Středa 19. února 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Mezitím, co bude hovořit pan poslanec Huml, provedu krátkou právní konzultaci vzhledem k jednacímu řádu.

Poslanec SL O. Huml: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté, v první části projednávání tohoto bodu programu dne 30. ledna pronesl pan poslanec Dostál velmi dramatický a procítěný projev, v němž především napadal údajné porušování práva ze strany některých poslanců, členů komise 17. listopadu. Stejně jako někteří mí předřečníci, i já bych si dovolil část jeho proslovu odcitovat:

"V historii tohoto státu - pane kolego, pokud se smějete - zákonem pohrdali od založení tohoto státu vědomě a veřejně pouze komunističtí funkcionáři. Po 17. listopadu jimi pohrdají i někteří poslanci Federálního shromáždění. To je fakt. Může se vám to líbit nebo nelíbit, ale je to pravda."

Ano, máte pravdu, pane kolego, ve svých stranických novinách Právo lidu máte vlastní rubriku s názvem "Z poslanecké zásuvky". Občas do této zásuvky sáhnete a zveřejníte o svých politických protivnících údaje, jednoznačně naplňující skutkovou podstatu trestného činu pomluvy.

(Hluk v sále, různé výkřiky.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, já vás prosím, abyste se pokud možno soustředil na projednávaný bod programu. Zdůrazňuji, že se to bude týkat každého přihlášeného do rozpravy.

Poslanec SL O. Huml: Pane předsedající, já soudím, že podmínky pro všechny by měly být stejné. Já tady reaguji na předchozí diskusní příspěvek pana poslance Dostála. Jestliže on měl možnost mluvit tak, jak mluvil, myslím, že mám mít možnost a právo reagovat na to, co řekl.

Chtěl jsem říci, že pan poslanec občas zveřejňuje údaje, které jednoznačně naplňují skutkovou podstatu trestného činu pomluvy. On to však dělá tak, aby nikdo nemohl říci, že on sám zákon porušuje a pohrdá jím. Když jste se, pane kolego, v souvislosti s lustračním zákonem, který jsem pomáhal prosadit, rozhodl pošpinit mne, použil jste vskutku chytrou fintu. Své lži a pomluvy jste uvedl větou "V kuloárech parlamentu se šeptá, že..." Dovolte mi, abych si vás v tomto jediném případě vzal za vzor a použil vaší taktiky.

Takže - v kuloárech parlamentu se šeptá, že existuje materiál hlavní správy rozvědky, správy A, druhého odboru, číslo jednací A-53/22-1-70 z 9. 3. 1970 s názvem "Rozbor a návrh na další postup v případě D.S.Kato". V tomto materiálu se údajně praví: osobně si je Kato vědom, že jeho zprávy jsou předávány oficiálním místům v ČSSR a není pochyb o tom, že ví, že je má k dispozici rozvědka, i když jsme s ním dosud jednali pod krytím ministerstva zahraničních věcí. Dále se zde prý praví:

"Dosavadním průběhem spolupráce je Kato s námi kompromitován. K této kompromitaci přispívají nejen předané dokumenty a vlastnoruční zprávy, ale také dopis náměstkovi ministra vnitra dr. Kubíkovi, v němž žádal o pomoc při legalizaci svého pobytu a v němž také naznačil ochotu spolupracovat."

Dále jsem v kuloárech tohoto parlamentu zaslechl, že existuje materiál hlavní správy rozvědky, správy A, druhého odboru, číslo jednací A00188/22-1-1970 ze 17. 3. 1970, který se jmenuje "Zpráva o vývoji spolupráce a dalším postupu v akci Kato". V této zprávě se také údajně uvádí na straně 8: "Všechny jím - rozuměj Katonem - předávané zprávy mají téměř stoprocentní využitelnost. Lze odpovědně říci, že v osobě Katona máme dobrý přehled o československých studentech ve Velké Británii a částečně o nové emigraci. Je jedním z nejproduktivnějších pramenů v tomto směru." Podpis zástupce náčelníka odboru A2, podpis čitelný, myslím, že je zbytečné jej uvádět.

Dále se v tomto materiálu údajně vyskytuje i zpráva, která se nazývá Materiál první správy FMV z 26. 1. 1973 s názvem "Vyhodnocení případu Kato". V této zprávě, jak jsem zaslechl v kuloárech tohoto parlamentu, se praví: "V období březen 1969 až červenec 1970 Kato předal více než 30 konkrétních informací z výše uvedené problematiky, to jest činnost studentů ve Velké Británii, splývání staré a nové emigrace, získávání poznatků o činnosti emigračních organizací. Dále Kato předal poznatky o ideologické diverzi britských institucí proti ČSSR. Na základě našich instrukcí pomohl Kato zabránit srpnové demonstraci před československým zastupitelským úřadem v roce 1969. Jeho postoje a aktivita mezi studenty v Anglii přispěly k tomu, že se nekonala demonstrace studentů před zastupitelským úřadem v Londýně v době Palachiády. Kato předal konkrétní poznatky o činnosti emigrantů Pelikána, Wintra a Liehma, kteří organizovali v Londýně akce proti ČSSR. Na základě požadavků sovětských přátel předal Kato poznatky k osobě Barrat Browna, který byl angažován v protičeskoslovenských akcích v Londýně. Odměny dostával prostřednictvím pohoštění na schůzkách, v hotovosti obdržel menší částky formou půjčky, celkem asi 60 liber. Získané informace byly využívány odborem info a odborem správy B (emigrace). Využitelnost byla téměř stoprocentní a nebyly zaznamenány žádné signály dezinformací."

Dále jsem v tomto parlamentu zaslechl, že existuje vlastnoručně podepsané potvrzení o příjmu 30 liber od pana Františka Zajíčka ze dne 2. 4. 1969, stejně jako vlastnoručně podepsané potvrzení o příjmu 10 liber v Londýně dne 3. 7. 1969.

Závěrem bych chtěl říci, že poslední "drb", který jsem v kuloárech tohoto parlamentu zaslechl, je to, že existuje videozáznam, na kterém je zachycen pan Jan Kavan alias Kato v srdečném rozhovoru při popíjení šampaňského a pojídání chlebíčků s prokazatelnými spolupracovníky StB. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Žádám, aby se poslankyně a poslanci dostavili do jednací síně, budeme hlasovat o návrhu na výměnu předsedajícího. Prosím, dostavte se do jednací síně. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, velmi se vám omlouvám, ale doufám, že po vystoupení posledního řečníka je naprosto zřejmé, že nemluvil ke zprávě, která je předmětem tohoto jednání, že mu bylo ponecháno slovo, a proto žádám, abych mohl mluvit ke zprávě a dokončit svůj proslov, protože ten byl ke zprávě, ale měl pouze etický charakter, jemuž předsedající nerozuměl.

(Smích v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, budeme se muset postarat o doškolovací kursy pro předsedající. Slovo má poslanec Zlocha.

(Smích v sále.)

Poslanec SN J. Zlocha: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, vážené poslankyne, ozaj neviem, akých prekvapení sa tu ešte dnes, zajtra alebo pozajtra dočkáme. Keď sa dobre pamätám, poslanci mali možnosť oboznámiť sa s materiálmi registrovaných agentov, ale neboli zbavení mlčanlivosti. Akým právom my tu citujeme doslovné údaje z týchto materiálov? Prosím vás, vysvetlite mi to!

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já osobně vám nebudu nic vysvětlovat. Nyní žádám poslance, aby se dostavili k hlasování. Scházejí ještě 3 poslanci ve slovenské části Sněmovny národů a 2 poslanci ve Sněmovně lidu, abychom mohli hlasovat. Usedněte do lavic. Hlásí se poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Dávam pozmeňujúci návrh k návrhu kolegu Wágnera. Prosím, aby otázka znela: "Kto je pre to, aby pokračoval vo vedení schôdze pán podpredseda Battěk?"

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, já svůj návrh stahuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Myslíte to vážně, pane poslanče Wagnere?

Poslanec SL J. Wagner: Jistě, protože byl předložen jiný návrh, který je formulován lépe. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Myslím, že v této chvíli o tom můžeme hlasovat. Já bych prosil pana poslance Kanise, aby ještě jednou formuloval otázku, na kterou budeme odpovídat.

Poslanec SN P. Kanis: Otázka, o ktorej sa má hlasovať, by znela takto: Ste pre to, aby pán podpredseda Battěk viedol ďalej schôdzu Federálneho zhromaždenia?"

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlásí se pan poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: S tím právem se dá skutečně dělat hodně, ale toto už ne. Pan Battěk je pověřen řízením schůze, tak nemohu dávat pozměňující návrh, aby tu schůzi dále řídil. To je přece nesmysl. (Potlesk.) Pokud chci vyměnit předsedajícího, pak nechť tady zůstane návrh na výměnu předsedajícího. To je normální pozměňující návrh, může ho znovu pan Wagner podat. To s tím nemá nic společného. Ale toto už nejde s tím jednacím řádem dělat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se hlásí pan poslanec Stome, prosím. Moment, nyní bude mluvit pan poslanec Stome, potom ještě jednou pan poslanec Kanis.

Poslanec SN K. Stome: Vážení přítomní, skutečně je třeba otázku postavit opačně. To by si pan poslanec Kanis měl trochu zrevidovat ten svůj návrh. Musí se ptát jinak. Nemůžeme provést tímto způsobem jaksi diskriminačním ani hypotetické rozhodnutí této sněmovny. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má pan poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Ja by som poslancovi Tomanovi povedal len toľko, keď už tak vystúpil a poúčal o práve. Považujem vôbec vašu činnosť lustračnej komisie ako hlavného lustrátora za činnosť, ktorou ste sa diskvalifikovali ako právnik. Pre vás je ekvita len roztrhaná stará handra. Takže prosím vás, nepoúčajte ma o práve vy. Môj protinávrh vychádza z Rokovacieho poriadku. Pokiaľ bol protinávrh, ktorý má svoju logiku, veď preto proti nemu tak bojujeme, vážení priatelia, tak žiadam aby sa o ňom hlasovalo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, nyní vystoupí pan místopředseda Sokol.

Poslanec SN J. Sokol: Pane předsedající, vážení kolegové, kolegyně. Tento parlament má aspoň v teorii jistě možnost rozhodnout o čemkoliv. Jenom vás prosím, abyste si uvědomili, že bychom tím zavedli velmi nepříjemný precedens. Řídícího schůze stanovujeme normálně dohodou. Je snadné řídícího odvolat, není snadné posadit tam jiného. A zavedeme-li si tento způsob, že budeme odvolávat řídící schůze, obávám se, že většina místopředsedů bude muset abdikovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vám děkuji také. Slovo má pan poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, buďte tak laskav a dejte mi dvě minuty. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano.)

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, s vědomím, že je formálně nesprávný návrh, který pan poslanec Kanis předložil, jsem jej přijal a ustoupil od svého návrhu z jednoduché logiky. Očekával jsem, že ta debata tady bude. Ta debata mi dovoluje na velmi stručné ploše demonstrovat rozměr etického problému, který by v mém vystoupení byl demonstrován na ploše 10 minut a tedy na velmi krátké ploše.

My máme svrchovanost. Tento parlament - jak zde bylo mnohokráte připomenuto, a to i tehdy připomenuto, když jsme rozhodovali proti logice mezinárodně právních závazků, které tato země převzala. My máme absolutní svrchovanost demokratickým hlasováním rozhodovat. Tu máme. Tu měly i soudy v padesátých letech a používaly ji. Malý drobný rozdíl proti skutečné demokracii je v tom, že ti, kteří uznávají zásady skutečné demokracie a práva, rozhodují tak, že především ctí respektujíce své skutečně právní vědomí, které ale musejí mít, především právo a poté na pozadí tohoto právního vědomí řeší tu kterou konkrétní věc a nikdy nerozhodují jen proto, že mají pro něco většinu, ale proto, že je to tak etické, že je to tak rozumné a že je to v souladu s lidskými hodnotami. Ten drobný malý rozdíl, dámy a pánové, si uvědomme, a když si ho uvědomíme, zjistíme, že se chováme jinak, než se přísluší v této zemi chovat demokratům. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má nyní pan poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Žiadam predsedov ústavnoprávnych výborov, aby okamžite zvolali výbory podľa pôvodného plánu. Pretože to, čo sa tu robí, to už nie je obsahom 20. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov. A my nie sme povinní a ani ochotní márniť čas na iných schôdzach ako na spoločných schôdzach podľa schváleného programu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také Děkuji. Pane poslanče Wagnere, trváte na svém původním návrhu?

Poslanec SL J. Wagner: Domnívám se, pane předsedající, že hlasování o tom, že by se měl změnit předsedající pro tento bod je na místě, i když nedoufám, že dopadne jak navrhuji. Obnovuji svůj návrh s tím, že bych považoval za rozumější a slušnější, kdyby nebylo potřeba hlasovat a kdybyste připustil, že výměna předsedajícího by pomohla slušnému a racionálnímu jednání této sněmovny.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Musím konstatovat, že mé mlčky vyjádřené snaze o výměnu kolegové jaksi nevycházejí vstříc. Já jsem tedy nucen hlasovat o tom, zda si sněmovny přejí, aby byl předsedající pro další vedení schůze vyměněn. Ještě se hlásí pan poslanec Tomsa.

Poslanec SL J. Tomsa: Prosím vás, jestliže jsme si tady odhlasovali, že každému bude dána možnost 10 minutového projevu, domnívám se, že nemáme právo kohokoliv omezovat, jestliže žijeme ve svobodném demokratickém státě. Ať si každý poslanec řekne své v těch 10 minutách. Jestliže jsme ho omezili na 10 minut, proč bychom ho měli dále omezovat v tom, co má říkat, co smí říkat a co nesmí říkat? Máme vůbec právo dělat nějakou cenzuru nad tím, co řekne, eventuálně co ještě neřekl?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, cenzuru nemáme právo dělat, ale jednací řád hovoří řečí jasnou. Pochopitelně, že posuzovat, co je k věci a co není k věci je přece jenom dost relativní. Nicméně právo předsedajícího posuzovat tuto věc zde existuje. Dávám tedy hlasovat o návrhu na výměnu. Ještě se hlásí pan poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Pán podpredseda, dal som protinávrh podľa Rokovacieho poriadku. Ten je v poriadku, to nie je nezmyselný návrh. Ide o pozitívnu a nie negatívnu odpoveď.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já dávám hlasovat. Ten návrh, to není protinávrh ve smyslu procedurálního řízení, ale je to návrh jako druhý v pořadí. Hlasovat se bude o prvém návrhu. Návrh zní - kdo z poslanců obou sněmoven je pro výměnu předsedajícího, nechť hlasuje!

(10.09 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (SN 17, SL 26)

Kdo je proti? (SN 45, SL 41)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 9, SL 13)

Ve Sněmovně národů 21 poslanců ignorovalo. Hlasování nedopadlo bohužel v můj prospěch. Znamená to, že předsedající je povinen dále řídit schůzi.

Požádal bych dalšího přihlášeného, pana poslance Antonína Blažka, aby přednesl svůj příspěvek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych k tomu tématu chtěl zde učinit několik poznámek.

Včera v jednom ze svých četných vystoupení kolega Wagner zde zmínil - tehdy mluvil o kolegovi poslanci Kavanovi -, že je jedním ze dvou, a když připočetl sebe, tak ze tří pamětníků a účastníků událostí ve studentskému hnutí v roce 1968 a 1969, tím dalším je kolega Tyl, který zde sedí proti mně. Ale musím zde připomenout ještě osobu čtvrtou v tomto parlamentu sedící, to jsem já, který jsem byl funkcionářem studentského hnutí, setkával jsem se v té době s kolegou Kavanem na předsednictvu Svazu studentstva Čech a Moravy, byl jsem místopředsedou tohoto svazu v době, kdy Karel Kovanda byl jeho předsedou, a podílel jsem se tedy na poslední fázi existence této organizace před jejím zákazem v roce 1969.

Potom kolega Kavan a kolega Kovanda odešli do emigrace a já jsem byl za svoji činnost ve studentském hnutí vyloučen ze studia.

To jenom, aby byla jasná moje pozice. V té době jsme byli s kolegou Kavanem kamarádi, byl jsem přesvědčen, že tento vztah pokračuje i přes dlouhou nepřítomnost a moji nemožnost s ním vztah kamarádství udržovat. Kolegu Kavana jsem vítal po jeho návratu, byl jsem přesvědčen, že jeho práce v politice, účast v politice a zejména potom zde, v parlamentu, bude pro naši společnost přínosem.

Já jsem většinu svých názorů o kolegovi Kavanovi neměl důvodu měnit ani poté, co zde byl označen jako poslanec, který je evidován a je tedy důvod, aby zde jeho jméno mezi pozitivně lustrovanými poslanci bylo na té známé schůzi v roce 1991 přečteno.

Tehdy jsem zde vystoupil a hájil jsem právo tohoto sboru na očistu z důvodů etických, o kterých zde mluvil a nedomluvil kolega Wagner. Mluvil jsem o posvátnosti této instituce, o tom, že si ve vztahu ke svým úkolům tato instituce nemůže dovolit dát společnosti důvod pochybovat o tom, že zde všichni sedíme z pohnutek zcela jasných, čitelných, že zde za námi nejsou žádné síly, které by námi mohly manipulovat. To byl, podle mého soudu, ten hlavní důvod, proč jsme přistoupili k usnesení lustrovat sami sebe a zveřejnit ty z nás, kteří poté, kdy budou shledáni pozitivními, neodstoupí z řad členů tohoto parlamentu.

Čili prvním a hlavním důvodem lustrací, kolem kterých se rozprava už druhý den točí znovu, byla otázka bezpečnosti parlamentu, jeho důstojnosti jako svrchované zákonodárné instituce v demokratickém politickém systému.

Já zde ovšem nabízím, a k tomu mi poskytl důvod právě poslanec Kavan, ještě jedno hledisko, a to hledisko užitečnosti. Společnost si parlament nedrží - používám záměrně toho slova - jenom pro svoji ozdobu. Společnost si parlament, myslím, dosti draze platí k tomu, aby plnil některé funkce, které může plnit jenom on. A ty funkce jsou rozděleny na poslance, na tři sta poslanců. A já se domnívám, že zejména kolega Kavan poté, co byl zde jmenován mezi poslanci, kteří jsou někde evidováni, této roli poslance zůstal hodně dlužen. Já se domnívám, že poté se poslanec Kavan stal poslancem neužitečným. Veškerou svoji iniciativu věnoval své obhajobě a já se domnívám, že bychom měli jakési ratio této činnosti lustrační komise vidět také v tom: Nevzdá-li se poslanec své funkce, svého poslání v parlamentě poté, co je jeho jméno zatíženo jakoukoli pochybností o jeho kompetentnosti, či manipulovatelnosti, či jinými vlivy, nastupuje něco, co je logické u každého občana - snaha po očistě. Ale poslance to zbavuje prostoru, zbavuje ho to volnosti, kterou mu společnost dává a platí za to, aby zde seděl a pracoval. (Potlesk.) Proto se domnívám, že bychom dalšímu parlamentu měli předat jako poselství i tuto zkušenost, že poslanci, kteří se dostanou do světla kritiky z jakýchkoli důvodů - doufejme, že to nebudou důvody tyto, ale přijdou důvody jiné, třeba povedou poslance před televizi nebo do pozornosti tisku -, že je budeme velice snadno vyvazovat z jejich povinnosti, po této zkušenosti nebudeme se divit, když odstoupí a budou svoji občanskou čest hájit před soudy. Musíme jim k tomu ovšem vytvořit příležitost.

Proto budu podporovat návrh, aby ti poslanci, kteří byli zde oznámeni, evidováni, jako pozitivně lustrovaní, měli všechna práva a všechny možnosti obhájit svoji čest, mají-li k tomu odvahu a důvod, před soudy této země. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Blažkovi. Další přihlášený je pan poslanec Mlčák, připraví se paní poslankyně Edita Bellušová. Pan poslanec Kanis má krátkou poznámku.

Poslanec SN P. Kanis: Pán predsedajúci, dávam námietku voči tomu, že bol skrátený diskusný príspevok pána poslanca Wagnera a podľa § 23 ods. 3 požadujem, aby sa o tom hlasovalo. Bez hlasovania pri vyslovení námietky nemáte právo postupovať tak, ako ste postupovali.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prepáčte, pán poslanec, já vás přerušuji, pan poslanec Wagner je přihlášen do rozpravy. Bude mu uděleno slovo. - Pan poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, já bych chtěl velmi věcně k tomu, co říkal pan poslanec Blažek. On vyjádřil totiž mé obecnější obavy, které se netýkají sice zprávy komise 17. listopadu, která je dnes zde jednána, ale obecnějšího problému, který souvisí se zákonem lustračním, který jsme přijali. Já mám právo to říci, pane poslanče Devátý, to bude velmi krátké.

Víte, že ministerstvo vnitra vydalo zprávu, která řekla, že vzniknou určité problémy v souvislosti s vydáváním osvědčení pracovníkům, kteří budou podrobeni tomuto zákonu. V té chvíli vznikne mnoho časových problémů i těchto problémů obranných.

Bude nutné podle mého názoru na jednu z dalších schůzí zařadit otázku projednání stavu realizace tohoto zákona už z toho důvodu, že je před volbami a budou mnohé strany v složité situaci vzhledem k nedostatku času.

Tímto končím a prosil bych jen, abychom to opravdu udělali, protože věc bude vážná. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě kolega Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Já jenom poznámku k závěru toho, o čem tady hovořil kolega Blažek. V Listině základních práv máme garantováno právo na to, že každý má možnost dosáhnout rozhodnutí soudu v jakékoli při. Toto je nad námi a podle mého názoru je téměř nevhodné, abychom o tom mluvili jako o něčem, co poskytujeme z nějakých vlastních motivů. Měli bychom si uvědomit, že tyto normy jsou nad námi a mají řídit všechny naše činy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan poslanec Wagner.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP