Pátek 31. ledna 1992

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Ďalší návrh je návrh pána poslanca Ryndu k § 11, kde odporúča zaradiť nové písmeno f). Tento návrh mi pripadá totožný s pozmeňujúcim návrhom pána poslanca Világiho. Tento problém je rovnako tak riešený v bode 24, tlače 1106. Predkladateľ s týmto návrhom nesúhlasí, spravodajcovia tiež nie, federálna vláda sa k tomuto návrhu nevyjadrila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kolega Rynda má faktickú poznámku.

Poslanec SL I. Rynda: Musím upozornit kolegy zpravodaje, že ve svém příspěvku, když jsem svůj pozměňovací návrh uváděl, jsem upozornil na to, že § 24 dostatečně tento problém neřeší, protože tam není uveden výzkum. Stanovisko zpravodajů tedy není přesné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Myslím, že i keď to nie je presné, sa to týmto spresnilo a je to v tejto chvíli jasné. Ešte chcete niečo k tomu povedať? Posaďte sa, prosím, páni kolegovia Novosád a Rynda! Alebo sa chcete k tomu ešte vyjadriť? Meritórne by sme sa nemali vyjadrovať, vážení kolegovia, pretože rozprava skončila. Myslím si, že kolega Rynda odôvodnil, že tento návrh má svoje miesto a je opodstatnený. Stanovisko spravodajcov ste počuli a tak budeme o tomto návrhu hlasovať.

(11.24 hodin)

Kto je pre tento návrh poslanca Ryndu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 22, SN SR 18, SL 40) Ďakujem. Dvadsaťdva, osemnásť, štyridsať.

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 2, SL 3) Ďakujem. Dvaja v slovenskej časti Snemovni národov, traja v Snemovni ľudu.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 20, SN SR 21, SL 36) Ďakujem. Dvadsať, dvadsaťjeden a tridsaťšesť.

Štyria, dvaja a deväť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším návrhem je opět návrh pana poslance Ryndy, to znamená do § 11, odst. 1 připojit nové písmeno g), které zní: "Pozemek je součástí lesního půdního fondu v národním parku." Stanovisko vlády v této situaci je souhlasné, zpravodajové ani navrhovatel nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, vypočuli sme si stanoviská, budeme hlasovať o doplnení § 11, ods. 1.

(11.25 hodin)

Kto je pre uvedené doplnenie § 11, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 25, SN SR 22, SL 44) Ďakujem. Dvadsaťpäť, dvadsaťdva, štyridsaťštyri.

Kto je proti? (SN ČR 4, SN SR 0, SL 9) Ďakujem. Štyri, nula, deväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 17, SN SR 18, SL 31) Ďakujem. Sedemnásť, osemnásť, tridsaťjeden.

Traja a päť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Obdobná situace je u posledního návrhu k § 11 pana poslance Ryndy. Stanovisko vlády je ne příliš konkrétní v této věci, ale podobné jako k předchozímu návrhu, stanovisko zpravodajů i navrhovatele je stejné, to znamená záporné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o ďalšom návrhu, to je ten posledný text na strane 7. Je to ďalší návrh pána poslanca Ryndu, doplniť § 11, ods. 1 o nasledujúce písmeno.

(11.27 hodin)

Kto je pre tento návrh pána poslanca Ryndu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 25, SN SR 26, SL 49) Ďakujem. Dvadsaťpäť, dvadsaťšesť, štyridsaťdeväť.

Kto je proti? (SN ČR 1, SN SR 1, SL 2) Ďakujem.

Jeden, jeden, dvaja.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 20, SN SR 16, SL 33) Ďakujem. Dvadsať, šestnásť, tridsaťtri.

Dvaja, jeden a šesť poslancov nehlasovalo, návrh nebol prijatý Snemovňou národov, takže Federálne zhromaždenie neprijalo súhlasné uznesenie, takže návrh nebol prijatý. Pristupujeme k ďalšiemu návrhu, a to na strane 8. Je to návrh pána poslanca Ryndu. Prosím pána spravodajcu Lacinu.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Obdobná situace je i u návrhu pana poslance Ryndy, který je uveden na straně 8. Zpravodajové v této souvislosti to nechávají na rozhodnutí sněmoven a předkladatel se vyjádří.

Poslanec SL M. Tyl: U tohoto návrhu po konzultaci s legislativou bych chtěl požádal kolegu Ryndu, jestli by návrh nestáhl, protože legislativa tvrdí, že je to zásah do kompetencí, protože o hmotně materiálních věcech, jako je rozhodnutí o vydání, nemohou rozhodnout národní rady, podle názoru legislativy. Neříkám, že bychom o tom nemohli hlasovat, ale ptám se, zda pan poslanec by sdílel tento výklad legislativy a zda nechce svůj pozměňovací návrh stáhnout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Rynda akceptuje? Áno, sťahuje tento návrh. Ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Ďalšie dva návrhy sú návrhy pána poslanca Slámu a poslanca Humpála a smerujú k skráteniu lehoty na vydanie veci. Návrh pána poslanca Humpála je v podstate spracovaný v tlači 1106, sú tam dodatky predkladateľov, ktoré boli odsúhlasené aj v hospodárskych výboroch, takže o tom nie je treba hlasovať. Ale treba hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Slámu, ktorý navrhuje skrátiť túto lehotu na tri mesiace. Vláda s týmto návrhom nesúhlasila, predkladateľ tiež nie, spravodajca Lacina súhlasí, ja nesúhlasím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Sláma, trváte na hlasovaní za tohto stavu? (Poslanec SN V. Sláma: Ano, trvám.) Áno, trváte, budeme teda hlasovať o vašom návrhu.

(11.29 hodin)

Kto súhlasí s návrhom pána kolegu Slámu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 24, SN SR 8, SL 26) Ďakujem. Dvadsaťštyri, osem, dvadsaťšesť.

Kto je proti? (SN ČR 5, SN SR 6, SL 18) Ďakujem.

Päť, šesť, osemnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 14, SN SR 25, SL 40) Ďakujem. Štrnásť, dvadsaťpäť, štyridsať.

Štyria, dvaja a päť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Další návrh je návrh pana poslance Humpála, ale domnívám se, že o něm není třeba hlasovat, protože je součástí tisku 1106.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec svoj návrh v tom zmysle sťahuje.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Dále je zde návrh pana poslance Hladíka - vypustit v § 17 odstavec 3 a změnit formulaci: "Jestliže má o nemovitosti ve vlastnictví státu zájem více osob, tak mají přednost dosavadní uživatelé a samostatně hospodařící rolníci. Z ostatních zájemců mají přednost osoby, které bydlí v obcích, v jejichž katastrálním území jsou nemovitosti."

Pan poslanec doporučuje tento odstavec vypustit. Stanovisko předkladatelů i zpravodajů je negativní. Vláda se k tomuto návrhu nevyjádřila.

Poslanec SN J. Hladík: Mně nezbývá, než se sklonit před názorem zpravodajů, ale uvědomují si zpravodajové i navrhovatel, že toto předkupní právo zakládá předkupní právo těm, kterým ředitelé statků v současné době už rozprodali všechnu státní půdu? Návrh nestahuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu.

(11.32 hodin)

Kto je pre uvedený návrh vypustenia odseku 3 v § 17, ako navrhol pán poslanec Hladík, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 23, SN SR 14, SL 20) Kto je proti? (SN ČR 2, SN SR 2, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 15, SN SR 23,SL 56)

Štyria, traja a päť poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj SN J. Hacaj: Pán poslanec Jambor v § 17 navrhuje doplniť pre slová "§ 1, odsek 1" slová "písmena a) a b)". Tento pozmeňujúci návrh v podstate vylučuje nemovitosti, aby boli spravované pozemkovým fondom. Predkladateľ nesúhlasí s týmto návrhom, spravodajcovia tiež nesúhlasia, federálna vláda sa k tomuto nevyjadrila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Po týchto informáciách môžme hlasovať.

(11.34 hodin)

Kto je pre návrh poslanca Jambora, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 4, SN SR 9, SL 20)

Kto je proti? (SN ČR 6, SN SR 11, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 31, SN SR 20, SL 62)

Traja z českej časti Snemovne národov a dvaja poslanci zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh neprijala ani jedna snemovňa.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Další návrh je návrh pana poslance Kudláčka. Je to v podstatě uvedení do souladu se zákonem č. 92/1991. Zpravodajové i předkladatelé doporučují tento návrh. Vláda se k tomu neměla možnost vyjádřit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Návrh pána poslanca Kudláčka je všeobecne odporúčaný.

(11.36 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 37, SN SR 31, SL 68)

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 2, SL 75)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 5, SN SR 3, SL 13)

Jeden poslanec v českej časti Snemovni národov a dvanásť poslancov zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh nebol prijatý, pretože nevyjadrila súhlas ani jedna časť Snemovne národov.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Další návrh je návrh poslance Novosáda. Ptám se ho, zda-li souhlasí se změnou v textu věty. Pokud vysloví souhlas začlenit za slovo "vlastníkovi" - text, pokud s ním vysloví souhlas, potom by jeho návrh zněl takto: "Pokud není možné vlastníkovi k zajištění zemědělské výroby vyčlenit z technických důvodů jeho vlastní pozemky, může tomuto vlastníkovi, pokud s tím vysloví souhlas, Pozemkový úřad po zahájení řízení o pozemkových úpravách, přidělit do časově omezeného nájmu pozemky jiných vlastníků." A další část by zůstala.

Poslanec SL K. Novosád: Souhlasím s dikcí, jak byla navržena.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: V tomto případě navrhovatelé i zpravodajové souhlasí. Vláda se k tomu neměla možnost vyjádřit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ide teda o návrh pána poslanca Novosáda, ktorý je uvedený na strane 8 s príslušnou vsuvkou.

Poslanec SL M. Tyl: Mám jenom poznámku k odstavci 5 na další straně. Tam se v první větě říká to, co je samozřejmé, a co by v zákoně nemuselo být. Nicméně ta druhá věta ohledně odkladného účinku není zatím v zákoně kryta. A proto doporučujeme, aby přesto, že již v zákoně první věta obsažena je, aby to tam takto zůstalo. Jde vlastně o vysvětlení toho, proč se tam opakuje ta druhá věta.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Novosáda na doplnenie § 19.

(11.37 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 32, SN SR 31, SL 69)

Kto je proti? (SN ČR 4, SN SR 5, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 8, SN SR 5, SL 20)

Jeden poslanec zvolený na Slovensku zo Snemovne národov a jeden poslanec Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh nebol prijatý v Snemovni národov v ani jednej časti.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: V této souvislosti bych se rád zeptal pana poslance Novosáda, jak se vyjádří k návrhu k § 2? Doporučujeme mu tento návrh stáhnout.

Poslanec SL K. Novosád: Domnívám se, že pokud bych stáhl tento návrh, skončily by veškeré pozemkové úpravy a veškeré přidělování pozemků. Mnozí vlastníci, kteří se nemohou chopit skutečné držby svých pozemků z technických důvodů, by byli tímto poškozeni.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Já se omlouvám, měl jsem na mysli jiný návrh. Pan poslanec má pravdu. Měli bychom se tedy vrátit na stranu 1 pozměňovacích návrhů a měli bychom hlasovat o úpravě odstavce 1, § 2. Nové znění: "Kromě vlastníka mají právo užívat půdu osoby jen na základě smlouvy uzavřené s vlastníkem nebo Pozemkovým fondem s výjimkou pozemků uvedených v odstavci 3."

V podstatě i další odstavec 3 zní: "Od zahájení do ukončení pozemkových úprav je" - nyní doporučujeme místo slova "vlastnictví" slovo "hospodaření" - "faktické užívání pozemků dotčených pozemkovou úpravou upraveno zvláštními zákony ČNR a SNR o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech". V této souvislosti je třeba upozornit na to, že zákon ČNR tuto problematiku neupravuje.

Naše stanovisko k prvnímu odstavci je kladné, stanovisko k odstavci 3 je rovněž kladné za předpokladu, že Česká národní rada v této souvislosti doplní to, co tam je. To znamená má právo převzít ustanovení Slovenské národní rady, která tuto problematiku řeší.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Čiže, obidvaja spravodajcovia odporúčajú prijať tento návrh. Pán poslanec Tyl za navrhovateľa?

Poslanec SL M. Tyl: Pokud by kolega Novosád souhlasil s výměnou slov "vlastnictví" a "faktické užívání" za slova "hospodaření a využívání", protože slovo "hospodaření" navazuje na platnou dikci českého zákona a slovo "využívání" na platnou dikci slovenského zákona, pak bychom s tím mohli souhlasit a je to přesně v souladu s tím, co již bylo vydáno. Čili kdyby kolega Novosád souhlasil s výměnou těchto tří nebo čtyř slov za jiná tři slova, tak v tom případě souhlasím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán kolega Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: S touto výměnou souhlasím nejen já, ale všichni zaměstnanci pozemkových úřadů v České republice, kde toto není upraveno zákonem národní rady a zákony národních rad to nemohou upravit, protože tomu brání právě úprava v "dvěstě dvacet devítce". To je v naší pravomoci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže hlasuje sa o tomto návrhu pána poslanca Novosáda s úpravami, ktoré boli uvedené pánom poslancom Tylom. Pán poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane místopředsedo, nevím, jestli se nemýlím, ale myslím, že tam nemůže být "vlastnictví", protože vlastnictví upravuje ústava.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, úprava sa týka práve slova "vlastníctva." Namiesto slova "vlastníctva" sa dáva slovo "hospodárenie a využívanie pozemkov." Čiže: "Od začatia a ukončenia pozemkových úprav je hospodárenie a využívanie pozemkov dotknutých..." atď.

Čiže v tejto úprave budeme hlasovať o návrhoch pána poslanca Novosáda, naraz o obidvoch.

(11.42 hodin)

Kto je za prijatie tohto návrhu kolegu Novosáda, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 37, SN SR 35, SL 76)

Kto je proti? (SN ČR 3, SN SR 6, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 5, SN SR 5, SL 12)

Jeden poslanec Snemovne národov zvolený v Slovenskej republike nehlasoval. Inak hlasovali všetci prítomní poslanci.

Konštatujem, že návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebnú väčšinu hlasov v Snemovni národov, a to ani poslancov v českej časti, ani v slovenskej časti.

Ďalší návrh, pokračujeme na strane 9.

Společný zpravodaj SN J. Hacaj: Ďalší pozmeňujúci návrh pána poslanca Humpála, ktorý smeruje k bodu č. 20 spoločnej správy hospodárskych výborov - tlač 1106, kde navrhuje v § 20 ods. 2 slová "jedného roku" nahradiť slovami "šesť mesiacov."

V spoločnej správe je lehota šesťdesiat dní. Návrh pána poslanca Humpála je v intenciách názoru federálnej vlády, ktorá navrhuje skrátiť lehotu jedného roku, ale nie na 60 dní. Predkladateľ nesúhlasí, spravodajca Snemovne ľudu nesúhlasí. Nechám hlasovať o tomto návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Inak je návrh v intenciách a v súlade s vládou? Áno. Pán poslanec Lacina.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Jenom bych k tomu dodal, že se jedná o stanovení způsobu vypořádání a vzhledem k transformačnímu zákonu a jeho časovému postupu je lhůta 6 měsíců značně dlouhá.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Humpála. Ide o § 20 ods. 2.

(11.45 hodin)

Kto je za jeho návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 26, SN SR 35, SL 47)

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 1, SL 11)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 19, SN SR 6, SL 34)

Ďakujem. Traja, traja a šesť poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším návrhem je návrh pana poslance Ryndy, který v podstatě do bodu 24, tzn. do § 22 do textu v tisku 1106 doplňuje jenom slova "nebo k výzkumným účelům". Čili tak jak ho máte v tisku pozměňovacích návrhů, jde tam o toto jediné doporučení. Vzhledem k tomu, že není jasno, jak by se stanovovalo to, co je výzkumným úkolem a co není, zpravodajové nedoporučují tento pozměňovací návrh. Rovněž tak předkladatelé. Vláda se k tomuto nevyjádřila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Ryndu.

(11.47 hodin)

Kto súhlasí s jeho úpravou § 22, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (SN ČR 25, SN SR 25, SL 45)

Kto je proti? (SN ČR 6, SN SR 2, SL 7)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 14, SN SR 15, SL 39)

Ďakujem. Traja, traja a štyria poslanci nehlasovali. Návrh nezískal potrebný počet hlasov v ani jednej snemovni.

Prosím, sme na strane 10.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP