Pátek 31. ledna 1992

Poslanec SL J. Lacina: Zopakoval bych to, co jsem řekl včera v úvodu svého vystoupení. My jsme na 20. schůzi rozhodli o tom, že budeme jednat o tisku 1106, ale až po vyjádření vlády. Vyjádření vlády všichni poslanci dostali do lavic pod číslem pomocného tisku 00052. Je nutné, aby si toto stanovisko vlády našli. Vláda se tedy vyjádřila k tomu, o čem jednáme. Pochopitelně se nemohla vyjádřit k předneseným pozměňovacím návrhům, které byly předneseny v plénu včera.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má pan poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Chcel by som doplniť stanovisko spravodajcu - pán minister Dlouhý nemôže prezentovať stanovisko vlády. O týchto veciach rozhodujú kluby, politické subjekty, a ja si myslím, že vedia, o čom hlasujú.

Poslanec SN F. Peter: Myslím, že sme si odsúhlasili, že toto budeme prerokúvať na tejto schôdzi. Poslanci mali možnosť namietať pri hlasovaní.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, žádám vás - byli jsme vyškoleni o tom, co jednací řád říká a neříká - abyste to respektoval. Poslanec Ivan Fišera předložil procedurální návrh, o kterém se podle jednacího řádu hlasuje bez další rozpravy. Žádám o hlasování.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za vaše upozornění, které jsem ovšem nepotřeboval. Nechal jsem pouze doznít věcné připomínky. I když jsem opačného názoru, že bychom tedy mohli jednat, dávám hlasovat o návrhu, který zde přednesl poslanec Ivan Fišera. Prosím, aby svůj návrh ještě zopakoval, aby sněmovny věděly o čem budou hlasovat.

Poslanec SN I. Fišera: Sněmovny budou hlasovat o tom, že jednání o této novele se odkládá do té doby, než se dostaví zástupce vlády.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. (Hlasy z pléna: Kde je pan místopředseda vlády Rychetský?) Pan místopředseda vlády Rychetský odešel, shání ministra Dlouhého. (Hlasy z pléna: Je v Davosu.) Ještě se hlásí pan poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: My o tom nemôžeme hlasovať. Minister nemôže tlmočiť stanovisko vlády. Pokiaľ príde, bude to jeho osobné stanovisko. To by som mohol dať pozmeňujúci návrh, aby ste nehlasovali, keď napríklad nepríde poslanec Mečiar alebo XY.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to velmi sugestivně, ale racionálně zdůvodněný názor. Musíme se ale rozhodnout. Domnívám se, že věc může být projednávána a že bychom měli jednat o pozměňovacích návrzích. Chce ještě vystoupit pan předkladatel?

Poslanec SL M. Tyl: Vážené sněmovny, domnívám se, že teoreticky vzato sněmovny o tom mohou hlasovat. Kdyby přišel dnes pan ministra Dlouhý, tak musí přijít s papírem, který máte v ruce, protože vláda od té doby jiné stanovisko k tomu nezaujala. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě kolega Lis.

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že tato diskuse je vyvolána ne neochotou jednat a vyjadřovat se k předloženým návrhům, ale domnívám se, že rozsah pozměňovacích návrhů je tak značný a rozsáhlý - včera byly předloženy, dnes jsou dány do lavic, - že nervozita vyplývá zřejmě z této skutečnosti. I já jsem znepokojen tím, že si nemohu ujasnit, které z těchto návrhů jsou reálné a objektivně dané. Navrhuji zda by nebylo možné připojit se k návrhu pana Fišery v tom smyslu, že mezi tou dobou, než přijde zástupce vlády, uděláme krátkou přestávku, aby se kluby sjednotily na jednotném stanovisku. Doporučuji toto řešení.

Poslanec SL M. Malý: Dámy a pánové, sáhněte si do svědomí! Jde o přítomnost ministra Dlouhého, nebo jde o to, rozbít toto jednání tak, aby se do jedné hodiny nestihlo dokončit zprávu komise 17. listopadu? O co tady jde? (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Fišera, pak kolega Jenerál.

Poslanec SN I. Fišera: Pane poslanče Malý, kdybychom přerušili jednání, můžeme dokončit zprávu komise 17. listopadu zcela klidně a se zdravým rozumem. To za prvé.

Za druhé, pane poslanče Tyle, vaše logika je pro mne zvláštní. Tento parlament je v podstatě suverénní ale myslím si, že dokonce není ani absolutní, ale má právo se rozhodnout sám hlasováním, zda chce mít stanovisko zástupce vlády nebo nechce. Já jsem navrhoval, aby tento suverénní parlament se suverénně rozhodl hlasováním, zda to chce nebo nechce, čímž si vytvoří prostor pro to či ono. Vede se potom debata, která nakonec stále rozmělňuje jednací řád, protože já jsem chtěl, aby se o této věci hlasovalo a bylo by odbyto.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Poslanec Jenerál.

Poslanec SL J. Jenerál: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, nemohu si odpustit přece jen poznámku k vystoupení kolegy Tyla. Mám tomu rozumět tak, že po celou dobu, pokud my tady jednáme o této významné novele, tady nesedí nikdo ze zodpovědných pracovníků daných ministerstev? Že po celou dobu žádný z těchto návrhů nebyl s některým z odborníků konzultován? Čili oni si dělají svoje a my si děláme svoje?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Soldát, prosím.

Poslanec SL M. Soldát: Pane předsedající, pokud dáte hlasovat o návrhu kolegy Fišery, doporučuji a dávám k tomu pozměňovací návrh, aby se hlasovalo současně o tom, zda schůze bude pokračovat po 13. hodině. Aby i přes tyto obstrukce se tento zákon ještě dneska projednal.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já jsem vám dobře nerozuměl, pane poslanče. Ne, po 13. hodině dneska nemůžeme. (Projevy nesouhlasu.) Bylo odsouhlaseno, že jednání končí dnes ve 13. hodin. 20. schůze bude přerušena do 17. února. Takže ještě jednou kolega Fišera a pak se budeme rozhodovat. Nemůžeme už to protahovat.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, já v duchu toho co jsem říkal před tím, vás žádám, abyste nechal hlasovat i o návrhu pana poslance Soldáta. Nedá se nic dělat, tento parlament má právo rozhodovat hlasováním tak či onak.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě tady je jeden pozměňovací návrh. Pan místopředseda Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Mám pozměňující návrh v tom smyslu, že pokud sněmovny rozhodnou, že chtějí přerušit jednání v tomto bodě, aby se pokračovalo zprávou dohodovacího výboru a hlasováním ve věci zákona, který jsme včera v jedné sněmovně nepřijali. Dohodovací výbor má návrh, máte k tomu písemné materiály. Nic nebrání, abychom projednali tento bod.

Prosím, aby se o tomto návrhu hlasovalo za předpokladu, že bude první usnesení o přerušení tohoto bodu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže měli bychom hlasovat podle tohoto návrhu o odložení projednávání tohoto bodu. (Hlasy z pléna: Hlasuje se v pořadí, jak byly návrhy podány.) Čili nesouhlasíte s logikou podaných návrhů. Takže první návrh, který byl podaný, byl návrh pana poslance Fišery. Můžete ho zopakovat ještě jednou, abychom věděli, o čem hlasujeme. Nezlobte se, ale je to nutné.

Poslanec SN I. Fišera: Velmi rád, doufám, že to už bude naposledy, někdo mi napovídá, že to je počtvrté. Já už si sám nepamatuji, kolikrát jsem to říkal.

Navrhuji, abychom přerušili jednání o návrhu novely tohoto zákona do té doby, než se dostaví zástupce vlády.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže myslím, že o tom dáme hlasovat.

(10.16 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje!

(SN 30, SL 34)

Kdo je proti? (SN 28, SL 35) Kdo se zdržel? (SN 22, SL 19)

Děkuji. Návrh nebyl přijat oběma sněmovnami. Další návrh, o kterém bychom měli hlasovat...

(Hlasy z pléna: To je zbytečné.), jistě, z logiky věci to vyplývá.

Poslanec SL M. Soldát: Už to nemá smysl, já jsem to podmiňoval tím, že kdyby to bylo odloženo, aby se pokračovalo po 13. hodině. Pokud sněmovny rozhodly, že budeme tento bod projednávat, tak je můj návrh bezpředmětný.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme tedy pokračovat v projednávání tohoto bodu. Prosím navrhovatele, aby se ujali své funkce. Tedy ještě jednou zopakujte, o čem budeme hlasovat.

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Takže po té parlamentní "rozvičce", při níž poslanec, který podal návrh, ani pro něj nehlasoval, nutno hlasovat o tomto: Základem je tisk 1106, bod tisku 3. Hlasujeme o první části bodu č. 3, to je, zda má být součástí tohoto tisku odst. 2 ve znění "povinnou osobou je rovněž fyzická osoba, která půdu získala na základě smlouvy o darování, uzavřené dárcem v tísni". Stanovisko vlády je negativní, stanovisko předkladatelů rovněž, stanovisko zpravodajů - nechávají na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže vyslechli jste znění pozměňovacího návrhu, o kterém budeme hlasovat.

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Námitka z pléna.) Zahájil jsem hlasování. (Další námitka z pléna.) Pardon, vzhledem k tomu, že jsem nestlačil tlačítko, hlasování nebylo zahájeno, tak tedy prosím.

Poslanec SN V. Humpál: Hlasujeme o tom, jestli to zařadit nebo vyřadit?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zopakujte návrh srozumitelně!

Společný zpravodaj SL J. Lacina: Znovu opakuji: Zda bude součástí tisku první část bodu 3, tudíž jde o zařazení. Já to říkám ale už opakovaně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Čili jde o zařazení uvedeného textu, přičemž navrhovatel nesouhlasí, vláda nesouhlasí, navrhovatelé jsou neutrální.

(10.18 hodin)

Takže, táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje!

(SN ČR 22, SN SR 31, SL 38)

Kdo je proti? (SN ČR 4, SN SR 3, SL 23)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 26, SN SR 10, SL 37)

Děkuji. Návrh nebyl v obou sněmovnách přijat.

Česká část Sněmovny národů: dvacet dva, čtyři, dvacet šest, slovenská část: třicet jedna, tři, deset, Sněmovna lidu: třicet osm, dvacet tři, třicet sedm.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Stejná situace je ve stejném parlamentním tisku u bodu 5. To znamená, hlasujeme o tom, zda bod 5 má být součástí tisku 1106. Stanovisko vlády je negativní, stanovisko navrhovatelů je negativní. Zpravodajové opět nechávají na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zahajuji hlasování.

(10.11 hodin)

Kdo z poslanců obou sněmoven je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(SN ČR 9, SN SR 12, SL 5) SN ČR devět, SN SR dvanáct, SL pět.

Kdo je proti? (SN ČR 8, SN SR 5, SL 26) SN ČR osm, SN SR pět, SL dvacet šest.

Kdo se zdržel hlasování. (SN ČR 33, SN SR 30, SL 65) SN ČR třicet tři, SN SR třicet, SL šedesát pět.

Návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: V této souvislosti bych upozornil obě sněmovny, že nyní z toho vypadá bod 8, protože ten měl souvislost s bodem 5 v tisku 1106.

Takže bychom přistoupili k projednávání dalších pozměňovacích návrhů tak, jak byly předloženy, a které máte v tisku, který je bez označení. Jsou to pozměňovací návrhy k návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon číslo 229.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Najskôr by sme hlasovali o pozmeňujúcich návrhoch pána poslanca Šidíka smerovaných k tlači 1106. A jedná sa o celý komplex návrhov vypustiť jednotlivé body tejto spoločnej správy hospodárskych výborov.

Najskôr by sme hlasovali o vypustení bodu 1 spoločnej správy tlače 1106. Federálna vláda má k tomuto bodu neutrálne stanovisko, nevyjadrila sa. Predkladateľ nesúhlasí s vypustením tohto bodu. Ani spravodajcovia nesúhlasia s vypustením tohto bodu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme nyní k hlasování. (Rozruch v sále.) Prosím, nerušte. Máte slovo, pane poslanče.

Poslanec SL M. Šidík: Navrhujem, aby sa o týchto mojich pozmeňujúcich návrhoch hlasovalo an bloc.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Byl bych rád, kdyby si zpravodajové tento návrh osvojili. Prosím.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: S týmto návrhom pána poslanca súhlasíme, pričom avšak nesúhlasíme s tým, aby tieto body boli z tlače 1106 vypustené. Navrhovateľ tiež nesúhlasí.

Potom musíme k jednotlivým bodom povedať stanoviská vlády, ktoré máte v laviciach. Je to tlač označená výrobným číslo 0052 zo dňa 28. 1. 1992. Tam je stanovisko vlády. Myslím, že môžeme hlasovať o tomto pozmeňujúcom návrhu. Tak, ako bol navrhnutý, ho neodporúčame.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám o návrhu hlasovat.

(10.25 hodin)

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(SN ČR 2, SN SR 11, SL 24)

Kdo je proti? (SN ČR 29, SN SR 27, SL 46)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 9, SL 24)

Návrh nebyl schválen ani v jedné ze sněmoven. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Další návrh je návrh pana poslance Hladíka, to jest do § 1 doplnit odstavec 3 ve znění: "Zákon stanoví podrobnosti k základnímu lesnímu půdnímu fondu". Stanovisko navrhovatelů i obou zpravodajů je - nedoporučujeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(10.26 hodin)

(SN ČR 23, SN SR 7, SL 22)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 4, SL 11)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 28, SN SR 38, SL 61)

Návrh nebyl přijat v obou sněmovnách.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Teď je zde určitý problém. Doporučovali bychom navrhovateli, poslanci Novosádovi, abychom zatím přeskočili jeho pozměňovací návrh a hlasovali nejprve o návrhu k § 19 a potom bychom rozhodli o tomto návrhu. Pokud by s tím navrhovatel souhlasil, potom bychom přešli k § 4.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Navrhovatel souhlasí.

Společný zpravodaj výborů SN J. Hacaj: Ďalší pozmeňujúci návrh je k § 4, poradové číslo 21. Poslanec Stome navrhuje, aby sa v § 4 vložil nový odsek, ktorého znenie tu nebudem čítať - máte ho v laviciach. Zmyslom tohto pozmeňujúceho návrhu je riešiť tie prípady, kedy oprávnená osoba nemá doklad na dokázanie vlastníctva svojej nemovitosti. Predkladateľ s týmto návrhom súhlasí, spravodajcovia tiež. Federálna vláda sa k tomuto návrhu nevyjadrila.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme nyní k hlasování.

(10.28 hodin)

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(SN ČR 38, SN SR 36, SL 77)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 3, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 10, SN SR 9, SL 18)

Pozměňující návrh celkově přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Dalším pozměňujícím návrhem je návrh pana poslance Romana k § 4, a sice za § 4 vložit § 4a) ve znění, které máte v tisku. Nebudu ho číst. Je to v podstatě řešení stejné problematiky. Navrhovatel se vyjádří sám. Zpravodajové nechají na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím pana navrhovatele.

Poslanec SL M. Tyl: Vážené sněmovny, tady jsme v situaci, kdy legislativně a věcně kratší a lepší návrh poslance Stomeho, se kterým si myslím, by se mohl pan poslanec Roman ztotožnit, nebyl těsně přijat. Kdybychom přijali návrh poslance Romana, ačkoli řeší tutéž věc, byl by jeho návrh poněkud méně schůdný legislativně. Já samozřejmě věcně proti tomuto návrhu nic nemám, ale neodvažuji se vám to znění, které je zde, navrhnout.

Pokud by pan poslanec Roman trval na svém návrhu, z tohoto důvodu se k tomu nemohu zodpovědně vyjádřit.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP