočítali na zítřejší schůzi

- vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje resortní seznam zaměstnání zařazených pro účely důchodového zabezpečení do první a druhé kategorie - tisk 1321 a 1364

- vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu protokol o změně úmluvy o mezinárodním civilním letectví - tisk ll17

- vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje branný zákon - tisk 1265 a tisk 1327, a pokud nám to doba dovolí

- plán kontrolní činnosti federálního ministerstva kontroly - tisk 1251 a 1358.

Počítejte laskavě s tím, že tento program by byl doplněn o bod, kterým jsem tu uváděl, jeho číslo tisku zatím nemám k dispozici.

Pan poslanec Jégl se hlásí.

Poslanec SL P. Jégl: Pane předsedající, já rozhodně nedoporučuju na zítřejší jednání zařadit novelu branného zákona, neboť v této chvíli ještě není hotový návrh usnesení. Jedná se o dost rozsáhlý počet změn, které byly do tohoto zákona inkorporovány (asi 33 - 34), a domnívám se, že by nebylo vhodné tímto způsobem přistupovat k jednání, když příslušný návrh usnesení zřejmě obdržíme až zítra odpoledne.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Měli jsme zájem udělat program tak, abychom neměli ztrátové časy. Jestliže branné a bezpečnostní výbory nebudou sto návrh připravit, tak ho samozřejmě projednávat nebudeme.

Paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia. Chcela by som upozorniť, nakoľko dnešné rokovanie skončilo skôr, že plánovaná beseda ku zmluve medzi ČSFR a SRN bude o 18.00 hodine na čísle 102. Kto má záujem, srdečne vás pozývame. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Mynář.

Poslanec SN V. Mynář: Jen upozornění pro kolegy z Občanského hnutí, že klub je v 18.30 ve 274.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Ještě si někdo přeje faktickou poznámku? (Ne.) Není tomu tak. Pan poslanec Kakačka sdělí výsledky volby. Zaujměte prosím svá místa, je to řádný bod jednání. Neskončili jsme ještě schůzi.

Poslanec SL J. Kakačka: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Zápis o voľbe členov Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie:

Spoločná komisia poslancov obidvoch snemovní, ktorú Snemovňa ľudu a Snemovňa národov zvolila pre tajnú voľnu členov, predsedu a podpredsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie oznamuje, že v druhom kole poslancom Snemovne ľudu bolo odovzdaných 116 hlasovacích lístkov, poslancom Snemovne národov bolo odovzdaných 122 hlasovacích lístkov.

Po skončení hlasovania komisia zistila: Hlasovania sa zúčastnilo 102 poslancov Snemovne ľudu a 101 poslancov Snemovne národov. Hlasovania sa zdržalo 14 poslancov Snemovne ľudu a 21 poslancov Snemovne národov. Odovzdaných bolo celkom 95 platných hlasovacích lístkov v Snemovni ľudu, 99 platných hlasovacích lístkov v Snemovni národov. Neplatných hlasovacích lístkov bolo 7 v Snemovni ľudu a 2 v Snemovni národov.

Pre navrhnutých kandidátov boli odovzdané hlasy takto: (Budem ich čítať postupne tak, ako dostali hlasy.)

Pre pána Vladimíra Justa bolo odovzdaných 45 hlasov v Snemovni ľudu a 37 hlasov v Snemovni národov. Pre pána Kunderu bolo odovzdaných 12 hlasov v Snemovni ľudu a 48 hlasov v Snemovni národov. Pre Jaroslava Mihule bolo odovzdaných 39 hlasov v Snemovni ľudu a 21 hlasov v Snemovni národov.

Volebná komisia zistila, že nebol zvolený nikto z navrhnutých kandidátov.

Do tretieho kola postupuje Vladimír Just a Jaroslav Mihule. Odporúčam tretie kolo uskutočniť zajtra. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu předsedovi volební komise. Dnešní schůzi končím, přeji příjemný večer.

(Schůze přerušena v 17.10 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP