Pátek 31. ledna 1992

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Ďalším pozmeňujúcim návrhom k § 6 poradové číslo 8 je pozmeňujúci návrh pána poslanca Mlynárika, kde navrhuje zaradiť nový odsek 2, pričom dikciu, ktorú máte v pozmeňujúcich návrhoch. Pán poslanec po konzultácii navrhuje opraviť v tom zmysle, že zákon číslo 33/45 Zb., navrhuje vyčiarknuť.

Čiže hlasovať budeme o odseku 2 v tomto znení: "Z konfiškácie sa vynímajú nemovitosti tých občanov, ktorým bolo vrátené československé štátne občianstvo podľa zákona 245/48 Zb., číslo 149/49 Zb., alebo číslo 34/53 Zb." Vzhľadom na to, že tu je podobný prípad ako pri pozmeňovacom návrhu pána poslanca Battu, podozrenie z porušenia rozhodného obdobia, predkladateľ... Áno, vlastne tým dodatočným návrhom poslanca Mlynárika, vyčiarknutím zákona 33/45 sa ruší porušenie sporného obdobia. V tom prípade predkladateľ súhlasí a spravodajcovia tiež. Federálna vláda sa k tomuto návrhu nevyjadrila. Ešte raz zdôrazňujem, v tomto pozmeňujúcom návrhu sa zákon číslo 33/45 Zb. škrtá, čiže hlasujeme o znení pozmeňovacieho návrhu bez tohto zákona.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců obou sněmoven je pro uvedený pozměňovací návrh, ať hlasuje! Děkuji. (SN ČR 38, SN SR 30, SL 48)

Kdo je proti? (SN ČR 5, SN SR 0, SL 9)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 7, SN SR 11, SL 23)

Děkuji. Česká část SN třicet osm, pět, sedm, slovenská část třicet, nula, jedenáct, Sněmovna lidu čtyřicet osm, devět, dvacet tři. Celkově pozměňovací návrh nebyl schválen. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším pozměňovacím návrhem je v podstatě série návrhů pana poslance Piskoře k alternativě I. Jde o doplnění odstavce dvě § 6, který máme zahrnut pod bodem 6 v tisku 1106. Vzhledem k tomu, že jsou zde citovány, některé normy, které více méně zasahují před rozhodné období, je problematické vyjasnit tu situaci. Navrhovatel nedoporučuje, zpravodajové také.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Kdo z poslanců obou sněmoven je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(11.00 hodin)

(SN ČR 15, SN SR 6, SL 15)

Kdo je proti, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 10, SN SR 4, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! Děkuji.

(SN ČR 19, SN SR 28, SL 46)

Celkově návrh nebyl přijat.

Česká část Sněmovny národů patnáct, deset, devatenáct, slovenská část šest, čtyři, dvacet osm, Sněmovna lidu patnáct, patnáct, čtyřicet šest.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším je alternativa II. V této souvislosti je možno říci, že se jedná o rozhodnutí soudu a z toho titulu navrhovatel se vyjádří, zpravodajové souhlasí.

Poslanec SL M. Tyl: Domnívám se, že v této alternativě II jde pouze o to, zařadit jako možnost přezkoumání soudem těch titulů, které jsou tam uvedeny. To znamená, zda se postupovalo podle těchto titulů anebo zda se postupovalo ne podle nich. V takovémto případě ta možnost je i z občanského zákoníku. Souhlasíme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(11.02 hodin)

Kdo z poslanců obou sněmoven je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 29, SN SL 28, SL 53)

Kdo je proti, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 5, SN SR 2, SL 14)

Kdo se zdržel, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 15, SN SR 10, SL 16)

Česká část Sněmovny národů dvacet devět, pět, patnáct, slovenská část dvacet osm, dva, deset. Sněmovna lidu padesát tři, čtrnáct, šestnáct.

Nesouhlasné usnesení obou sněmoven.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Poslední alternativa, třetí, má obdobné stanovisko jako u alternativy první, tj. nelze přesně stanovit, zda nezacházíme za rozhodné období.

Navrhovatel nesouhlasí, zpravodajové nedoporučují.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! Děkuji.

(11.04 hodin)

(SN ČR 7, SN SR 11, SL 16)

Kdo je proti, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 10, SN SL 5, SL 21)

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! Děkuji.

(SN ČR 37, SN SR 22, SL 48)

V obou sněmovnách návrh nebyl schválen.

Česká část Sněmovny národů sedm, deset, třicet sedm, slovenská část jedenáct, pět, dvacet dva, Sněmovna lidu šestnáct, dvacet jedna, čtyřicet osm.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Ďalší pozmeňovací návrh je pozmeňovací návrh pána poslanca Kříža, poradové číslo 17, ktorý do § 6 ods. 2 navrhuje doplniť text uvedený v pozmeňujúcich návrhoch. Je to podobné ako pozmeňujúci návrh pána poslanca Battu. Je tu tiež podozrenie z prekročenia z prekročenia rozhodného obdobia.

Predkladateľ s týmto návrhom nesúhlasí, spravodajcovia tiež neodporúčajú, aby bol zaradený do tejto novely. Federálna vláda sa nevyjadrila.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Hladík.

Poslanec SN J. Hladík: Vážení kolegové, přiznám se, že mě dnes fascinuje práce zpravodajů k tomuto zákonu. Před hlasováním o alternativě II kolegové doporučili a ta se týkala i cizinců, kteří neměli naše občanství. Potom nedoporučili alternativu III, která byla v pořádku, a teď se bojí uznat to, že českoslovenští občané v tomto státě jsou rovnoprávní, protože mají strach, že překročí rozhodné období. Já tomu prostě nerozumím. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je možno poskytnout nějaký výklad?

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Řešení této problematiky je v dalších návrzích a domníváme se, že toto, jak to bylo předloženo panem poslancem, není přesné vyjádření toho, co je ve stanovisku zpravodajů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

Děkuji.

(11.06 hodin)

(SN ČR 14, SN SR 19, SL 25)

Kdo je proti, nechť hlasuje! Děkuji. (SN ČR 4, SN SR 3, SL 19)

Kdo se zdržel hlasování? Děkuji. (SN ČR 26, SN SR 13, SL 40)

Výsledek je následující: česká část Sněmovny národů čtrnáct, čtyři, dvacet šest, slovenská část devatenáct, tři, třináct, Sněmovna lidu dvacet pět, devatenáct, čtyřicet.

V obou sněmovnách návrh nebyl přijat.

Dovolte teď, abych předal další řízení schůze panu místopředsedovi Stankovi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené poslankyne, vážení poslanci, budeme pokračovať v hlasovaní o pozmeňujúcich návrhoch k tomuto zákonu. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Je tady návrh pana poslance Tolara pod pořadovým číslem 2: ponechat původní odst. 3 v § 6 beze změny.

Zpravodajové nedoporučují, navrhovatel nedoporučuje. Otázka je, zda poslanec Anderko v podstatě není v relaci s tímto návrhem pana poslance Tolara. Je možno hlasovat?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Anderko, je tu otázka, či váš návrh nie je totožný s návrhom pána poslanca Tolara.

Poslanec SN A. Anderko: Nie celkom.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Doporučuji na základě vyjádření pana poslance Anderka hlasovat pouze o návrhu pana poslance Tolara. Zpravodajové nedoporučují, navrhovatel také nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Faktickú poznámku má pán poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane místopředsedo, na začátku jsme se snad shodli na tom, že zpravodajové budou uvádět stanovisko vlády k jednotlivým návrhům. Opět ten způsob opustili.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ale len v tom prípade, keď ho poznajú. K viacerým pozmeňujúcim návrhom stanovisko vlády nepoznajú. V danom prípade stanovisko vlády máme. Pán poslanec Lacina?

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: V tomto případě stanovisko vlády je, stanovisko vlády máte v lavicích s tím, že stanovisko vlády je souhlasné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vláda súhlasí s tým, ponechať bez zmeny v pôvodnom znení ods. 3 § 6, áno?

Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Tolara, aby to ostalo bez zmeny.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku! (SN ČR 20, SN SR 22, SL 46)

Kto je proti? (SN ČR 16, SN SR 2, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 14, SN SR 17, SL 33)

V Snemovni národov Českej republiky bolo 20 poslancov pre, 16 proti, 14 sa zdržalo hlasovania. V Snemovni národov Slovenskej republiky 22 poslancov pre, 2 proti, 17 sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu 46 poslancov pre, 4 proti, 33 sa zdržalo hlasovania. 3 poslanci nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Ďalší návrh je návrh poslanca Anderka. (Poslanec SN A. Anderko: Návrh sťahujem.)

Ďalej je tu návrh poslanca Jambora. Prosím pána spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Návrh sa týka § 6, navrhuje sa vypustiť písmeno c) v ods. 1. Chcel som sa opýtať poslanca Jambora, či nedošlo k omylu a nemá tam byť písmeno e) miesto c)? (Poslanec Jambor souhlasí.)

Prosím, aby ste si všetci opravili text, tzn. v § 6 ods. 1 vypustiť písmeno e).

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Opravte si text, ktorý znie: "Odňatie bez náhrady postupom podľa zákona SNR o úprave pomerov a obhospodárení spoločného užívania lesov bývalých urbariátov, komposesionárov a podobných útvarov." Toto žiada vypustiť pán poslanec Jambor.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Predkladateľ s návrhom nesúhlasí, spravodajcovia tiež nesúhlasia, federálna vláda sa nevyjadrila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu kolegu Jambora.

Kto je pre vypustenie textu v písmene e), § 6 ods. 1, nech zdvihne ruku. (SN ČR 7, SN SR 9, SL 17) Sedem, deväť, sedemnásť.

Kto je proti? (SN ČR 29, SN SR 18, SL 33) Dvadsaťdeväť, osemnásť, tridsaťtri.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 11, SN SR 14, SL 30) Jedenásť, štrnásť, tridsať.

Traja poslanci v Snemovni národov a dvaja poslanci v Snemovni ľudu nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším návrhem je návrh poslance Batty. Jedná se o zmocnění

ČNR, nikoliv SNR. Dalším návrhem v pořadí je návrh poslance Kříže, který se nám zdá komplexnější, pokud bychom se měli vyjádřit. S návrhem poslance Batty navrhovatelé nesouhlasí, zpravodajové nesouhlasí. Stanovisko vlády k tomu neznáme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu poslanca Battu na doplnenie § 7 ods. 2.

Kto je pre také doplnenie, nech zdvihne ruku. (SN ČR 17, SN SR 23, SL 15) Sedemnásť, dvadsaťtri a pätnásť.

Kto je proti? (SN ČR 4, SN SR 5, SL 14) Štyri, päť, štrnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 24, SN SR 14, SL 47) Dvadsaťštyri, štrnásť, štyridsaťsedem.

Štyria, dvaja a osem poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším návrhem je návrh poslance Kříže s tím, že souhlasil s doplněním věty na konec: "a majetek přešel na stát nebo jinou právnickou osobu v období stanoveném § 4 odst. 1." Tím se vylučuje stav před rozhodným obdobím. Poslanec Kříž s tím souhlasí.

V tomto znění navrhovatel i předkladatel doporučují, vláda se nevyjádřila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu v znení, ako ho prečítal pán spravodajca Lacina, teda v pozmenenej podobe.

Kto je pre uvedený návrh, nech zdvihne ruku. (SN ČR 40, SN SR 33, SL 58) Štyridsať, tridsaťtri, päťdesiatosem.

Kto je proti? (SN ČR 4, SN SR 2, SL 10) Štyri, dva a desať.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 3, SN SR 8, SL 10) Tri, osem, desať.

Dvaja, jeden a šesť poslancov nehlasovalo. Návrh Federálne zhromaždenie neprijalo, pretože nezískal potrebný počet hlasov poslancov zvolených v Snemovni národov v Slovenskej republike.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Je tu pozmeňujúci návrh poslanca Humpála, ktorý navrhuje upraviť § 9 ods. 6. Ide v podstate o technickú úpravu doterajšej dikcie paragrafu. Predkladateľ sa vyjadrí.

Poslanec SL M. Tyl: Vzhledem k tomu, že toto vyjádření už existuje v přijatém soudním řádu, domnívá se legislativa, že je v tomto zákoně nadbytečné, nicméně to necháváme na sněmovnách.

Společný zpravodaj SN J. Hacaj: Spravodajcovia to tiež nechávajú na snemovniach. Vláda sa nevyjadrila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Máme tu pozmeňujúci návrh na úpravu textu. Snemovňa ľudu nie je uznášaniaschopná. Prosím poslancov, aby sa dostavili do snemovne. Ešte sa chce vyjadriť poslanec Humpál.

Poslanec SN V. Humpál: Chtěl bych se vyjádřit k tomu, co říkal předkladatel. Tím, že se to neschválí, zůstane tam to, co tam je a to neodpovídá soudnímu řádu. Takže když to tam dáme, změní se text, který tomu teď neodpovídá.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Humpála na úpravu § 9 ods. 6.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku!

(SN ČR 48, SN SR 44, SL 74) Štyridsaťosem, štyridsaťštyri, sedemdesiatštyri.

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 0) To znamená, že nikto nie je proti.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 1, SN SR 0, SL 7) Jeden, nula, sedem.

Jeden poslanec v SN ČR a jeden v SN SR nehlasoval.

Konštatujem, že tento návrh Federálne zhromaždenie prijalo súhlasným uznesením obidvoch snemovní.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Világiho, doplnit do § 11 nové písmeno v odstavci 1, písmeno f), ve znění, které máte k dispozici. Zpravodajové se domnívají, že je tento bod obsažen v § 22, bod 24, v tisku 1106. Přesto já osobně to nechávám na rozhodnutí sněmoven a pan zpravodaj Sněmovny národů také. Předkladatel souhlasí, vláda se nevyjádřila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Világiho na doplnenie § 11 ods. 1.

(11.21 hodin)

Kto je pre doplnenie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 36, SN SR 30, SL 56) Ďakujem. Tridsaťšesť, tridsať, päťdesiatšesť.

Kto je proti? (SN ČR 1, SN SR 1, SL 0) Ďakujem.

Po jednom v Snemovni národov.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 11, SN SR 10, SL 24) Ďakujem. Jedenásť, desať, dvadsaťštyri.

Jeden, štyri a päť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebný počet hlasov v Snemovni národov, a to v ani jednej časti.

Prosím ďalší návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP