Úterý 18. února 1992

Společný zpravodaj výborů SL V. Šilhán: Pane předsedající, v důsledku toho, že byly přijaty pozměňující návrhy pana poslance Schneidera, je bezpředmětné hlasovat o návrhu pana poslance Fišery. Já se tak domnívám, vypuštěním tohoto bodu tři, to je požadavku na předsednictvo FS, se dodatek, který přednesl poslanec Fišera, stává bezpředmětným.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Akceptuje to pán poslanec Fišera alebo má iný názor?

Poslanec SN I. Fišera: Procedurálně to je opravdu problematické. Předpokládám, že výsledek hlasování bude stejný. Takže to beru zpět.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Fišera to akceptuje, to znamená, že máme teraz dva návrhy. Jeden návrh je návrh pána poslanca Zahrádku a druhý návrh je návrh výboru pre plán a rozpočet s týmito pozmeňujúcimi upravenými návrhmi.

Společný zpravodaj výborů SL V. Šilhán: Já, když dovolíte, pane předsedající, zeptám se pana poslance Zahrádky, jestli trvá na svém návrhu? (Poslanec SL P. Zahrádka: Ano.) Dobře. Potom je nutné říci, že návrh poslance Zahrádky je v podstatě návrh, který předložil hospodářský výbor výboru rozpočtovému v celém znění. Po projednání návrhu poslance Zahrádky s kolegou Prof. Kočtúchem nedoporučuji návrh poslance Zahrádky vzhledem k tomu, že návrh, který předložil výbor pro plán a rozpočet se značně změnil přijetím návrhu. Přijetí návrhu poslance Zahrádky se mně osobně zdá - jak posuzuji celou věc jak se vyvinula v posledních okamžicích - bezpředmětné, protože v podstatě to, co zůstává v návrhu výboru pro plán a rozpočet je vlastně to, co předkládá pan poslanec Zahrádka. Ale nicméně o tom můžeme hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Zahrádka, trváte na hlasovaní? Áno, pán poslanec trvá na hlasovaní. Je to komplexný návrh. V prípade, že by bol prijatý, chcel by som vás upozorniť, že by sme o návrhu výboru pre plán a rozpočet nehlasovali. V prípade, že by bol prijatý návrh pána poslanca Zahrádku, vylúči sa tým hlasovanie o návrhu výboru pre plán a rozpočet. Má niekto námietky? Nemá, môžme teda pristúpiť k hlasovaniu.

(15.06 hodin)

Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Zahrádku, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 77, SL 80)

Kto je proti? (SN 14, SL 11)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 15, SL 14)

Konštatujem, vážené poslankyne a poslanci, že Federálne zhromaždenie prijalo uznesenie k správe vlády ČSFR o doterajšom priebehu kupónovej privatizácie - tlač 1248 tak, ako ho predniesol pán poslanec Zahrádka. Ako sme sa dozvedeli, je to uznesenie, ktoré je totožné s uznesením hospodárskych výborov.

Tým sme skončili rokovanie k tejto správe. Ďakujem spravodajcom a podpredsedovi vlády pánovi Klausovi za prednesenú správu.

(Poznámka redakce: usnesení č. 278)

Ďalej budeme pokračovať v prerokúvaní nášho programu. S procedurálnym návrhom sa prihlásil pán poslanec Sokol.

Poslanec SN J. Sokol: Pane předsedo, vážené Federální shromáždění. Vzhledem k výsledku hlasování o novele ústavního zákona 143 bych rád navrhl, abychom se usnesli na dohodovacím řízení mezi oběma sněmovnami. Po letmé dohodě s představiteli různých politických klubů bych si vám dovolil navrhnout složení tohoto dohodovacího výboru, pokud by s tím byl souhlas.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, je tu návrh, aby sa problém nesúladu snemovní podľa § 31 zákona o Rokovacom poriadku FZ riešil dohodovacím konaním. Hlási sa pán poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Já jsem se chtěl jenom otázat, zda by nestačil dohodovací výbor uvnitř Sněmovny národů, protože tam byl nesoulad.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To Rokovací poriadok nedovoľuje. Je to jednoznačný nesúlad medzi snemovňami. Snemovňa národov neprijala, Snemovňa ľudu prijala. Z toho dôvodu musí byť dohodovací výbor, pretože treba, aby sa snemovne navzájom dohodli. Najskôr budeme hlasovať o tom, či súhlasíte s touto formou riešenia.

Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Sokola, aby problém nesúladu obidvoch snemovní k trom hlavám ústavy bol riešený dohodovacím výborom, dohodovacím konaním.

(Hlasuje se.)

Kto s takýmto postupom súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 99, SL 85) Deväťdesiatdeväť a osemdesiattri.

Kto je proti? (SN 1, SL 0) Jeden zo Snemovne národov.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 7, SL 9) Sedem a deväť, dvaja a štyria poslanci nehlasovali.

Tento spôsob bol schválený.

Prosím pána poslanca Sokola, aby predniesol návrh na základe predbežných konzultácií, ktorý mal v tejto veci s predstaviteľmi jednotlivých poslaneckých klubov, aby predniesol návrh na zloženie dohodovacieho výboru.

Poslanec SN J. Sokol: Za členy dohodovacího výboru navrhujeme oba zpravodaje a několik zástupců různých klubů. Ze Sněmovny národů jsou to poslanci Houška, Mečl a Sokol z české části, poslanci Kontra, Kurťák a Olej ze slovenské části. Ze Sněmovny lidu jsou to poslanci Benda, Kopřiva, Kudláček, Petr Kučera, Savčinský a Világi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vypočuli ste si návrh. Teraz prosím vaše pripomienky. Sú dve. Pán poslanec Vysloužil a pán poslanec (jméno nebylo řečeno.)

Poslanec SL Z. Vysloužil: Postrádáme za náš klub HSD I kolegyni Matochovou.

(Hlas z pléna: Prosím, akceptujte návrh zmeny. Na miesto pána poslanca Oleja navrhujeme pána Kanisa.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Registruje to pán poslanec Sokol. Prosím, pán poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Keď je možné, navrhoval by som ešte poslanca Romana za Snemovňu národov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Za Snemovňu národov je tu návrh na pána poslanca Romana. Samozrejme, keď tieto návrhy chceme akceptovať, musíme to vyvážiť aj v Snemovni národov aj v Snemovni ľudu. Ten návrh bol predložený ako vyvážený. Takže si to vyžiada ďalšie návrhy. To za chvíľku pán poslanec Sokol povie. Ďalší návrh pán poslanec Rajnič.

Poslanec SL A. Rajnič: My navrhujeme za Snemovňu ľudu pána poslanca Hrušovského.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Hrušovský. Ako to vyzerá teraz? Ešte jeden návrh zo Snemovne ľudu by sme prosili. Pán poslanec Wagner a pán poslanec Tyl.

Poslanec SL J. Wagner: Navrhuji pana poslance Josefa Špačka.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Tyl sťahuje. Ako vyzerá teraz dohodovací výbor? Prečítajte to, prosím.

Poslanec SN J. Sokol: Za Sněmovnu národů jsou to poslanci Houška, Matochová, Mečl a Sokol za českou část, poslanci Kanis, Kontra, Kurťák a Roman za slovenskou část. Za Sněmovnu lidu jsou to poslanci Benda, Kudláček, Kučera Petr, Kopřiva, Világi, Savčinský, Hrušovský a Špaček.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Čiže, po ôsmich poslancoch z každej snemovne a štyria a štyria zo Snemovne národov, podľa toho, v ktorej časti republiky boli zvolení. Je to presne podľa zákona.

Má ešte niekto pripomienky, prosím? (Nikdo.) Nemá.

Budeme hlasovať. Každá snemovňa o svojich členoch dohodovacieho výboru. Budeme ale hlasovať dohromady. Každá snemovňa hlasuje o svojich členoch. Na prijatie tohto návrhu stačí nadpolovičná väčšina.

(Hlasuje se.)

Kto je za dohodovací výbor v zložení, ako vám prečítal pán poslanec Sokol, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 1901, SL 92) Sto jeden, deväťdesiatdva.

Kto je proti? (SN 2, SL 0) Dvaja v Snemovni národov.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 5, SL 6) Päť v Snemovni národov, šesť v Snemovni ľudu, jeden zo Snemovne národov a dvaja zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh bol poslancami obidvoch snemovní a teda aj Federálnym zhromaždením prijatý.

(Poznámka redakce:usnesení FS č.456)

Prosil by som, keby sa dohodovací výbor ihneď odobral do miestnosti 026 a prosím predsedu Federálneho zhromaždenia, aby otvoril prvé rokovanie dohodovacieho výboru.

My môžeme pokračovať v ďalšom programe a tým je

14

dokončenie rokovania o správe komisie pre vyšetrovanie udalostí 17. novembra na Národnej triede.

V tejto časti bude viesť rokovanie Federálneho zhromaždenia pán predseda Snemovne ľudu a podpredseda Federálneho zhromaždenia Rudolf Battěk. prosím, aby sa ujal vedenia.

(Řízení schůze převzal předseda SL R. Battěk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Paní a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, bylo by záhodno, aby přece jen se naše řady zaplnily. Budeme pokračovat v jednání dnešního programu. Přihlásil se poslanec Humpál s faktickou poznámkou, která cílí do změny pořadí projednávaných bodů. Prosím, vyslechněte kolegu.

Poslanec SN V. Humpál: Vážené kolegyně a kolegové, pane předsedající, měl bych procedurální návrh. Vzhledem k tomu, že novela zákona o půdě neprošla o jediný hlas, je velká naděje, že bychom tuto novelu mohli přijmout, ale v případě, že o ní budeme jednat hned.

Dohodovací výbor připravil dikci jen jednoho bodu, a to půlky toho bodu, vlastně jedné věty. Bylo by to jednání na velmi krátký čas. Proto bych navrhoval, abychom hlasovali o zařazení tohoto bodu na program ještě před projednáváním zprávy o vyšetřování 17. listopadu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Domnívám se, že nemusíme hlasovat o předřazení, protože je to bod, který už byl projednáván a který bychom měli dokončit. Pokud nejsou zásadní námitky, měli bychom to akceptovat. Prosím, technickou poznámku má kolega Benčík. Žádám, aby osoby, které nemají být přítomny při jednání sněmoven, ihned opustily jednací síň. Prosím, učiňte tak bezprostředně.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, myslím si, že treba vzniesť zásadné námietky proti tomu, aby sa opäť tento bod prerokúval. O návrhu sme normálne hlasovali. Hlasovanie je negatívne, nastupuje dohodovacie konanie a keď to chcete zaradiť, musí sa to znovu zaradiť do programu. Ale ide mi o niečo iné. Novela bola druhýkrát zamietnutá a teraz sa pýtam, či tu budeme sedieť ešte týždeň, budeme o tom rokovať každý deň, pokiaľ páni poslanci, ktorí to predkladajú, nedosiahnu svoj cieľ?

Neznevažujme viac tento parlament, aspoň trochu dodržiavajme zásady, ktoré sú v Rokovacom poriadku a našej Ústave. Zásadne je možné o tom rokovať až vtedy, keď dáte znovu hlasovať, že to zaraďujeme ako nový bod programu a inak nie.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nic proti vašemu pojetí nemám a můžeme dát hlasovat. Prosím, ještě faktickou poznámku kolega Šidík.

Poslanec SN M. Šidík: Vážené kolegyne a kolegovia, v poludňajšej prestávke som dostal do lavice výsledok rokovania dohodovacieho výboru č. 00175 k návrhu novely zákona 229/91 Zb. Chcem podotknúť, že Snemovňa ľudu 31. 1. ma riadne zvolila za člena dohodovacieho výboru, ale domnievam sa, že na základe mojich pripomienok na včerajšom zasadnutí tohto výboru som nebol na dnešné rokovanie pozvaný. Ako ďalší dôvod, prečo ma dnes na rokovanie dohodovacieho výboru nepozvali, bola, podľa môjho názoru, aj tá skutočnosť, že 31.1. 1992 pri prerokúvaní novely som za poslanecký klub SDŠ vystúpil a poukázal na to, že určitá skupina poslancov bude iniciovať zmeny, pokiaľ nedosiahne svoj cieľ, a to aj za cenu prístupu a praktík v tomto parlamente, aké sa urobili dnes.

Dovoľte mi preto požiadať Snemovňu ľudu, aby som bol zbavený členstva v tomto výbore z dôvodov, ktoré som uviedol a ktoré odporujú parlamentnej etike aj môjmu vnútornému presvedčeniu. Chcem pri tejto príležitosti upozorniť FZ, že väčšina poľnohospodárskej verejnosti v Slovenskej republike je rozhorčená znením novely zákona a ešte viac by ju rozhorčili praktiky tohto parlamentu, keby s nimi naše masmédiá verejnosť bližšie oboznámili.

Pri tejto príležitosti chcem, aby mi bolo vysvetlené znenie § 44 ods. 3 našej ústavy v súvislosti s postupom rokovania o novele zákona 229. § 44 ods. 3 znie: "Keď obidve snemovne ani na odporúčanie tohto výboru (myslí sa dohodovací výbor), ani ináč neprijmú zhodné uznesenie o návrhu zákona do piatich mesiacov od prvého hlasovania, možno podať ten istý návrh najskôr po uplynutí jedného roka odo dňa zamietnutia." Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já děkuji také. Domnívám se, pokud jde o vaši stížnost na nepozvání do výboru, že předsednictvo sněmovny to projedná, jestli dovolíte. Pane poslanče Humpále, máte k tomu co říci?

Poslanec SN V. Humpál: Dohodovací výbor samozřejmě se sešel v atmosféře a v tlaku událostí, které dnes tady byly. Bohužel se nepodařilo všechny poslance - já to říkám, jak to je - pan poslanec Šidík byl včera na zasedání dohodovacího výboru, všechny své názory řekl a všechno bylo vzato v úvahu. Bylo to v tisku 00169. Dnes jsme se narychlo sešli po hlasování, které tady proběhlo a připravili jsme jen obměnu jednoho bodu tak, aby byl možná průchodnější v tomto plenárním zasedání. Nic zvláštního dalšího se neprojednávalo, jen ta jedna věta. Omlouvám se mu, že jsme ho nesehnali, ale bohužel tady nebyl. Navrhl jsem, aby o novele bylo možné tady znovu hlasovat, o dikci tohoto paragrafu, a potom o celém zákonu. Když se plénum rozhodne hlasováním o zařazení, mohli bychom o tom hlasovat, když se nerozhodne, bude pokračovat dohodovací řízení, tak jak konstatoval už předsedající po hlasování o této novele.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan kolega Šidík bude chtít ještě vystoupit.

Poslanec SL M. Šidík: Celú dobu som sedel na svojom mieste v parlamente. Boli tu praktiky, že keď nenašli dotyčného, nechali aspoň odkaz u suseda. Predseda dohodovacieho výboru to neurobil. Jedná sa o nový návrh. Včera na zasadnutí dohodovacieho výboru sme čakali desať minút na plný počet členov dohodovacieho výboru. Dnes sa nečakalo ani minútu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě kolega Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Chtěl bych ujistit pana kolegu poslance, že já osobně jsem ho sháněl, protože setkání dohodovacího výboru bylo improvizované, bylo to bezprostředně po hlasování a využili jsme na to přestávku, která byla patnáct minut. Osobně jsem vás po parlamentě sháněl, ale nesehnal, takže to, co uvedl kolega Humpál, který je předsedou tohoto dohodovacího výboru, plně odpovídá skutečnosti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě kolega poslanec.

Poslanec SN Marián Kováč: Zrejme nápravu v tejto chvíli už neurobíme, ale nabudúce, aby neboli také problémy, oznamujem, že FZ ČSFR, jeho sekretariát, konečne vyšiel v ústrety klubu poslancov SDŠ a pridelil mu klubovú miestnosť, ktorá sa nachádza na čísle 526a.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, to byl pan poslanec Kováč. Takže mně jako předsedajícímu by vyhovovalo, kdyby tón našich vystoupení byl přece jen smířlivější, abychom dospěli k nějakému racionálnímu závěru. Byl zde dán návrh a domnívám se, že zcela logický, že jestliže určitá předloha neprojde jedním hlasem, svědčí to spíš o určité naší politické neschopnosti připravit věci tak, aby bylo dosaženo základního konsensu. Takže zdá se zcela důvodné, že poslanci, kteří tuto novelu připravují a chtějí ji sněmovnám nabídnout, mají zájem, aby se projednala. Budeme tedy hlasovat, bohužel kvórum je nedostatečné. Žádám poslankyně a poslance, aby se dostavili k hlasování do sněmoven.

Žádám poslankyně a poslance, aby se dostavili k hlasování do jednací síně. V této chvíli jsme usnášení schopní.

Přistoupíme k hlasování, a sice o změně programu našeho jednání. Měli bychom teď přistoupit

13.

k projednávání návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 229/91 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku (tisk 928) a návrh usnesení SL a SN (tisk 1106) ve smyslu dohodovacího jednání, které proběhlo. Dávám hlasovat o této změně programu.

Ještě se hlásí kolega Šidík.

Poslanec SL M. Šidík: Pán predsedajúci, žiadal som, aby som bol zbavený členstva v dohodovacom výbore. To po prvé.

A po druhé - žiadal som, aby mi bol odborníkmi, ako ste vy, vysvetlený § 44 ods. 3 našej Ústavy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Chcete, abych vám to nyní vysvětloval? Předpokládám, pokud jste nebyl účasten dohodovacího výboru, že se vám učinilo zadost. Zdá se mi trochu nelogické hlasovat o tom, že nebudete členem dohodovacího výboru. (Poslanec SL M. Šidík: Nie. Pri takýchto praktikách tam nechcem byť menovaný, že som bol členom dohodovacieho výboru...) Pane kolego, dva poslanci se vám velmi slušným způsobem omluvili. Nechápu, proč byste to nedokázal vzít na vědomí. Zdá se mi, že je to trochu zbytečně nekorektní chování.

Nicméně, protože je zde potřebné kvórum, dám hlasovat o změně programu, jak jsem naznačil.

(15.36 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, zda souhlasí s navrženou změnou programu? Kdo je pro, nechť hlasuje! (SN 78, SL 62) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 1, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (SN 3, SL 12) Děkuji.

Návrh změny programu byl přijat. Ve Sněmovně národů - sedmdesát osm pro, jeden proti, tři se zdrželi, jeden ignoroval. Ve Sněmovně lidu - šedesát dva pro, tři proti, dvanáct se zdrželo, čtyři ignorovali.

Vzhledem k tomu, že tento bod programu řídil kolega první místopředseda Jičínský, požádám ho, aby se ujal řízení.

(Řízení schůze převzal první místopřededa FS Z. Jičínský.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP