Středa 4. března 1992

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Teď se k nim poslanci nemohou dostat, protože nikdo neví, jak se k nim dostat. Nejsou pravidla. My je máme zamčené, nechceme tam nikoho pouštět, protože je to připravené, očíslované. Problém je jiný a jinde. Souvislost je pouze s tím, co jsme původně přijali, že my to sice budeme ukládat do tajné spisovny, do archívu, bůh ví kam a na kolik let, ale přesto je tam písmeno a), u kterého jsme přijali, že jsme zbaveni mlčenlivosti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Abychom mohli pokročit. Kolega Špaček měl, myslím, rozumný návrh, abychom hlasovali. Pan poslanec Toman ještě jednou přednese návrh, o kterém budeme hlasovat. Ještě se hlásí kolega Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Ale to nebola odpoveď na to, na čo som sa pýtal. Konštatovanie, že dnes neexistuje mechanizmus ako dodržať uznesenie pléna, to nie je odpoveď na otázku, ako s tým budeme nakladať ďalej. Ja sa pýtam, či zrušíme uznesenie o prístupnosti týchto materiálov poslancom Federálneho zhromaždenia? A pokiaľ ho nezrušíme, akým mechanizmom zabezpečíme, aby poslanci do konca volebného obdobia mali prístup ku zväzkom agentov štátnej bezpečnosti a ľudí evidovaných ako tajných spolupracovníkov, sediacich tu v parlamente? Na to sa pýtam.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Ke všem materiálům spisovny mají poslanci přístup. Otázkou zůstává, zda se jedná o tajné materiály, nebo ne. Pak to lze řešit tím, že by to nebylo do tajné spisovny, ale do normální.

Přečtu znění, které by mohlo být přijato: "Federální shromáždění ukládá pověřeným členům Komise 17. listopadu připravit její dokumentaci k předání do spisovny Kanceláře Federálního shromáždění. Předsednictvo FS stanoví pravidla přístupu k těmto materiálům v souladu s právními předpisy."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Špaček ještě.

Poslanec SL J. Špaček: Nevím - a je to otázka na kolegu Tomana. Jestli tento jeho druhý návrh není v rozporu s upozorněním kolegy Šolce, že určitá manipulace s těmito materiály se dotýká Listiny.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: To by bylo řešeno bodem, že předsednictvo FS stanoví pravidla přístupu k těmto materiálům v souladu s právními předpisy. Čili materiály by en bloc byly dány do spisovny Kanceláře FS a co s nimi, by rozhodlo předsednictvo Federálního shromáždění. To je, podle mého názoru, nejschůdnější cesta.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Šolc a pak kolega Kučera.

Poslanec SN J. Šolc: Pro zjednodušení věci. Můžeme stáhnout ze čtyř bodů usnesení naší komise bod druhý a čtvrtý. Takže by z textu zůstalo: "předání dokumentace archívu Federálního shromáždění". A nebo druhý - tajné spisovně. Ale my jsme byli zavázáni předat dokumentaci archívu Federálního shromáždění. Bod druhý a čtvrtý se vypouští.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Na vysvětlení. Předsednictvo Federálního shromáždění asi před čtrnácti dny zřídilo tuto komisi a uložilo jí předat materiály do archívu. My teď musíme vyřešit otázku, zda skutečně do archívu (s přihlédnutím k důvodům, které jsme zde slyšeli, k lhůtám atd.) nebo do tajné spisovny nebo do normální spisovny. Čili zde jsou v podstatě tři místa, kam lze naše materiály předat. I v případě archívu, tajné spisovny i normální spisovny bude normální postup upravovat předsednictvo Federálního shromáždění. Tzn. i v případě předání do normální spisovny předsednictvo upraví postup tak, aby byly dodrženy právní normy při nakládání a seznamování se s těmito materiály.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě kolega Kučera, pak kolegyně Šormová a dr. Stome.

Poslanec SL P. Kučera: Chtěl bych upozornit kolegu Tomana, že mírně překračuje svoje kompetence, protože to je úplně nový návrh, který tady přednáší. My tady máme návrh, který připravila komise zřízená předsednictvem Federálního shromáždění pro převzetí materiálů. Její předseda kolega Šolc navrhnul postup. Já bych žádal kolegu poslance Tomana, aby se držel funkce zpravodaje v tomto případě a nenavrhoval nám něco, co tady předtím nezaznělo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegyně Šormová se víceméně přidává k tomuto. Kolega Stome ještě.

Poslanec SN K. Stome: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, ta věc byla dokončena mým návrhem na to, aby byl stanoven zvláštní režim. Já jsem tehdy navrhoval v doplňujícím příspěvku - je to v protokole zapsáno - aby věci byly uloženy do trezoru, od kterého bude pět klíčů, a těchto pět klíčů bude mít pět různých osob. Já vím, ono to vypadá legračně, ale prosím.

Tento můj návrh byl zpracován komisí, kterou vedl pan kolega Šolc. Tato komise dospěla k určitému závěru, kde bylo dohodnuto, že tedy budou tyto písemnosti uloženy do trezoru, od kterého bude tré klíčů. Já v tom případě bych potom svůj návrh stáhl a prosil bych, aby v rámci faktické připomínky, která tuto debatu asi urychlí, kolega Šolc mohl dokončit svůj projev, kterým před chvilkou glosoval průběh tohoto jednání. Tím by se asi celá věc urychlila. Ať bude v kterémkoli režimu, tato komise ustanoví způsob přístupu k těmto materiálům. Jestli byste byl tak laskav, pane předsedající.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jenom upozorňuji, že obě sněmovny jsou unavené, zvláště jednotliví poslanci, protože odcházejí. Měli bychom vydržet a tento bod důstojně ukončit. Prosím o trpělivost. Pane zpravodaji, máte slovo.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Já bych rád s panem poslancem Kučerou souhlasil, ale opravdu nemohu, neboť pan poslanec Roček navrhl zpřístupnit veřejnosti materiály, s kterými pracovala komise. To je tak široké, že v tomto upřesnění, kam to má být předáno, je všechno v tomto rámci podle mého názoru.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě jednou kolega Šolc.

Poslanec SN J. Šolc: Kolega Stome mě vlastně vyzval, proto přicházím potřetí. My jsme tu věc v komisi řešili tím, že budou stačit tři klíče místo pěti. To je technicky zvládnutelné, neboť musíme sledovat i čas do konce tohoto volebního období.

Kolega Toman úvodem řekl, že jeho návrh, aby byly materiály odtajněny, to znamená, dány do běžné spisovny, je v rozporu s Listinou. Komise naopak dospěla k závěru, aby s dokumenty bylo postupováno jako s utajenými. Víc k tomu nemám co dodat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Předpokládám, že všechny tři klíče nebude mít poslanec Stome. Prosím, pane zpravodaji. Já jsem ztratil orientaci, k čemu tedy budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: V tom případě navrhuji hlasovat, což je nejširší návrh, o pořadovém čísle 9 poslance Ročka: Federální shromáždění ukládá předsednictvu FS, aby zpřístupnilo veřejnosti materiály, se kterými pracovala komise 17. listopadu. Tento návrh je podán.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Dienstbier mladší, prosím.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Budeme-li hlasovat o pořadovém čísle 9, pak bych žádal, aby byla zpřesněna formulace "materiály, se kterými pracovala komise 17. listopadu". Není mi jasné, jestli se jedná pouze o materiály, které jsou v současné chvíli v držení komise, nebo jestli jde například i o registry svazků, tedy zveřejnění všech spolupracovníků Státní bezpečnosti a podobných materiálů, které jsou dnes v držení ministerstva vnitra.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Navrhněte znění, popřípadě změnu. (Hlasy z pléna: To nejde.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Já bych to rád zjednodušil, ale nevím, jestli to ještě víc nezkomplikuji. Vzhledem k tomu, že vyšetřovací komise už neexistuje, že existují pověření členové bývalé komise, kteří mají v současné době v držení tyto materiály, je třeba, aby je předali komisi, která byla pověřena předsednictvem, a ať si ta komise potom vypracuje pro předsednictvo pravidla, jak s tím nakládat dál. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: I když se nám zdá, že by to bylo východisko, kolega Šolc přece jenom s tím... (věta nedokončena).

Poslanec SN J. Šolc: Naše komise byla jmenována k tomu účelu, aby vyvíjela dohled nad předáním dokumentů a uložením dokumentů archívu Federálního shromáždění. Ne je převzít a ne je hlídat. Jsme pověřeni dohledem i transferem ze Škrétovy sem. To přijímáme, ale nic víc.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Čekám ten nejrozumnější návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: V současné době nemáme registry svazků k dispozici, pokud jde o tuto námitku. Já nevím, co s tím. (Smích, potlesk.) Na jedné straně jsme zde vyvíjeli snahu, jakýmsi způsobem dát dohromady tři a více pozměňovacích návrhů jednáním o spisovně, tajné spisovně, archívu. Byli jsme napadeni. Pak jsem přistoupil k tomu, že dávám doslova hlasovat o tom, co je podáno. Jsme opět napadeni. V tom případě se vzdávám, zvedám ruce, nevím, jak postupovat dál. Žádám o pomoc.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Poslanec Magyar s oběma zdviženýma rukama přistoupil k mikrofonu a já mu uděluji slovo.

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, za najrozumnejšie riešenie pokladám dodržanie Rokovacieho poriadku a to: O každom podanom návrhu sa hlasuje a to v poradí, v akom bol podaný. Teraz už nie je rozprava, aby sme podávali nové návrhy. Hlasovať v tom poradí ako boli podané, nech dopadnú ako majú dopadnúť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Váš rigorózní postup je lákavý, přece jenom se nechceme dopustit zbytečného chybného rozhodnutí. To je jediný důvod, proč o takovémto závěru diskutujeme. Kolega Kopřiva.

Poslanec SL T. Kopřiva: Já bych měl upozornění pro kolegy, kteří se domnívají, že nějakým způsobem by mohla být obcházena Listina základních lidských práv a svobod. Upozorňuji na to, že tato Listina je právním předpisem. A pokud je v návrhu usnesení, že předsednictvo Federálního shormáždění vypracuje režim v souladu s právními předpisy, tak samozřejmě musí to být v souladu s Listinou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě kolega Motyčka.

Poslanec SN L. Motyčka: Já jsem chtěl říci totéž, co řekl předřečník. Chtěl bych upozornit také, že v návrhu pod bodem 13 se říká: Předání archívu Federálního shromáždění - neříká se, jestli tajnému nebo normálnímu archívu. A pod pořadovým číslem 3 se říká, že režim zaobcházení s těmito písemnostmi stanoví předsednictvo. Domnívám se, že kdybychom hlasovali o tomto podaném návrhu, že nemůžeme udělat vůbec žádnou chybu.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Já s tímto souhlasím, jenom vás chci nabádat k tomu, abyste se nad tím zamysleli, abychom vůbec něco přijali, protože potom by nám ty materiály zůstaly. S tím byste asi nesouhlasili.

My je především musíme předat do Kanceláře Federálního shromáždění, a teď rozhodněme, do kterého úseku: do spisovny, tajné spisovny nebo archívu.

Potom musíme uložit předsednictvu, s čímž je asi všeobecný souhlas, které by stanovilo pravidla přístupu k těmto materiálům v souladu s právními předpisy. Myslím si, že je to naprosto jednoduché.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokuste se formulovat text, o kterém bychom mohli hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Federální shromáždění ukládá - a tady bych nad rámec pozměňovacích návrhů, ale snad přimhouříme oči - pověřeným členům Komise 17. listopadu připravit její dokumentaci k předání do - a teď do čeho: do spisovny, tajné spisovny nebo archívu. Současně v souvislosti by se hlasovalo, že předsednictvo stanoví pravidla přístupu k těmto materiálům v souladu s právními předpisy.


Poslanec SL V. Šilhán: V této složité situaci nechci nacházet nějaké lehké východisko, ale zdá se mi, že to, co citoval kolega Toman, by mohlo být doplněno - mám na mysli první bod poř. číslo 13: shromáždění ukládá atd. dokumentaci k archivaci, protože způsob, jakým bude nakládáno s materiály, předpokládá také způsob archivace, jestli je to tajná spisovna nebo je to cokoliv jiného. To znamená, že celý návrh - mám na mysli pořadové číslo 13 - se dá shrnout pouze do dvou bodů: Do prvního, který jste, pane kolego, formuloval a já doplňuji; a do druhého bodu, který je zde pod bodem 3 - předsednictvo FS stanoví pravidla přístupu k těmto utajovaným materiálům v souladu s příslušnými předpisy. A můžeme jít od toho. Není třeba se zde bavit o detailech.

Poslankyně SL R. Šormová: Chtěla jsem upozornit pana kolegu Tomana i pana kolegu Šilhána, že pan poslanec Šolc podal návrh a nezměnil ho. Proto si nemyslím, že bychom teď měli rozhodovat o tom, zda-li tam bude slovo archiv nebo spisovna nebo tajná spisovna. Prostě návrh byl podán a o něm musíme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Jenom vysvětlení, myslím, že je důležité. Jasné je, že předsednictvo rozhodne v souladu s právními předpisy, ale nyní hlasujeme o tom, zdali budou materiály v archívu, a pak nezbude předsednictvu nic jiného než rozhodnout o tom, že se to zpřístupňuje za 50 let nebo 70 let, nebo se materiály dají do normální spisovny, a pak předsednictvo v souladu s platnými předpisy rozhodne, že to zpřístupní hned.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím vás, kolegové, o trpělivost, ale musíme dospět k závěru. Hlásí se poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane kolego Tomane, to nikdo nenavrhl. To je kompilace, kterou tady předvádíte a hledáte východisko za situace, kdy je zde podán naprosto jasný návrh. Před tím jste se sám účastnil práce předsednictva, kde bylo rozhodnuto, že bude vytvořena komise, která převezme materiály bývalé Komise 17. listopadu a předá je do archívu. Způsob nakládání těmito materiály bude řešit dále předsednictvo, jehož jste členem. To jste zde již vysvětloval. Držte se toho, co máme před sebou. Nechte hlasovat o návrzích tak, jak byly podány.

Poslanec SL J. Vidím: Myslím, že bychom se měli držet jednacího řádu, přistoupit k hlasování a držet se návrhů, které byly předloženy. Pan poslanec Kučera je také člen předsednictva a pravděpodobně ví, že komise nebyla utvořena pro to, aby jí byl předán archív a poté byl předán předsednictvu. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Ročka - Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby zpřístupnilo veřejnosti materiál, se kterým pracovala Komise 17. listopadu.

Zde se táži poslance Ročka, zda by souhlasil s drobnou úpravou: Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby v souladu s právními předpisy zpřístupnilo materiály, se kterými pracovala Komise 17. listopadu. O tom budeme hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dříve než budeme hlasovat, hlásili se s technickými poznámkami poslanci Tyl a Dienstbier.

Poslanec SL M. Tyl: Chtěl jsem navrhnout kolegovi Ročkovi, aby spojil svůj návrh s dikcí, kterou sněmovny zavážou předsednictvo, jakým způsobem má s materiálem naložit.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Chtěl bych upozornit, že tento návrh je zmatečný. Předsednictvo Federálního shromáždění - i kdybychom to zde desetkrát schválili, tak to nemůže realizovat. Dnes Komise 17. listopadu nemá v držení všechny materiály, se kterými pracovala. Uváděl jsem příklad registry svazků.

Společný zpravodaj výborů SL J. Vidím: Pan kolega Dienstbier má pravdu, ovšem existují evidenční knihy, ve kterých jsou zaneseny veškeré materiály, se kterými komise pracovala. Proto není důvod o tom nehlasovat.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Plénum ale nemůže pověřit předsednictvo, aby zveřejnilo materiály, se kterými pracovala komise. Maximálně knihu, o které jste mluvil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je možno zpřesnit formulaci? Prosím kolegu Tomana.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Po skončení práce jsme všechny materiály, které nebyly naše, odevzdali, zejména ministerstvu vnitra. V současné době předáváme pouze materiály, které máme k dispozici. Na ně se bude vztahovat toto ustanovení. Já v tom tento problém nevidím a není obsažen ani v jednom návrhu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Bylo by možné použít formulace "s vlastními materiály"? Je třeba rozlišit to, co není dáváno do archívu a co komise vlastní tím, že to předá do archívu.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: To já nemohu, protože bych byl napaden, že jdu nad rámec podaných návrhů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: I s touto mírnou problematičností bych dal o návrhu hlasovat. Prosím, ještě jednou přečtěte, o čem budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: "Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby v souladu s právními předpisy zpřístupnilo veřejnosti materiály, se kterými pracovala Komise 17. listopadu."

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedající, domnívám se, že o tom nemůžeme takto hlasovat. Návrh kolegy Ročka zní, že se ukládá předsednictvu, aby zpřístupnilo veřejnosti materiály a současně je tam předložen návrh komise, která má dohlížet na převzetí materiálů. Předsednictvo stanoví pravidla přístupu k těmto materiálům. Proč tedy budeme hlasovat o těchto dvou věcech, které vzájemně nesouhlasí?

Poslanec SL B. Hubálek: Pokud by měl někdo obavy ze zneužití, tak chci upozornit, že veškerá rozhodnutí Federálního shromáždění mohou podléhat kontrole ústavního soudu. Jestliže my tam zamontujeme odkaz na dodržování právních předpisů, tak myslím, že bychom skutečně mohli hlasovat tak, jak bylo naposledy řečeno.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Teď už budu naprosto neúprosný. Žádal bych, aby znovu jeden ze zpravodajů zopakoval text, o kterém budeme hlasovat. Nepřipustím již žádnou technickou připomínku. Text bude znít ve smyslu toho, co jsme zde vyslechli.

Společný zpravodaj výborů SL J. Vidím: Hlasujeme o pozměňovacím návrhu poslance Ročka - jde o doplnění usnesení o nový odstavec: "Federální shromáždění ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby v souladu s právními předpisy zpřístupnilo veřejnosti materiály, se kterými pracovala Komise 17. listopadu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, budeme hlasovat. Obě sněmovny jsou usnášení schopné. Žádám, aby poslanci obou sněmoven, kteří jsou pro takto uvedený návrh textu, hlasovali.

(Hlasování: 16.58)

Kdo je pro tento návrh? (SN 55, SL 47)

Kdo je proti? (SN 4, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 1, SL 4)

Ve Sněmovně národů hlasovalo padesát pět pro, čtyři proti, jeden se hlasování zdržel, třicet tři nehlasovalo, ve Sněmovně lidu čtyřicet sedm pro, patnáct proti, čtyři se hlasování zdrželi, dvacet čtyři nehlasovalo.

V obou sněmovnách byl takto formulovaný návrh schválen. Páni zpravodajové, předpokládám, že tím byl uzavřen soubor pozměňovacích návrhů.

Znamená to, že budeme hlasovat o celkovém usnesení? V jaké podobě, prosím?

Poslanec SN P. Toman: Vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy. Teď já buď mohu celé usnesení přečíst nebo spoléhám na to, že jste si dělali poznámky, víte, co jsme přijali a co jsme nepřijali, a o tom teď budeme hlasovat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP