Úterý 18. února 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Mlynárikovi. Když dovolíte, přečtu další přihlášené do rozpravy. Pořadí je takovéto: pan poslanec Wagner, Jiří Dienstbier, Bohuslav Hubálek, Ondřej Huml, Antonín Blažek, Jaroslav Mlčák. To nejsou všichni. Slovo má pan poslanec Kočtúch.

Poslanec SN H. Kočtúch: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, práve za predsedníctva pána Battěka už bola druhýkrát napadnutá Matica slovenská. Chcem povedať, že predsedníctvo Matice slovenskej protestovalo už proti prvému ohováraniu, spôsobenému pánom Bačinským. Istotne si na to pamätáte. Ako člen predsedníctva Matice slovenskej sa dištancujem od toho, čo povedal pán Mlynárik. Myslím, že protest, ktorý bol zaslaný oficiálnym miestam aj parlamentu, svedčí o tom, že pripomienka poslanca Mlynárika je neopodstatnená.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslanec Zlocha.

Poslanec SN J. Zlocha: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, budem pokračovať v rozvádzaní tejto témy, na ktorú už odpovedal pán poslanec Kočtúch. Pokiaľ viem, naša komisia nemala od nikoho poverenie, aby lustrovala predstaviteľov rôznych spoločenských organizácií či politických strán. To po prvé.

Po druhé - pokiaľ viem, pán poslanec Mlynárik nebol členom vyšetrovacej komisie. Pýtam sa, odkiaľ vie, že vo vedení Matice slovenskej je niekoľko členov, ktorí spolupracovali so Štátnou bezpečnosťou? Ja nie som v žiadnej komisii. Nehnevajte sa, ale ja ozaj neviem, kto v iných stranách alebo hnutiach spolupracoval v ŠtB alebo nie. Ako je to možné? Odkiaľ sa tieto informácie dostávajú von a prečo ich sústavne využívajú a zneužívajú niektoré skupiny ľudí? Zneužívajú ich väčšinou proti národne orientovaným stranám. Nehnevajte sa, Maticu slovenskú pokladám za Maticu slovenského národa, nepokladám ju za zbierku alebo zbierku agentov, fašistov alebo nacistov. Nehnevajte sa, ale mňa to uráža. Dvojnásobne ma to uráža od ľudí, ktorí sa na budovaní komunistickej totality výrazne podieľali a brali za to vyznamenania a platy.

Přededající předseda SL R. Battěk: Nejprve bude hovořit poslanec Moric a pak poslanec Toman.

Poslanec SN V. Moric: Vážené dámy a páni, ja mám celkom opačný názor ako pán poslanec Zlocha. Keď to povie pán Mlynárik, vôbec ma to neuráža.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To bylo jemně řečeno. Slovo má poslanec Toman, poté poslanec Magyar.

Poslanec SN P. Toman: Já bych se chtěl zeptat pana profesora Kočtúcha, co má vystoupení pana poslance Mlynárika, případně kolegy Bačinského minule, společného s tím, že schůzi řídí pan Battěk. Uniká mi tady souvislost (Předsedající předseda SL R. Battěk: Bačinský a Battěk, oba začínají na B.) Pak bych to chápal. Jinak bohužel nikoliv. Myslím, že pokud jde o styl řízení schůze, snad trocha humoru nás nezabije, alespoň některé.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Magyar je netrpělivý, má slovo.

Poslanec SL F. Magyar: Pán predsedajúci, dôrazne vás opätovne žiadam, aby ste dodržiavali § 23 ods. 1 a 2 Rokovacieho poriadku. Matica slovenská nie je predmetom záverečnej správy. Žiadam vás, aby ste okamžite odobrali slovo tomu, kto nehovorí k záverečnej správe.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, budu se řídit vašim pokynem.

Poslanec SN H. Kočtúch: To isté som chcel povedať, pán predsedajúci. Povedal som to už vtedy prvýkrát. Snažili ste sa volať poslancov na zodpovednosť, aby sa držali danej témy. V prípade pána Bačinského ste to neurobili a neurobili ste to ani v prípade Mlynárika.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jsem úplně rozvrácen. Slovo má poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Dámy a pánové, já se nerad mísím do této debaty, která je mi dosti cizí, ale chtěl bych se v této souvislosti zeptat pana poslance Mlynárika, jaký přístup má k těmto informacím. Proč se ho na to ptám? Asi před třemi týdny, když jsem byl zpravodajem k návrhům pana prezidenta, za mnou přišel pan poslanec Mlynárik a požádal mne, abych mu vylustroval nějakého člověka, kterého si přinesl na papírku. Když jsem na něj nechápavě hleděl, řekl mi, že ho posílá pan Bačinský a abych to dal třeba sekretářce nebo s tím něco takového udělal. Já jsem tomu pořád nerozuměl a vysvětloval jsem si to tak, že si mě spletl s někým z komise. Panu Mlynárikovi jsem to řekl. On tvrdí, že byl ke komisi přizván. Já se chci zeptat, jestli ti, kdo byli ke komisi přizváni, měli také přístup k lustračním materiálům? Prosil bych pana Mlynárika, jestli by to mohl vysvětlit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče Magyare, jak já mám rozhodovat, zda to souvisí nebo nesouvisí? (Smích v sále.) Já vám udělím slovo, ale musíte mít také trochu trpělivost.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážené kolegyne a kolegovia, keď pán poslanec Vild prišiel s touto vecou za mnou, vysvetlil som mu, že som bol kooptovaný do komisie 17. novembra. (Výkřiky ze sálu.) Prosím, aby svedectvo podal predseda komisie pán Ruml alebo jeho zástupca. Bol som kooptovaný spolu s pánom Kopřivom. (Výkřiky ze sálu.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegyně a kolegové, nechte pana poslance domluvit!

Poslanec SN J. Mlynárik: Ja som sa tam, samozrejme, sám nepozýval. Podpísal som stodvojku, to znamená, že som mal nárok na informácie, ktoré som potreboval k tej časti, ktorú som vypracoval, teda k historickej časti. Potreboval som si zisťovať niektoré fakty. Bohužiaľ, v istom zmysle som si poplietol pána Vidíma s pánom Vildom. Ja nemôžem za to, bohužiaľ, že tu v parlamente máme toľko študentov. Človek si to ľahko popletie. (Smích v sále.) Ja sa skutočne čudujem pánovi Vildovi, keď som mu to vysvetlil, že s tým ešte vychádza na plénum. Prosím pána predsedu Rumla, aby v tom podal meritórne vysvetlenie, a to za pána Kopřivu aj za mňa.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegové a kolegyně, vidíte, že rozprava se rozbíhá naprosto neúnosným způsobem. Hovoří kolega Jiří Dienstbier.

Poslanec SL J. Dienstbier: Pan poslanec Mlynárik v žádném případě nemohl být přizván jako expert ke komisi. Paragraf 91 odstavec 3 jednacího řádu říká, že komise může přizvat pro objasňování okolností, ve kterých vyšetřuje, znalce. Na znalce se přiměřeně vztahují ustanovení trestního řádu. Proto já bych se chtěl zeptat, k jaké problematice byli jako znalci do komise přizváni poslanci Mlynárik a Kopřiva.

Ještě bych dodal jednu věc. Pan poslanec Mlynárik tady právě přiznal, že komise ještě v lednu zcela volně lustrovala koho ji napadlo a že na tom měl účast i šéf zpravodajské služby.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nyní pan poslanec Zlocha, po té poslanec Kováč.

Poslanec SN J. Zlocha: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, ja skutočne žiadam, aby sme dostali vysvetlenie, či pán poslanec Mlynárik bol riadnym alebo kooptovaným členom komisie a či sa dostal k tajným materiálom. Pokiaľ viem, všetkých členov komisie sme tu volili. Pána Mlynárika nie.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, pan Magyar je u mikrofonu.

Poslanec SN F. Magyar: V prvom rade by som sa chcel ospravedlniť kolegovi Dienstbierovi. Možno som si ho poplietol s pánom Jéglom. Tie dve tváre mi akosi splývajú.

Inak mi dovoľte, pán predsedajúci, vy ste nenapraviteľný v porušovaní § 23, pretože ani pán Mlynárik nie je obsahom záverečnej správy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano to dělá ten můj humanismus, ale já mu zakroutím krkem. Slovo má poslanec Kováč.

Poslanec SN Marián Kováč: Pán predsedajúci, s plnou vážnosťou teraz žiadam a dávam podnet Generálnej prokuratúre z podozrenia z trestnej veci zneužívania právomoci členov komisie. Žiadam, aby vo veci začala konať okamžite.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, abyste to udělal písemně, obvyklým způsobem.

Poslanec SL M. Malý: Já bych měl jen technickou otázku. Vzhledem k obsahu toho, o čem se zde hovoří a co bezpochyby bude předmětem jednání mandátového a imunitního výboru a prokuratury se dotazuji, zdali je z tohoto jednání pořizován stenografický záznam.

Poslanec SN V. Moric: Ja som chcel práve upozorniť na to, že z tejto schôdze, z tohto rokovania nie je robený stenografický záznam. Ako je to možné?

(Hlas z pléna: Pán Mlynárik sa tu vyhovára na študentov. Ja si myslím, že on sa nechal chytiť ako študent a nie je to vôbec zapísané, nie je to nijak podchytené. Za seba môžem povedať, neviem, ako to prijmete, pán predsedajúci, obdivujem vás pri vedení tejto schôdze. Je toho na vás dosť, ale na takéto veci by sa skutočne nemalo zabúdať.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jsem si to skutečně neuvědomil, ale zdá se mi to absurdní, že tu nikdo záznam nedělá.

Byl jsem upozorněn, že existuje akustický záznam. Slovo má kolega Černý.

Poslanec SL A. Černý: Pane předsedo, já považuji pokračování tohoto zasedání za vyloučené. Kancelář Federálního shromáždění selhává. Jestliže zde nejsou stenografové a není dělán záznam, je to závažná chyba, která nám znemožňuje pokračovat. Zvláště při těchto vzájemných potyčkách je velmi důležité přesně zaznamenat co kdo řekne. Jakémukoliv akustickému záznamu bych nevěřil. Mám sám dostatek zkušeností s tím, že Kancelář Federálního shromáždění funguje velmi špatně a nezodpovědně ve svém celku. Nechci napadat oddělení stenografů, ale nepovažuji za možné, aby v tak závažné diskusi se pokračovalo bez jakéhokoliv dalšího záznamu. Jestliže kolega Kováč tady řekne něco tak závažného, a není z toho záznam, vidím pokračování dnešního zasedání jako naprosto nemožné. Dávám ke zvážení vám i všem kolegům, abychom toto zasedání přerušili a pokračovali zítra. Žádám předsednictvo Federálního shromáždění, aby pokud jde o kancelář Federálního shromáždění, učinilo pořádek. Kancelář Federálního shromáždění je servisem pro parlament. Nemůže skončit práci, dokud neskončí práci parlament. To by si měla Kancelář v čele se svým přednostou uvědomit. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má pan místopředseda.

Místopředseda FS K. Viktorín: Preveroval som situáciu. Robí sa akustický záznam a z neho sa zajtra ráno bude robiť stenografický záznam. (Hluk v sále.)

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Promiňte mi, tuto anarchii nemohu připustit. Byl přihlášen kolega Šedivý, tam skromně stojí a čeká. Má slovo.

Poslanec SN F. Šedivý: Děkuji. Chtěl jsem reagovat na reakci, která byla na vystoupení pana kolegy Mlynárika. Já se domnívám, že tady došlo k naprostému posunu pojmů. Pan kolega Mlynárik požádal kolegu Vilda, ale nedošlo k tomu, že by někdo po skončení činnosti byl lustrován. O tom tady nepadlo ani slovo. Celé obvinění, které vznesl kolega Kováč a které považuji za velmi závažné, bylo nesprávné. Žádám ho, aby se omluvil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, kolegové, nesklouzávejte na soukromou bázi. Slovo má poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Chcela som reagovať na vystúpenie pána podpredsedu Viktorína a opýtať sa, kto súhlasil s tým, aby nebol robený stenografický záznam, keď schôdza pokračuje? To je moja prvá otázka.

Druhá otázka - aby sme sa neosočovali - pán Mlynárik predsa priznal a nahlas povedal, že bol kooptovaný. Ja sa pýtam, kým? Keď toto Federálne zhromaždenie schválilo členov vyšetrovacej komisie 17. novembra, tak práve toto Federálne zhromaždenie malo do komisie kooptovať členov. Ďakujem. Preto súhlasím s tým, že sa skutočne jedná o vážne porušenie, ktoré musí mať následky.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nejprve má slovo poslanec Kováč, poté poslanec Kulan.

Poslanec SN Marián Kováč: Dovolil by som si pána predsedajúceho upozorniť, že keď nie je obstarávaný stenografický záznam a robí sa len zvuková nahrávka, tak tá je pred zákonom neplatná. Nie je o čom diskutovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, já s vámi souhlasím. Přiznávám po konzultaci, že zřejmě regulérnost našeho schůzování není v pořádku. Nebudeme moci z tohoto důvodu pokračovat. Ještě prosím, aby promluvil poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Už som bol na odchode, ale mám jeden návrh. Myslím, že je najvyšší čas skončiť dnešné rokovanie, takže dávam návrh, aby sme rokovanie skončili.

Druhá vec - navrhujem, aby zo stenografického záznamu toho, čo teraz poviem, bol zajtra daný podnet na začatie trestného stíhania za zneužívanie funkcie verejného činiteľa voči kolegovi Vladimírovi Mečiarovi, ktorý viackrát verejne priznal, že na svojom stole objavoval materiály týkajúce sa agentov Štátnej bezpečnosti a viackrát s pomocou týchto materiálov robil nátlak na niektorých členov politických strán a hnutí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Vzhledem k tomu, že se dostavil vedoucí Kanceláře Federálního shromáždění, dávám mu slovo, aby podal vysvětlení. Současně vás, kolegyně a kolegové, upozorňuji, že rozhlasová stanice Československo stále vysílá přímý přenos. (Smích v sále, potlesk.)

Vedoucí KFS Z. Hradilák: Záznam z jednání společných schůzí sněmoven zajišťuje stenografická služba Federálního shromáždění v počtu devíti osob, devíti stenografů. Od 13 hodin dnešního dne pracují pouze čtyři stenografky z důvodu nemoci ostatních. Jsou už vyčerpané a nemohou dále pokračovat. Záznam z vašeho jednání je natáčen na magnetofonové pásky. Chtěl bych jen připomenout, že už jednou taková situace tady vznikla, tuším, že v listopadu, a nepoznali jste to, protože hned následující den vaše vystoupení bylo zpracováno do turnů. Zítra budou ony čtyři stenografky pokračovat, váš záznam bude k dispozici a budete jej moci autorizovat. Zvukové záznamy jsou ve fonotéce, můžete si své vystoupení už zítra přehrát.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za podané vysvětlení. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Michálek.

Poslanec SL F. Michálek: Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl upozornit na jednu závažnou věc. Dozvěděl jsem se, že v Olomouci v soukromí pan poslanec Kopřiva prohlašoval, že jako člen vyšetřující komise viděl mé materiály a zdůvodňoval tam určité věci.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je zde můj jednoznačný návrh. Domnívám se, že podané vysvětlení má svou logiku, ale myslím, že regulérní zasedání společné schůze sněmoven nemůže bez stenografického záznamu pokračovat. Než dám ještě slovo poslanci Zlochovi, navrhuji, abychom ukončili dnešní zasedání a pokračovali zítra v devět hodin.

Poslanec SN J. Zlocha: Bude to trochu od veci, ale nedá mi to. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Nehovořte od věci, je tu pan poslanec Magyar!) Nedá mi to, aby som nezareagoval na vystúpenie pána poslanca Kulana. Bol som kedysi alergický na jeho reakcie voči nášmu hnutiu HZDS a jeho čelných predstaviteľov. Neraz som uvažoval o tom, aké sú asi dôvody vysokých volebných prognóz, ktoré toto hnutie má a veľmi nízkych, ktoré má ODÚ-VPN. Od dnešného dňa si to viem vysvetliť. Budem veľmi rád, keď každý deň proti nášmu hnutiu vystúpi aspoň trikrát. Dúfam, že sa potom splní náš predpoklad a že voľby vyhráme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl volební projev. Promiňte.

S ohledem na celkovou situaci mi dovolte, abych z pozice předsedajícího ukončil dnešní schůzi. Žádám vás, abyste se zítra v 9.00 hodin dostavili, abychom mohli pokračovat.

(Schůze byla přerušena v 19.45 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP