Středa 19. února 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dále vystoupí v rozpravě poslanec Sláma. Připraví se paní R. Šormová a po ní Peter Mornár.

Poslanec SN V. Sláma: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, milé dámy, vážení pánové, milí hosté. Měl jsem to připraveno trochu jinak, ale teď můj předřečník mi vzal trochu vítr z plachet. Jistě že se mu dá věřit, z jeho strany je to krásné, líbí se mi, že pochválil pana poslance Blažka, já s ním také sympatizuji, je to sympatický poslanec, má rozumné názory atd. a myslím, že je to správné.

Začnu trochu z jiného soudku, a to navázal bych na pana poslance Kroupu, který to tady velmi hezky řekl, a to tak, že celá situace vznikla vlastně trochu jinak, než se tady presentuje. Domnívám se, že komise 17. listopadu pracovala tak, o co jsme ji požádali, na co jsme jí dali mandát. Jestli se jim něco nepovedlo, tak je to to, že jsme veřejnost nemohli informovat o všem, jak to bylo. Jednou, když na nějakém výboru jsme potřebovali zjistit ekonomickou situaci, jak se to dělá v různých státech atd., mimo jiné tam byl také pan velvyslanec Chile. A jako otázka tam bylo - tady paní kolegyně sedí přede mnou - jak si u nich poradili, paní poslankyně to chudák nevěděla, bolševiky tam neměli, měli tam trochu jinak presentovaný teror. On to ale pochopil, řekl, vím co myslíte, jak jsme si poradili se starou strukturou. Řekl: víte, my jsme to dělali trochu chytřeji, my jsme se s tím nepárali jako u vás, vy jste moc sametoví a škodí to vám všem. A ještě v budoucnu vám to moc škody nadělá. My jsme udělali veškeré lustrace, všechno jsme zveřejnili, dali jsme to do ulic, každému národnímu výboru nebo co tam měli, dnes to mají jinak, do rozhlasu a televize. Všichni se tam viděli a přečetli. A představte si tu hrůzu, ta spirála, která mohla nastat, ale já nevím, proč nenastala, ona nenastala prostě žádná. Každý, kdo měl zájem, se na to podíval, možná si každý něco myslel, někdo si třeba i uplivl, já se taky nedivím, ono to nebylo u každého stejné, a nedělo se nic. Vlastně nic.

Takže plnou vahou se stavím za to, aby každý o každém věděl. Proč se toho bát? Já se toho nebojím. Několikrát jsem byl na StB o to žádám, mně to nabízeli hned před rozsudkem, než jsem dostal návrh na trest smrti a pak jsem dostal doživotí. Řekli mi, nebuď vůl, moravsky tak mluvíme, ona tam ta úroveň taková byla u našich vyšetřovatelů, a řekli: takhle tě mohou žalářovat nevím jak dlouho, když to podepíšeš, dostaneš dva roky a půjdeš domů. Lákavé to bylo, ale zlomit jsem se nedal. Toto jsem dostal ještě několikrát a nebyl jsem sám. Nás tam byly tisíce, víte to velmi dobře. Osm tisíc bylo umučeno, někteří byli popraveni. Vím, že někdo má povahu jinou, nelze mu to zazlívat, když podlehl. Nemyslím konkrétně teď jednoho našeho pana poslance, který se také obhajuje, nebudu ho jmenovat, ale myslím, že tady v parlamentě být nemusel. Zvláště jako mukl, který byl takovou dobu zavřen, tady být nemusel, my bychom se bez něj obešli a národ také. Totéž si myslím i o ostatních, kteří se nějakým způsobem nechali zviklat a zlomit.

Vrátil bych se k panu Kavanovi. Velmi krásně to tady říkal. Na chodbě jsem mluvil s jedním panem kolegou, který říkal, že nebýt pana Kavana, nepřečetli bychom si tady ani spoustu té samizdatové literatury. Možné to je, ale když se to sem vozilo nějakými náklaďáky nebo kamióny, ne ve vlaku, protože to by nestálo zato, tak se to nějak vozilo. Prosím vás, jak je možné, že se na to nepřišlo? Mám se klanět stupidní blbosti StB nebo prozíravosti agenta, který opravdu dokázal všechno? Že byl vlastně jako agent sovětské armády, který dokázal všechno. Škoda, že jich nebylo víc. Stalo se to, jak se stalo.

Domnívám se, že jeho obhajoba, která už je tady, možná to přeženu, ale pětkrát určitě, že by to skutečně stačilo parlamentu a že by to měl nechat soudu. Já mu fandím, ať tam projde jako nevinný. Ale já jsem se byl na spisy podívat, celé jsem to nečetl, jen jsem do toho nakoukl, protože to je opravdu počtení na delší dobu. Nechci se o tom nijak vyjadřovat, ale je tam toho skutečně dost. Jestli ale skutečně dokáže, že je nevinen, že to bylo skutečně omylem, myslím, že celá komise 17. listopadu a nebude tady jediný poslanec, který by se mu neomluvil. Ale já si myslím, že nás toho ušetří, že to absolutně není možné být tak výkonný, aby to StB nevěděla.

Teď jsme tím tady ztratili mnoho času, tím projednáváním vina-nevina. Nakonec každý ví, že jsme to nemohli zveřejnit, že se to zkrátka a dobře nedalo. Naši poslanci, kteří byli pověřeni jako členové komise 17. listopadu, to nemohli dát ven, prostě se to tajilo, pak to vyšlo, není to hezké, ale vyšlo to, nedá se nic dělat. Proto budu navrhovat, aby se to všude plošně zveřejnilo. Udělali to v Německu, žádná spirála nebyla. Říkal jsem to už tehdy, když těch našich deset poslanců tady prohlásilo, že jsou lustrováni, druhý den jsem říkal: čekal jsem venku lidi s motykami a tyčemi, že tam bude někdo umlácen z těch konfidentů. Jak vidím, není. Takže jsem rád, to jsem říkal hned druhý den, že jsem rád, protože to bych skutečně nechtěl. Já nemám zájem o hony na čarodějnice.

Pan poslanec Mlynárik tady byl několikrát napaden, že je to stará struktura. Já to o něm vím také. Víme to o něm všichni. Prosím vás, na jedné straně chceme vykládat, že jsou to staré struktury, že je k ničemu nepotřebujeme, a na druhé straně říkáme, že kvalitní lidi prostě potřebujeme. Potřebujeme ty lidi, kteří s námi chtějí budovat novou reformu, zkrátka to, co potřebujeme.

To samé pan Ruml. Proč bychom mu měli nadávat?

Anebo vezměte si pana Lise. Toho to také potkalo a nepromluvil za celou dobu. Zato pan Wagner, to je vynikající, ten tady vykládá jak klaun. Kde se co ukáže, tak vyskočí. To je úplně příšerné! Teď když si třeba vezmete pana Mlynárika, řekli, že začíná půl větou. Proč pan Wagner se nechlubí s padesátými léty a dále? Proč se chlubí až jako rudý komunista, jako rudí, tedy růžoví komunisté ne rudí, protože to bylo v šedesátém osmém. Vidím, že se na mě pan předseda trochu mračí. Tehdy to skutečně byla výměna názorů. Výměna figurek růžových mezi rudými. To nebylo nic jiného. Nepovedlo se to, proto já se divím panu

Dubčekovi, on přece měl jakýsi přehled, a celá společnost tehdejší se uskutečnit, prosím vás, nemohla. Sovětský svaz byl tak silný a nepřál si to, aby to byl vřídek na celé struktuře toho šikovného a sympatického socialismu, komunismu.

Rok 1989 už byl úplně jiný. Sovětský svaz se rozpadl, ale ne tím, že by ti strejcové, oni to ještě dnes nepochopili, že došlo k rozpadu v tom Rusku. Nerozpadli se proto, že jsou neschopní, a že to dál nešlo, je rozložil Reagan, paní Thatcherová a ti ostatní. Nechali je vojensky vykrvácet. To se jasně ví. Co tady budeme mluvit o tom, že to bylo takové nebo makové.

Naše rodná strana se rozpadla tím, že nebyla schopna dál už nikomu dát, to tady řekl velice krásně pan Kroupa. Co si tady budeme nalhávat. My jsme vlezli, prosím vás, do té třetí cesty reformního komunismu, dalšího nástupnického, jak chtěl pan Pelikán a ti ostatní. Ne, že oni nám do toho vešli. My jsme jim do toho vešli, protože národ už toho měl dost, toho oblbování, a už nechtěl dopustit růžové nebo zhrzené komunisty na nástupnických místech za Jakeše atd. Tak se to celé odehrálo.

Tady válčíme pořád s takovou záležitostí - lustrovaný nelustrovaný. Chceme jim ublížit, nechceme jim ublížit. Nikdo je nechce vidět za mřížemi. Komu se stalo za tu dobu, je to již 2 měsíce, nikoho jsme nepřelustrovali. Venku lidé si představovali, že lustrovaný znamená: Odejde v modrákách s přivařenou lopatou na ruce a pět roků bude pracovat.... Prosím vás, oni se nám smějí. Žádné modráky si nešel kupovat, nanejvýš šel na druhou židli s tím samým platem a ještě s omluvením těch dalších. Říká: No, nedá se nic dělat, musíš to nějakou dobu vydržet. Ono se to zase spraví. To je celá lustrace, která na nás dopadla, aniž by osobnost nebo něco bylo narušeno.

Prosím vás, co by měli říkat ti, kteří byli vyhozeni v minulých padesáti letech? Museli dělat doktoři a nevím jaké vysoké profese, u krumpáčů, jezdili s traktory atd. Přežili to. Co tady budeme srovnávat nějaká příkoří? Jak říkal pan Burian, že je to prostě doba jako v padesátých letech, to už tady žádný z nás nebyl, a už by někteří také viseli (už by tady nemuseli vůbec otravovat). (Šum a rozruch v sále.)

Dostal jsem krásný, opravdu krásný, krásný dopis. My se tady bavíme o těchto věcech, že vlastně viníci budou odsuzováni zase znovu a ti, co to zavinili, co nás obžalovávali, jsou tady. Já vám to tady přečtu.

(Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane kolego Slámo, máte jednu minutu. Vy burácíte, burácíte...) To je hrůza, to to letí. Dostal jsem dopis od voliče. V roce 1950 jsme byli odsouzeni Státním soudem Praha v Hálkově divadle v Nymburce, číslo spisu je tam 18/50, k dlouholetému vězení, ke ztrátě majetku, pokutám a vším, co k tomu náleželo. (To byly takové vymoženosti socialismu.) V roce 1969 bylo několik členů rehabilitováno, ostatním byla změněna velezrada na spolčení proti republice. Měli to výhodné, nemohl je za to nikdo obviňovat, alespoň ne za tu velezradu. V případě prezidentem amnestováno. Většina z nás je již dnes mrtva a dosud nejsme rehabilitováni. Nyní, proč se na vás obracím s prosbou? Nejmladší z nás - Josef Srp mladší, narozen 16. června 1930 (no tak on už teď mladší není), nepřežil vyšetřování StB ač byl zatčen krátce před soudem, 13. října 1950. Při zahájení soudu 12. prosince bylo oznámeno, že bude souzen zvláště, a zatím zvláště, a zatím byl 13. 12. už mrtev. (Ta zpráva přišla asi nějak později...) Jelikož neprošel soudem, nebyl a nebude rehabilitován ani in memoriam. (To je velice krásná věc, to je naše soudnictví.). Jeho dosud žijící matka poslala žádost na inspekci ministerstva vnitra, Majakovského 19 (atd., jakési drobné) na pana ministra Sokola adresu máme. Ač je to velmi dlouho, dosud vůbec neodpověděl. Žádala jsem, aby nám alespoň zjistil a napsal, jakým způsobem zahynul. Žádala jsem jeho rehabilitaci, ale dosud jsem nedostala žádnou odpověď. V padesátém napsali z Hradce, kde zemřel, chronický zánět ledvin, na to zemřel. (No, to je jeho věc...smích a rozruch v sále). Povolili ho pohřbít bez obřadu. Pane poslanče, je velice tragické, že my někteří jsme aktivně bojovali proti komunistickému násilí a bezpráví od samých jeho počátků. Nejsme dosud rehabilitováni, 11 jich zemřelo a těch 5 ještě dožívá. Brzké vyšetření našeho případu, či alespoň smrt bychom přivítali, zatím se však neděje ani jedno ani druhé.

Já jsem to tady řekl trochu nadneseně, ale jsou to, prosím vás, tragické věci. Jsou to lidé, kterých si ještě dnes nikdo nevšiml. Neříkám, že jsou šikanováni. (To už dnes ne.) Dostávají se k soudu a nechávají si je ty zbytkové tresty, když něco náhodou při tom útěku prostě ukradl nebo si přisvojil, aby se mohl někam dostat, tak mu to dáme, necháme jako trest. Stávají se případy, že odseděl 13 let a z toho 10 roků mu nechávají. To je naše soudnictví. On je sice nebude sedět, ale má to tam jako trest, a za to nedostane odškodnění a nic. Domnívám se, že by měli mít tito lidé rozhodně přednost před místními, tzv. poškozenými lidmi, kterým se nestalo absolutně vůbec nic. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, přesto, že vás se zaujetím poslouchám, jsem povinen vás upozornit...)

Chtěl bych dát návrh, chtěl bych to jako doplňovací návrh, že co se konstatuje - že vyšetřovací komise řádně splnila svůj úkol uložený usnesením 34 ze dne 20. 9. 1990 a 94 ze dne 10. 1. 1991 a jejím členům děkuje. Myslím si, že si to skutečně zaslouží. Dělali co mohli. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste baryton poslance Slámy. Nyní budeme slyšet hlas paní poslankyně Rút Šormové. Ještě má faktickou poznámku pan poslanec Kavan. Prosím.

Poslanec SL J. Kavan: Budu velice stručný. Vskutku mě zaráží obdiv, který někteří poslanci chovají k StB a jejich přesvědčení, že StB všechno věděla a všechno mohla. Divím se, že nám StB ten listopad 1989 vůbec dovolila. Ty kamióny s literaturou, které tady poslanci bagatelizovali, sem skutečně jezdily od roku 1970 do roku 1981, aniž by o tom StB cokoli věděla. Z jejich vlastních materiálů, které mi poskytla Generální prokuratura je jasné, že se o tom poprvé dověděli ke konci roku 1980. Znamená to, že deset let o tom nevěděli nic a tuny této literatury sem skutečně přivezeny byly. Po chycení toho jednoho kamiónu v dubnu 1981 se mně tuto cestu, asi po roce, podařilo obnovit, jak nedávno i veřejně potvrdil pan premiér Petr Pithart.

Poslední poznámku chci k lustracím. Co se Chile týče, tuto metodu vítám. Strávil jsem tam nedávno nějaký čas a nechal jsem si pečlivě vysvětlit, jak tam detailně kontrolovali všechny údaje o jednotlivých lidech, než jejich seznam jako spolupracovníků a agentů Pinochetova režimu publikovali. Snažili se pečlivě zajistit, aby nezveřejnili žádné jméno někoho nevinného. Myslím, že bychom se i toto měli naučit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má poslanec Burian.

Poslanec SN P. Burian: Mám jen faktickou reakci na poznámku pana poslance Slámy. Když jsem říkal, že tu v jistém smyslu recidivují praktiky 50. let, tak jsem o tom hluboce přesvědčen. Nejsou tu třeba šibenice ani umlácení lidé. Dnes stačí, aby se člověk štval psychicky a uštval. Zlo se bohužel kultivuje stejně jako dobro. Pan poslanec Bárta byl také podle mého nejhlubšího přesvědčení v tomto smyslu uštván.

Chtěl bych ještě připomenout jednu věc, pane předsedající, dámy a pánové, kterou jsem neuvedl předtím ve svém improvizovaném projevu, že na grémiu městského soudu se soudci rozhodli, že naše případy nebudou uzavřeny, protože oni nejsou definitivně jmenováni. Kde je tedy nezávislost soudu? Jsme v právním státě? Nejsme, dámy a pánové, a dlouho nebudeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se přihlásil pan poslanec Michálek.

Poslanec SL F. Michálek: Já bych chtěl jen reagovat na to, jak to bylo mezi námi politickými vězni. Někteří byli odsouzeni jako političtí vězni, já jako vysokoškolák, ale mnozí byli odsouzeni k vysokým trestům za to, že převáděli přes hranice za peníze a přitom ještě dodatečně okrádali své oběti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslankyně Šormová.

Poslankyně SL R. Šormová: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, za prvé bych chtěla říci, že komise 17. listopadu ani parlament nemají podle mého názoru posuzovat zda a nakolik jsou záznamy bývalé Státní bezpečnosti pravdivé či věrohodné. Naopak to vnímám tak, že úlohou komise bylo konstatovat, že takové záznamy existují. Bylo to zadání - alespoň v tomto bodě - které bylo jasně formulováno v usnesení, jehož jiné formulace nám dnes způsobují řadu potíží, které podle mého názoru zde dnes rozhodně nemůžeme vyřešit. Osobně se domnívám, že kdyby se byli všichni členové komise tohoto zadání drželi a nepokoušeli se nad rámec tohoto usnesení materiály Státní bezpečnosti interpretovat, mohla být rozprava k tomuto bodu programu podstatně kratší. Především jsem přesvědčena, že by byla o něčem jiném.

Hodně se tu mluvilo o teoriích spiknutí a o policejním vidění světa. To, co tu řekl například poslanec Mlčák, ale nejen on, mi upřímně velmi vadí. Vůbec ne proto, že by to bylo pravicové, jak si někteří myslí, nebo že by to bylo levicové, jak si myslí jiní, ale především proto, že to považuji za nesvobodné.

Jistě je možné si myslet, jak si to zřejmě myslí například kolega Mlčák, že tato země je plná ne"bezpečných živlů". Někteří lidé si to mysleli před listopadem 1989 a někteří si to myslí i teď. Já to nechci komentovat, jen si myslím, že je to symptomatické.

Co mi připadá opravdu nebezpečné, jsou teorie o tom, že lidské dějiny jsou ve skutečnosti dějinami spiknutí. Nejenže se tak popírá prostá skutečnost, že věci se dějí a že dění se zúčastňují výjimeční lidé, ale především je to smutná snaha vnuknout sobě a spoluobčanům představu, že někde existuje jakési centrum, odkud se vše řídí a že my všichni jsme jen loutky, za jejichž nitky někdo tahá a že nás tedy někdo vodí cestami, po nichž bychom sami nikdy nešli. Velmi snadno to pak pro mnohé znamená, že někdo cizí je odpovědný za všechno, co děláme a že tedy za své činy zodpovědní nejsme. Jako by důrazy kladené na občanskou individualitu, samostatnost, odpovědnost, schopnost a svobodu byly najednou jen slovy bez jakéhokoli praktického významu.

Za druhé nebezpečí, které se v průběhu rozpravy vyjevilo, považuji to, jak někteří poslanci vykládají právo, jak ho užívají a co pro ně znamená pojem Ústavy a ústavnosti. Dokladem toho, co říkám, byla pro mne vystoupení poslance Hrušky a poslance Humla - i když nejen jejich - a to aniž zkoumám nebo hodnotím pravdivost a věrohodnost toho, co tady řekli. Podstatné pro mne je něco jiného, že totiž poslanec, vázaný mj. poslaneckým slibem, spatřuje pozitivum Ústavy v tom, že mu umožňuje porušovat zákon a nebýt za to trestán. Poslanec tedy nalézá význam své poslanecké imunity v tom, že ho na rozdíl od jiných občanů chrání před postihem za nerespektování zákonů.

Chci tím vším říci jen tři věci. Za prvé to, že pokud někdo zneužívá své poslanecké imunity, považuji to především za projev pohrdání občanem a také právem, které každý občan tohoto státu jinak má respektovat. Za druhé to, že používá-li někdo jako základního a často jediného podkladu pro své parlamentní vystoupení i pro svá uvažování materiálů, které vytvořili lidé spojení s komunistickou tajnou policií, vrací tím více než dva roky po událostech listopadu 1989 Státní bezpečnosti znovu moc ovládat osudy lidí v této zemi. Za třetí bych chtěla říci, že věří-li někdo na teorii o všeobecném spiknutí a zároveň činí sám sebe jen obětí dění a tvrdí, že sám je nespoluvytváří, pociťuji to především jako projev jeho osobní slabosti a strachu. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslankyni Šormové. Prosím, aby nyní vystoupil se svým příspěvkem poslanec Peter Mornár, pak promluví předseda FS Dubček.

Poslanec SL P. Mornár: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, dámy a páni, moje vystúpenie bude veľmi krátke. Chcem povedať len dve veci.

Komisia 17. novembra, resp. jej správa, nám zaberá odhadom päť až šesť hodín alebo možno viac hodín diskusie. Videli sme show, počuli sme tu príspevky, ktoré boli smutné, zarážajúce a niekoľko ich bolo hodnotných. To je moje hodnotenie.

Dvanástimi ľuďmi tu v parlamente sa zaoberáme niekoľko hodín. S akým výsledkom, už každý z nás asi vie.

Za chvíľu budeme prerokúvať správu Generálneho prokurátora. Tu by som sa chcel zastaviť pri jednej veci. Nedávno sme schválili správu o ľudských právach. Skladala sa zo správy podpredsedu vlády pána Mikloška, zo správy ministra vnútra a zo správy Generálneho prokurátora. V správe Generálneho prokurátora bolo napísané: Úroveň antisemitizmu v českých krajinách je o to nižšia, o čo nižšia je tam religiozita a vlažnejší prístup kresťanov v Čechách spôsobuje jej väčšiu tolerantnosť. Dámy a páni, napľuvali sme do tváre trom miliónom slovenským kresťanom a asi piatim miliónom kresťanom v Čechách a na Moravě.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, to byl pan poslanec Peter Mornár. Prosím nyní předsedu Federálního shromáždění Dubčeka, aby se ujal slova.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP