Úterý 18. února 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě kolega Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Kolegyně a kolegové, jsem sice přihlášen do rozpravy, takže to bude vypadat, že hájím svůj zájem, ale já se klidně svého slova vzdám. Oč mi jde, je to, že se domnívám, že podstatou parlamentu a instituce, která tuto podstatu ztělesňuje, je o věcech mluvit.

Kdysi na začátku naší kariéry poslanci v tomto shromáždění po volbách v roce 1990 byli informováni o tom, co je jejich úkolem, totiž být jakousi továrnou, v našem případě spíš manufakturou, na zákony. Už jsem se na toto téma tady několikrát snažil něco říci. Domnívám se, že naším úkolem je také něco jiného. My každým vystoupením píšeme dějiny této instituce, ať se nám to někdy zdá jakkoliv komické. Domnívám se, že ve prospěch tohoto úkolu je mluvit o věcech, o kterých cítíme potřebu mluvit. Proto bych se přimlouval, abychom o těchto věcech - a toto je velice bolavá věc, vzpomínám si, než jsme schůzi v lednu přerušili, že zde pan profesor Šamalík mluvil o tom, že se pokoušíme řešit následky katastrofy. Mám na tyto věci poněkud jiný názor, ale domnívám se, že rozměrem ta minulost, o které nyní vlastně neustále v každém příspěvku jednáme, ke které se vracíme, podobu katastrofy má. Domnívám se, že ji nemůžeme prostě useknout. Musíme se k té věci vyjádřit. Proto vás žádám o podporu pro názor, abychom v této schůzi pokračovali, až se skutečně všechny příspěvky vyčerpají. Pro případ, že se rozhodnete jinak, rád se svého příspěvku vzdám. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Vážené dámy, vážení páni, ja mám naopak iný názor od svojho predrečníka. Zdá sa mi, že o tomto probléme sa tu hovorí zbytočne veľa. Hľadajú sa rôzne tajné služby, rôzne tajné organizácie. Nechcel by som na druhej strane hľadanie takýchto organizácií bagatelizovať, ale potom sa môže stať to, čo sa teraz stalo s prehlásením o Slovenskej oslobodeneckej armáde a zbieraní zbraní, hromadení zbraní. Bojím sa ísť s touto palicou von, aby ma neobvinili, že zhromažďujem zbrane.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Takže ještě dva poslanci ve Sněmovně lidu, abychom byli schopni hlasovat. Žádám vás, abyste zaujali svá místa. Otázka bude znít na prodloužení 20. schůze až do vyčerpání programu, to znamená, že bychom zítra pokračovali. Dnes schůzi ukončíme ve 20.00 hodin. Jestli je ochoten pan místopředseda Jičínský schůzi řídit, já mu to ve 20.00 hodin předám. Takže je zde návrh, aby schůze pokračovala do 21.00 hodiny.

Hlasujeme o tom, zda souhlasíte s tím, aby byla prodloužena 20. schůze natolik, abychom mohli splnit předepsaný program. Hlasovat nyní nebudeme, prosím, vaše technická poznámka.

Poslankyně SN E. Bellušová: Chcela som vám len pripomenúť návrhy, ktoré tu odzneli. Prvý bol pána poslanca Malého, aby sme rokovali do 21. hodiny a druhý znel, dokonca od pána poslanca Tomana, aby sme tento bod uzatvorili.

V súvislosti s tým odporúčal, aby sme zajtra pokračovali. Dovolila som si len vám ako predsedajúcemu túto skutočnosť pripomenúť. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S radostí bych vám odevzdal vedení schůze. Nicméně, promiňte, dám hlasovat o prvním návrhu.

Ještě kolega Toman. Prosím.

Poslanec SN P. Toman: Já nad tím uvažuji. Odhlasovali jsme si program schůze. Nevím, že bychom odhlasovali trvání schůze. Jestliže jsme program nevyčerpali, pak bychom měli teď hlasovat o tom, že zprávu generální prokuratury, případně část tohoto, přeložíme na příští schůzi 3. března. Pokud nevyčerpáme program, tak musíme jednat, pokud ho nevyčerpáme.

Otázka k hlasování by tedy měla znít: Kdo je pro, aby se generální prokurátor, případně část této zprávy přenesla do příští schůze našeho Federálního shromáždění?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Proti tomuto návrhu nic nemám. Pokud je to poslední návrh, který zazněl, dávám tedy o něm hlasovat. Návrh zní, že nevyčerpaný program 20. schůze v těch bodech, které jsme nesplnili, budeme pokračovat na začátku 21. schůze. Kolega Toman není spokojen, bude formulovat otázku sám.

Poslanec SN P. Toman: Myslím, že není možné hlasovat o tom, zda zítra budeme pokračovat. (Předsedající předseda SL R. Battěk: O tom je možné hlasovat.) Myslím si, že ne, protože jsme povinni pokračovat až do vyčerpání schůze. Jedině hlasování by bylo, pokud by ten návrh někdo podal, ale já jsem to neučinil. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Já si ten návrh osvojuji, a podávám ho. Přihlásil se ještě pan poslanec Kováč.)

Poslanec SN Marián Kováč: Pán predsedajúci, rád by som vás upozornil na to, že ako predsedajúci nemáte možnosť podávať takéto návrhy. Pokiaľ chcete, musíte odovzdať vedenie schôdze. Pokiaľ sa vám skutočne nepáči, že túto schôdzu musíte viesť. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Mně se to líbí, ale jsem již vyčerpán, promiňte. Náš legislativec profesor Jičínský nám k tomu něco řekne.)

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, nejsem parlamentním legislativcem. Chci tu vystoupit jako poslanec a připomenout, že vlastně máme některá usnesení, která jsme přijali a která si svým způsobem odporují. Byla svolána na základě usnesení schůze sněmoven na 17. a 18. Takže to je jisté usnesení, které platí.

Je tady usnesení o programu schůze. Pokud se nerozhodneme dnes jednat tak dlouho, než tyto zbývající body vyčerpáme, je třeba rozhodnout, zda dodržíme původní usnesení, že schůze 18. končí a že nepokračuje z důvodů, které nebudu dále rozvádět, protože jsou vám známy. Anebo že trváme na tom, aby program původně schválený pro 20. schůzi, se dodržel, a že tedy chceme schůzi prodloužit.

Myslím, že toto jsou dva návrhy, o kterých by bylo třeba rozhodnout. A potom teprve rozhodovat o tom, zda budeme jednat dnes do 21.00 hodin nebo déle. To jsou odvozené návrhy a je třeba o nich rozhodnout v rámci celkového rozhodnutí sněmoven. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Zopakujte, pane místopředsedo, první návrh.)

Myslím, že bychom měli hlasovat o tom, zda chceme prodloužit schůzi, protože byla svolána na 17. a 18. To je první návrh. Potom, když to přijmeme, musíme rozhodnout, jak budeme pokračovat dnes nebo zítra. Pokud ho nepřijmeme, musíme rozhodnout o tom, že nevyčerpané body budou zařazeny na 21. schůzi.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlásí se pan Blažek, potom pan Šedivý.

Poslanec SN A. Blažek: Chci jen říci, že toto Federální shromáždění přijalo víceméně neformálně několik závazků. Například přijmout ústavu atd. Vždy to byl závazek k obsahu. Nebyl to závazek a priori k času.

Program této schůze také chápu jako závazek. Budu se tedy snažit prosazovat v tomto sboru trvání schůze do vyčerpání programu. V tom vidím jedinou možnou logiku postupu.

Navrhuji tedy, pokud někdo nepodá návrh, aby se schůze ukončila před vyčerpáním programu, abychom prostě automaticky pokračovali. Jediné, o čem se můžeme bavit, je hodina, ve které naše dnešní zasedání ukončíme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Prosím, kolega Šedivý.

Poslanec SN F. Šedivý: Jen k tomu, co říkal místopředseda Jičínský. Myslím, že asi úplně nemá pravdu, protože jsou tady dvě usnesení, ovšem nikoliv stejné váhy.

Domnívám se, že usnesení předsednictev sněmoven o tom, v jakém čase bude schůze probíhat, nemá stejnou váhu jako usnesení sněmoven o tom, jaký program chceme projednávat. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, pan poslanec Jurečka.

Poslanec SL J. Jurečka: A na doplnění téhož. Usnesení pozdější, ruší usnesení předchozí. (Předsedající předseda SL R. Battěk: No, to je překvapení, pane náměstku. Prosím.)

Místopředseda FS J. Stank: Domnievam sa, že v tejto chvíli sa nedá hlasovať o niečom inom, než, že budeme alebo nebudeme pokračovať zajtra. To by nám už malo byť jasné.

Vzhľadom na to, že sú zvolané výbory, že sú pozvaní zástupcovia vlády, prípadne iných inštitúcií, je veľmi dôležité, aby sme o tom rozhodli najneskôr teraz. Buď budeme pokračovať v schôdzi alebo budeme pokračovať zajtra vo výboroch.

Z toho dôvodu teda navrhujem, aby sme hlasovali o ukončení 20. spoločnej schôdze s tým, že všetky body programu, ktoré nebudú prerokúvané dnes (a dnes budeme pracovať, dokedy rozhodneme. Podľa Rokovacieho poriadku do 21. hodiny, môžeme si to samozrejme predĺžiť) budú zaradené na program 21.spoločnej schôdze. Dávam tento návrh. Hlasujeme o ňom. Keď nebude prijatý, je to jasné, že budeme pokračovať zajtra o 9.00 hodine.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slyšeli jste návrh (byl vysloven naprosto jasně, při plném vědomí; šum v sále). Promiňte, ale obě sněmovny jsou vyčerpány. Svědčí o tom způsob, jakým jednáme.

Dávám tedy hlasovat o tomto návrhu. Prosím, nerušte! Zachovejte klid.

Hlasujeme o návrhu, jak zde byl přednesen.

(19.09 hodin)

Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! Hlasujeme o ukončení 20. společné schůze dnes do hodiny, kterou si odhlasujeme v dalším bodě. Za předpokladu, že to bude přijato s tím, že neprojednané body programu budou přesunuty na 21. společnou schůzi.

(Hlasuje se.)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje!

(SN 32, SL 53) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 45, SL 32) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje!

(SN 13, SL 7)

Vzhledem k tomu, že nedošlo k souhlasnému usnesení obou sněmoven, budeme muset pokračovat v programu 20. schůze tak, jak byl stanoven. Výsledek hlasování: Sněmovna národů třicet dva pro, čtyřicet pět proti, třináct se zdrželo hlasování. Dva nehlasovali. Sněmovna lidu padesát tři pro, třicet dva proti, sedm se zdrželo, dva nehlasovali.

Nyní budeme hlasovat o tom, jak dlouho zde zůstaneme. S technickou poznámkou se hlásí kolega Toman.

Poslanec SN P. Toman: Já podávám návrh - dnes dokončit zprávu a zítra v 9.00 hodin začít bod Generální prokuratura.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Čili bez časového omezení. Slyšeli jste návrh kolegy Tomana. Dávám o něm hlasovat.

(19.11 hodin)

Ptám se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený návrh. Děkuji.

(SN 54, SL 54)

Kdo je proti? (SN 6, SL 11)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 25, SL 20)

Obě sněmovny uvedený návrh přijaly. Ve Sněmovně národů bylo padesát čtyři poslanců pro, šest proti, dvacet pět se zdrželo, ve Sněmovně lidu padesát čtyři pro, jedenáct proti, dvacet se zdrželo.

Znamená to tedy, že v našem jednání budeme pokračovat bez přerušení a znamená to také, že když program nevyčerpáme, budeme pokračovat zítra. Slovo má poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Dovoľujem si konštatovať, že programový bod k správe komisie 17. novembra sme prakticky vyčerpali, pretože vinou predsedajúcich tu už hodiny hovoríme na inú tému, ktorá nie je programovým bodom našej 20. spoločnej schôdze SL a SN. Žiadam preto, aby sme prikročili k prijatiu uznesenia k tomuto bodu a prípadne, aby sme pristúpili k ďalšiemu bodu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, je zde velmi konkrétní návrh, o kterém bych dal hlasovat. (Šum v sále.) Trváte na hlasování, pane poslanče Magyare? Hlásí se ještě kolega Wagner a poté kolega Kováč.

Poslanec SL J. Wagner: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že udělat někdy i z parlamentu kabaret je namístě, ale dělat to trvale, není dobře. Upozorňuji, že hlasování o návrhu, který předložil předřečník, je zcela nemožné, (Předsedající předseda SL R. Battěk: Zmatečný.) neboť takovéto hlasování porušuje zákon o jednacím řádu Federálního shromáždění. Rozpravu je třeba nejdříve ukončit, a to lze teprve tehdy, když už se žádný poslanec do rozpravy nepřihlásí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud poslanci nerozhodnou jinak, musím vás upozornit.

(Výkřiky v sále.)

Poslanec SL J. Wagner: Upozorňuji vás, pane předsedající, že vám nepřísluší jako předsedajícímu vykládat jednací řád, ale starat se o jeho dodržování. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má poslankyně Adrianová.

Poslankyně SN M. Adrianová: Ja by som chcela pripomenúť poslancovi Wagnerovi, že on to isté robí vo výbore pre plán a rozpočet, keď mu predsedá. (Smích v sále. Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ani nevíte, paní poslankyně, jak jsem vám vděčen. (Smích v sále.) Moje poznámka byla ovšem myšlena vážně. Slovo má paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Ja si myslím, že takto by sme mohli pokračovať do nekonečna a zbytočne sa zdržiavame. Myslím, že stačí, keď pripomenieme, že sme už raz odhlasovali, že rokovanie o správe Komisie 17. novembra ukončíme a ďalej nemáme o čom hlasovať. To by si mal uvedomiť aj kolega Magyar.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Na tváři pana poslance vidím, že si to uvědomuje. (Smích v sále.)

Poslanec SL F. Magyar: Drahá pani kolegyňa, nehovoril som proti bodu "Záverečná správa Komisie 17. novembra", ale proti tomu, že sa tu hovorí na inú tému a predsedajúci to pripustil, i keď už pred dvoma hodinami som pána predsedajúceho Stanka žiadal, aby okamžite vzal slovo tomu, kto nehovorí na danú tému. Odstrašujúcim prípadom bol, myslím, kolega Dienstbier, ktorý prehlásil "nebudem hovoriť ku správe, ale budem hovoriť k tomu." Týmito slovami začínal svoj prejav.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsem vám vděčen, že jste mne nejmenoval. (Smích v sále.) Dávám nyní slovo - pane poslanče Mlynáriku, vy se smějete, ale máte jít mluvit. (Smích v sále.)

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia. Na historickú úvodnú časť správy komisie 17. novembra sa zniesla kritika z komunistického tábora. Sám som uviedol ako autor tejto časti, že vzhľadom na proporcie správy nebolo možné predimenzovať túto pasáž. Preto tak mohli vzniknúť medzery. Neviem však, či v súčasnom historickom bádaní by bol niekto schopný na troch až štyroch stranách vyčerpávajúcim spôsobom analyzovať tak dramatické štyridsaťročné obdobie. Možno, že by to dokázal kolega Ransdorf, ktorý - ako hovoril - má historické školenie.

Dozvedel som sa od ďalšieho kritika tejto časti, že Spojené štáty severoamerické vyvolali studenú vojnu. Bol by som rád, keby historici komunistickej proveniencie spoľahlivo zhodnotili obdobie, kedy strana, ku ktorej sa aj nominálne doteraz hlási, bola pri moci a podieľala sa na devastácii tohto národa. Je tu však aj záujem československého štátu.

Dôležitým záujmom štátu nie je chrániť agentov ŠtB, utajovať ich mená, snažiť sa ich hýčkať v akejsi altruistickej veľkomyseľnosti, ale záujem demokratického štátu by malo byť vniesť do celej veci čo najviac jasno, totiž, aby celá naša spoločnosť vedela, kto sa spolupodieľal na jej terorizovaní. Veď Štátna bezpečnosť by nikdy nemohla vykonávať svoje ničivé dielo, terorizovať 15 miliónov ľudí, keby nemala rozvetvenú sieť spolupracovníkov na všetkých stupňoch a vo všetkých sférach spoločnosti.

Skončila éra totality a musíme sa vysporiadať s neblahou minulosťou. Musíme vedieť, kto pomáhal udržiavať kontinuitu zla a zločinnosti. Keď Nemci po druhej svetovej vojne v rámci denacifikácie postihli rôznym spôsobom potentátov nacistického režimu, keď tí istí Nemci po páde komunistickej totality vo východnom Nemecku mohli zverejniť mená spolupracovníkov tajnej polície STASI, prečo to nemôžme urobiť aj my? Čo nám v tom bráni? Dostávame sa do situácie, že agent politickej polície bude pomaly hrdinom našej doby. Dostávame sa do situácie, že keď niekto ukáže na agenta priamo, vystavuje sa nebezpečenstvu, že prezradí štátne tajomstvo, že sa dopustí porušenia zákona, že bude destabilizovať spoločnosť.

A zatiaľ túto spoločnosť destabilizujú kádroví dôstojníci Štátnej bezpečnosti a ich spolupracovníci, ktorí obsadili dôležité sféry v hospodárskom živote a ktorí majú vplyv hlavne dole na okresoch a v mestách. Bývalí agenti Štátnej bezpečnosti, ktorí nevedeli vysloviť slovo národ, pretože to bolo nebezpečné, sa dnes v nemalej miere pasujú za najväčších zákonodarcov. Kryjú sa záujmami národa, snažia sa nájsť taký kryt, dymovú clonu. Bývalý Brežnevov bubeník - Pánis - sa v súčasnosti stáva takmer novým otcom národa.

Pre mňa ako Slováka je hanbou, že vo vedení vrcholnej ústrednej inštitúcie, v Matici slovenskej, sedí agent Štátnej bezpečnosti. Hovorilo sa už tu o tom, hovorí sa, ale nikto ich nemôže donútiť, aby túto inštitúciu ďalej nediskriminovali.

Vychádzajú bulvárne časopisy a noviny, kde je hrdinou agent Žifčák alias Ružička, kde vychádzajú jeho pamäti a kde sa hádže a kydá špina na bývalých odporcov totality. Môžem spomenúť kolegu Devátého a ďalších odporcov totality.

Spomeňme si len na to, čo píše pražský fialový plátok Špígl. Agenti Štátnej bezpečnosti sa už neobťažujú ani zjavne v tlači publikovať svoje stanoviská.

Tí, ktorí zapredávali záujmy republiky cudzím mocnostiam, 40 rokov im nevadilo "spojenectvo na večné časy", sú dnes najväčšími zástancami národných záujmov, bojujú proti "novému Mníchovu", proti akejsi germanizácii, ktorá nám údajne hrozí. Pozrime sa bližšie na tých horlivých vlastencov, kde sa národná myšlienka mení na prax nenávisti a šovinizmu. Bude dobre pozrieť sa na týchto horlivých vlastencov, kde sa tu naraz vzali a kde boli práve v minulosti.

Prikláňam sa, v mene svojich voličov, ktorí ma o to žiadajú, aby zoznamy všetkých tajných spolupracovníkov boli zverejnené, a to čo najskôr. Prikláňam sa k tomu, aby vláda ČSFR požiadala vládu Ruskej federácie, aby jej boli dodané zoznamy spolupracovníkov KGB, ktorí pochádzajú z Československa a v záujme sovietskej politickej polície pracovali proti občanom Československa a proti československému štátu.

Prikláňam sa tiež k tomu, aby všetkým občanom, ktorí boli prenasledovaní a mali založené fascikle spisov, tieto boli sprístupnené, aby sa mohli osobne presvedčiť, kto ich udával, kto sa podieľal na ich degradácii.

Keď chceme ísť do Európy s otvorenosťou hodnou kultúrneho demokratického štátu, musíme sa s našou minulosťou práve v tejto veci dôsledne vysporiadať.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP