Středa 19. února 1992

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych připomněl, že to, o čem se zde pořád jedná, rovněž není předmětem věci ke zprávě. Nikomu dál nebylo odňato slovo. To za prvé. Doufám, že nebude ani mně, neboť budu reagovat na to, co odeznělo v posledním příspěvku. Mám samozřejmě jen dvě minuty.

Usnesení č. 94 uložilo komisi, aby zjistila, kdo byl registrován jako spolupracovník a jaké kategorie. Mluví-li se o registraci, předpokládá se registr. Takto se věci mají na druhé správě, tzv. boj proti vnitřnímu nepříteli, nikoliv na první, tam je to poněkud jinak. Problematické je v tom už, kam komise přikročila ve své práci, zdali k tomu měla či neměla mandát. Samozřejmě většina, která zde je, prokáže, že měla k tomu mandát. To ještě neznamená, že tak zní pravda. Tak zní dobové rozhodnutí pro účely dobové politiky.

Já se ptám, dámy a pánové, jestli ten etický rozměr si skutečně uvědomujeme nebo jestli o něm doopravdy nechceme slyšet?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě pan poslanec Stome nebo pan poslanec Malý, nevím, kdo byl první.

Poslanec SN K. Stome: Já se nedomnívám, že je tak jednoduché někomu odejmout slovo s tím puncem, že je to k věci nebo není k věci. Ale na okraj toho, co říkal pan předřečník teď právě.

Myslím, že komise nebyla pověřena přečtením nějakého textu, komise byla pověřena zjištěním. Zjišťování znamená použít všech důkazů a všech textů. Nelze říci, že komisi jsme pověřili rozsudkem, to je k tomu, co říkal pan kolega Šamalík, a nelze říci, že komisi jsme pověřili jen přečtením něčeho z nějakého záznamu nebo evidence. Ta poloha byla vydat nález, zda člověk byl registrován atd. atd., jak o tom hovořil pan kolega Wagner. Z tohoto zorného úhlu se musíme dívat na to, co komise udělala a relevance toho, co nalezla, není ani menší ani větší.

Takže mluvit zde o soudních ochranách, to souhlasím s kolegou Šamalíkem, na jedné straně je nadbytečné, neboť je to samozřejmé, a na druhé straně zde licitovat svými životopisy i zásluhami je zbytečné. Chtěl bych se připojit k tomu, co říkal kolega Blažek. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Dámy a pánové, chtěl bych faktickou poznámku, ale přesto k věci. Chci navázat na pana poslance Fišeru. I já mám obdobné obavy a pocity, proto se domnívám, že můžeme zvolit jednu ze dvou věcí. Buď budeme v tom nastávajícím období voleb, ale i po něm, vytvářet ochranu pro 100 000 agentů StB, anebo budeme chránit většinu našich obyvatel před tím, aby nemohli být neoprávněně nařčeni ze spolupráci s StB. Proto navrhuji doplnit usnesení ke zprávě komise 17. listopadu takto:

"FS ČSFR ukládá vládě ČSFR, aby nejpozději 3. března 1992 předložila Federálnímu shromáždění ČSFR návrh zákona, podle kterého budou zveřejněna jména osob patřících do kategorie podle § 2 odst. 1 písm. a) a b) zákona 451/91 Sb." To je vše, děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě požádal pan poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Vážené kolegyně a kolegové, jsem názoru, když sleduji tu diskusi, že v současné době už jsme pravděpodobně překročili určitý bludný kořen a nejsme schopni sami se z toho vymotat dál. Tady se stále diskutuje o tom, co ještě je k věci, co už není k věci, ale jestliže včera i dnes bylo ústy mnoha řečníků rozehráno tolik diskusních parket, tak těžko dnes můžeme najednou říci tomu a tomu, že toto už není k věci nebo je k věci, protože všechno nějak s věcí souvisí, což nelze popřít.

Chtěl bych vám proto navrhnout jednu věc, abychom se teď stručně - třeba v deseti minutách - pokusili formulovat precizně, co je k věci a v tomto směru dále pokračovat a pak skutečně rázně brát slovo tomu, co k věci už není. Abychom si ale řekli, zda budeme řečnit jen k 17. listopadu nebo současně k lustracím a znovu obhajobám poslanců nebo k úniku utajovaných skutečností (v uvozovkách, samozřejmě), nebo kompetenci poslanců nebo co je a není státní tajemství atd.

Mohu říci, že všechny tyto sporné otázky díky těm různým udáním jsou předmětem šetření Generální prokuratury, obhajoby lustrovaných poslanců jsou z 90 % předmětem soudního řízení. Čili navrhuji diskutovat pouze o tom, co v současné době za nás už neřeší nikdo jiný. Skutečně jen k té zprávě 17. listopadu plus případným návrhům do tohoto usnesení. Nevím, jestli se nám to podaří.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já se o to pokusím. Ještě se přihlásil pan první místopředseda Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, rád bych připomněl, že pokud jde o zprávu komise 17. listopadu týkající se lustrací, k tomu jsme přijali příslušné usnesení v minulém roce. Myslím, že je zbytečné teď se zabývat touto problematikou.

Pokud chce někdo rozšířit vyšetřování prokuratury, ať tak učiní, na to má právo, ale nelze chtít, aby jeho návrh podávala Kancelář. To je jeho osobní záležitost a ať se v tomto směru takto zachová, pokud to považuje za vhodné.

Jinak bych chtěl říci, že podle mého názoru je třeba, abychom přijali usnesení k tomu, že bereme na vědomí nebo jsme vyslechli - to je věc úvahy jednotlivých poslanců, jak budou zprávu komise posuzovat - a abychom rozhodli o tom, že se materiály, které komise během své činnosti získala, převedou určitým způsobem do archivu FS. K tomu tady včera hovořil kolega Stome. Jeho návrhu jsem dost dobře nerozuměl, protože myslím, že materiály, které byly získány v rámci činnosti FS, nelze svěřovat nikomu jinému než Federálnímu shromáždění samotnému, resp. Federální shromáždění musí rozhodnout o tom, jak s nimi bude nakládat. K tomu byla předsednictvem FS vytvořena komise, která má tyto materiály převzít a součástí tohoto řízení je i vypracovat postup, jak se s těmito materiály bude zacházet, resp. za jakých podmínek a kdo bude mít k těmto materiálům přístup. To je řekl bych druhá fáze, která bude následovat po převedení těchto materiálů.

Doporučuji kolegům, abychom skutečně přistoupili k věcnějšímu způsobu jednání. Nechci tady argumentovat způsobem, který se někomu může zdát laciný, že máme jistý legislativní plán, ale není to laciná argumentace. 3. března se má sejít schůze, kde máme projednávat určité důležité věci týkající se například majetkových práv občanů. Jestli budeme rozhodovat nebo nebudeme rozhodovat o valorizaci určitých důchodů nebo příjmů, není záležitost toho druhu, abychom se jí nemuseli zabývat. Těžko bychom občanům odpovídali, že jsme jen diskutovali své vnitřní problémy.

Prosím tedy, abychom se soustředili opravdu na zprávu komise 17. listopadu, na návrh usnesení, zda s ním souhlasíme nebo ne, v čem ho chceme doplnit, ale týkající se zprávy komise o šetření událostí 17. listopadu. Nerozšiřovat to na jiné věci. Kolega Malý dobře ví, že Federální shromáždění nemůže vládě nic ukládat. Může eventuálně požádat vládu, aby něco vypracovala. Takové vztahy nejsou toho druhu, abychom to formulovali tímto slovesem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě pan kolega Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Požádal bych všechny svoje kolegy, kteří ještě mají nějaké připomínky, návrhy k usnesení, aby nám je předložili, abychom mohli co nejdříve naformulovat takové usnesení, které by bylo možno dát k hlasování.

Ještě bych se velice stručně vyjádřil k poslanci Wagnerovi a k jím vyslovené hypotéze, že komise překročila usnesení 94, které nám ukládalo zjistit, kdo je registrován.

Pan poslanec Wagner vychází z toho, že termín registrován předpokládá existenci registru. V tomto se mýlíte, pane kolego. Termín registrován předpokládá existenci svazků. Je to problém terminologický. Vychází přesně z dikce dané archivnictvím. Termín registrován předpokládá evidenci svazků. Termín evidován předpokládá existenci osoby. My jsme měli za úkol zjistit, kdo je registrován, čili kde existuje svazek, a poté jsme zjišťovali osobu, která je v tomto svazku evidována a její vztah k StB. V žádném případě jsme nepřekročili usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Prosil bych teď pana poslance Mlčáka. Ještě, pokud dovolíte, kolega Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, pokud dovolíte, cítil bych se povinován panu poslanci Vidímovi odpovědět. Vůbec se zde nedá debatovat o tom, zda výklad registrace je takový či onaký. Zde jde, jako v tomto celém mravním problému, o úplně jiný rozměr. Kdyby tuto věc řešil režim, dejme tomu Stalinův či Hitlerův, tak by to řešil ve své vlastní logice; nikdo, kdo by mohl býti vinen, nesmí zůstat nepotrestán. Nikdo.

Když to řeší demokratický režim, tak se musí starat; nikdo, kdo byť omylem by mohl býti poškozen, nesmí býti poškozen. To je malý, velmi drobný rozdíl. Mám pocit, že jsme si ho velmi málo uvědomovali. A nejen komise, zvláště celé Federální shromáždění. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Teď snad, konečně, pane poslanče, prosím.

Poslanec SN M. Mlčák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, než se dostanu ke zprávě komise a k teorii spiknutí, chtěl bych říci, že mnohokrát během diskuse a rozpravy na minulé schůzi jsem měl pocit, že spím a že se mi zdá zlý sen.

Domnívám se, budu-li mluvit k teorii spiknutí - vrátím se ke zprávě - pak bych chtěl říci, že to co se tady odehrává a odehrávalo, považuji za jakousi součást jakéhosi jiného spiknutí. Hned to doložím konkrétními případy.

Byli tady kolegové, kteří se snažili přerušit rozpravu. Kolega Vild s poukazem, že musíme pracovat. Pan profesor Jičínský tady správně řekl, že nás čekají ekonomické a jiné zákony. Domnívám se ale, že nevyřešíme-li tuto složitou problematiku, která je naším tématem, že se nemusíme ani k řešení ekonomických problémů nakonec dostat.

Pan kolega Soukup tady na minulé schůzi mluvil o morálce a etice. Byl bych rád, abyste vždy, až budu mluvit o dalších faktech, si vzpomněli na tu morálku a etiku.

Velmi stručně. Když Jan Urban nesl do televize tu kazetu, ze které televize odvysílala onen šot, měl jsem pocit, že kdosi hází přes palubu svého kolegu Kavana. Tím, že se veřejnost dověděla o skutečnostech, že tam byla řeč o odměnách, že tam byla řeč o vědomé spolupráci, a já jsme si uvědomil hrůzu situace v tom, že pokud někdo toto udělal, pak měl k tomu nějaký mnohem závažnější důvod. Někoho nebo něco poškodit. Nebudu to dál rozvádět. Přebere si to každý sám. Chtěl bych opět zdůraznit tu teorii spiknutí. Jakéhosi spiknutí.

Ve zprávě komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu se praví, že teorie spiknutí potvrzena nebyla. Já jsem to rád přivítal. I s určitými výhradami, protože tam přece jenom figurovala postava Zifčákova, s jakýmsi posláním... A mělo to zřejmě jaksi ovlivnit průběh celé té demonstrace, nebo o co se to tam na Národní třídě jednalo. Připouštím ale, že teorie spiknutí byla vyvrácena.

Pak mi dovolte ovšem vyjádřit svůj názor, že mnohdy mám pocit, že jsem účastníkem, svědkem jakéhosi rozsáhlého spiknutí, které začalo někdy mnohem dříve před listopadem a před Národní třídou a které pokračuje do dnešního dne.

Nechtěl jsem například mluvit o Obrodě. Ale protože kolega Šilhán, kolega Wagner tady vystoupili opakovaně s problematikou Obrody a protože kolega Šilhán dokonce požádal o vypuštění určitých pasáží ze zprávy komise, pak bych považoval za naprosto nutné vyjádřit se k této otázce.

Nejsem odborník na problematiku Obrody, ale tady bych doporučil kolegům, aby si někdy ve volném čase odskočili třeba k nejvyššímu soudu, kde probíhá soudní řízení s Kinclem, Vykypělem a Lorencem. Kdyby toto kolegové udělali, pak by zjistili u výpovědi jednoho z těch lidí, že se dávno před listopadem počítalo s předáním moci členům Obrody. To byla jedna věc. To tam od jednoho z těch tří lidí padlo, a dokonce to vyšlo tiskem.

Co mě dál zaráží, jsou takové metamorfózy různých lidí. Chtěl bych říci, že ti, kteří nejvíce kritizují zprávu komise, komisi samotnou, lustrační zákon, že to jsou lidé, kteří prodělali zvláštní metamorfózu. Někteří z komunistické strany přes Občanské fórum, Občanské hnutí až do Čs. sociální demokracie pana prof. Horáka; a to považuji za velmi závažné. Jsou i jiní, kteří tuto metamorfózu začali v Čs. straně socialistické.

Domnívám se, že to je okolnost, kterou by si naši lidé měli velmi dobře uvědomit. Je tady potom celá řada závažných otázek.

Co se dělo na slovenském ministerstvu vnitra, když tam ministroval pan Mečiar. Co se dělo na českém ministerstvu vnitra, když tam ministroval pan Dr. Sacher? Co se to tam vlastně dělo, když tam působil generál Lorenc, který dnes sedí na lavicích obžalovaných? Byla to tenkrát nekompetentnost nebo to byl zlý úmysl? Nebo to byla prostě nevědomost? Co se dělo s těmi šesti vytrženými stránkami z registru svazků? To jsou nesmírně závažné otázky. Souvisí to s naprostou konkrétní problematikou majetku KSČ, majetku SSM. Co to založili představitelé Občanského hnutí s mladými v Uherském Hradišti? Existuje ještě klub Real? Existuje to ještě?

Dále je tady otázka odborů, které při jejich stávce právě intenzívně podpořila právě Čs. strana sociálně demokratická a právě lidé z Obrody. Ptám se: Je to náhoda? Ptám se: Je náhoda, že v tuto dobu je přikročeno ke konstituování jakési prezidentské strany?

Obávám se, že to všechno a mnoho dalších věcí je zaměřeno k tomu, aby naše veřejnost byla ještě více zmatena, aby si nevěděla rady, aby vpadla do ještě větší apatie a aby se pokud možno v co nejmenším počtu zúčastnila příštích voleb.

To by byly tedy velmi vhodné podmínky pro zvolení různých pochybných osobností, které by jinak v řádných volbách zřejmě velkou šanci neměly.

Opakovaně tady zazněl požadavek - a řekl to třeba i pan prof. Jičínský - respektovat právní předpisy. Profesor Jičínský ovšem také řekl, že poškozování zájmů státu v něm vyvolává nepříjemné vzpomínky na minulost. Já se ptám: co bylo v minulosti, co se tady dělo? Byla pošlapávána základní lidská práva, to jest ta práva, kterých se teď jacísi lidé dovolávají v zájmu konfidentů StB a různých pochybných živlů. Ptám se: jsou naše dnešní podmínky, naše dnešní poměry přesně tytéž jako byly minulých 40 let?

(Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, máte jednu minutu do konce projevu!)

Stihnu to. Pokud se nedomníváme, že to jsou poměry stejné, pak bychom takové úvahy měli striktně odmítnout.

Nakonec bych chtěl říci jednu věc. Vidím jedno řešení, a tady se přikláním k návrhu kolegy Malého. To, co klub poslanců Občanské demokratické strany vždy prosazuje, to jest plošné zveřejnění příslušníků Státní bezpečnosti (Potlesk.) a jejích konfidentů, je naprosto nutné a v dnešní době vlastně jediné a nejdůležitější řešení situace, do které jsme se dostali. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Mlčákovi. Slovo má paní poslankyně Bellušová, ale předtím je tu ještě les faktických připomínek. Nejprve pan poslanec Fišera, pak poslanec Šamalík, pak poslanec Kučera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, pane poslanče, chtěl bych se vás zeptat - mám tomu rozumět tak, že v podstatě navrhujete, když přijímáte tuto formulaci, abychom vytvořili novou komisi pro vyšetřování činnosti lidí, kteří nějakým způsobem, jak jste to vyjádřil, podle vašeho názoru, vyvolávají všeobecné podezření, že sledují nějaké prapodivné hanebné záměry, mimo jiné také to, aby se co nejvíce lidí zúčastnilo voleb? Já jsem chtěl říci tu myšlenku, že asi si připravujeme předpoklady pro to, aby co nejdříve nějaká taková komise byla vytvořena.

Jinak bych se chtěl omluvit paní dr. Buřivalové, poněvadž jsem se včera díval do záznamu, i dnes jsem jej viděl, a to, čemu jsem já rozuměl jako slovo "případ", bylo podle záznamu slovo "práce". Myslím, že tuto omluvu je třeba učinit a že to snad bude první omluva, která započne sérii omluv, která zde měla být včera vyvolána.

Poslanec SN F. Šamalík: Na velké události vždy existují dva pohledy. Historik Kazbunda napsal historii revoluce 1848 podle policejních archivů -, ale ostatní historici se samozřejmě dívali na to, jak reagovala společnost. Já si myslím, že my bychom - když už hovoříme o této zprávě a chválíme ji za to, že odmítla iracionální představy - se měli přece jen asi řídit tím, co je normální (alespoň z hlediska zdravého smyslu) a snažit se z tohoto parlamentu jednou už vyloučit policejní vidění skutečnosti, jež nebere v úvahu vážná sociální fakta a soustřeďuje se k tak nepodstatným věcem, jako je například výrok, který tam byl řečen o Obrodě, přitom ještě z úst, která jsou jinak zcela nepřesvědčivá.

Nejde mi o to, jak se na to kdo dívá. Přinejmenším bychom měli lidi vést k tomu, aby se naučili racionálně přistupovat ke společenským událostem a ne tady obnovovat to, co jsem říkal už předtím - hledat Josepha Bolzana, který je někde v pozadí nejen spiknutí 17. listopadu, ale ještě dalekosáhlejšího spiknutí, které padne někdy v budoucnosti na naše hlavy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pane poslanče Mlčáku, protože les rukou je replikou na vaše vystoupení, vystoupíte až po skončení krátkých připomínek. Nyní bude hovořit poslanec Petr Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, nechci se dotýkat skutečnosti, že kolega Mlčák se pramálo zajímal o zprávu komise 17. listopadu. Jeho quasivolební projev měl řadu otázek. Já chci jen vyslovit naději, že naprostá většina našich občanů voličů nebude tak zmatená jako poslanec Mlčák. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nyní pan poslanec Šilhán, pak pan poslanec Špaček a poslanec Wagner.

Poslanec SL V. Šilhán: Pokud vím, tak kolega Mlčák je lékař. Kdyby si dovolil dělat diagnózu takovouto metodou, jakou nám tady převedl, tak by to pravděpodobně s jeho pacienty nevypadalo dobře. Terapie, která by měla následovat po diagnóze, by měla pacienta vyléčit, ale promiňte mi, vy dále pěstujete nemoc. Tu nemoc tady už pojmenoval kolega Šamalík. Je to policejní vidění světa. Škoda, že ho má lékař.

Poslanec SL J. Špaček: Já budu stručný, jen tři věty. Někdo se prostě bez nepřítele neobejde. Za druhé - vzhledem ke kombinačním schopnostem kolegy Mlčáka mu doporučuji, aby se ucházel o zaměstnání u kolegy Bačinského. (Potlesk. Smích v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je zajímavé doporučení. Nyní poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, pan kolega Mlčák předvedl perfektní manipulaci s něčím, co vydával za fakta. Jestliže někdo vypovídá u soudu, ještě to neznamená, že jeho výpověď je sdělením faktů. Může také znamenat sdělení výmyslů, zvláště když tento člověk je obviněn či obžalován.

Malá drobnost k případu Obrody. Ve zprávě komise 17. listopadu se říká, že tam je příloha 5 a 6, plán agenturně operativního rozpracování akce Obroda 88 a informace o situaci v tzv. Obrodě po jednání Mencla (?) na ÚV KSČ. Připomínám, že Obroda nebyla takzvaná, ale byla skutečná a byla skutečným nepřítelem bývalého režimu, a ten to dal důrazně najevo tím, že druhá správa StB vypracovala sérii perzekučních opatření, jimiž chtěla zlikvidovat činnost Obrody. O to se jedná.

V bodě 6 se jedná jen o podvrhy, které mají stejnou váhu argumentů jako vyjádření pana Mlčáka. Abyste dostali fakta k onomu takzvanému jednání Obrody s KSČ z dobové dokumentace tehdy publikované v samizdatu a v zahraničí, čili průkazné, uvádím: ÚV KSČ na svém předsednictvu dne 11. února projednal prohlášení klubu Obroda a panu Menclovi sdělil: "Obroda vidí minulost jen kriticky, bez uznání čehokoliv pozitivního, jako řetěz chyb v celé historii posledních dvaceti let. Uvažujeme tak, jako kdybychom se chtěli vrátit před Únor 1948."

Takto nahlížel ÚV KSČ a Jakešovo předsednictvo na Obrodu. Obviňovalo nás, že se chceme vrátit před Únor 1948. My jsme to chtěli a společně s vámi jsme to dokázali. Toť vše.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedo, moc se omlouvám, ale já jsem zapomněl na tu třetí větu. Kolega Mlčák totiž tady nevycházel ze spisů Nejvyššího soudu. Vycházel z konstrukcí, které z výpovědí Miloše Jakeše před Nejvyšším soudem vytvořil pan Ventura v Českém deníku. Jsou to asi poslední dva lidé, pan Ventura a pan Mlčák, kteří věří Milošovi Jakešovi. (Smích v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: To i mne překvapuje. Hovořit bude poslanec Mlčák.

Poslanec SN J. Mlčák: Je jen přirozené, že napadený se brání. Já to považuji za naprosto logické.

Kolegovi Fišerovi bych chtěl říci - já jsem samozřejmě neměl na mysli zřizování nějaké nové komise. Měl jsem na mysli to, aby tento zákonodárný sbor byl napříště důslednější při projednávání takových věcí, jako je období nesvobody. Podobných témat už tady zaznělo více a vždy skončila jaksi ničím, jaksi rozplizle.

Nám byla přečtena zpráva generálního prokurátora, kterou si tento zákonodárný sbor vyžádal. Ta zpráva, která měla řešit zločiny minulých let, vypadala tak, že i tento zákonodárný sbor ji odmítl přijmout. Je s podivem, že tento fakt byl ventilován v našich sdělovacích prostředcích jen velmi zlehka a jen velmi krátce. Já se domnívám, že zítra nebo teď přijde generální prokurátor. Teď bychom měli dávat pozor, co řekne a naprosto jednoznačně se vyjádřit k jeho dosavadní práci. Tolik jsem chtěl říci.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se hlásí pan poslanec Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Já bych chtěl k panu kolegovi Wagnerovi - promiňte, že to možná vypadá jako osobní antipatie, ale když jsem už 30. ledna dvakrát hovořil o tom bodu 5 našich příloh, tedy o plánu agenturního a operativního rozpracovávání akce Obroda 88, demonstroval jste nám, jakým nepřítelem pro minulý režim byla Obroda. Já vás chci ubezpečit, že takovéto plány byly rozpracovávány na všechny občanské iniciativy. Nebylo to žádné výsostné postavení Obrody. Já vás chci upozornit, co obnáší tento termín - plán agenturního operativního rozpracování se skládá ze dvou částí - operativní rozpracování a agenturní. To operativní bylo ve své podstatě shodné u všech těchto nezávislých iniciativ. Bylo to odposlouchávání telefonů, bytů, videozáznamy, otevírání korespondence, sledování apod. To bylo v podstatě stejné u všech těchto občanských iniciativ. Rozdíl už byl v tom agenturním rozpracování. Tam totiž záleželo na ochotě jednotlivých členů těchto iniciativ spolupracovat.

A tady bych to dokumentoval na citaci z deníku šéfa vedoucího odboru analytiky 2. správy pana Třosky, který ve svém deníku cituje z deníku Chovance, což byl zástupce šéfa 2. správy státní bezpečnosti po linii vnitřního nepřítele, kdy hovoří o tom, že právě v rámci plánu agenturního a operativního rozpracovávání akce KNI, tedy Klubu nezávislé inteligence, se jim podařilo získat 3 spolupracovníky, ovšem, že nezískali žádné spolupracovníky mezi Českými dětmi a mezi LINO, tedy Lidovými novinami. To prostě skutečně záleželo na osobní schopnosti tu spolupráci se státní bezpečností navázat, na té ochotě. Tady vás mohu ubezpečit, že to není v rámci jakéhosi politického boje, je to prostě skutečnost, že v rámci Obrody ta infiltrace byla obrovská. To skutečně neberte jako nějakou osobní zášť. Je to skutečnost, kterou pochopitelně můžeme dokladovat. A já bych tady chtěl říct, že plán agenturního operativního rozpracování nebyla žádná výsostná záležitost Obrody. My připouštíme skutečně, že v případě Obrody bylo agenturní rozpracovávání, tedy ta ochota spolupracovat velmi, velmi vysoká.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP