Středa 19. února 1992

Předseda FS A. Dubček: Najskôr by som sa chcel ospravedlniť, že som nebol v zasadacej sieni. Pripravoval som sa na zajtrajšiu cestu do Štrasburku. Chcel by som povedať niekoľko poznámok k predloženej správe a k prerokúvanej otázke.

Myslím si, podobne ako celý rad poslancov, ktorí tu vystúpili, že komisia 17. novembra predsa len potvrdila niektoré veci oproti predchádzajúcemu poznaniu, niektoré veci prehĺbila a došla k významným záverom, ktoré nás priviedli k 17. novembru a k tomu, že dnes náš ľud opätovne nastúpil na novú demokratickú cestu.

Je samozrejmé, že by bolo možné ešte všeličo do správy doplniť z hľadiska dôsledkov, ktoré k tomu viedli. Faktom ale je, že správa dáva obraz o určitom stave veci a že prehlbuje poznanie oproti predchádzajúcej správe.

Je dôležité, že vniesla jasno do rôznych úvah o spiknutí a podobne. Myslím, že tým je správa prínosom.

Je samozrejmé, ako sa o tom zmieňovali mnohí iní, že správa má aj celý rad nedostatkov, ktoré sú spôsobené časom aj rôznymi okolnosťami, má aj svoje medzery. Obsahuje aj niektoré tendenčné a nedomyslené veci, prípadne veci nesprávne postavené, napríklad to, o čom sa tu zmienil pán poslanec Šilhán vo vzťahu k Obrode.

Nemali by sme nad všetkým, povedal by som "lámať palicu", nepodceňovať to, čo bolo urobené v minulosti, za ďaleko horších, zložitejších podmienok a nevidieť to súčasnými očami a nesnažiť sa zoslabiť ten veľký prínos, ktorý k tomuto víťazstvu prispel pričinením mnohých a mnohých ľudí.

Tiež by som sa chcel a potom sa ešte vrátim aj k poznámke okolo samotného dňa 17. novembra. Chcel by som však v zhode s inými povedať, že dnes práve pri tejto správe môžeme konštatovať, že militantný systém bol vo svojej podstate v rozpore so záujmom ľudu a tu je koreň práve toho, čo ho priviedlo k jeho pádu, pretože násilie a zvôľa, ktorá sa vojenským zásahom v roku 1968 ešte viac upevnila, rovnako ako násilie a všetko to, čo je s tým spojené, nemohli vyhrať natrvalo, ale predsa sa tak niekedy stáva. Človek si kladie otázku, prečo je tomu tak? Zrejme asi preto, pretože násilie, militantnosť a všetko, čo je s tým spojené nemá morálku. Práve preto nemohlo toto "víťazstvo" obstáť. Cesta k 17. novembru bola však dlhá a tŕnitá. Nespadla z neba sama od seba. Samozrejme, ukázala sa tu neschopnosť politického vedenia, všetkého toho, čo s tým bolo spojené. Nie je možné odpísať od drobných krôčkov cez veľké úsilie všetkých tých, ktorí za iných podmienok, zdôrazňujem, za iných podmienok sa snažili vstúpiť do zápasu s týmto militantným systémom, a to ako vo vnútri politickej vedúcej sily vtedajšej strany, ako aj mimo nej. Z obidvoch strán bola vystavená nesmiernemu tlaku, ktorý nakoniec vyústil v najširšiu podporu širokého občianstva.

Nie je čas ani miesto rozoberať všetko to, čo sme museli až po zimné večery roku 1989 vykonať. Dnes je iná doba. Ale majú pravdu tí, ktorí hovorili, že - ako dnes hodnotíme novú demokratickú cestu - že je to iné, širšie, ale nie je treba zabúdať, že tomu predchádzali mnohé iné situácie, ktoré svojím skromným dielom prispeli k tomu, že tu dnes môžeme byť.

Samozrejme, nie je tu čas na to, aby sme tu toto všetko hodnotili. Ja som to tu už raz spomenul, ale za tak krátku dobu rehabilitovať viac ako tridsaťpäť tisíc ľudí v tých podmienkach - pokiaľ si niekto myslí, že to bol len malý krôčik - tak je na omyle. Samozrejme, nebolo možné robiť, čo dnes. A predsa majú pravdu tí, ktorí tvrdia, že dnes sú širší a hlbší. Ja by som chcel len k tomu dodať, čo som skúsil od októbra roku 1989, kde okrem iných krokov, ktoré sme po roku 1968 urobili z tribúny vládnúcej politickej strany, a povedať vetu, za ktorou potom nasledovali činy: "Strana nemôže riadiť." Viem, že dnes je možné to vysvetľovať všelijak. Ale to neboli plané slová, to boli praktické kroky. Otvorenie hraníc a všetko, čo bolo s tým spojené, sloboda cirkví, náboženského vyznania a všetko, čo vtedy nasledovalo, to boli síce drobné, ale veľké prínosy pre to, aby sme medzi ľud vniesli dôveru a istotu v tom, že raz aj na našej ulici bude sviatok. A to všetko povzbudzovalo odpor proti militantnému systému. Ako vidieť, neboli márne pohnútky oných podzimných a zimných večerov roku 1989. Neznehodnocujme to, čo bolo urobené v iných podmienkach a čo bolo limitované zložitým úskalím, ktorým sme museli prejsť.

Preto by som chcel povedať - myslime ďaleko viac na to, čo musíme v tomto našom ďalšom období urobiť. Zjednocovať ľudí, národy. Preto ma čaká ešte zložitá a ťažká práca. Povedzme si úprimne, že nás ešte veľa práce čaká v ekonomickej oblasti a máme čo robiť, aby sme sa nedočkali silnejších sociálnych otrasov. Povedzme si úprimne, keď budeme čím ďalej tým viac obracať pozornosť dozadu, veľmi málo času nám ostane na to, aby sme urobili tie kroky, ktoré sa od nás čakajú v jednotlivých republikách a zvlášť od mladej nastupujúcej generácie. Povedzme si úprimne, že aj z toho, čo sme urobili, aj keď to nie je málo, stále ešte nevidíme na konci tunela svetielko.

Chcel by som ešte povedať niekoľko poznámok. Bolo tu v priebehu rokovania hovorené o priebehu informácií. Nie je tu na to čas, ale chcel by som to doložiť. Celý rad mojich listov, ba aj uznesení Federálneho zhromaždenia aj Predsedníctva Federálneho zhromaždenia na to urobilo celý rad opatrení. Cez to tu bol celý rad únikov a nebolo možné zabrániť tomu, aby do verejnosti neboli vynášané tie veci, ktoré boli veľmi znepokojivé a bolo to vynášané aj navzdory týmto opatreniam. Preto si myslím, v zhode s tými, ktorí povedali, že to, čo sa stalo za účasti tretej osoby v miestnostiach komisie 17. novembra, že to bolo v rozpore s týmito opatreniami, ktoré boli uložené komisii, a že to viac-menej poškodilo aj tú dobrú prácu, ktorú komisia vykonala. Nie je možné z tohto kroku, podľa môjho názoru, obviňovať televíziu, keď mala k dispozícii tieto závery a túto dokumentáciu v zahraničí a pod. Prečo by to potom nemohli vidieť naši občania?

Ďalšiu poznámku mám, že na minulej prerušenej schôdzi bolo povedané a vznikol tu spor či nejasnosť, čo všetko zavinilo Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia. Pán Ruml tu vtedy povedal, že nevedel o uznesení Predsedníctva, rovnako ako poslanci a potom tu tiež padla otázka, prečo neboli poslanci Federálneho zhromaždenia informovaní o uznesení Predsedníctva Federálneho zhromaždenia v súvislosti s lustráciami.

Zrejme ste s tým už boli oboznámení, a pokiaľ nie, chcel by som tu podotknúť, že pánovi Rumlovi bolo toto uznesenie doručené 16. novembra. Je o tom záznam. Pokiaľ ide o stanovisko, že neboli informovaní poslanci a nevedelo sa, ako na to odpovedať, tak len prečítam posledné dva body, ktoré prerokúvalo Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia. V treťom bode sa hovorí: "Poslanci Federálneho zhromaždenia sa stykom a údajmi uvedenými v odseku 1 a 2 tohto uznesenia stávajú nositeľmi štátneho tajomstva v zmysle citovaných zákonov so všetkými dôsledkami, pričom Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia odporučí predsedom Snemovne ľudu a Snemovne národov, aby poslancov svojich snemovní oboznámili s dôsledkami porušovania povinností vyplývajúcich z porušovania štátneho tajomstva." Toľko uznesenie a môj podpis, ktorým toto bolo doručené patričnou cestou.

Ďalšiu poznámku by som chcel povedať k strane 57 správy, kde sa hovorí aj o mne. Na rozdiel od prvej správy, kde bolo jednoducho konštatované, že Alexander Dubček bol v priebehu manifestácie 17. novembra zadržaný Štátnou bezpečnosťou, dnes je pri tom aj komentár.

Hovorím to spamäti, ale je tam asi taký dodatok: Keby sa neobetoval atď, atď. Čiže je tu aj celý rad ďalších poznámok. Nie je čas to tu dlho rozvádzať. Ale vyšiel tu chybný telefonický rozhovor, keď tu prišiel zástupca Európskeho parlamentu oznámiť mi, že mi bola udelená cena Európskeho parlamentu. Bol som v jednom byte, telefonicky nedopatrením zavolal Jan Urban, že manifestácia prebieha, či sa zúčastňujeme. Samozrejme, bolo to odpočúvané. Ale aj to ma nemohlo odradiť od toho, aby som tam neišiel. Môj hlavný zmysel bol v tom, aby som túto manifestáciu išiel morálne podporiť, nie preto, aby som tam vyvolal nejakú zrážku. Ale ja už som tak naučený za celú dobu dvadsiatich rokov, že keď je päťdesiat, šesťdesiat alebo sto ľudí v električke alebo trolejbuse, a je tam jeden alebo dvaja, ja ich vždy nájdem. Mohli by mi to dosvedčiť, pretože pri východe som sa vždy opýtal, koľko je hodín. Moje oči sú na to zvyknuté. Niekto povie, že sa to nedá poznať. Dá, majú iné oči, iné chovanie. Potom stačí k tomu cit, aby ste to rozpoznali. Keď vás upozornia, poďte s nami, samozrejme mal som možnosť, mohol som sa vzoprieť, mohol som tam vyvolať škandál, ale potom, keď som išiel s tými civilistami, spozoroval som, že je tam jeden alebo koľko, ktorí už boli v uniforme. Viete si predstaviť, čo by bolo, keby somb konal inak, keď mi máte za zlé, že som sa odpútal a rýchle som nevybočil, keby v tej situácii niekto zavolal buď zo strany provokatérov alebo tých stúpencov, ktorí tam išli s rovnakým úmyslom ako ja, že Dubčeka zatýkajú? Však by ich tam rozdupali.

Nechcem sa tým brániť, ale prosím vás, nepodsúvajte niečo také, čo by vyvolalo pochybnosti, za akým účelom tam išiel, odbočil atď. a či sa dozvedel, že manifestácia je povolená alebo nepovolená. Ja som vtedy mal čas o tom premýšľať? Bol niekto, kto by v takom víre doby na to myslel? Ja by som chcel poprosiť, aby tieto veci boli uvedené na správnu mieru.

Snáď poznámku ešte k tomu, čo tu padlo k lustračnému zákonu. Som povinný tu pred týmto zhromaždením povedať a vysvetliť, aspoň aby ste pochopili môj krok, keď som odmietol tento zákon podpísať. My sme zadali tú úlohu za akým účelom? To, čo bolo pôvodne v uznesení predsedníctva. Sám som v Predsedníctve navrhoval, aby sme sa my v Predsedníctve a postupne aj ďalší nechali prelustrovať z vlastnej vôle. Čiže nejde o to, či bolo treba lustrovať alebo nie, ale koho a ako.

Teraz by som chcel k meritu veci povedať, prečo to vo mne vyvolalo taký zlom, že fakticky som nerozhodoval o tom, či to podpíšem alebo nie. Predtým som urobil niekoľko opatrení, aby som abdikoval na túto funkciu. Tu som skutočne urobil to, že mali možnosť taký krok každý urobiť na to, aby som bol z tejto funkcie odvolaný. Ja som tento risk podnikol. Poviem vám prečo. Preto, že dodatočne v tomto parlamente štyrmi alebo šiestimi hlasmi sme prevážili to, že sa do tohto lustračného zákona dostali tí ľudia, ktorí dvadsať rokov už boli na indexe, ktorí mali zákaz povolania. Nechcem povedať, kto, čo a ako trpel. To sú státisíce. Keď poviem státisíce, nikto to nechce veriť. Keď tam zamontujete milíciu, milícia strážila tiež mimoriadny zjazd v ČKD a boli obklopovaní tankmi. Bola to milícia, ktorá sa postavila nie za Štepána, ale za Millera, keď prišli do ČKD. Viem, že pri dnešnom hodnotení sa to veľmi nezdá, ale prečo by títo ľudia mali byť na indexe spolu s tými, ktorí sú predmetom tohto rokovania?

Preto si osobne myslím, že keď dodatočne 40 rokov späť dáme jednu kolektívnu vinu do zákona a posílime tých istých ľudí - ešte raz zdôrazňujem, niekoľko sto tisíc ľudí - nehovorím, že sú vo funkciách, ale majú zábrany a tí istí ľudia, ktorí boli 20 rokov na indexe, nechcem toto vydávať za nejaký krok práve v dobe, keď budujeme právny štát. Ja si myslím, že máme ďaleko viac postupovať v tom smere, aby sme sa zjednocovali. Čaká nás ťažká, zložitá práca. Nenechajme vnášať rozkol medzi tých, ktorí sú ochotní nielen obetavo pracovať, ale vykonať všetko, aby táto nová, demokratická cesta bola úspešná. Keď sa budeme stále obracať späť a nepoučíme sa z toho, ako vyšli z ťažkej totality v Španielsku, v Taliansku alebo aj v iných krajinách, ktoré sú tam, kde sú, práve preto, že obrátili pozornosť dopredu, pokúsme sa aj my zjednocovať ľudí na tento veľký Západ, ktorý nás ešte na tejto krehkej demokratickej ceste čaká, aby táto cesta bola korunovaná úspechom. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu předsedovi Federálního shromáždění Dubčekovi. Doufám, že jste mlčky tolerovali překročení časového limitu.

Budeme pokračovat v rozpravě. Konstatuji, že jsou ještě přihlášeni čtyři. Bylo by krásné, kdyby byli poslední. Já je přečtu v pořadí: kolega Hruška, paní poslankyně Olga Pavúková, Miroslav Roček a jako poslední pan poslanec Jan Šolc. Prosím, pan poslanec Sláma.

Poslanec SN V. Sláma: Já jenom dvě věty. Já jsem se možná špatně vyjádřil. Rok 1968, jak pan předseda na to reagoval, je to v pořádku. Šedesátý osmý rok, to jaro se bralo, to jsem bral i já. To byl celý národ. Druhá věc: Chtěl bych říci, že pan Michálek tady mluvil o nějakých převáděních a že se za to braly peníze. Jestli to myslel všeobecně, nic proti tomu, protože to skutečně bylo, ale to převádění jsme dělali i my. V životě bych si od nikoho korunu nevzal, zvlášť v takových případech. Jestli to myslel na mne, tak je to omyl, jestli to myslel všeobecně, tak i takoví lidé mezi námi byli. To je všechno. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já bych prosil pana poslance Hrušku.

Poslanec SN M. Hruška: Já bych chtěl jenom vyjádřit názor, že to, co jsem tady zaslechl od paní kolegyně Šormové, ve mně nahlodává pocit, jestli vůbec má smysl tady vystupovat, protože zmatlá-li někdo dohromady zneužití poslanecké imunity a ústavu, to, myslím, že skutečně na této půdě by se dít nemělo. Domnívám se, že jsem své imunity nijak nezneužil, protože to bych se musel někde na veřejnosti dopustit nějakého trestného činu a potom by tedy prokuratura zažádala o zbavení mé poslanecké imunity sněmovnu a ta by o tom musela rozhodnout hlasováním. Já jsem žádný trestný čin nespáchal, alespoň si toho nejsem vědom. Pouze jsem prostě využil právo dané mi ústavou, říci na této půdě prakticky cokoliv, co považuji za důležité v souvislosti např. s vyšetřovací komisí. Tady se prostě zmatlaly naprosto neuvěřitelným způsobem dvě naprosto odlišné právní normy.

Co se týče její poznámky, že tím, že jsem citoval výpověď bývalého příslušníka Státní bezpečnosti, že mu jaksi dávám sílu, jednalo se o dr. Machatého, tak já jsem to přece udělal proto, že jsem se podivoval, jak to, že dr. Bartončík nežaloval pana dr. Machatého, že žaluje nebo že se soudí s komisí. Přece tento dr. Machatý ve své výpovědi pana Bartončíka neuvěřitelně špiní. On tam přece vypovídá, že pan Bartončík měl poměr s bývalou náměstkyní ministra zahraničních věcí paní Bartoškovou, že se navzájem dekonspirovali, to znamená, že si vyzradili, že jsou agenty Státní bezpečnosti, a toto sdělili svým řídícím orgánům a řídící orgány to předaly panu Machatému. Jakto, že pan Machatý není trestně stíhán? Jakto, že soud toto neposuzuje jako pomluvu pana Bartončíka?

Prostě tady se bavíme na úplně jiné úrovni. Já jsem se jen podivoval, že odhalení spolupracovníci Státní bezpečnosti žalují komisi místo toho, aby žalovali ty, kteří je do svých seznamů zavedli a kteří proti nim tzv. křivě vypovídali. To bylo smyslem mé poznámky.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže prosím nyní paní Olgu Pavúkovou.

Poslankyně SN O. Pavúková: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte, aby som vás oboznámila s pozmeňujúcim návrhom klubu poslancov SNS k uzneseniu k Záverečnej správe vyšetrovacej komisie pre objasnenie udalostí 17. novembra 1989.

Žiadame doplniť uvedené uznesenie - ide o tlač 1250 - o nový odsek tohto znenia: "Vyšetrovacia komisia FZ pre objasnenie udalosti 17. novembra 1989 vydá každému poslancovi FZ písomný doklad o výsledku lustrácie jeho osoby najneskôr do 31. marca t. r."

Zdôvodnenie je jednoduché. Boli sme lustrovaní, máme nárok na podobné osvedčenie, ktoré by súčasne, aspoň tomu verím, malo zamedziť prípadnej manipulácii v predvolebnej kampani. Také náznaky a tendencie, že by k tomu mohlo dôjsť, sú už totiž zrejmé, o čom sa s obavami vyslovil celý rad rečníkov. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také děkuji. Nyní prosím pana poslance Miroslava Ročka.

Poslanec SN M. Roček: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, různých úvah a názorů tady už byla vyslovena celá řada. Náš čas je vzácný, a proto se omezím jen na podání návrhu pro usnesení k projednávané zprávě. Jeho znění: "Federální shromáždění ukládá předsednictvu FS, aby zpřístupnilo veřejnosti materiály, s kterými pracovala komise 17. listopadu."

Jsou k tomu nejméně dva dobré důvody: Za prvé veřejnost si bude moci sama udělat o věci nezkreslený úsudek a za druhé takové uzavření celé věci přispěje k uvolnění Federálního shromáždění pro práci na tolik potřebné legislativě. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také děkuji. Prosil bych nyní ještě pana poslance Jana Šolce.

Poslanec SN J. Šolc: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, 12. února se předsednictvo FS usneslo sestavit komisi, která by dohlížela na předávání utajovaných materiálů komise 17. listopadu archivu Federálního shromáždění. Tato komise ukončila před 20 minutami svou schůzku a já bych vás chtěl seznámit se členy této komise. Jsou to poslanci: Michal Kurťák, Ján Mlynárik, Ludvík Motyčka, Miroslav Richter, Věněk Šilhán, Jan Šolc a dále zaměstnanci FS Dr. Havlová jako legislativní poradce a paní Kvapilová z tajného archivu.

Na této schůzi jsem byl zvolen předsedou této komise a bylo mi uloženo, abych vás seznámil s návrhem, který komise doporučuje včlenit do usnesení ke zprávě komise 17. listopadu:

1. Federální shromáždění ukládá komisi 17. listopadu připravit její dokumentaci k předání archivu FS.

2. S dokumentací vzniklou z činnosti komise 17. listopadu se bude nadále nakládat jako s materiály, které mají charakter utajovaných skutečností.

3. Předsednictvo FS stanoví pravidla přístupu k těmto utajovaným materiálům.

4. Komise pověřená předsednictvem FS stanoví pravidla úschovy a dohlédne na předávání utajované dokumentace komise 17. listopadu archivu Federálního shromáždění.

To jsou čtyři suché formulace, které jsou důležité, aby byl tento nesmírně důležitý proces zvládnut, jak je třeba. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Šolcovi. Protože jsme vyčerpali všechny písemné přihlášky do rozpravy, táži se poslanců, zda chce ještě někdo vystoupit? Nejdříve se hlásil, myslím, kolega Hubálek, pak Blažek, pak Wagner.

Poslanec SL B. Hubálek: Mám dotaz na poslance Šolce. Pane poslanče, nebylo by vhodné do usnesení zařadit také dobu, po kterou dokumenty zůstanou utajované? To je jen návrh na doplnění usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže pan poslanec Šolc by bezprostředně reagoval.

Poslanec SN J. Šolc: Skutečně si myslím, že náš úkol je vykonat dohled nad prováděním. Tento úkol, který kolega Hubálek navrhuje, má politickou povahu, je hlubší a nenáleží naší komisi.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jistě, tady je poznámka, že existuje zákon o archivnictví a archivní službě. Ten je nutno respektovat. Prosím, pan poslanec Blažek a pak Wagner.

Poslanec SN A. Blažek: Mám jen krátkou faktickou poznámku, než budeme hlasovat o tom usnesení, tak bychom tam měli vykonat některé opravy: Zvykl jsem si pracovat s prameny a v okamžiku, kdy narazím na opakující se chyby, tak k těm pramenům ztrácím důvěru. Nemělo by se to stát tomuto materiálu. Samozřejmě pro něj budu hlasovat jen s výhradou, že v historické části jde o materiál velmi povrchně zpracovaný a nepřesný. Např. na str. 12 je několik chyb. Pan Husák nenastoupil do funkce v dubnu 1968, ale 1969, ke strahovské události, tj. demonstraci studentů, která byla tak tvrdě zlikvidována policií, nedošlo v prosinci 1967, ale v říjnu 1967. Podobných nepřesností je tam několik.

Navrhuji, aby se před tím, než se usnesení dostane ven z parlamentu, tomu věnoval někdo, kdo tyto věcné chyby odstraní a já pro toto usnesení budu hlasovat s výše uvedenou výhradou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Bylo by dobré, pane poslanče, kdybyste všechny potřebné korektury dal písemně k dispozici, aby se opravy mohly provést. Ještě pan poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si předložit k návrhu usnesení několik bodů. Navrhuji:

1. Federální shromáždění žádá předsednictvo, aby přílohy č. 1 - 5 k závěrečné zprávě komise FS pro objasnění událostí 17. listopadu 1989 odtajnilo a dalo k dispozici tisku.

2. Federální shromáždění přijímá tedy námitky vůči části zprávy, a to příloha č. 6, text na straně 14 - 15 od druhého odstavce na straně 14 začínajícího slovy: "začátek roku 1988", a text na straně 64, a to poslední dvě věty odstavce 3 začínajícího slovy "tento požadavek je".

3. Federální shromáždění souhlasí s vyřazením částí uvedených v bodu 2 tohoto návrhu ze zprávy komise.

Tolik k tomuto návrhu. Ještě drobná poznámka. Byl jsem v době své nepřítomnosti tady vyzván, abych se vyjádřil, co jsem dělal v 50. letech. Nevím, jak se pan poslanec, který byl zvědav, jmenuje, nemohl jsem být ani v KSČ, ve které jsem nebyl nikdy, neboť jsem v té době nosil krátké kalhoty.

Ještě drobnou poznámku. Pokud pan poslanec ještě hodlá zkoumat vývoj tak podle Heckelova biogenetického zákona nevím, kde by skončil. Ještě jednu malou drobnost. Snažili jsme se vším čím to šlo vysvětlit v této debatě, že bychom neměli vidět dělící čáru mezi, ale v nás. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě jednou se táži poslankyň a poslanců, zda chce někdo vystoupit v rozpravě? Ještě kolega Mandler. Prosím.

Poslanec SL E. Mandler: Asi jsem to hlavní tady neslyšel. Nevím, jak taková věc, jako když je někdo agent, jak se může vést dělící čára mezi ním a těmi ostatními? Ta čára musí být přece vně těchto lidí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP